Што бараат атеисти на форум за религија?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Па прво 15-годишно дете да не знае ништо -дури и без интернет децата (па и ние на 15 години немавме) знаат што постои а што не.
второ, ако нема нет, тешко ќе се одлучи за ајфон, по некој редослед.
трето -ако ми е дете, нема да побара пошто толку нескромни поклони не барале ниту од дедо мраз кога биле мали.

Едноставно, постојат весници, реклами, тв...и да нема нет, ќе се информира од таму. како инаку би знаел дека воопшто постои ајфон.

Ама ептен ја отеравме офтопик

А што ова има врска со религијата?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ах, Лурц, Лурц, опасен гимнастичар си бил и ти... не си можел да сватиш ваква хипотетичка ситуација... Мислам дека по втор пат овие неколку месеци почнувам да губам ентузијазам да полемизирам со тебе. ...штета...

Еве, јас ќе го одговорам наместо тебе (што, секако, не е исто), во дух на еден стереотипизиран верник.

После семејниот ручек, јас би го повикал на едно пиво или кафе у дворче, на само и би му кажал дека е веќе премногу возрасен да верува во една детска измислица каков што е Дедо Мраз. Би му признал отворено дека лагата сум ја поддржувал и јас самиот кога тој бил мал, за да не му ги разбијам илузиите кои тогаш биле корисни за неговиот психо-социјален развој. Но, секако би му предочил дека Дедо Мраз не постои, дека е тоа измислен лик и дека на 15 годишна возраст треба да одработи нешто за да го заслужи така скапиот подарок каков што е iPhone4.

Никако не би го оставил да борави во својата илузија за постоењето на Стариот Бел Дедо со Долга Бела Брада (за Дедо Мраз зборам), поради тоа што е крајно време да сфати дека наградите во животот нема да ги добива преку молби до имагинарни ликови, туку по пат на труд и напор да успее во тоа со што се зафатил.

Мене не ми беше тешко да одговорам. Можеш ли да ми објасниш што е тоа што не можеше да го сфатиш во хипотетичката ситуација која ти ја поставив?

Не верувам дека постои поарогантен и поисфрустриран член на форумов од тебе. Па добро бе мајку му што не ти е јасно , што чпвекот ти кажа дека е то ахипотетичко прашање?? Кој на возраст од 15 години ќе помисли да бара од дедо мраз во денешно време???. Зашто с еобидуваш да направиш еквиваленција помеѓу вербата во бог и вербата во дедо мраз. И уште цело време ти не можеш нешто да сфатиш???
Обидот да покажеш и докажеш дека не постои бог ти е донкихотовски, исто како и спротивното.
Ајде место тоа да полемизираме кој е "појјак" клуб Milan ili Inter? Милион причини за и милион причини против, многу субјективизам и многу филозофија во сите овие обиди.

Да се разбереме не ми пречи твојот обид да докажеш некои свои размислувуања - туку начинот на кој тоа го правиш. Премногу ароганција и самобендисаност во нешто што е предмет на апстракција, нели?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да се разбереме не ми пречи твојот обид да докажеш некои свои размислувуања - туку начинот на кој тоа го правиш. Премногу ароганција и самобендисаност во нешто што е предмет на апстракција, нели?
Тоа е, друже, хипотетичка ситуација. Ситуација која треба да ја замислиш, без оглед дали е можна или не. Мене ме фасцинира гимнастиката со која се избегнува одговорот на толку едноставно прашање.

Зошто никој од верниците не сака да го одговори. Што е тоа што ви ги тресе гаќите толку силно?

Признавам дека сум арогантен. Во приватен живот не сум ваков, па најверојатно си во право и за фрустрациите. Сеедно. Јас тука можам да го кажам она што во вистинскиот свет не си го дозволувам. Тебе, нели, никој не те тера да не читаш, но сепак го правиш тоа. Зошто? Која е твојата сатисфакција? Што ти добиваш читајќи ја мојата ароганција и фрустрации? Размисли си.

Обидот за докажување можеби делува донкихотовски. Јас верувам дека не е. Времето ќе покаже.

Ароганцијата ми е носечки мотив на мојот дискурс (начин на комуницирање). Сметам дека радикалните постови се читаат повеќе од умерените. Пишував тука пар години умерено (пребарај накај почетокот), но вистинските дебати почнаа да се случуваат откога ги извадив ракавиците и почнав да пишувам директно и агресивно, без пардон.

Јас тука не се промовирам себе. Се кријам зад својот аватар и ник. Никому не му кажувам кој сум, за да можам отворено да ги искажам своите ставови. Ставовите се категорија која најтешко се менува. нема ништо потешко од влијаење на нечиј став. Религиозните ставови се особено еластични. јас сметам дека е можно таму да прдизвикам промена единствено со цврсти и радикални објаснувања. Можеби грешам. Мој избор и мое право, нели.

Ако те навредува мојот јазик или мојот став, топло ти препорачувам да не ме читаш. Озбилно.

--- надополнето ---

Па прво 15-годишно дете да не знае ништо -дури и без интернет децата (па и ние на 15 години немавме) знаат што постои а што не.
второ, ако нема нет, тешко ќе се одлучи за ајфон, по некој редослед.
трето -ако ми е дете, нема да побара пошто толку нескромни поклони не барале ниту од дедо мраз кога биле мали.

Едноставно, постојат весници, реклами, тв...и да нема нет, ќе се информира од таму. како инаку би знаел дека воопшто постои ајфон.

Ама ептен ја отеравме офтопик

А што ова има врска со религијата?
Све, све, само да не одговориш, а? хе-хе... ;) ...и пак си заборавил да ме цитираш кога ми се обраќаш мене :)

Со религијата, Лурц, одговорот на ова прашање има многу врска. Претпоставувам дека оттаму доаѓа и отпорот да го одговориш.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Не се двојни стандарди
Се се, и тоа како. Воопшто не гледаш објективно на работите. Си се спикал во тоа атеизмот и ништо надвор не гледаш. Иронично е што вие нам религиозните ни велевте дека ни биле испрани мозоците, не сме можеле да ги согледаме работите од двете страни и слично, а испадна дека вие сте такви. Тоа е, што да се прави.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Се се, и тоа како. Воопшто не гледаш објективно на работите. Си се спикал во тоа атеизмот и ништо надвор не гледаш. Иронично е што вие нам религиозните ни велевте дека ни биле испрани мозоците, не сме можеле да ги согледаме работите од двете страни и слично, а испадна дека вие сте такви. Тоа е, што да се прави.
Уште еден празен пост без апсолутно никаков аргумент. Како да се одговори на вакво нешто?!?

ништо не кажуваш, ништо не поткрепуваш, само си чатиш на празно.

Шо ќе праиш, кога немаш што да кажеш...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
aBE NEMOJTE KAJ BEVTE VIE JA KOA SAKAV ZA POP DA UCHAM U MUDAA NA TATKO VI, kaj bevte vie ja koa idev u crkv sed klanjavte na Tito i ne vrabavte jajca posto se praevte komunisti e sea duvna vetro i opaa ajde suria site vernici e sea kur, nema gospod!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Све, све, само да не одговориш, а? хе-хе... ;) ...и пак си заборавил да ме цитираш кога ми се обраќаш мене :)

Со религијата, Лурц, одговорот на ова прашање има многу врска. Претпоставувам дека оттаму доаѓа и отпорот да го одговориш.
Не знам, доколку навистина може да се замисли таква ситуација искрено не знам што би му одговорил. Но не можам да ја замислам, тоа ми е проблем...инаку сум искрен дека не го знам одговорот кој би му го дал. Можеби тогаш во моментот би ми текнало.

Не те цитирам оти честопати ти е полно сандачето па ми враќа постови назад :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не знам, доколку навистина може да се замисли таква ситуација искрено не знам што би му одговорил. Но не можам да ја замислам, тоа ми е проблем...инаку сум искрен дека не го знам одговорот кој би му го дал. Можеби тогаш во моментот би ми текнало.

Не те цитирам оти честопати ти е полно сандачето па ми враќа постови назад :)
Сандачето е пригодно зачистено.

:) Е како, бе, Лурц не можеш да замислиш вака едноставна ситуација? Мислам, не дека син ти навистина би рекол такво нешто, ама, еве, си глеал филмови, си читал книги, па можеш ваљда да „изиграш едни улоги“, да му **** *****, да му ****. Сеедно, мислам дека мојот одговор „во твое име“ е прилично разумен и прифатлив.

Би се сложил ли дека барем отприлика би се понесол слично? ... Би му кажал, ваљда, дека такво резонирање на тие години и не е баш нај ОК. Нели?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
Не постои вистински атеист.
Зборот уствари е илузија, како што е и зборот - верувам.
Свесниот ум е 5 % а потсвеста 95 % од вкупниот ум.
Затоа што неверуваат свесно веруваат потсвесно.
Тоа ги прави и поголеми верници дури од верниците.:vozbud:
Така да они се борат сами со себе на форумов, а не со Мики, Чорбаџија или незнам уште кој.
А тие шо веруваат свесно не веруваат потсвесно??:)))

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Само да тролааат оти не знаат што да прават со времето...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Само да тролааат оти не знаат што да прават со времето...
.... ова го кажува човекот што кисне на религија и пишува на сите можни теми :LOL:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Тоа му доаѓа како вегетаријанец да оди во месара. Нерелигиозен да оди на религиски форум, а? Како некој што не сака фудбал да оди по фудбалски форуми и да зборува колку фудбалот не чини.
Брат, не замерувај али многу глупаво прашање дефинитивно! хахахах ..
Да не бидам биквално сфатен, но од ова што го велиш испаѓа дека, прво, вегетаријанците се луѓе што се гадат од месо (што е апсолутно неточно - па жена ми е вегетаријанец, не се гади од месо, едноставно не јаде, а влегува во месара да ми купи кобасици ебаго!), па оттука, атеистите би требало да се група на луѓе што се гадат од религија.. пффффффффф абе ај! :pos:

Не постои вистински атеист.
Зборот уствари е илузија, како што е и зборот - верувам.
Свесниот ум е 5 % а потсвеста 95 % од вкупниот ум.
Затоа што неверуваат свесно веруваат потсвесно.
Тоа ги прави и поголеми верници дури од верниците.:vozbud:
Така да они се борат сами со себе на форумов, а не со Мики, Чорбаџија или незнам уште кој.
Брат, ај вака пошто глеам изнесуваш некакви процентуални статистики.. баш би сакал онака убаво, процентуално, статистички, лингвистички и математички сето ова болдираново да ми го објасниш (или некој друг твој истомисленик, не е нужно лично ти да се нафатиш на овој потфат)..

Kajgana Shop

На врв Bottom