Што бараат атеисти на форум за религија?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.246
Oni se nominalni vernici ne stvarni, ne veruvaat vo Gospod nego od raganje im napisale ti ova i ona...
Не, Попис има на секои 10 години. Како возрасен човек на попис кога ќе те прашаат што имаш завршено, сигурно нема да им кажеш дека имаш градинка завршено. Дали припаѓаш на религија ти можеш да кажеш да или не (како што велат атеистите -не). За малите деца одговара родителот. Зашто го поврзувате ова со раѓање, не знам. Едино да претпоставам дека ова се наводни докази за тоа дека религијата е лоша, дека неверување во виша сила е добро, дека религиозните земји се назадни, дека оние со многу малку религија се , хм, манпредни...Досега такви докази не можат да се најдат во темава пошто се чиста глупост, стереотипи и резултат на затворен ум (наспроти оној поим отворен ум)...

хм, лажаам...јас сум неук, мене во моментов на тастатура ми куца едно дете програмерче...атеистче,...ми читаат книги колегите атеисти, за секоја тема од тв ги прашувам соседите нерелигиозни...да можам нешто да сфатам од укиве :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Abe on ostaj sto ke se pise ko hristijanin, vazno e deka ne veruva vo toa posle ne zivee po verata negoo si zevee ona zemi sve sea poso utre crvi kete jadat taka da ne e bitno on so misli tuku ona sto pravi a sekako denesen takanarecen vernik so ista sorta vernik od pred 5 veka da receme nema blaga veza.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не, Попис има на секои 10 години. Како возрасен човек на попис кога ќе те прашаат што имаш завршено, сигурно нема да им кажеш дека имаш градинка завршено. Дали припаѓаш на религија ти можеш да кажеш да или не (како што велат атеистите -не). За малите деца одговара родителот. Зашто го поврзувате ова со раѓање, не знам. Едино да претпоставам дека ова се наводни докази за тоа дека религијата е лоша, дека неверување во виша сила е добро, дека религиозните земји се назадни, дека оние со многу малку религија се , хм, манпредни...Досега такви докази не можат да се најдат во темава пошто се чиста глупост, стереотипи и резултат на затворен ум (наспроти оној поим отворен ум)...

хм, лажаам...јас сум неук, мене во моментов на тастатура ми куца едно дете програмерче...атеистче,...ми читаат книги колегите атеисти, за секоја тема од тв ги прашувам соседите нерелигиозни...да можам нешто да сфатам од укиве :)
Епа, така, Лурц, ги прашале возрасните луѓе у тие, не хмммм..., туку навистина ОБЈЕКТИВНО најразвиени 6 земји на планетава. Статистиките можеш да ги погледнеш. Не се плаши :)

И, да, можеш да изведеш многу едноставен заклучок дека, да, религиозните земји се поназадни од нив. Што ќе правиш - проста математика.

Ти не си неук. Ти имаш еден дел од својата личност која не е на чисто со реалноста. Тоа не те прави глупав. Тоа единствено те прави недораснат за тој аспект - постоењето на божества во овој рационален свет. Ти сметаш дека постојат. Јас сметам дека не. Повеќето современи интелектуалци се сложуваат со мене. Повеќето луѓе со основно и средно образовение можеби се сложуваат со тебе.

Лурц, ова се реални, фактички податоци од теренот. Зошто се обидуваш да ги оспориш?!?!

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Интересно гледаш стереотипи, веројатно мислеше на овие стереотипи:
- Атеисти се Марксисти-Дарвинисти
- Атеисти се комунисти
- Ако не веруваш во господ не си човек
- Ако си атеист треба да си обесен на плоштад
- Ако си атеист немаш никакви морални и етички вредности
- Ако си атеист мора да си наркоман, педер или не знам што уште не
- Ако си атеист потекнуваш од дисфункционално семејство
- Ако не веруваш ќе гориш во пеколот
.....

е тоа се друже мој стереотипи

или да надополнам со уште неколку од другата страна
- Не верувам во господ ама православен сум (или било која друга вера)
- Православен сум затоа што мајка ми и татко ми се православни
- Православен сум затоа што сум македонец
- Православен сум затоа што сум крстен
....

А што се однесува до пописот, погледни ги последните 4. Тоа баш не ја одразува вистинската слика на број на верници.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не се разбирам многу од тоа будизам, но и таму има божества.
Дали еден или повеќе божества и виши сили...сепак е религија. Барем во јапонија. Постојат 107 милиони шинтоисти од 127, што е 84%. Сеуште се многу понапред од сите други земји и во технологија и во култура, понашање...

Проблемот е можеби поинаку поставен. Доколку во скандинавјето има 50-70% христијани, доколку некому од нив му негираш верската определба и религиозна припадност...мислам дека и на суд можеш да се најдеш. ВО земји како нашата е дозволено (го толерираме, не сме толку при срце) да се исмева со религијата и да се изнесуваат "одредени факти".

И размисли зашто, иако под силно влијание на христијанските цркви, денешните западноевропски држави биле и во средниот век и пред средниот век најсилни економски и политички. Скандинавјето, Голема Британија, Холандија...

--- надополнето ---

Еве ти и за норвежаните, според официјалната статистика
http://en.wikipedia.org/wiki/Norway#Religion Биле 86%, сега се околу 80%, само Норвешката црква. Другите се околу 5%, значи 85% се во некоја религија.

Вели, една од најсекуларните држави во скандинавјето. Дали нешто им недостасува? Сиромашни се, прости, неуки...глупи?
Лурц, едно е приврзаноста кон културното наследство кое е испреплетено со религијата, а сосем друго е верување во БОГ, во задгробен живот и во вечен рај и/или пекол.

Во развиениот свет, се поголем дел од луѓето НЕ ВЕРУВААТ во овие три. Можеш колку сакаш да се вадиш и да си ги прикажуваш работие така за да ти се гледаат поприфатливи. ФАКТ е дека луѓето кои го разбираат светот и универзумот НЕ ВЕРУВААТ во задгробен живот, страшен суд, и БОГ воајер.

Можеби некој данец ќе ти се налути ако му го оспориш наследството, ама ТЕ МОЛАМ пробај да го убедиш дека Јахве го гледа додека мочка. Не-ме-јеби!

--- надополнето ---

Која црна релација бе човек! Безмалку сите атеисти на форумов, папагалски ја искажуваат „тезата„ дека верните имале „опран„ мозок и немале поим од ништо друго освен трите „цаки„ кои ги поднаучиле од својата вера. А состојбата на форумов, на релација „верни-атеисти„ е токму спротивната! Па очигледно е дека верните не само што не се тупаци, туку верните имаат двојни познавања: и световни и од својата вера! И сега, ако ги споредиме верните со атеистите, верните водат барем со 2:1 во однос на обемот од своите знаења!
:pos2: :pos2: :pos2:

Аце, особено не' води!

Мики, тоа што јас, ипсимус и атеист имаме живци да се расправаме со вас не значи дека сме единствените од другата страна. јас мислам дека ние сме единствените што сме доволно идиоти да се расправаме. Останатите атеисти ГИ БОЛИ К*РОТ за верниците, за религијата и имаат сигурно многу попаметна работа отколку да се објаснуваат со закоравени и индоктринирани коленичари. На оваа, како и на останатите атеистички теми, вие четворицата од 4 различни подденоминации звучите како раштиман оркестар. Нашите аргументи се конзистентни и усогласени. Вие се сложувате единствено дека постои Јахве - другото ви е све каша-попара.

За тоа кој е колку глуп мислам дека не мора да се мери - си се гледа.

--- надополнето ---

Не се разбирам многу од тоа будизам, но и таму има божества.
Во Будизмот нема божества. Прочитај си.

Секако, како и со христијанството со своите 39.000 (триесетидевет илјади) деноминации, исто и со Будизмот некој си петљал, па си го праел како што му одоговарало за да може да собира арач. Шинто-минто се варијанти за луѓето кои сакаат да се КЛАЊААТ и МОЛАТ.

Будизмот е филозофија на живеење која бнегира постоење на БОГ и Божества. Прочитај.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.246
Интересно гледаш стереотипи, веројатно мислеше на овие стереотипи:
- Атеисти се Марксисти-Дарвинисти
- Атеисти се комунисти
- Ако не веруваш во господ не си човек
- Ако си атеист треба да си обесен на плоштад
- Ако си атеист немаш никакви морални и етички вредности
- Ако си атеист мора да си наркоман, педер или не знам што уште не
- Ако си атеист потекнуваш од дисфункционално семејство
- Ако не веруваш ќе гориш во пеколот
.....

е тоа се друже мој стереотипи

или да надополнам со уште неколку од другата страна
- Не верувам во господ ама православен сум (или било која друга вера)
- Православен сум затоа што мајка ми и татко ми се православни
- Православен сум затоа што сум македонец
- Православен сум затоа што сум крстен
....

А што се однесува до пописот, погледни ги последните 4. Тоа баш не ја одразува вистинската слика на број на верници.
Фино пишува во обрасците -атеист. Или ако не пишува, се изјаснува според она што го има како модалитет -верува, не верува во Господ. Нема трето. Сепак да не се залажуваме, луѓето норвежани (и други) се изјасниле за верници па греота да им се ускрати. И јапонците, англичаните...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Еве ти и за норвежаните, според официјалната статистика
http://en.wikipedia.org/wiki/Norway#Religion Биле 86%, сега се околу 80%, само Норвешката црква. Другите се околу 5%, значи 85% се во некоја религија.
Еве, јас што најдов во твојот линк (додуше 6 години се стари податоците, ама бркаат работа):

According to the most recent Eurobarometer Poll 2005,[3]
32% of Norwegian citizens responded that "they believe there is a God"
47% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force".
17% answered that "they do not believe there is any sort of spirit, God, or life force".
4% answered that they "do not know".

Само 32% од населението веруваат дека постои БОГ!!! - тоа се, Лурц, ТЕИСТИТЕ во Норвешка (последниве 6 години верувам дека дел од овие луѓе се веќе починати)

Спиритуални, но не ТЕИСТИ се 47% - овие луѓе, Лурц, НЕ ВЕРУВААТ ДЕКА ПОСТОИ БОГ!!!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.246
Во Будизмот нема божества. Прочитај си.

Секако, како и со христијанството со своите 39.000 (триесетидевет илјади) деноминации, исто и со Будизмот некој си петљал, па си го праел како што му одоговарало за да може да собира арач. Шинто-минто се варијанти за луѓето кои сакаат да се КЛАЊААТ и МОЛАТ.

Будизмот е филозофија на живеење која бнегира постоење на БОГ и Божества. Прочитај.
Моја препорака...ти да прочиташ за будизмот и шинтоизмот. Божества има, линк дадов, да не се натегаме со поими и форми. Суштината е дека и виша сила е Бог, но дефинитивно линкот кажува ека веруваат во божества.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?57527-%D0%A8%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0&p=4142647&viewfull=1#post4142647
ками, камигами...сеедно, тие имаат божества

Еве, јас што најдов во твојот линк (додуше 6 години се стари податоците, ама бркаат работа):

According to the most recent Eurobarometer Poll 2005,[3]
32% of Norwegian citizens responded that "they believe there is a God"
47% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force".
17% answered that "they do not believe there is any sort of spirit, God, or life force".
4% answered that they "do not know".

Само 32% од населението веруваат дека постои БОГ!!! - тоа се, Лурц, ТЕИСТИТЕ во Норвешка (последниве 6 години верувам дека дел од овие луѓе се веќе починати)

Спиритуални, но не ТЕИСТИ се 47% - овие луѓе, Лурц, НЕ ВЕРУВААТ ДЕКА ПОСТОИ БОГ!!!

Остај го Дбацк тоа со барометарот :)
најди ги на нивниот сајт за официјална статистика

http://www.ssb.no/english/yearbook/2009/tab/tab-244.html

како беше она -није што се баби снило, него... :)

Не знам всушност што се трудите да докажете нешто за некоја држава или држави...или нешто недокажливо...што ќе смени тоа. Ќе победите во натпревар за мислења? Нека ви биде луѓе, стереотипите и ускоградоста на умот се на ваша душа, не на моја. Стереотипот за простиот верник/прости религиозни држави, за неуките кои ги командаат т.н. попЧиња се ваши стереотипи. Остајте не нас неуките рисјани.

него ако, како инаку ќе се врти муабет, макар и насочен кон бесцелно обвинување на христијаните :)

И што велиш Дбацк будизмот и/или сатаната се добри, а рисјаните за нигде, а? Така барем заклучив од дискусиите

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Моја препорака...ти да прочиташ за будизмот и шинтоизмот. Божества има, линк дадов, да не се натегаме со поими и форми. Суштината е дека и виша сила е Бог, но дефинитивно линкот кажува ека веруваат во божества.
* * *
Остај го Дбацк тоа со барометарот :)
најди ги на нивниот сајт за официјална статистика
http://www.ssb.no/english/yearbook/2009/tab/tab-244.html
како беше она -није што се баби снило, него... :)
Будизмот не познава божества. Прочитај. Тоа што некој што му фали бог во животот, а нема религија која му го овозможува тоа, го тера да ја валка и искривоколчува филозофијата. Прочитај за изворниот, вистинскиот будизам.

Едно е официјална статистика каде луѓето пишуваат дали се крстени и во која вера им е направено тоа. Истражувањата кои се прават во поглед на важност на религијата не се однесуваат на номиналното члентво во некоја вера, туку на фактичките ставови и сфаќања на луѓето.

Знам дека ова ти е јасно, ама се правиш на три ипол.

И мене ме пишува како православен. И сите мои блиски пријатели ги пишува така. Ниту еден од моето друштво не е теист.

Знам дека го разбираш ова ;)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.246
Будизмот, каде? ВО Јапонија провери на сајтот, дадов линк. Остај го изворниот, збориме за јапонските верувања. мешавина на будизам и шинто религија во Јапонија.

Едно е официјална статистика каде луѓето пишуваат дали се крстени и во која вера им е направено тоа. Истражувањата кои се прават во поглед на важност на религијата не се однесуваат на номиналното члентво во некоја вера, туку на фактичките ставови и сфаќања на луѓето.
И мене ме пишува како православен. И сите мои блиски пријатели ги пишува така. Ниту еден од моето друштво не е теист.
Како си се зијаснил, така те пишат. Можеш следниот попис да се напишеш будист, ќе влезеш во бројот будисти во Македонија (пример).

Кога ќе ти дојде за попис некој дома, ти кажуваш од каде/која религија потекнуваат твоите претци или ја кажуваш сегашната состојба, т.е. дали веруваш или не? Ако кажуваш како мал дали те крстеле, тоа ти е голема грешка. Одговор се бара за во моментот, дали си атеист или припадник на религија и која. Ваљда скандинавци се писмени до толку :)

Мислам, се натегаме премногу, а излезе дека велика веќина од горните држави (па и развиените) се религиозни типови. Што ќе правиш, религијата е сосем споива со секојдневниот живот па и со уката и интелигенцијата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Можеби некој данец ќе ти се налути ако му го оспориш наследството, ама ТЕ МОЛАМ пробај да го убедиш дека Јахве го гледа додека мочка. Не-ме-јеби!

--- надополнето ---

Нашите аргументи се конзистентни и усогласени.
.

Вашите „аргументи„ (кои црни аргументи?) DBack, се конзистенти саде во една работа: а тоа е папгалското преповтоување дека Бог не постои, без да наведете нити еден доказ за тоа.

А она во кое Вие сте неконзистенти и какофонични, е следното: она во кое Вие, како поединци, верувате. А верувате во распон од ставот „..верувам во себе...„ па се до „...има нешто...„. Сето тоа се чисто небулозни и нелогични ставови, неприфатливи за здравиот човеков разум, кој е неоптеретен со идеолошки матрици и предрасуди.

А тоа што некои 4-ца изнесувале 4 различни ставови, тоа е последица од припадноста кон 4 различни заедници.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Индивидуално право, работи во двете насоки. И твое и мое. а офтопиците нема да ги одговорат поставените неодговорени прашања,... ниту за штркот, ниту за христијанските војни у субсахарна африка...

Чим официјална статистика и фактичка состојба ти се no go, а „пази мирко, метак“ омилен маневар, јас и ти ионака нема да стигнеме подалеку од плитки навреди.... а ко што гледам,и муабетот ни се истн'чува.
Dback ако земаш статистика за апсолутна вредност...со среќа во животот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.246
Oni se nominalni vernici ne stvarni, ne veruvaat vo Gospod nego od raganje im napisale ti ova i ona...
Дали тогаш може паушално да ги оцениме определените со попис атеисти дека се ради помодарство? Или ради се друго само не ради она што треба да се?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
i da e pomodarstvo, oni nema sto da dokazuvaat treba vernicite da dokazuvaat ako sakaat posto insistiraat na svojata dogma no oni ne mozat da se razberat so ostanatite vernici, muslimanite demek izmislile religija muhamed si pisuval kniga a ovie vikaat vie ne ne priznavate kako sto evreite ne ve priznavaat vas, hinduistite veruvaat vo reinkarnacija a ovie vo vecen zivot, bog bil eden tro eden...samo se fakaat za ona sto e razlicno i sto gi deli, imeno dogmmite i ritualite se stolb na verata pa se drugo batali, etika nema veza bog brise sve...

Kajgana Shop

На врв Bottom