УНИШТУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ЦИВИЛНА АВИЈАЦИЈА

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Убаво го поставив паршањето, кога цветала и била безпрекорна авијацијата па сега да ја уништуваат?
не цветала никогаш.., но не верувам дека со тие тарифи кои се ИЗМИСЛЕНИ со пи-пута-око метода , на основа колку пари требаат за ухлебените внатре....( 100 и кусур вработени у MKD, 15 во SLO, авони да не броиме, и двете EASA конфирмирани) ....некогаш и ќе процвета...или на Македонија последно нешто што и треба да расцветува е нејзината приватна општа и спортска авијација????
Наместо да се ствараат услови од страна да доаѓаат и да користат наши поповолни услуги...ние размислуваме каде да одиме да се пререгистрираме...
....или финтата со високите давачки што направи направи МАСТА со половните автомобили во Македонија да ја соберат Бугарите...сега е пак во игра????
Или сеа ќе биде.., ај се враќаме назад од ново 100 на ниво 10 па народ тоа лесно ќе го проголта..:)...како со еврејските попусти????

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Убаво го поставив паршањето, кога цветала и била безпрекорна авијацијата па сега да ја уништуваат?
Тоа е како да прашаш за некого некој пред умирачка зошто мрчи и онака никогаш не трчал 100м испод 10 секунди...
Овде не вирееле никогаш лица како Алберто Сантос-Димон ни Вили Месершмит или Луи Бреге, скраја да е ни Берт Рутан...
А и во покојната држава, дистрибуцијата на авионска индустрија и индустрија за поддршка ја заобиколувала СРМ во широк радиус...заедно со Косово и Ц.Гора...
Но сепак по нешто виреело,обука на цивилни и воени пилоти,инструктори,технички песонал...некаде на север во Војводина и слично и аероклубови наваму натаму заедно со “земјоделска авијација“ ...
Е сето тоа шо вирееле сега го нема, а и секој ентузијазам е абортиран на време под теретот на паразитите кои во на оваа територија имаат спектакуларно висок наталитет...се делат со проста делба како бактерии...

--- надополнето ---

не цветала никогаш.., но не верувам дека со тие тарифи кои се ИЗМИСЛЕНИ со пи-пута-око метода , на основа колку пари требаат за ухлебените внатре....( 100 и кусур вработени у MKD, 15 во SLO, авони да не броиме, и двете EASA конфирмирани) ....некогаш и ќе процвета...или на Македонија последно нешто што и треба да расцветува е нејзината приватна општа и спортска авијација????
Наместо да се ствараат услови од страна да доаѓаат и да користат наши поповолни услуги...ние размислуваме каде да одиме да се пререгистрираме...
....или финтата со високите давачки што направи направи МАСТА со половните автомобили во Македонија да ја соберат Бугарите...сега е пак во игра????
Или сеа ќе биде.., ај се враќаме назад од ново 100 на ниво 10 па народ тоа лесно ќе го проголта..:)...како со еврејските попусти????
Народот е тотално неписмен према бенефитите и можностите кои ги нуди граѓанската авијација, уште мислат дека пилот е нешто како астронаут само шо не оди во вселената...
За многу побанални работи уништија цели индустрии ради проценти од увоз...тоа комбинирано со bureaucratic overload ... значи само едно...последен клинец во сандакот.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
948
Ај може ќе има донација од владата за неколку Украински авиончиња.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ај може ќе има донација од владата за неколку Украински авиончиња.
Хе, изгледа имаш право...иако првиот ПРИВАТЕН авион во Кралевината Југославија е регистриран во Скопје, денес онаа SENEKA која ја донесоа пред некое време ќе мораат да ја регистрираат во Црна Гора изгледа. 20Мај кој подоцна стана Алумина направи 5-6 примерока на Илинденка..пред тој проект да отиде ча....изгледа на нашава почва такви цвеќиња не виреат.....само превработени агенции успеваат...:)

Член од
18 април 2007
Мислења
372
Поени од реакции
32
Илинденка е легендарна едрилица!!!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Илинденка е легендарна едрилица!!!
..и да знаеш је!!!..... и собираме документација за реверзен инжињеринг за една реплика која би летала..., ама сеа со овие 6000 евра такса за добар ден..ќе ни летне две третини од проектираниот буџет без да имаме претстава што уште пара ќе бараат аждаиве....:)

Член од
18 април 2007
Мислења
372
Поени од реакции
32
Ех да бев паметен кога работев во Алумина да ја ископирам документацијата,се моташе по фиоки,ама ми беше страв,будала сум, од кого бе страв,и онака ја срушија фабриката!!!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ne si ni mozel...1965-66 e posleden pat videna i posle i se gubi tragot. Togas nekoj inzinjer e zadolzen da ja sobere, bidejki se razgleduvala moznosta da se redizajnira i proizveduva moderna metalna varijanta na Ilindenka... se otkazale od proektot..., no toj inzinjetot ..ne uspeav da go lociram...:)
Postoi moznost i da e unistena, bidejki mnogu inteligentno, arhivata za tehn. i druga dokumentacija e skladirana na tavanot nad GALVANIZACIJA!!!!
Mnogu bavno, koga imam vreme i merak, na osnova na grametrija na fotografii, raspolozivi tehnicki podatoci i primerocite koi preziveaja vo Belgrad kako i Macka , akrobatskata edrilica koja i e treta bratucetk i za koja Slovenci socuvale crtezia...probam da sostavam osnovi za CAD dokumentacija....:)

Член од
18 април 2007
Мислења
372
Поени од реакции
32
Колку што се сеќавам,над галванизација немаше таван?!
А и не реков целата документација сум ја видел,туку само делови од неа,се разбира помал дел!!

Duffy Duck

Pilot Lovac
Член од
12 мај 2006
Мислења
196
Поени од реакции
10
Ne sme EASA uste! Edvaj JAA so restrikcii!

Член од
27 февруари 2011
Мислења
184
Поени од реакции
13
Ех да бев паметен кога работев во Алумина да ја ископирам документацијата,се моташе по фиоки,ама ми беше страв,будала сум, од кого бе страв,и онака ја срушија фабриката!!!
И што ке си направел со тоа?

Член од
18 април 2007
Мислења
372
Поени од реакции
32
И што ке си направел со тоа?
Па ке ја чував,ако ништо друго за спомен на едно време,а и сега ке му ја дадев на Concrete,му треба на човекот!!

Kajgana Shop

На врв Bottom