Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Единствена причина зошто би им дал без размислување право на глас на дијаспорците е кога ќе ги видам душманите на овој народ колку се пенат да објаснат како е тоа лоша работа.
А што се однесува до Албанците... тие и така не почитуваат никаков закон па и да имаат или немаат право на глас исто ти се фаќа.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.842
Поени од реакции
50.180
Без јака дијаспора ништо никој не направил, а ние нема па ич. Милион Евреи се вратија да живеат во монтажни куќарки на мински полиња, на нишан од три страни зошто матичната држава со нив се постави фер. Над нас држава направија од ништо, под нас мама ни ебаа, не знаеме како се викаме зошто матичната држава имаше потреба од тоа. Од лобирања до искуства до развој, крај му нема на ќарот ако некој со мозок знае да ја поврзе работата.

Само овие слепци овде кај нас веќе 20 години ни имаат визија, ни претстава како се прават тие работи, луѓево се одродија дур на нив им текнат некои работи.

Иначе јасно е дека проблем со дијаспората имаат пар пратеника кои се под опасност да одат да бараат вистинска работа и да прекинат да преживаат ко паразити ако до вакво нешто дојде во иднина.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Аманте доста со филозофијата дијаспората праќала пари овде!
Ама нема благе везе познавам многумина што живеат и работат надвор, а дошле во македонија еднаш или два пати за 30/35 години. И тоа доагале кога се делел некој имот за да земат пари а за тоа дека испраќаат жими ашимов праќаат- испраќаат5 оние што имаат жени и деца овде другоно све се тресикура ништо повеќе.
И од што се големи македноци и патриоти ниедно од децата не им носи македонско име ( а све се горди македончишта)
нека гласа таму каде што живее овде нема што да бара, или пак нека се пресели и тој и фамилијата заедно со „бисмисот“ е тогаш ке има полно право да одлучува заедно со мене и останатите кој ке го ебава наредните 4 години.
Изгорени се за името и ВМРО ( зачудувачки колку се прости и глупи го поистеветуваат ова ВМРО со она револуционерното )
Епа драги мој пакувајте коферите и ајде правец за македонија, па да гласате и на локални избори.
А дотогаш исто како што нема право братучедот мој ( и тој е излезен од оваа куќа битен фактор јас сум дома тој си има друга дома, ама кога се работи за кај мене кој го ебе нека си гледа за кај него дома не за кај мене ) да се меша што ке правам јас дома немаат право ни гастрабајтерите да се мешаат овде

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Според мене Македонците од дијаспората не треба да имаат право на глас.

Не ми е логично да една етничка група која одавно ја има напуштено матрицата и не учествува општествениот живот во истата, да има право на глас а со тоа и да влијае врз политичкиот живот во државата.

Поради тоа што не живеат овде нивниот глас повеќе ќе тежи т.е. има поголема одговорност во случај на знаеме какви работи (да не почнувам со политика) кои на крај НИЕ (жителите во Македонија) ќе бидеме должни да ги трпиме несаканите последици кои настанале поради одлуките на некој си таму Џон Трајков или Роџер Милески на кои во суштина им е се исто која владеачка гарнитура ќе биде на власт.

Ова може да влијае само на нашите животи а не на некој си извесен Џон или Роџер.
Значи Роџер и Џон нема да бидат отпуштени ако се смени власта.

М

Мартин`

Гостин
Ако гледаме правилно не треба да им се даде право на глас, НО ..

- Со самото тоа што им даваме право на глас ние се одалечуваме од истите, фактички овака сепак ги признаваме да се каже како наши и се зближуваме. Плус не даваме на нашиот квалитетен кадар во странство да се пробие во нашава држава, плус пишале погоре само 3 пратеници ок бројката е мала само незнам кој од Австралија да речеме би дошол тука да работи како пратеник за мизерни 50-тина илјади што во Австралија не му се ни 1/3 од платата.

- Инаку со ова тие пратеници може и поактивно да се вклучат во промовирање на нашава држава а со тоа и инвестиции повеќе. Па дури и повеќе да се натераат нашите Македонци да инвестираат во бизниси тука пари. Плус има голем број Македонци што воопшто немаат извадено ни Македонски пасош а сега поради гласањето можеби ќе се излажат, се надевам дека истите нема да ги користат само за гласање и дека ова ќе ги потикне сите Македонци било каде се директно да помогнат за развиток на Македонија.

Затоа сепак нека им дадат право на глас :))

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ајде да не трескаме веќе зелени зашто и како, туку само едно ке прашам КАДЕ БЕА ТИЕ 2001 година ? ни еден немаше дојдено до 2005 се јавуваа да прашат дали е безбедно да се одје нагости ( зборам за оние кој што доагаат на 2/6 години за да се чаталат низ село овде, не за оние кој доагаат еднаш на 25 години) ако сакаат да гласаат нека гласаат, нек си извадат државјанство па ако се толкави патриоти можат еднаш во 4 години да дојдат за да си гласаат, не да ми изиграваат патриотишта од преку океани.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ајде да не трескаме веќе зелени зашто и како, туку само едно ке прашам КАДЕ БЕА ТИЕ 2001 година ? ни еден немаше дојдено до 2005 се јавуваа да прашат дали е безбедно да се одје нагости ( зборам за оние кој што доагаат на 2/6 години за да се чаталат низ село овде, не за оние кој доагаат еднаш на 25 години) ако сакаат да гласаат нека гласаат, нек си извадат државјанство па ако се толкави патриоти можат еднаш во 4 години да дојдат за да си гласаат, не да ми изиграваат патриотишта од преку океани.

Овој аргумент сигурно важи само кога станува збор за Македонија, секогаш очекуваме друг да дојде и да не брани.

Секој од тие Македонци со учеството во воен конфликт во друга земја како прво ги губи сите права во земјата на престој и ќе биде протеран од истата.

Исто така, оние од кои се очекува да си ја бранат државата под оружје на прво место се овдешните жители, што според твојот систем на патриотски вредности би значело повлекување на консеквенции кон сите оние способни Македонци кои имаат постојано живеалиште во Македонија, а не се пријавиле за доброволна служба во 2001.

Доколку треба да си ги мериме меѓусебно, тогаш може резултатот да не ти се допадне и да излезе дека повеќе Македонци ја напуштиле Македонија во тој период отколку оние што дошле од странство да ја бранат (а јас лично познавам неколку).

И една многу важна работа, дали можеби Дијаспората е виновна за влегувањето на албанските терористи во Владата и нивното коалицирање со македонските политички партии кои Македонците од Македонија ги избраа?

Кажете една работа за која се виновни Македонците од Дијаспората, а последиците ги сносиме во Македонија.

Наместо да прашувате каде биле тие да ви го избришат газот кога вие сте се укакале.

Досега Дијаспората не гласала на ниту едни избори, за ниту една опција, па тогаш како излегувате со заклучок дека нивното евентуално учество би допринело до ВЛОШУВАЊЕ?

Изгледа ептен сте задоволни од Владите и партиите што си ги бирате.

И друга битна работа, кој треба да им го мери паметот на тие што продаваат г'з за летување во Грција?

Или можеби да идеме во екстреми и да ги повикаме на одговорност сите оние кои пазарат кај Албанците на пазар?

Затоа поштедете ја дискусијава од “патриотски“ дисквалификации кога првин сопствениот двор не сте го исчистиле.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
ХММММММММ Државјанството да го сочува од трета земја, која ете не ја чуствува како своја или пак да се бори во вооружен конфликт за својата му родна грутка од каде што потекнува хмммммммммммм тешко прашање, или пак не барем за патриот кој сака политички да влијае во таја земја за која што не сакал да се бори е мало морген бре друже, и со братми потекнуваме од иста куќа ама тој нема никакво право на глас сега овде си заминал си отишол толку од неговата приказна, јас реков немм против д гласаат нека гласаат ама нека дојдат овде да гласаат а не преку оеани да ми одлучува за мојата судбина.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Според мене Македонците од дијаспората не треба да имаат право на глас.

Не ми е логично да една етничка група која одавно ја има напуштено матрицата и не учествува општествениот живот во истата, да има право на глас а со тоа и да влијае врз политичкиот живот во државата.
Се' додека одлуките на политичките власти влијаат на статусот и животот на таа група, се' дотогаш тие имаат неоспорено право да се вклучуваат во политичкиот и општествен живот на својата матична држава.

Голем дел од македонската дијаспора во Македонија имаат оставено имоти. Сите одлуки на државата, како законите за денационализација, легализација, даноци и сл. ги засегаат и нив.

Секоја одлука за оданочување на дејностите влијае на можноста за инвестирање на Македонците од Дијаспората.

Секоја одлука на Владата за промена на името на државата, ги загрозува и нивните права за идентитет и директно го дефинира нивниот статус во странската држава.

Поради овие основни работи твоето мислење и не држи вода.

--- надополнето ---

ХММММММММ Државјанството да го сочува од трета земја, која ете не ја чуствува како своја или пак да се бори во вооружен конфликт за својата му родна грутка од каде што потекнува хмммммммммммм тешко прашање, или пак не барем за патриот кој сака политички да влијае во таја земја за која што не сакал да се бори е мало морген бре друже, и со братми потекнуваме од иста куќа ама тој нема никакво право на глас сега овде си заминал си отишол толку од неговата приказна, јас реков немм против д гласаат нека гласаат ама нека дојдат овде да гласаат а не преку оеани да ми одлучува за мојата судбина.
Што си се уфилмал со ова “одлучува за мојата судбина“ никако не можам да разберам.

Како одлучува за ТВОЈАТА СУДБИНА?

Секој одлучува сам за СЕБЕ, така и ти.

Тоа што ти фураш филм демек Македонците кои престојуваат или живеат во странство по дефолт треба да имаат спротивни ставови од твоите не значи дека се пресудни за твојата судбина човече.

Поентата не е да го сочува “државјанството“ од другата земја, туку да го изгуби сето она кое го спечалил работејќи во таа земја, имот, фирми, работа итн.

Затоа тоа не е само прашање на “патриотски порив“ кога татковината повикува, а нивниот допринес во одбраната на земјата другите земји го имаат регулирано на многу успешен и цивилизиран начин.
Најдобар пример Хрватската Дијаспора за време на југословенската војна. Доволно е парите наменети за билет за Македонија со кој би дошле да се борат да ги уплатат во еден заеднички фонд од кој ќе се финансира вооружувањето и сл. работи.

Зарем Евреите низ светов се непрознатливи патриоти и не работат на својата кауза со тоа што не се фронтот во Палестина?

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Има некои проблеми со граѓаните во странство, на привремен или постојан престој. Едниот доста влијателен е дали, како и од каде се информирани граѓаните за нашата држава и случувањата, позадините и игрите. Дали ги знаат условите за живеење, измамите и слично...не е сеедно, ова многу влијае.
Следниот проблем е што вели големиот...парите во оптек се воглавно од Швајцарци, германци, швеџани...оние од Австралија не помнам од кога немаат дојдено или пратено, исто и од Франција. Дали ова ќе значи понатаму Бадинтер правило според висината на донесени средства и бројот на наша герила? Ќе барат и другите етникуми, согласно бројот и плус согласно % во државава...проблеми од кои ни со багер нема да излезе државава...напротив, ќе си ја онадиме самите. Има и други проблеми, но понатаму.
Можеби % но со многу мало влијание, со многу мал коефициент кој ќе влијае врз конечниот број пратеници.
za boldov mislam dea si vo greska, tocno e deka ima luge od Avtsralija ne se dojdeni so godini, ova poveke vazi za postarata generacija a poslednive 10 godini sekoja godina se zgolemuva brojot na pomladata generacija (sinovi i vnuci na postarata generacija) koj sto doagaat na odmor vo MK i poveke trosat od kolku tie sto ne dosle mnogu godini, dojdi na leto vo Ohrid i sam ke se uveris kolku mladi "Avsrtlijanci" ke vidis.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
za boldov mislam dea si vo greska, tocno e deka ima luge od Avtsralija ne se dojdeni so godini, ova poveke vazi za postarata generacija a poslednive 10 godini sekoja godina se zgolemuva brojot na pomladata generacija (sinovi i vnuci na postarata generacija) koj sto doagaat na odmor vo MK i poveke trosat od kolku tie sto ne dosle mnogu godini, dojdi na leto vo Ohrid i sam ke se uveris kolku mladi "Avsrtlijanci" ke vidis.
Они сакаат рапорт и отчет за вложените пари да им даваат нашите од Австралија кога ќе дојдат. На пример како се осмелиле оние дијаспорци кои се бореа 2001 да не се појават на рапорт кај добро познат... никакво гласање за нив се се тоа патриоти на збор. :tapp:
Еве на пример малку луѓе од Скопје знаат дека во струмичко има еден куп гаст арбајтери од Швајцарија и од Италија кои секое лето доаѓаат и оставаат многу пари во државата.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Они сакаат рапорт и отчет за вложените пари да им даваат нашите од Австралија кога ќе дојдат. На пример како се осмелиле оние дијаспорци кои се бореа 2001 да не се појават на рапорт кај добро познат... никакво гласање за нив се се тоа патриоти на збор.
Работата е што од 1990-1995 наваму не ја виделе Македонија, не виделе точно какви се состојбите освен преку тв, радио...како што медиумот ќе си дозволи да им пружи информации. Не е до отчетот туку до тоа дали и колку се засегнати вторите и третите и следните генерации за Македонија. Некои од нив не знаат ни македонски, други не ја виделе ни земјата...сенсот за својата родна грутка го нема, односно сенсот го има, но како родна грутка им е Австралија (што зависи и во какви услови живеат и дали се во моќ да стигнат до Македонија за да им покажат на внуците од каде потекнуваат). Треба повеќе да се работи на врски со заедницата преку бара.
Ме интересира дли некој направил попис на нашинците во странство. Според информации, изјави и официјални податоци, немаме евиденција каде, колкав број и кои луѓе се вон нашата држава. Ако има, би сакал исто да видиме податоци.

Проблем е што може многу полесно да се манипулира со овие гласови. од една страна преку сат. програма па иако постои интернет конекција, тв е сеуште водечки медиум во информирањето посебно кај повозрасните генерации. Таков впечаток имам барем од посети и престои во одделни гратчиња и села низ Македонија. Кои весници стигнуваат до нив, кој доминира со тие весници...и други прашања.
Друг проблем е со онаа манипулација на кутии, листови. Како тоа ќе се спречи не знам, кога и овде со толку контроли пак се успева во манипулациите. Мора да се има голема евиденција и контрола инаку ќе се оспоруваат или злоупотребат и овие гласови.

За гласање однадвор најдов некои (доколку веќе мора) препораки според кои би требало да гласаат оние кои вон земјата не биле подолго од одреден период и оние кои сметаат да се вратат да живеат во Македонија по одреден период отсуство. Препораките укажуваат и на потребата од одредување дали гласачкото тело ќе се состои само од лица кои биле во гласачкиот систем пред да ја напуштат земјата или кон ова тело ќе се приклучат новорегистрирани...и така натаму. Еве го линкот

Како е во другите држави со овој начин на гласање? Посебно оние слични на нашата и со слични проблеми во Европа?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.558
Поени од реакции
22.250
По секоја цена треба да добијат право на глас, без компромис.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Аманте доста со филозофијата дијаспората праќала пари овде!
Ама нема благе везе познавам многумина што живеат и работат надвор, а дошле во македонија еднаш или два пати за 30/35 години. И тоа доагале кога се делел некој имот за да земат пари а за тоа дека испраќаат жими ашимов праќаат- испраќаат5 оние што имаат жени и деца овде другоно све се тресикура ништо повеќе.
И од што се големи македноци и патриоти ниедно од децата не им носи македонско име ( а све се горди македончишта)
нека гласа таму каде што живее овде нема што да бара, или пак нека се пресели и тој и фамилијата заедно со „бисмисот“ е тогаш ке има полно право да одлучува заедно со мене и останатите кој ке го ебава наредните 4 години.
Изгорени се за името и ВМРО ( зачудувачки колку се прости и глупи го поистеветуваат ова ВМРО со она револуционерното )
Епа драги мој пакувајте коферите и ајде правец за македонија, па да гласате и на локални избори.
А дотогаш исто како што нема право братучедот мој ( и тој е излезен од оваа куќа битен фактор јас сум дома тој си има друга дома, ама кога се работи за кај мене кој го ебе нека си гледа за кај него дома не за кај мене ) да се меша што ке правам јас дома немаат право ни гастрабајтерите да се мешаат овде
Zalosno. Takvite kako tebe go spustaat nivoto na diskusija. Vidi ti koj e prost i glup- dali dijasporata ili takvite kako tebe.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Од сите глупи луѓе коишто ќе се појават со предлози, оној којшто го смислил ова, дефинитвно е еден од најглупите. Значи, треба исклучително да си глуп, за да кажеш дека е исправно да гласа дијаспората, или нормално, да си имаш своја математика за работите.

Да гласа дијаспората за тоа кој да биде власт во Македонија е исто како јас да ви дојдам на сите што ме читате дома и да ви кажам каде треба да си го чувате клавирот. Тоа, сигурно знаете, нема да се деси никад. Освен ако не сте исклучително глупи. Мислам, многу глупи. Екстремно глупи, онака ретардирани. Ајкју - Форест Гамп.

Нормално, ако дијаспората гласа, ВМРО ќе има повеќе гласови, затоа се форсира. Пошто дијаспората мисли дека ВМРО е Македонија, а не гледаат како истото ВМРО ја претвори нивната татковина во Африка.

Kajgana Shop

На врв Bottom