(Демек) бесплатните хартиени кеси - никаде ги нема

Ч

Чај

Гостин
Јас засега само во Тедико имам видено да даваат бесплатни хартиени кеси, нигде на друго место.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Ништо не е бесплатно.

Законов ми се чини дека беше дел од оние „европски“ закони, односно од директивите на ЕУ.

Како и да е, зашто не се даваат воопшто хартиение кеси и зашто ова не се регулира?
1. Закон кој што мораше да се донесе(поради ЕУ)
2. Доколку се контролираат продавниците за кесите:
- Казните ќе ги уништат малите бизниси
- Малите бизниси ќе даваат хартиени кеси и тоа бесплатно, но сепак трошокот за нивна набавка ќе биде вклучена во цената на другите производи.

Од она што до сега видовме од законот е дека само големите маркети видоа нешто арно, бидејќи маалскиве продавници најчесто даваат ќеси без да ти наплатат или воопшто не земаш кеса.

T

Tetro

Гостин
Затоа товараш количка до врв одиш на каса и му бараш хартиена кеса. Ако нема ја оставаш количката и си одиш. Со насмевка се разбира!
Тоа е добар предлог. Треба да го правиме ова во сите поголеми маркети. :)
Може и газдите ќе сфатат дека на тој начин се губат муштерии многу и ќе преземат нешто во врска со ова.

Одам на пазарче и купувам кило лимони за 50 денари.
Продавачот ми вика: "ќеса ќе треба?" Му се мислам да му речам: "Не бе, ќе ги шутирам до дома", ама излегува да речам: "Да" (ама онака културно, со насмевка). :)
И ми вика: "2 денари", го гледам онака убаво и вадам 500-ка. Ме прашува дали имам нешто поситно и му одговарам отсечно "Не", држејки ги парите накај него, а овој направи една кисела фаца и рече дека немал ситно да ми врати. Аман бре. :)
Си заминав со лимоните во пластична ќеса сепак, гратис.

Г

Господ

Гостин
И онака хартиенине кеси се дебилни,онакви нит рачки нит бутур.Кој *** ако иам 6000000 продукти кај ќе ги стаам такви 10 кеси коа нема како да ги потфатиш убаво.Абе најлонска кеса си е најубаво.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Бесплатни хартиени има во Рамстор маркетот, а пластичните се напраќаат.

А нели требаше пластични да има/да се наплаќаат само една година после 1,1 2010 кога почна законот да функционира?

Хартиените не се практични за нас пошо влечкам 500 метри, ама направени се за кратки релации, да земеш од маркет до багаж во кола, и од гаража до дома.
Во Дебар не наплаќаат за пластичните, а овде во Ск ептен ме нервираат, ретко купувам :D

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.485
Бесплатни хартиени има во Рамстор маркетот, а пластичните се напраќаат.
Во кој Рамстор маркет? Во Рамстор во центар и во Ново лисиче не даваат хартиени кеси. Порано даваа, сега веќе подолг период - не.

И да, секогаш им коментирам „абе, нели според закон требаше да имате бесплатни и хартиени кеси?“. Продавачките само ќутат со наведнати глави...

E

elena.

Гостин
Во Велес даваат хартиени кеси ако си побараш, ама се толку мали шо не можеш да ставиш повеќе од 3 работи во нив...

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
ни по два месеци- откако ја отворивте темава- хартиени кеси НЕМА, а платичните и натаму ги наплатуваат

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Последен пат во Веро пазарував, пластичните кеси ги даваа бесплатно, хартиени не видов..

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Последен пат во Веро пазарував, пластичните кеси ги даваа бесплатно, хартиени не видов..
Бев денес, направиле био-разградиви кеси и се бесплатни уште од март како што видов. :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Бев денес, направиле био-разградиви кеси и се бесплатни уште од март како што видов. :)
Значи сум ги помешала со пластични, можно.. :) Браво за Веро, во тој случај :)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
neznam za vas- ama jas od ramstor, tinex i sp - koga pazaruvam -kesite gi naplatuvaat -taka da mozhda samo za vero vazhi toa

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.336
Поени од реакции
30.685
ма немаат корист од хартиени. вака со најлон си имаат. ако купиш 10 производи, и ако нема хартиено, сакаш нејќеш, мора со најлон и по дифолт ти полнат.

С

сашенко

Гостин
ма немаат корист од хартиени. вака со најлон си имаат. ако купиш 10 производи, и ако нема хартиено, сакаш нејќеш, мора со најлон и по дифолт ти полнат.
Многу нормално, нема шанси да собереш се во хартиената.Најлонските по практични се или пак до навика е ама кога купувам повеќе работи најлонска и од таму ми нудат.По помаливе продавници гледам хартиени само кај овошје и зеленчук, на каса нема хартиени никогаш.Увек нудат најлонски за 1 денар...

Kajgana Shop

На врв Bottom