НеоН- анкетата си ја направил намерно според видот на млекото од кое е произведено ??Инспириран од една емисија што ја гледав некна на телевизија..да видиме кој какво сирење јаде..
НеоН- анкетата си ја направил намерно според видот на млекото од кое е произведено ??
прашувам, бидејќи сирењето не може да се категоризира само по еден критериум. Може да се класифицира и по :масленоста( како полномасно, полумасно или обезмастено)потоа- како полутврдо,тврдо,меко,пресно или младо.исто има и топено сирење,па синото сирење,мислам дека постојат и т.нр саламурени сирења,а згора на ова е и моцарелата која не се вбројува во ниту еден вид-иако е младо сирење сепак се прави со посебна технологија-за која не сум стручен да објаснам- :pos2:
OK-razbravДа да...тоа е поентата на анкетата..бидејќи 90% од тука купуваме сирење на таа основа така? ретко кој се замара со ,масно,полумасно,шибано у ребра пресно младо...
Не знам што точно си пробал, но по мене добри чадени сирења во Македонија нема, односно немаше последен пат кога пробав чадено во МК пред 2-3 години. Денес дали е подобрена состојбата, не знам, но читајќи го твојот пост ми се чини дека не е. Е сега, надвор од МК е веќе друга приказна: појди до Италија и, ко за старт пробај ја чадената скаморца (scamorza affumicata) и после врати се да го споделиш искуството тука на кајгана...Чадено сирење јадете бе? Пред некој ден пробав и ми се згади, ич не ми е по кејф.Јас многу јадам сирење, неможам без него ама ова ке го фрлам жими се.Можете да го јадете бе?