Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
1 и 2 - рационалност, како што сите нормални (неоштетени) човечки битиа треба да разликуваат, а не преку сеење страв од измислени ентитети.
3. Нема вродена човечка религиозност, се е подоцна дознаено/наметнато
4. Сам си одговори во прашањето, ЉУБОПИТНОСТ, човечка особина е, кај некој повеќе кај некој помалце застапена.
5. Погледни одговор број 3.
6. Страв од смрт, желба за повеќе и одредена доза на его.
Сакаш да кажеш со умот може да разликуваш добро од лошо ?
Хахахха глеј до каде не донесе рационализирањето, до крај на светот.

--- надополнето ---

Enlightenment means awareness, witnessing. Enlightenment is neither of the body nor of the mind. It is of the beyond. The body can be manipulated by mechanisms, the mind can be manipulated by mechanisms, but your soul is beyond and cannot be manipulated by any mechanism whatsoever.
Разликувањето на добро од зло е последица на оваа Состојба.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Немој бе...А од Твоиве одговори, нешто не сум фрапиран...Одговорите Ти се типична световност, рационалност, испразност, или како велиме во Црквата, „...мудрување по својото ум...„.
Ништо ново и ништо вредно за внимание не напиша, иако поставените прашања се суштински за човековото битие и нема здраворазумен кој на самиот себе не си ги поставил тие прашања порано или подоцна во својот живот, а Ти „набадаш„ во стилот „...се зависи...„“, или „..тогаш и таму било така ама сега и овде е вака...„.
Мики.. не знам што сакаш да докажеш со овој твој одговор.. но наместо да цитираш некои од моите дадени одговори ти најпрво се фаќаш на она што тебе не ти одговара...
Не знам колку години имаш, но на крај краева ни тоа не е важно, па затоа еден братски и другарски совет ќе ти дадам.. Земи читај малку повеќе книги, ама не мислам од типот што тебе најмноту ти одговара, туку онака сеопшто.. или ако те мрзи да читаш книги, земи гуглај малку наместо да киснеш по форумов и чекаш некој да ти сипе знаење со инка...
Од одговоров што си ми го дал, гледам дека не само што ништо не си разбрал што ти имам напишано, него не се ни трудиш да разбереш дека водата се запишува како H2O, а дека 2+2=4.. со тебе не правам понатаму никаков муабет.. затоа што не си достоен за полемика....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Чекај сега, вродено е викаш а од друга страна си постојат атеисти...
„Она„ кое ни е вродено, ни е вродено, како на пример: разумот и неговисте спсобоности, но и слободната волја и чувствата, и од ние нема бегање...

--- надополнето ---

Или рогатиот си поиграл со вроденото чуство им го делетирал и ги наведува на грев без можност за покајание !?
Блиску си до одговорот. Сето наведено е само демонско дошепнување.

--- надополнето ---

Земи читај малку повеќе книги, ама не мислам од типот што тебе најмноту ти одговара, туку онака сеопшто..
Кај беше Ти кога јас читав книги од разни области?

--- надополнето ---

со тебе не правам понатаму никаков муабет.. затоа што не си достоен за полемика....
Чудна работа: ето, и ја го помислив истото и за Тебе, оти глеам дека не „копчаш„ ниту основни категории, а камо ли посложени.

--- надополнето ---

1 и 2 - рационалност, како што сите нормални (неоштетени) човечки битиа треба да разликуваат, а не преку сеење страв од измислени ентитети.

Како ова Ти успева? А за другите категории, подоцна.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
[/COLOR]

Кај беше Ти кога јас читав книги од разни области?[/QUOTE]

Ќе направам преседан, али ај за твој мерак.... Па сигурно на крај памет не ми паднало да те барам тебе и баш со тебе да полемизирам. А да си читал ќе кажеше нешто паметно, до сега не си ме испровоцирал да ти кажам, браво дете добар си е сега ме заинтересира... Земи читај, фати книга, ама асална книга, не од рекла казала.. и тргни глава од тоа библијата...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
.. Па сигурно на крај памет не ми паднало да те барам тебе и баш со тебе да полемизирам.
Добро де, тука сме 1:1: и ја така мислам. Но, ако немаш намера за муабетење, тогаш не арчи енергија за давање одговори на поставнеи прашања, оти на ТВ има подоста турски серии. Евтини са...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Немој бе...А од Твоиве одговори, нешто не сум фрапиран...Одговорите Ти се типична световност, рационалност, испразност, или како велиме во Црквата, „...мудрување по својото ум...„.
Ништо ново и ништо вредно за внимание не напиша, иако поставените прашања се суштински за човековото битие и нема здраворазумен кој на самиот себе не си ги поставил тие прашања порано или подоцна во својот живот, а Ти „набадаш„ во стилот „...се зависи...„“, или „..тогаш и таму било така ама сега и овде е вака...„.
Така е Мики! Не треба да се користи сопствениот ум, треба да чекаш црквата да ти каже што е што! :tapp:
Одговорите биле типична рационална или световна "испразност" (што и да ти значи тоа :toe:), а твоиве демек биле духовна! Само никако да објасниш како тоа духовнава мудрост, ти се судира постојано со световнава?! Ако немаат ништо заедничко, како што тврдиш, тогаш глупо е да ги негираш! А ти се отепа од напаѓање на се живо и диво од областа на световното кое не се совпаѓа соп твојот ум......упс! Заборавив, ти не го користиш умот, само прифаќаш што ќе ти кажат поповите!
Духовна логика значи нешто кое нема врска со рационалното, материјалното, буквалното! Ако вие се раководите по духовна логика, библијата ќе ја гледате како метафора која се обидува да прикаже некој домен повисок од оној рационалниот, сигурно нема да ја толкувате буквално, да ја негирате еволуцијата, да верувате во змии што зборуваат, во дрва кој даваат мудрост....итн!
Ако ти имаш појма што е духовна логика, јас уште утре одам во манастир!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако ти имаш појма што е духовна логока, јас уште утре одам во манастир!
Секако дека ми е познато што е тоа духовна логика, ама Ти СИГУРНО нема да отидеш во манастир...Затоа, не рипај и не скокај.

--- надополнето ---

Ако немаат ништо заедничко, како што тврдиш, тогаш глупо е да ги негираш! !
Напишав дека немаат „речиси„ ништо заедничко, а „она„ кое им е заедничко, тоа е човекот, кој е комбинација од дух и од материјал: преку човекот, се прекршуваат духовното и материјалното, т.е. преку човеккот, се огледува логиката и на духот и на умот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Добро де, тука сме 1:1: и ја така мислам. Но, ако немаш намера за муабетење, тогаш не арчи енергија за давање одговори на поставнеи прашања, оти на ТВ има подоста турски серии. Евтини са...
Друже, гледам дека си нов, сеуште не го знаеш Мики. Тој ти е контрадикција на две нозе! Има време, ќе видиш какви се не бисери ќе читаш од него.:helou:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Друже, гледам дека си нов, сеуште не го знаеш Мики. Тој ти е контрадикција на две нозе! Има време, ќе видиш какви се не бисери ќе читаш од него.:helou:
абе нов.. види од 2008 година ми е профилов,,, не знам што ми текна да се ставам пак, ги читав ова уметнициве пред некој ден, на нивното катче, па некако реков ај да видам што има и во ова катче... а иначе шо да ти кажам е дечково, стварно ми е жал. Глеам арапиве у северна африка на негови години револуции дигаат, а он чмае по форуми...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не треба да се користи сопствениот ум, треба да чекаш црквата да ти каже што е што!
Наведи ги „дометите„ од Твојот ум, ама без препишување...Повели, почни.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Мики.. не знам што сакаш да докажеш со овој твој одговор.. но наместо да цитираш некои од моите дадени одговори ти најпрво се фаќаш на она што тебе не ти одговара...
Не знам колку години имаш, но на крај краева ни тоа не е важно, па затоа еден братски и другарски совет ќе ти дадам.. Земи читај малку повеќе книги, ама не мислам од типот што тебе најмноту ти одговара, туку онака сеопшто.. или ако те мрзи да читаш книги, земи гуглај малку наместо да киснеш по форумов и чекаш некој да ти сипе знаење со инка...
Од одговоров што си ми го дал, гледам дека не само што ништо не си разбрал што ти имам напишано, него не се ни трудиш да разбереш дека водата се запишува како H2O, а дека 2+2=4.. со тебе не правам понатаму никаков муабет.. затоа што не си достоен за полемика....
Мики оти бе сите вака ти вика?
И докај си со "логичкото" побивање?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Наведи ги „дометите„ од Твојот ум, ама без препишување...Повели, почни.
Мики, доста бе труеш.

Досаден си, ги повторуваш истите глупости одново и одново.

Оди запали една свеќа, олабави се малку...

--- надополнето ---

Секако дека ми е познато што е тоа духовна логика, ама Ти СИГУРНО нема да отидеш во манастир...Затоа, не рипај и не скокај.
Не постои духовна логика, тоа е како Мики замишља логику. Логиката е една и единствена, и скарана е со Мики, не му прави муабет...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom