Ок значи твоето мислење дека е само дамка која случајно изгледа како иконата на СВ.Петка светица чиа црква ја посетувала и се молела мајка му на детето за да оздрави откако не можеле лекарите ништо да направат
Во ред фала на одговорот !!!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Повели и друг пат.Ок значи твоето мислење дека е само дамка која случајно изгледа како иконата на СВ.Петка светица чиа црква ја посетувала и се молела мајка му на детето за да оздрави откако не можеле лекарите ништо да направат
Во ред фала на одговорот !!!
Религијата.Имам уште едно прашање.
Што ве тера вас на таков чекор како атеизмот?
Имам уште едно прашање.
Што ве тера вас на таков чекор како атеизмот?
Ако ти текнува, отприлика, на тоа што тебе те натерало да престанеш да веруваш во Супермен или Дедо Мраз, тогаш тоа е тоа, горе-доле. За мене, барем.
Да, супермен е филмски лик, карактер, не е необјаснета појава, не е никаква мистерија, како за разлика од Господ, со кој секој човек на планетава е запознаен како таков.
Не дека ви ги успорувам вашите ставови, океј, секој човек си има свое право и избор во што ќе верува, но секој од вас како поединец, без разлика на вера, сигурно бар еднаш бил во црква.
А зошто е тоа така, ако не верувате?
Не дека јас сум религиозен до тој степен да секоја недела одам во црква, но ме бунат вашиве ставови, па затоа прашав.
Знаеш што е проблемот?
Господ го создал човекот.
Господ ја создал Земјата.
Господ го создал Универзумот.
Ти веруваш во тоа?
Секој мора да верува во нешто.
Искрено ја немам читано библијата, за да знам што е се напоменето.
Но, верувам дека постои Господ, како натприродна појава.
А зошто мора секој да верува во нешто ?
За да не падне кулата од карти, на која столбови и се верувањата можеби.
За почеток, можеш да ја прочиташ Библијата. Еве одличен сајт. Ептен лесно се чита и има многу интересни приказни: http://www.mkbible.net/
Точно е дека е убаво да веруваш во нешто, но мислам дека е голема грешка да веруваш во нешто што не си го проверил.
Човештвото „познава“ повеќе од 5.000 Богови и, не, не сите се познати „како таков“ - сите тие се разликуваат во нешто, како што се разликуваат народите кои ги измислиле.
Тоа што јас сум бил во Црква не значи дека верувам дека постои господ. Јас одам во кино, па секап не верувам дека постои светот од Аватар.
Тоа „натприродна појава“ мислам дека треба да си го додефинираш, пошто ако ти значи „старб ел дедо со брада кој те гледа да не згрешиш“, тогаш то му доџе као лош Дедо Мраз и е инфантилно. Од друга страна, ако господ за тебе се необјаснетите феномени со кои се среќава човековиот ум, тогаш зошто тоа го викаш Господ, кога религиите прилично прецизно, секоја од нив, го опишува пластично (и различно) својот Бог.
Од 20.000 божества во човековата историја, зошто мислиш дека праавославниот бог е единствен и вистински. Зошто мислиш дека тој „Бог“ би чекал 5 милијарди години (колку што постои земјата) за да ја направи очигледната грешка креирајќи човек од чие ребро направил жена која за 15 минути го заебала мужот и покажала дека господ е несовршен и несезнаен иако така го пишува?
Христијанството е преполно со инфантилни контрадикторности. Можеби пред 2000 години тие можеле да поминат кај народот кому му била сервирана оваа вера, но денес сето тоа е навистина смешно и проѕирно.
Срдечно те охрабрувам да ја прочиташ книгата. Каков верник си инаку ако не знаеш што пишува внатре?
А зошто мора секој да верува во нешто ?
За да не падне кулата од карти, на која столбови и се верувањата можеби.
Епа затоа неможеш да сватиш зошто неверуваме во неа! Затоа што не си ја прочитал! Земи прочитај ја, па ќе видиш зошто неверуваме во таа збирка еврејски народни приказни.Toa што пишува во неа, можеби се чини неверојатно, незнам пак ќе кажам, не сум ја прочитал.
А на прашањето каков верник сум ако не сум ја прочитал, ќе ти одговорам со тоа дека
Читањето на библијата и одењето во црква те прави верник, колку што стоењето во гаража те прави кола.