Ipsissimus
P.I.
Па не сумЕпа, колега, welcome to the club!
Зошто мислиш дека не си атеист?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Па не сумЕпа, колега, welcome to the club!
Зошто мислиш дека не си атеист?
Па не сумНе верувам во монотеистичките концепти, но верувам дека субјектот може да влијае на реалноста на начини кој немаат рационални - логички објаснувања. Верувам во тоа, затоа што имам такви искуства.
Јас атеизмот го сметам како многу повеќе од само негирање на бог или божества. Атеизмот негираше се што е метафизичко или можеби грешам?Па како овој твој став се коси со тврдењето дека не постои бог или божества?
Зарем мислиш дека феномените за кои имаш непоколебливи докази пред самиот себе се косат со атеистичкото тврдење?
Атеизмот е тврдење дека не постјат Божества, богови - антропоморфизирани или персонализирани во било што.Јас атеизмот го сметам како многу повеќе од само негирање на бог или божества. Атеизмот негираше се што е метафизичко или можеби грешам?
Како и да е, јас не се замарам толку многу со терминологијата, но сепак ме интересира дали и останатите атеисти го делат твоево мислење. Според мене атеизмот не ја признава метафизиката, но можеби грешам.Атеизмот е тврдење дека не постјат Божества, богови - антропоморфизирани или персонализирани во било што.
Науката не негира метафизика, туку едноставно (засега) не располага со механизми или инструменти со кои би можела да ги стражува. Ова, сека се побрзо се менува.
Постојат многу спиритуални атеисти.
Како и да е, јас не се замарам толку многу со терминологијата, но сепак ме интересира дали и останатите атеисти го делат твоево мислење. Според мене атеизмот не ја признава метафизиката, но можеби грешам.
-Нели сме доволно големи да имаме замислени пријатели?
-Зашо верувате во глупостите што лаже Библијата?
-Работите дека сме настанеле од мајмуни и дека Земјата ја створил вашиот бог за 6 дена нели е смешно?
Има ефект, кај тебе предизвикува смеење, кај некои други стравопочит, но во секој случај ефект има на сите. Само пред да се насмееш повторно, размисли дека се смееш на нешто што е факт многу помоќно од нас и премногу комплексно за да можеме да го објасниме. Наречи го бог или хакер од некоја напредна цивилизација, наречи го природа или универзум, сеедно ... а преданијата можеби се погрешни поради преводот, можеби се погрешни кога ги читаме денес во Македонија, но точни за даденото време и место каде настанале, тоа барем засега неможеме да го негираме исто како што и неможеме да го потврдиме. Најголемите умови се смеат на овие прашања од немоќ да дадат одговор, а не затоа што се смешни. Сепак, секој има право да се насмевне и да си го направи денот убав наместо да се заглавува во глупави лавиринти на незнаење каде ќе се осети немоќен и премногу мал.Смешно е пријателе и секогаш кога ги читам тие што го пишуваат тоа се смеам. И се чудам како се уште може да има ефект она што било напишано пред 2 милениуми за тогашни цели...
Одговор на кое прашање? :raz:Има ефект, кај тебе предизвикува смеење, кај некои други стравопочит, но во секој случај ефект има на сите. Само пред да се насмееш повторно, размисли дека се смееш на нешто што е факт многу помоќно од нас и премногу комплексно за да можеме да го објасниме. Наречи го бог или хакер од некоја напредна цивилизација, наречи го природа или универзум, сеедно ... а преданијата можеби се погрешни поради преводот, можеби се погрешни кога ги читаме денес во Македонија, но точни за даденото време и место каде настанале, тоа барем засега неможеме да го негираме исто како што и неможеме да го потврдиме. Најголемите умови се смеат на овие прашања од немоќ да дадат одговор, а не затоа што се смешни. Сепак, секој има право да се насмевне и да си го направи денот убав наместо да се заглавува во глупави лавиринти на незнаење каде ќе се осети немоќен и премногу мал.
Одговор на кое прашање? :raz:
А ни ти не ми одговори на моето (а ми личиш на верник) :icon_conf