- Член од
- 24 октомври 2010
- Мислења
- 2.434
- Поени од реакции
- 244
Нели свеста не беше алгоритамска ?Свест, душа, дух.
Свеста е збир на психички функции во еден момент и сознание за себе и за околината. Психичките функции се резултат на работата на одделните центри во мозкот. Секој центар, врши посебна улога и функција. Според истражувањата, современиот човек користи само 10ина проценти од центрите, што значи дека има потенцијал за откривање на нови способности и состојби на свеста.
Духот и душата во ништо не се разликуваат од свеста. Духот, всушност, е измислица. Имено, Душата се асоцира со онаа во жив човек мирјанин, додека духот е измислена градација во религиите (иста како онаа свештеник/светец - човек/мирјанин) и се асоцира со Духот Божји, духот на некој светец и сл.
Кога наредбите што ги даваат мозочните центри до одделните мускули и органи од телото, минуваат низ нас, најмалите и најфини нервни завршетоци реагираат на ваквите импулси на молекуларно ниво, кои како повратна информација до центарот за дразба во мозокот, создаваат илузија за постоење на нешто, еве, конкретно, во нашите гради. Кога мозочните центри ќе престанат да работат, прекинува течењето на импулси, нервните завршетоци не регистрираат ништо, соодветно: нашата перцепција за душата ја снемува, бидејќи не функционираат ниту праќачите на импулси, ниту примачите и центрите во мозокот кои ја обработуваат дразбата.
Ако не е алгоритамска тогаш е или рандом или не е од овој свет.
Неможе да постои вештачка интелигенција(од типот за која ти овде кажуваш)
end of line
Ова е у контекст на филозофско или научно дефинирање на свеста.
Инаку кога станува збор за мене лично јас знам кој сум.
Ама со цел да се доближат и другите до реализацијата(вистината) пожелно е да се средат вакви хипотези на време.
--- надополнето ---
Една друга работа ме интересира мене.
Како е можно човек да бега од вистината со вакви самоубиствени мисли.
Само мисли се не се секирајте.
Инаку имам идеја кој би можел да биде крив за ова, ама не е религијата
Тоа у што се крстите е, образованието науката.
Од таму ви е жеелбата за самоубиство(и тоа на секаков план).