DBack
gloveless
- Член од
- 19 декември 2007
- Мислења
- 5.372
- Поени од реакции
- 2.556
Која е разликата помеѓу душа и дух?Човекот се состои од Тело, Душа, Дух, а не свест.
Која е разликата помеѓу душа и дух?Човекот се состои од Тело, Душа, Дух, а не свест.
Јас ги оспорувам тврдењата на теистите. Ти кажав за достигнувањата и мерењето ку*ови. Ако имаш нешто да каѓеш за себе, свое - кажи го. Што ми збориш за луѓе од пред 50, 200 или 3000 години и што тие мислеле?!?
Религијата не им помага на луѓето да го разберат светот!!! Религијата ги лаже луѓето дека има некој кој ги гледа додека какат и се е&ат и ги тера да се осеќаат виновни за нешто што не се. Религијата го затупува човековиот ум и не му дозволува да го разбере светот онаков каков што е.
Ако некој има емотивни или психички проблеми, треба да оди и да посзборува со некој кој може да му/и помогне (пријатели, блиски, психолози...) - не да се моли на нешто што не постои и ко ќе го плацебо го откачи, да трча наоколу викајќи Господ е голем. Како замена за молитва, слободно можеш и аспирин еден да пиеш насабајле. Исти ефект ќе има.
Баш би сакал да го видам будистичкиот свештеник (иако ми се стварно најдраги од сите монаси) како ќе помине на квиз за амазонски инсекти или за географијата на Папуа Нова Гвинеа. Размисли малку пред да постираш така децидно и ексклузивно тврдење.
Религијата е опиум за простите, неуките и мрзливите и атеизмот не е привилегија на интелигентните. Не треба да си претерано интелигентен за да разбереш дека е невозможно да постои библиски бог. Доволно е само да не си индоктриниран и да не живееш во паника од вечен пекол.
Атеизмот е единствено последица од доволна свесност за природата, универзумот и рационалните и логичките закони според кои и ти го живееш целиот свој живот... но вака, гимнастички, по форуми и два-три пути у месецот, за секој случај, ќе си кажеш - ај ја да си се помолам - кој ќе го знае... Ко што викаат пола од верниците: „Абе ништо не нме кошта ако верувам!“ ...а ги кошта и тоа многу, само не контаат.
Тоа со фетишот е чиста заебанција. Не е некоја стилска фигура.
Душата е вдахната од Бог а Духот ја одржува во форма.Која е разликата помеѓу душа и дух?
Ти се читаш ли што пишуваш? Човекот не се состоел од свест?!! Па тогаш што е разликата помеѓу тебе и бандера на улица? Како ја дефинираш ти свеста?Човекот се состои од Тело, Душа, Дух, а не свест.
Свеста е производ од Телото, Душата и Духот.Ти се читаш ли што пишуваш? Човекот не се состоел од свест?!! Па тогаш што е разликата помеѓу тебе и бандера на улица? Како ја дефинираш ти свеста?
А што е душата според тебе? Ако свеста е производ на душата, телото и духот, тогаш како душата останува свесна кога ќе го нема телото?Свеста е производ од Телото, Душата и Духот.
Не знаеш што зборуваш, ама да знајш дека ако не се покајш ќе вријаш во пеколот.
Душата е вдахната од Бог а Духот ја одржува во форма.
А што е душата според тебе? Ако свеста е производ на душата, телото и духот, тогаш како душата останува свесна кога ќе го нема телото?
И што е според тебе разлика помеѓу свест, душа и дух?
"You can only lose something that you have , but you cannot lose something that you are ."Човекот се состои од Тело, Душа, Дух, а не свест.
Не се лутам без гајле. Шо сакај стави во потпис. Твој потпис е.Мојот атеизам доаѓа од мојот критички поглед на светот. Твојата религиозност, не знам, ти кажи...
--- надополнето ---
Каков вид религија пропагирам?
--- надополнето ---
Ќе се љутиш ако си го сменам потпис? Пошто ептен посаркастичен ќе ми е овој.
Не си напишал, или јас не сум разбрал. Ако сакаш за мене уште еднаш пиши кратко.Погоре пишав убаво,прочитај.
А што е душата според тебе? Ако свеста е производ на душата, телото и духот, тогаш како душата останува свесна кога ќе го нема телото?Не си напишал, или јас не сум разбрал. Ако сакаш за мене уште еднаш пиши кратко.
Темава се вика прашања до атеистите. Ти ме демантираш а на твоја страна сум.Погоре пишав убаво,прочитај.
Малку засукано ми делува, може немам капацитет да го разберам ама у секој случај нема да го прифатам.А што е душата според тебе? Ако свеста е производ на душата, телото и духот, тогаш како душата останува свесна кога ќе го нема телото?
И што е според тебе разлика помеѓу свест, душа и дух?
Е сега вака, ова е од мене:
Ќе ти одговорам Православно :
Прво еве го одговорот од 2то прашање: Душата кога ќе го напушти нашето тело, односно кога нашето тело ќе почини - душата го напушта тоа тело и на онај свет повторно оформува тело во која живее.
Евего и одговорот на 1то прашање: Душата е вдахната од Бог. Душата е да го остај телото во живот.
И за 3то прашање : Како што кажав погоре дека свеста е производ од телото, душата и духот како целина. Додека прашуваш а не веруваш во тоа што ти го кажувам православно, најди одговор во медицината за ова, можи ќе најдиш.