Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
milo mi e sto gledam vaka dobri odgovori na glupava tema... :)

ustvari, zasto nekoj ''vernik'' bi otvoril vakva tema ako navistina veruva... ili pak potrebno mu e da si se ubedi

ps. se razbira deka svesta e proizvod na materijata..... koj videl nematerijalna svest neka mi se javi :D
Хахах одговори на ова па ќе правиме муабет кој колку е глуп .
Прашање до атеистите дали сметаат дека свеста е алгоритамска по природа.
Ако е зошто е така и ако не зошто не е така.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
20
Поени од реакции
3
Хахах одговори на ова па ќе правиме муабет кој колку е глуп .
ne rekov deka ti si glup... tuku deka temata e glupava.
...sea koj si ja ima muvata na kapata :DDD

kako prvo, sto ima veze sea dali e algoritamska ili ne.
kako vroto, svesta nemozes da ja kategoriziras taka lesno poso ima razni nivoa na svest :PPP

ili ti ova samo si baras odgovori na prasanja koj ne ti se jasni ? :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
ne rekov deka ti si glup... tuku deka temata e glupava.
...sea koj si ja ima muvata na kapata :DDD

kako prvo, sto ima veze sea dali e algoritamska ili ne.
kako vroto, svesta nemozes da ja kategoriziras taka lesno poso ima razni nivoa na svest :PPP

ili ti ova samo si baras odgovori na prasanja koj ne ti se jasni ? :)
Дали е или не е, или појма немаш што те прашуем ?
Не бегај лево десно и не ми кажуј за муви и слично.
Ти беше тој што спомна збор глупо, па ред е да видиме кој е глуп(ако има такви).
Ама прво одговори си на културно поставено прашање.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Теизмот и атеизмот се контраат единствено околу концептот на бог, ете ти викаш првите верувале во бог, вторите не верувале. Ама не постоењето верување во ништо е преширок концепт, со оглед на зборот-кованица со кој се идентификуваш во поглед на твојата филозофија.
1. Немам јас никаква моја филозофија
2. Токму тоа „А“ кажува се, значи не веруваме. Баш затоа и треба концептот да е преширок. Слободно препрочитај го уште еднаш постот кој ти го посочив, да не замарам со долги постови и да се повторувам.

BTW? Кој е твојот одговор на прашањето: „постои ли бог“? (Hint: Да, НЕ, Не знам)

Член од
11 февруари 2011
Мислења
20
Поени од реакции
3
Дали е или не е, или појма немаш што те прашуем ?
Не бегај лево десно и не ми кажуј за муви и слично.
Ти беше тој што спомна збор глупо, па ред е да видиме кој е глуп(ако има такви).
Ама прво одговори си на културно поставено прашање.
mislam deka veke odgovoriv, ama ako ne svate, eve uste ednas... nemozes da etiketiras tolku sirok poim kako "svest" so toa dali e algoritamski ili ne, ednostavno ima premnogu nivoa, formi, varijacii.... :D ... vprocem se prasuvam dali voopsto znaes sto e toa algoritam, i dali si videl, a kamo li da napises eden...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
mislam deka veke odgovoriv, ama ako ne svate, eve uste ednas... nemozes da etiketiras tolku sirok poim kako "svest" so toa dali e algoritamski ili ne, ednostavno ima premnogu nivoa, formi, varijacii.... :D ... vprocem se prasuvam dali voopsto znaes sto e toa algoritam, i dali si videl, a kamo li da napises eden...
Ајде тогаш друго прашање, колку нивоа на свест има и од кои делови на мозокот произлегуваат.
Спомна дека произлегува од мозокот свеста(патем не била алгоритамска) нема везе, ај просветли не со нивоата на свест.

--- надополнето ---

1. Немам јас никаква моја филозофија
2. Токму тоа „А“ кажува се, значи не веруваме. Баш затоа и треба концептот да е преширок. Слободно препрочитај го уште еднаш постот кој ти го посочив, да не замарам со долги постови и да се повторувам.

BTW? Кој е твојот одговор на прашањето: „постои ли бог“? (Hint: Да, НЕ, Не знам)
Ти викаш дека НЕверуваш, а можеш да кажеш и дека НЕзнаеш или ЗНАЕШ.
Најубаво е вие у гностици да се префрлите. :)

L

Liberation

Гостин
...дали сметаат дека свеста е алгоритамска по природа.
Првин да прашам што мислиш под алгоритамска свест. Ако мислиш на свеста како креација од одделни јасни и кратки функции кои се обединуваат во заеднички центри, тогаш јас сметам дека е така. За секоја функција, постои посебен центар во мозокот, кој складира информации и решенија за одделни проблеми и наредби. Пример, кога гледаме некој предмет, активни се центрите за препознавање форма, текстура, боја, оддалеченост... и сите заедно формираат свест за постоење на тој предмет и неговите особини.

Ако мислеше на друго, пардоне муа.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
20
Поени од реакции
3
ova nekako detski izglea... kao ti si vadis prasanja od dzep a nie treba da gi odgovarame site so red, i onoj moment koga ke se otkazeme ti si pobedil i si dokazal deka postoi tvojot bog :DDD
samo nezz na kogo ke mu dokazes, na drugite ili sebesi :DD

zabega od temata, ajde i jas da prasam edno prasanje, pa ti odgovori mi go :)
kazi mi bar eden primer na nematerijalna svest, i diskusijata ke bide zavrsena, i na site nas ke ni ja zatnes ustata onaka tipicno ;)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
ova nekako detski izglea... kao ti si vadis prasanja od dzep a nie treba da gi odgovarame site so red, i onoj moment koga ke se otkazeme ti si pobedil i si dokazal deka postoi tvojot bog :DDD
samo nezz na kogo ke mu dokazes, na drugite ili sebesi :DD

zabega od temata, ajde i jas da prasam edno prasanje, pa ti odgovori mi go :)
kazi mi bar eden primer na nematerijalna svest, i diskusijata ke bide zavrsena, i na site nas ke ni ja zatnes ustata onaka tipicno ;)
1.Очигледно не ги знаеш форумскиве правила.
2.Појма немаш дали ја верувам или не, а даваш квалификации.
3.Ова е тема прашања за атеистите, ако си атеист и ако ти се одговара тогаш одговарај
ако не никој со сила не те тера.
4.Не сум забегал од темата ама ти си забегал по интернетов.
5.:tapp:

Се ако се собере сума сумаре тогаш......да ти сумирам или не ?
Ај ти кажи ми.

--- надополнето ---

Првин да прашам што мислиш под алгоритамска свест. Ако мислиш на свеста како креација од одделни јасни и кратки функции кои се обединуваат во заеднички центри, тогаш јас сметам дека е така. За секоја функција, постои посебен центар во мозокот, кој складира информации и решенија за одделни проблеми и наредби. Пример, кога гледаме некој предмет, активни се центрите за препознавање форма, текстура, боја, оддалеченост... и сите заедно формираат свест за постоење на тој предмет и неговите особини.

Ако мислеше на друго, пардоне муа.
На тоа мислев, само што не мешај свест со мисла.
Или свест со ум другачие кажано.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
20
Поени од реакции
3
ja bi rekol da mi ogdgovorese na prasanjeto dobro bi bilo :D

... ili nemozes ???

L

Liberation

Гостин
Токму тоа „А“ кажува се, значи не веруваме...
...во teos-от. Затоа е А-Теос. Ти изгледа не веруваш дека светот може да се спознае, па затоа не се замараш со никаква филозофија.
Е не може да ме ограничуваш со три одговори. Мојот одговор на прашењето дали постои бог е: Од постоењето или не посотењето на бог или мојата верба или не верба во него, не зависи мојата лична среќа и затоа тоа прашање за мене е ирелевантно и немам потреба да го истражувам.

Тоа е како компетенцијата на еден професот по англиски да ја утврдуваш преку неговото познавање или непознавање на, да речеме, германски.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
ja bi rekol da mi ogdgovorese na prasanjeto dobro bi bilo :D

... ili nemozes ???
Постави го прашањето на право место и со задоволство ќе ти одговорам.
Биди повеќе од сигурен. Инаку ова е тема прашање за атеистите.
А јас не сум атеист и немам право да одговарам на прашања.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
20
Поени од реакции
3
Постави го прашањето на право место и со задоволство ќе ти одговорам.
Биди повеќе од сигурен. Инаку ова е тема прашање за атеистите.
А јас не сум атеист и немам право да одговарам на прашања.
znaci sepak koga ke stane gusto se vademe na pravila ? :D

sto stana so ona, da vidime koj e glup ovde i dali ima voopsto takvi ?
mislev deka ti ja pocna taa potraga, ili pak gresam i bese nekoj drug sto to go koristi pc-to koga ides na pauza :D

zasto ne kazes ednostavno temava mi nemase vrska, blagodaram sto mi pojasnivte deka ne postoi druga svest osven materijalnata.

Член од
31 август 2008
Мислења
1.853
Поени од реакции
815
1.Очигледно не ги знаеш форумскиве правила.
2.Појма немаш дали ја верувам или не, а даваш квалификации.
3.Ова е тема прашања за атеистите, ако си атеист и ако ти се одговара тогаш одговарај
ако не никој со сила не те тера.
4.Не сум забегал од темата ама ти си забегал по интернетов.
5.:tapp:

Се ако се собере сума сумаре тогаш......да ти сумирам или не ?
Ај ти кажи ми.

--- надополнето ---

На тоа мислев, само што не мешај свест со мисла.
Или свест со ум другачие кажано.
За некој кој под nick-от има напишано BUDDHA ми изгледаш премногу нетолерантен и агресивен, мислам по начинот на кој ги поставуваш прашањата, нормално. Кажи барем во што веруваш може ќе им помогне на тие што пробуваат да ти одговорат да дадат попрецизни одговори.

А инаку токму тоа што ти го направи и е мојот проблем со религиите. Постави прашање, а потоа ги ограничи можните одговори на да и не. Не секогаш прашањата можат да се одговорат со еден збор.

За твоево прашање за свеста,

Не, свеста не е алгоритамска. Ниту размислувањето не е секогаш алгоритамско. Колку што имам прочитано во научните кругови сеуште не е отфрлена можноста самата свест да доаѓа на податомско ниво ама не е ни потврдена. Па дури и ако се потврди тоа не значи постоење на креатор.

Последното нешто што го имам прочитано од ЦЕРН е дека честичките кои тие ги испитуваат се однесуваат како да комуницираат меѓу себе. Мислам дека дури и на kajgana.com го пишуваше тоа.

Како и да е, денес имаме издржана теорија за настанувањето на животот на земјата без никаква помош од креатор. Тука мислам на Дарвиновата теорија на еволуција за која дури и папата Јован Павле II има кажано дека не може повеќе да се смета за обична атеистичка хипотеза.

Зошто би мислел дека за 500 или 1000 години нема да имаме одговори за настанувањето на енергијата и свеста која што не вклучува креатор, затоа што нели денес и научниците сметаат дека енергијата е конечна и може само да ја менува својата форма но не може да настанува и да се уништува?

Можеби свеста е само еден вид манифестација на енергијата?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
За некој кој под nick-от има напишано BUDDHA ми изгледаш премногу нетолерантен и агресивен, мислам по начинот на кој ги поставуваш прашањата, нормално. Кажи барем во што веруваш може ќе им помогне на тие што пробуваат да ти одговорат да дадат попрецизни одговори.

А инаку токму тоа што ти го направи и е мојот проблем со религиите. Постави прашање, а потоа ги ограничи можните одговори на да и не. Не секогаш прашањата можат да се одговорат со еден збор.

За твоево прашање за свеста,

Не, свеста не е алгоритамска. Ниту размислувањето не е секогаш алгоритамско. Колку што имам прочитано во научните кругови сеуште не е отфрлена можноста самата свест да доаѓа на податомско ниво ама не е ни потврдена. Па дури и ако се потврди тоа не значи постоење на креатор.

Последното нешто што го имам прочитано од ЦЕРН е дека честичките кои тие ги испитуваат се однесуваат како да комуницираат меѓу себе. Мислам дека дури и на kajgana.com го пишуваше тоа.

Како и да е, денес имаме издржана теорија за настанувањето на животот на земјата без никаква помош од креатор. Тука мислам на Дарвиновата теорија на еволуција за која дури и папата Јован Павле II има кажано дека не може повеќе да се смета за обична атеистичка хипотеза.

Зошто би мислел дека за 500 или 1000 години нема да имаме одговори за настанувањето на енергијата и свеста која што не вклучува креатор, затоа што нели денес и научниците сметаат дека енергијата е конечна и може само да ја менува својата форма но не може да настанува и да се уништува?

Можеби свеста е само еден вид манифестација на енергијата?
Биди повеќе на темите филозофија и религија а помалку чек дис аут па може и ке дознаеш у што
верувам и дали верувам што знам и кој сум.
Вака да се убацуеш и да ми кажуеш што како врз база на еден пост нема логика.
Дали сум толерантен или не сум пробај да се стрпиш пред да носиш заклучоци.
Добро е што си чул за свеста дека не е логаритамска, лошо е што немаш такво спознание од самиот живот,
да не речам од искуство, ама сигурно си уште мал па има време.
Квантна поврзаност на честичките е од поодамна, а не е од вчера и од Церн.
Кој настанок ?
Мора да има настанок на нештата ?
Тоа што си кондициониран да мислиш дека се има настанок не значи дека е така.
И енергијата не е конечна(како што би рекол ти), законот за запазување е булшит.
Енергија у вакумот е од ред 10 на 99.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom