Дали Србија ќе банкротира?

• Креатор на темата Креатор на темата xretry
  • Време на започнување Време на започнување
Избришав половина мислења и нечии лечење фрустрации дека бугарите бла бла. Темата не е за Бугарија, за Србија е. Језда знам дека ја обожавате Србија со се Милошевиќ и нејзината генијалност околу “сјебување народ и држава во три чекори“ заедно со србската ретардација наречена “национализам и турбо фолк“ со се србските певаљки од Пинк. Сепак податиците се тие, црно на бело од буџетски до трговски дефицит па се до инфлација, а вие гајте си илузии дека Белград е непобедлив. Се си има крај.

Пинк телевизија не вработува цела Србија така да си знаете ...

„Немањето пари„ за попис во Србија повеќе ми мириса на политички потег зад кој гарант нешто се крие одколку на реално немање пари и банкрот. Многу е проѕирно како изговор.

Кој само може да поверува на такви глупости за некаков банкрот...??? Србија била држава отсекогаш и ќе биде... Подобро да гледаме ние каде сме како држава...

Kredit rates, spored Standart&Poors na balkanskite drjavi + Ungaria
AA -Словенија
BBB - Б'лгарија
BBB- -Унгарија, Х'рватска
----------- граница за инвестиционен рејтинг
BB+ - Рум'нија, Г'рција
BB - Македонија, Турција, Черна гора
BB- - С'рбија
B+ -Албанија, Босна и Херцеговина
Ekonomskite problemi na Srbija, pa i na drugite drjavi ot regionot na sa dobri za nikoja drjava na Balkanot.
Kanalite na parichnite potoci vo Srbija sa zapusheni i tova vodi do problemi vo ekonomiite vo Makedonia, Bugarija i drugite sasedni drjavi
Koga ima problemi vo Srbija, Grcija, Romanija, ima problemi i vo Bugarija, Makedonija, Turcija, Albanija... Koga drugite na sa dobre
i nie ne sme dobre.

Kredit rates, spored Standart&Poors na balkanskite drjavi + Ungaria
AA -Словенија
BBB - Б'лгарија
BBB- -Унгарија, Х'рватска
----------- граница за инвестиционен рејтинг
BB+ - Рум'нија, Г'рција
BB - Македонија, Турција, Черна гора
BB- - С'рбија
B+ -Албанија, Босна и Херцеговина
Ekonomskite problemi na Srbija, pa i na drugite drjavi ot regionot na sa dobri za nikoja drjava na Balkanot.
Kanalite na parichnite potoci vo Srbija sa zapusheni i tova vodi do problemi vo ekonomiite vo Makedonia, Bugarija i drugite sasedni drjavi
Koga ima problemi vo Srbija, Grcija, Romanija, ima problemi i vo Bugarija, Makedonija, Turcija, Albanija... Koga drugite na sa dobre
i nie ne sme dobre.
Тук не можам на 100% да се согласам. Пример во спротивното е сегашната состоjба на Балканот. Проблеми и то големи имат и Грциja и Србиja и Романиja,но това не се транслира толкова преко врз икономиките на некои балкански држави.
Коjто трошеше без да си прави рачун со децении- еве сега пати и дома му е ММФ. Не е убаво со децении да имаш буджетски дефицит,па дури и тоj да е под 3%(каквито са Маастрихските критериуми).

--- надополнето ---

Srbija za slovenechkiot politichar koj spored niv direktno se meša vnatresnite raboti na Srbija.Jelko Kacin persona non grata!

http://www.poslednjavest.com/press-vesti-dana/jelko-kacin-persona-non-grata.html
Немат муда да го прогласат за персона нон грата. Лути са му наjмного заштото подржува независно Косово и ако ЕУ нема единен став по това сензитивно прашане.

За 10 години на Србија и Србите сите ќе им драпат колчишта.
Во март им доаѓа Путин, во јуни оди Тадич во Русија, потпишуваат стратешко партнерство.
Русија со својот потенцијал ќе ја издигне Србија да биде пример за америчките колонии на Балканот.
Ќе ја направи дистрибутер на руските енергенси.

Ние како и сега така и тогаш ќе бидеме последни во редот за да не примат некаде.

Можеби е точно она за Русија...не сум запознат.

Но сепак Србија одложува попис на население, станови и домаќинства, а оваа година ги чека и попис на земјоделството. За разлика од нас каде ставаме акцент на броење овци по националности, србите и најголем дел од светот брои економски добра, густина на населеност, наталитет, вработеност, снабденост со недвижнини и слични белези кои заедно со земјоделскиот попис се најбитни масовни акции во креирање на плановите на државата.

Или и кај нив се случува истото со пописите, т.е. според овој коментар служат за други намени (нечија политичка или економска корист), а не за она за што постојат
Anonimus he,nema para za popis stanovnista, ili je mozda u pitanju kako izbeci popis ljudi-Srba sa kosova, jer do sada su i te gradjane svojatali a sada ni u pismu to ne mogu da urade,ali zato za Miladina Kovacevica je bilo i to 1.000.000 dolara

Во март им доаѓа Путин, во јуни оди Тадич во Русија, потпишуваат стратешко партнерство.
Русија со својот потенцијал ќе ја издигне Србија да биде пример за америчките колонии на Балканот.

Ние како и сега така и тогаш ќе бидеме последни во редот за да не примат некаде.

Затоа што ние сакаме да седиме на 2 столчиња.
Ниедна партија кај нас досега не се потрудила за 100 процентно партнерство со една од големите сили.
Чим партнерство со ЕУ и САД е веќе клише, зошто да не го копираме примерот на Србија и влеземе во целосно партнерство Русија која е голем играч на овие простори.

Пак прочитаj и се запрашаj откаj ке доjде до Србиja - гас,нафта и сите видови енергенси. Нема 1000 можности, а само 2.
Ке се договорат за Jжен поток. Това е проекта во коjто учествува Србиja.
Гледаме како Русиja извади Беларус,гледаме како Русиja извади Украjна... примери колкото сакаш. Русиja ако ти даде бонбон ке ти поиска цела кисиja бонбони после.
Србиja со ваквите заеми от ММФ,доста ке е зависна се уште от запада.Доста уште ке треба да се потруди за да стабилизира и икономиката си и валутата си.

Извини фми, на Белорусија ништо не и фали по сите параметри, освен што они не ја пробале оваа западна демократија која ние ја пробуваме и која знаеме е дека една голема измама поголема од комунизмот.

Украина ја извадија од лајната во кои западна со портокаловата револуција и таа во скоро време ќе се закачи на локомотивата.

Од каде сака Русија ќе носи енергенси за Србија.
Мислиш има земја на Балканот која може на Русија да и каже не ?
Или Бугарија го може тоа ?

Сите американски колонии на Балканот се во катастрофална ситуација проади комплетно лошиот начин на менаџирање на кризата и изнаоѓање на решенија за истата.

Иднината е во евроазиските интеграции а не во европските.
Тие евроазиски интеграции ќе ги води Русија.
Таа е веќе во фаза на формирање на истите, притоа ќе дојде до стварање на огромен пазар каде нема да ти ја мерат краставицата колку ти е крива.

Само во оваа демократија не смееш да имаш избор, НАТо и ЕУ ти се единствениот избор и тоа е таа демократија.

Нема шанси да банкротира...

Извини фми, на Белорусија ништо не и фали по сите параметри, освен што они не ја пробале оваа западна демократија која ние ја пробуваме и која знаеме е дека една голема измама поголема од комунизмот.

Украина ја извадија од лајната во кои западна со портокаловата револуција и таа во скоро време ќе се закачи на локомотивата.

Сите американски колонии на Балканот се во катастрофална ситуација проади комплетно лошиот начин на менаџирање на кризата и изнаоѓање на решенија за истата.

Таа е веќе во фаза на формирање на истите, притоа ќе дојде до стварање на огромен пазар каде нема да ти ја мерат краставицата колку ти е крива.

Само во оваа демократија не смееш да имаш избор, НАТо и ЕУ ти се единствениот избор и тоа е таа демократија.
Izvini vaka Slavjanski sto ti upagam vo muabetot ama mene kolku sto mi e poznato ima eden golem da ne recam ogromen procent na srbi sto ne im ne veruvaat na Rusija taka da ne bi trebalo ni ti da veruvas deka Rusija nekogo ke vadi od kal, tie samo go gledaat nivniot interes.

Дали збориш од лично искуство, си престојувал во Белорусија?

И каква е тогаш разликата помеѓу Западот и Русија кога никој ништо не им може?

И врз што РЕАЛНО ги основаш своите убедувања дека Русите ќе бидат економски наклонети во наша корист, а не во своја, сериозно мислиш дека Русите им прават УСЛУГА на Србите?

Кои се тие колонии?

За Русија, стратешки партнер е ЕУ, со секоја зделка се’ повеќе ги зајакува своите врски со Западна Европа и се поизразено се истакнува нивното сојузништво.

Евроазиските интеграции можат да и бидат достапни на земја како Русија, која се простира на двата континента и има енергетски потенцијал да отвара пазари.
Но, најмалку што Русија цели на тие пазари, да конкурира во ефтината продукција на градинарски култури.

Доколку ти токму таа гранка ја гледаш како потенцијална за развој со Истокот, тогаш треба да ги спуштиме цените за 3/4 вклучително со цената на трудот, за да можеме да им конкурираме на азијците.

Јас би рекол по своја желба, а бирањето на ексклузивни страни секогаш, историски потврдено, порано или подоцна, резултирало со пораз.

Затоа, ниту НАТО/ЕУ треба да се (ниту се) единствен избор, ама ниту Русија.

Дали збориш од лично искуство, си престојувал во Белорусија?

Не сум престојувал во белорусија, како што голем дел од народот не престојувал на западот а се фати на јадицата за западните демократски вредности.
Читам, врз база на тоа правам спроедба со нас и го давам своето мислење.

И врз што РЕАЛНО ги основаш своите убедувања дека Русите ќе бидат економски наклонети во наша корист, а не во своја, сериозно мислиш дека Русите им прават УСЛУГА на Србите?

Прост пример, за да не ти објаснувам филозовски и културолошки работи.
Дали Охрид како туристичка дестинација можеш подобро да го продадеш во Русија одколку во Холандија.
Тие огромни пари што се даваат на ЦНН, 1/5 да се дадат на руска национална телевизија ефектот ќе биде х 10.

Кои се тие колонии?
Косово и Босна а кон таков статус одат сите земји од западен балкан.

За Русија, стратешки партнер е ЕУ, со секоја зделка се’ повеќе ги зајакува своите врски со Западна Европа и се поизразено се истакнува нивното сојузништво.

Русија нормално дека си ги продава своите енергенси и тоа е на систем плати клати. Но на политички план, Русија бара сојузници во ЕУ, која под дефолт е со САД, за својот проект евроазиските интеграции, каде дел од европа ќе ја отргне од американското влијание. Она во моментот ствара отворен пазар со неколку земју од бившиот ссср заедно со укриана и белорусија а за следната етапа се предвидува и дел од балканот, читај србија, како главен промотор на тие интеграции.

Евроазиските интеграции можат да и бидат достапни на земја како Русија, која се простира на двата континента и има енергетски потенцијал да отвара пазари. Но, најмалку што Русија цели на тие пазари, да конкурира во ефтината продукција на градинарски култури.
Доколку ти токму таа гранка ја гледаш како потенцијална за развој со Истокот, тогаш треба да ги спуштиме цените за 3/4 вклучително со цената на трудот, за да можеме да им конкурираме на азијците.

Цените немора да ги спуштиш ако го имаш квалитетот. Тоа се пазарните логики секаде во светот. Имаш берза, на таа берза кажува по која цена се откупува одредена суровина.
Ако правиш автомобил со 200г алуминиум и 500 грама пластика тогаш си во делот на тарабантот и го продаваш по цена на тарабант.
Но што е предноста ако си на тие шини.
Ти се отвара огромен пазар кој не е така строго регулиран и заштитет како пазарот на ЕУ.
Имаш многу поглеми шанси.
Што треба ?
Инфраструктура, тој мочан коридор према црното море кој до денеска не го изградивме.

Јас би рекол по своја желба, а бирањето на ексклузивни страни секогаш, историски потврдено, порано или подоцна, резултирало со пораз.
Затоа, ниту НАТО/ЕУ треба да се (ниту се) единствен избор, ама ниту Русија.

Добро и овде да не филозофирам едно прашање.
Што значи екслузивната страна на Грција со западните кралски фамилии ?
Што значело историски 19 и 20 век и што значи сега во 21 век.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom