Вештерки, Wicca

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
Definitions

1. Someone, especially a woman, supposed to have magical powers used usually, but not always, malevolently.

  • Thesaurus: sorceress, enchantress, magician, hag, occultist, necromancer.
2. A frighteningly ugly or wicked old woman or hag.
3. A dangerously or irresistibly fascinating woman.
 

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Накратко, вештерките најчесто се дефинираат како човечки суштества со натприродни моќи доделени од ѓаволот. Меѓутоа, покрај оваа, се сретнуваат и сосема спротивни дефиниции од типот: вештерките не се грди жени кои му се поклонуваат на ѓаволот и им нанесуваат штета на луѓето, туку практикуваат witchcraft (форма на магична манипулација со природата) за доброто на светот и човештвото.

Постојат ли или се измислица од приказните и свештениците од средниот век?

Како ги замислувате? Грди стари бабишта кои ќе зборнат нешто врз неколку капки вода и ќе ги дадат некому да ги испие за да умре или добродушни женички кои спасуваат од зло? Би било убаво да ставите и некој сликичка.
 

cyberlady

стара чупа
Член од
2 ноември 2005
Мислења
329
Поени од реакции
11
Definicija.

Vesterka e mokna zena. Taa komunicira so nekoj svetec ili gavolot, od sto zavisi nejzinata opredelba. Ima dobri i losi vesterki. Dobrite vesterki praktikuvaat bela, a losite crna magija. Pa ako vi skisne mlekoto bez pricina, a vasata sosetka vi go muva soprugot ...
:) :)
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
141
не мислам дека се стари грди баби, вештерка може да биде која било жена, а тоа дека се стари баби е сигурно од фактот дека има баби бајачки :)))))
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.195
Поени од реакции
34.430
Иако се најчесто прикажани како стари, грди и злобни бабишта по филмовите, сепак може да се избаци и некоја ваква...
Гижо напиша:
...Мене ми е глупо да верувам во вакви работи, и нормално (како и за сите останати „чудни работи” - не верувам во вештерки. :wink:

Нормално, постојат злобни жени (и мажи) кои се занимаваат со хемија, отрови, жаби, пајаци и змиски отров, ама далеку од тоа дека верувам дека постојат вештери или вештери кои летаат на метли и може да те претворат во жаба.
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
141
Acid напиша:
Нормално, постојат злобни жени (и мажи) кои се занимаваат со хемија, отрови, жаби, пајаци и змиски отров, ама далеку од тоа дека верувам дека постојат вештери или вештери кои летаат на метли и може да те претворат во жаба.
тоа се всушност вештерки, ама дека летаат и слично тоа му доаѓа како рекла казала, за да биде поинтересна приказната
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
cyberlady напиша:
Vesterka e mokna zena. Taa komunicira so nekoj svetec ili gavolot, od sto zavisi nejzinata opredelba. Ima dobri i losi vesterki. Dobrite vesterki praktikuvaat bela, a losite crna magija. Pa ako vi skisne mlekoto bez pricina, a vasata sosetka vi go muva soprugot ...
:) :)
A баш ме интересира како комуницира таа моќна жена со светец или со ѓаволот?:icon_eek: Кој е тој жив човек кој може да комуницира со светец?
 
D

darkos85

Гостин
Ne mozev da ne se vmesam vo ova !

:ne::ne::ne:

Luge pred da se otvori tema procitajte nekolku knigi i pravete muabet sto poveke. Ako sakate da zboruvame za ovaa tema ' Vesterki ', treba prvo da veruvame, ili da ostaneme skeptici ( za onie sto sakaat da naucat sto e vsusnost toa ili pak, ne mora nikogas da poveruvaat ). Kakvi gavoli, kakvi demoni. Luge sto veruvaat i pravat pakt so demoni se satanisti ( svestenici na gavolot).Ne postojat samo vesterki, tuku i vesteri. Toa dvizenje i religija zavrsi pred mnogu godini, no seuste ima mnogu luge sto toa go obavuvaat vo zdruzenia ' Covens ". Vo denesno vreme e razviena ' Wicca ' dvizenjeto - toa e nesto kako moderno vesterstvo. Se vika vesterstvo, poradi toa sto bara vestina od strana na obavuvacot, odnosno sposobnost da nauci, da veruva i da rakovodi so energijata. Vo toa e magijata/vestinata - da znaes kako pravilno da ja nasocis energijata vo toa sto go posakuvas ili razmisluvas, i na kraj da se ostvari. Sekoj si ima svoja magija i svoj nacin na kanaliziranje. Nekoi koristat drugi magii posto im deluvaat potsvesno. Najcesto potsvesnoto deluva %50. Postojat mnogu pravci vo vesterstvoto. Na primer da receme: postojat vesterki i vesteri sto se zanimavvat so proucuvanje na prirodata. Od prirodata tie gi zemaat rastenijata, kamenjata, elementite ( voda, vozduv, ogan, zemja ), go sledat rasporedot na mesecevite meni, nosat amajlii i kazuvaat pesni, posto vo toa veruvaat, i na toj nacin tie otkrivaat kako i na koj nacin ke im uspee magijata. Moze sekoj da kazuva sto saka, posto vaka preku eden golem paragraf ne moze covek da poveruva i da razberi. Veruvaj vo sto sakas, no nikogas nemoj da kazuvas nesto sto ne znaes ili pak da diskriminiras, zatoa sto toa e navreda.

Cao !
 
Член од
24 април 2005
Мислења
124
Поени од реакции
13
вештерки - реалност или мит???

Се надевав дека пред да почнете да пишувате, би прочитале барем малце. Не знам од кај ги извадивте дефинициите за вештерки, али како Wicca осеќам должност да ви објаснам малце поубаво.

Прво, ќе ви кажам нешто за историјата на вештерството, подобро познато како Старата Традиција, кај оние кои всушност го практикуваат истото. Кога Империјата почнала да ја завладува Европа, почнала да го шири Христијанството насекаде низ неа. Христијанството, како и да е, било дел само од богатите и видните фамилии - оние кои имале пари да платат за крштевки, да поканат свештеник во новокупената куќа и слично. За останатите маси, останала онаа стара религија која ја имале пред тоа, нешто слично на грчките верувања.
Полека, ова почнало да се развива. Во она што припадниците на Старата Традиција го нарекуваат, темните времиња, Христијаните, предводени од своите свештеници, кои сфатиле дека таа сеуште постои и тоа многу, почнале да веруваат дека сите кои не практикувале Христијанство се всушност пагани и треба да бидат уништени. Тука почнало палењето на клада и слично, при што многу невини луѓе биле исто така погубени.
Е сега, некаде во 1800тите, Gardner, кој се смета за татко на Старата Традиција, оформил група од истомисленици, coven, со која започнале, не да ја шират нивната религија, туку едноставно, да ја практикуваат сами за себе. Напишале и книга, наречена Book of Shadows, која и други групи како нив почнале да ја користат. Тоа всушност било книга за начините на кои се практикува вештерството, нештата во кои се верува, и слично.
Бидејќи оваа религија била многу поврзана со природата, во хипи-времињата таа почнала на големо да се прифаќа низ целиот свет. Оние кои и припаѓале, започнале за себе и за религијата да го користат терминот Wicca, за да се ослободат од стереотипите кои доаѓаат со зборот вештер и вештерка.

Значи, прво и основно, Wicca е религија!!! Има Бог и Божица во кои се верува, иако некои насоки (има повеќе насоки, односно подрелигии, наречени традиции) ја обожуваат само Божицата. Богот е Сонцето, а Божицата е месечината, таа е онаа која ја заживува природата, и се грижи за истата. Во Wicca, природата е дел од нас и ние сме дел од природата. Тоа е многу многу битен детал! Постојат повеќе насочувања, но нема правила - главното насочување е, дека може да се прави БИЛО ШТО све додека не се повредуваат другите!

Wicca не е само магија. Wicca е верување, односно религија. Wicca има и обичаи, и обреди, исто како и било која религија, но е многу послободна, бидејќи е поотворена - можат да се направат било какви комбинации. Wicca може да се практикува било каде, нема особен храм или место, и Wicca може секој да ја практикува на различен начин. Има осум големи празника, а и Wicca има нова година - на 31 Октомври. Се нарекува Самхаи, и вечерта се прави глува вечера, кога се поставува маса, за живите и за мртвите, и се јаде во тишина, за еден последен пат заедно. За обично практикување на Wicca, потребен е само еден олтар. Олтарот обично се наоѓа во куќата на една/еден Wicca, и може да седи таму цело време, или пак да се мести по потреба. Се состои од две свеќи, за Богот и за Божицата, Wicca нож, чаша со вода, и малку земја - за да има оган, вода, земја и воздух. Олтарот мора да стои на север, и до него се пристапува од северната страна.

Е сега, за магијата. За било која магија, треба едноставно многу верба. Wicca ја користи магијата на поинаков начин од кои замислувате - повеќе како медитација и практикување на религијата. Потребно е многу учење за да почне да се користи магијата - не може само да се постави олтарот како што пишува во некоја книга и да се прочитаат зборовите. Мора да се сфатат истите, па тогаш, може една/еден Wicca и сам/а да си напише магија. Повторно, со магија може да се прави све, све додека не се повредува или не се влијае на некој друг!
За повеќето припадници на Wicca, добар почеток за магијата е медитација и вежбање на поместување на тела само со користење на енергијата во воздухот и со нашата енергија. Учењето на ова е тежок и долг процес, но се стигнува таму.

Не секоја Wicca користи магија. Тоа не е и целата поента на Wicca, иако е голем дел од неа.



Значи, вештерки постојат! И вештери!... Повеќето не личат на маќеата од Снежана и не можат да направат магија со мрдање на носот ко Никол Кидман у филмот, но вештерки постојат! Повеќето од нив не се занимаваат со црна магија, не затоа што не сакаат (има такви што сакаат) туку затоа што тоа е многу многу многу работа, и многу многу многу емоции. Како и да е, битен факт, вештерството не е ни малку поврзано со Сатана или било што слично. Вештерството има Бог и Божица, или само Божица, и дури и оние кои користат црна магија, сеуште ја користат истата палејќи свеќи за нив, а не за Сатана или којзнае што.

Значи, неколку забелешки за она што го напишавте пред ова -

cyberlady - Вештерките не се моќни жени што комуницираат со светец или ѓавол! Вештерките се мажи и жени што комуницираат со природата. Единствено нешто со кое може да искомуницираат, освен природата, се Богот и Божицата, и тоа далеку од тоа дека можат да направат муабет со нив.

darkos85 - Вештерство не се вика вештерство ради вештина. Вештерството го добило своето основно име од латински збор што значи Стара Традиција. Тоа е све. Вештерството не е вештина, туку верување.

Acid - злобни жени и мажи кои се занимаваат со хемија, отрови, жаби, пајаци и змиски отров може постојат, но тие не се вештерки ни нешто блиску до тоа. Прво, вештерките воопшто не користат змиски отров, второ, многу малку од нив се злобни.


А, да... И заборавете на метлите! Никој нема да полета со метла без разлика на све! Вештерките се нормални луѓе кои поминуваат покрај вас секој ден и никад не би ни помислиле дека се вештерки. Не верувајте во она што сте го виделе во Снежана, во Charmed или Bewitched. Ако више барате нешто слично на она што вистински постои во Wicca, или ѕирнете што се дешава во книги (како Maiden Moon), или барем погледнете ја приказната за Willow и Tara во Buffy the Vampire Slayer. Можеби е глупава серијата, али најблизок пристап до она што навистина се нарекува Wicca.

Ако имате прашања, слободно!:)
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Ако нешто добро излегло од темава на сајберка, ова е тоа. Лиза, свака част.
 
Член од
24 април 2005
Мислења
124
Поени од реакции
13
cyberlady, ти колку сакаш заебавај се. тоа само покажува колку не само неинформирана, туку и неизаинтересирана да се информираш, си. не е битно...
го напишав она што го напишав само затоа што мислев дека чим почнале луѓе да пишуваат на оваа тема, можеби и ги интересира нешто во врска со тоа. ако сакаш да научиш нешто, прочитај го. ако поентата на отварање на темава ти беше само да отвориш тема, убаво за тебе - очигледно имаш превише слободно време.

али цени го она што другите ќе го напишат. особено кога е нешто што некој го пишува зошто стварно се разбира во тоа, и зошто стварно знае нешта во врска со тоа.

а, и само ако не укапира од мојот долг пост пред ова, а стварно не знам како не укапира, ни една вештерка не може да комуницира со било кој св.некој... :)
 

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
228
Многу ми се допаѓа моќта со која се претставени вештерките...
 

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Темата е навистина интересна и конечно живна, па пожелно е да се постираат коментари исклучиво во врска со неа. Само за да се оцени нечие мислење постои репутација, а за сеирџиски муабети и шали постои "Чек дис аут" :wink: .

Фала.

:icon_arro
 
Член од
24 април 2005
Мислења
124
Поени од реакции
13
Вештерките не се било што полесни за манипулација од било кој друг... Со некои од нив може многу лесно да се манипулира, со некои од нив никад нема да ви успее. Сфатете, вештерството не е летање со метла и правење чудни магии со жаби. Вештерството е пред све религија, верување и начин на живот.
 

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Дали има разлика меѓу вештерството и окултизмот? Дали се поврзани, или вештерството заедно со друидизмот се главни карактеристики? И ти како Виканка по верописповест во што веруваш? Во божицата или The Horned God, или некое друго посебно божество? И дали виканската религија е развиена овде во македонија дали имаат некој coven?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom