Викаш друго си е Београд ...:pos2:Софија е најселски град на Балканот.
Права е leandra тоа е демократија, секој може да изрази своето мислење.Затоа е темата да кажам дека не ми се допаѓа.Каде пишува дека треба да викам дека е убава? Значи ако неможеш да читаш критики,слободно прескокни,јас овде ќе пишувам колку не е убава Софија,ако има некој против,нека плаче.
Немој да ми зборуваш за сељачки работи и етикети,немој барем ти кој уста не затвори од навреди низ темиве.
Леандра за Царица (Koenigin) :-DТи бе бугарин си? На секоја тема устата ти се лепи за нив.
Ништо не ми се допаѓа,освен изгледот на неколку ресторани,кафичи и дискотеки.Ужасната храна доминира,но има добра услуга.Калаштури на секој чекор,луѓе без вкус на облекување,одвратно.Јазик што неможеш да издржиш а да не прсниш од смеа,чергарско селски.Музика крадена од македоснката,турбо фолк кичерај,сељаци на куп.Мито кога влегуваш на граница,мито по патишта,непрофесионален однос во фирмите,прави татари.Наместо пријатно ти трескаат телефон,а пари им даваш.Што да правиш неписмен народ и они бизнис ќе терале,преваранти еден тон.
Еве jас баш такви коментари сакам. Си кажува човекот што му се бендисва наспроти оние работи кои го иритират. Едноставно би се радувал секоj што е биден во Софиjа да сподели какви впечатоци има од градот и неговите жители.Позитивно:
Надарени жени, ефтино јадење и алкохол, тролејбуси и добар ноќен живот.
Негативно:
Такси мафија, многу ѓубре по улиците, ксенофобично расположение и сомнителни криминални фаци на секој чекор.
Јас многу добро ја прифаќам реалноста,кај вас тоа тешко оди.Права е leandra тоа е демократија, секој може да изрази своето мислење.
А инаку мислам дека leandra е рафинирана душа и тешко ги прифаќа балканските реалности, но ќе и пуштам едно видео за тест: ако и трепне нешто во душата ... но нека тоа сама да ни каже.
Оваа песна е од филмот Капетан Петко Војвода, снимен 1971. Наздраве!
Штом ти е трепнало само левото око, значи навистина не си за Балканот...Јас многу добро ја прифаќам реалноста,кај вас тоа тешко оди.
Од песнава ми трепна левото око,потврда колку лош вкус имате.И гајдата ја злоупотребувате,ни за тоа не ве бива.
а мостот со лавовите без јазици или како и да се викаше?Определено Софиja не е многу убава, това мора да се признае. Има своите положителни страни има и своите отрицателни страни. Това е така,заштото многу години Софиja вештачки се држеше на около 1 милион и не се дозволуваше свободниот престоj тамо. Имаше Софиjско државjaнство и то се придовибаше многу тежко,така не можеше всеки да живее во Софиja. След укинуването му, Софиja многу брзо стана около 2 милиона.
Позитивно: ако човек сака да се развива во БГ-това е местото, за БГ тук са наjдобрите универзитети во почти сите области на науката и како цело Софиja има около 20-25 универзитета,Студенскиот град-место за младите по нивна мерка, Софиja все уште е зелен град и големите паркове се уште ги има,но голем дел от нив не се подржат, ако во Софиja не си намерите работа-нема каде другаде, евтин транспорт,Витоша и ски пистите са на 30мин.-40мин. , културен живот, много театри (около 25), опера на светско ниво,добре развита транспортна мрежа на градскиот транспорт,евтини самолетни карти за многу дестинации, централно парно (24/7) и одиш по маица зимата.
Негативно: много гужва, трудно е во Софиja да одиш пеш, мрсно е, голем дел от хората са груби и со големо мнение за себе си, доста поскапо от провинциjaта, мора да се внимава со таксита и секаков вид потенциални измамници, повисоко ниво на опасност от криминални актове, все уште много лоша инфраструктура.
И нешто което не знам дали е убаво или лошо - Софиja никога не спи.
Што за него? Во интерес на вистината не сум забелезал лавовите да са без jaзици...а мостот со лавовите без јазици или како и да се викаше?