Софиja - импресии

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Позитивно:
Надарени жени, ефтино јадење и алкохол, тролејбуси и добар ноќен живот.

Негативно:
Такси мафија, многу ѓубре по улиците, ксенофобично расположение и сомнителни криминални фаци на секој чекор.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Определено Софиja не е многу убава, това мора да се признае. Има своите положителни страни има и своите отрицателни страни. Това е така,заштото многу години Софиja вештачки се држеше на около 1 милион и не се дозволуваше свободниот престоj тамо. Имаше Софиjско државjaнство и то се придовибаше многу тежко,така не можеше всеки да живее во Софиja. След укинуването му, Софиja многу брзо стана около 2 милиона.

Позитивно: ако човек сака да се развива во БГ-това е местото, за БГ тук са наjдобрите универзитети во почти сите области на науката и како цело Софиja има около 20-25 универзитета,Студенскиот град-место за младите по нивна мерка, Софиja все уште е зелен град и големите паркове се уште ги има,но голем дел от нив не се подржат, ако во Софиja не си намерите работа-нема каде другаде, евтин транспорт,Витоша и ски пистите са на 30мин.-40мин. , културен живот, много театри (около 25), опера на светско ниво,добре развита транспортна мрежа на градскиот транспорт,евтини самолетни карти за многу дестинации, централно парно (24/7) и одиш по маица зимата.

Негативно: много гужва, трудно е во Софиja да одиш пеш, мрсно е, голем дел от хората са груби и со големо мнение за себе си, доста поскапо от провинциjaта, мора да се внимава со таксита и секаков вид потенциални измамници, повисоко ниво на опасност от криминални актове, все уште много лоша инфраструктура.

И нешто което не знам дали е убаво или лошо - Софиja никога не спи.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Освен Wow :icon_razz жени друго ништо не ме бендиса.

оф топик
Да го искористам просторов има некоја секси Бугарка на форумов од 18-35 која НЕ се разбира во историја за чат? Неко ми пиши на ПП ќе и дадам фејсбук и скајп.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Затоа е темата да кажам дека не ми се допаѓа.Каде пишува дека треба да викам дека е убава? Значи ако неможеш да читаш критики,слободно прескокни,јас овде ќе пишувам колку не е убава Софија,ако има некој против,нека плаче.
Немој да ми зборуваш за сељачки работи и етикети,немој барем ти кој уста не затвори од навреди низ темиве.
Права е leandra тоа е демократија, секој може да изрази своето мислење.
А инаку мислам дека leandra е рафинирана душа и тешко ги прифаќа балканските реалности, но ќе и пуштам едно видео за тест: ако и трепне нешто во душата ... но нека тоа сама да ни каже.

Оваа песна е од филмот Капетан Петко Војвода, снимен 1971. Наздраве!

B

Borg_Drone

Гостин
Ти бе бугарин си? На секоја тема устата ти се лепи за нив.
Ништо не ми се допаѓа,освен изгледот на неколку ресторани,кафичи и дискотеки.Ужасната храна доминира,но има добра услуга.Калаштури на секој чекор,луѓе без вкус на облекување,одвратно.Јазик што неможеш да издржиш а да не прсниш од смеа,чергарско селски.Музика крадена од македоснката,турбо фолк кичерај,сељаци на куп.Мито кога влегуваш на граница,мито по патишта,непрофесионален однос во фирмите,прави татари.Наместо пријатно ти трескаат телефон,а пари им даваш.Што да правиш неписмен народ и они бизнис ќе терале,преваранти еден тон.
Леандра за Царица (Koenigin) :-D

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Позитивно:
Надарени жени, ефтино јадење и алкохол, тролејбуси и добар ноќен живот.

Негативно:
Такси мафија, многу ѓубре по улиците, ксенофобично расположение и сомнителни криминални фаци на секој чекор.
Еве jас баш такви коментари сакам. Си кажува човекот што му се бендисва наспроти оние работи кои го иритират. Едноставно би се радувал секоj што е биден во Софиjа да сподели какви впечатоци има од градот и неговите жители.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Права е leandra тоа е демократија, секој може да изрази своето мислење.
А инаку мислам дека leandra е рафинирана душа и тешко ги прифаќа балканските реалности, но ќе и пуштам едно видео за тест: ако и трепне нешто во душата ... но нека тоа сама да ни каже.

Оваа песна е од филмот Капетан Петко Војвода, снимен 1971. Наздраве!
Јас многу добро ја прифаќам реалноста,кај вас тоа тешко оди.
Од песнава ми трепна левото око,потврда колку лош вкус имате.И гајдата ја злоупотребувате,ни за тоа не ве бива.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Јас многу добро ја прифаќам реалноста,кај вас тоа тешко оди.
Од песнава ми трепна левото око,потврда колку лош вкус имате.И гајдата ја злоупотребувате,ни за тоа не ве бива.
Штом ти е трепнало само левото око, значи навистина не си за Балканот...
А со тезата дека злоупотребуваме гајдата, воопшто не се согласувам. Песната "Излел делју хајдутин" во придружба на гајда е избрана од Carl Sagan и комисија и патува на spaceships Voyager 1 и 2 от 1977г. Повеке тука

Еве и самата песна:

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Добро бе Пирин, зарем не гледаш дека не вреди да се замараш со такви особи?

S

StormRage

Гостин
Бев пред 3ипол месеци... се разочарав... Патоказ за излез од Софија нема шанси, немаш баш ни појма кај се наоѓаш која улица, секој 2 шо си го прашал ти кажува различно, таксистите пљачкет до тука и назад, 30 лева за литар моторно уље... шо друго... мамата нивна бугарска влегоја европа и сеа два пара гаќи носат... башка проблеми одма уште на граница... на сите пасоши печати на од сестра ми немаше, среќа шо проверивме и се вративме. А 2 км подолу не чекаа цајкани и директно за нејзиниот пасош се фатија и го зедоа- случајност? CMON!

--- надополнето ---

Определено Софиja не е многу убава, това мора да се признае. Има своите положителни страни има и своите отрицателни страни. Това е така,заштото многу години Софиja вештачки се држеше на около 1 милион и не се дозволуваше свободниот престоj тамо. Имаше Софиjско државjaнство и то се придовибаше многу тежко,така не можеше всеки да живее во Софиja. След укинуването му, Софиja многу брзо стана около 2 милиона.

Позитивно: ако човек сака да се развива во БГ-това е местото, за БГ тук са наjдобрите универзитети во почти сите области на науката и како цело Софиja има около 20-25 универзитета,Студенскиот град-место за младите по нивна мерка, Софиja все уште е зелен град и големите паркове се уште ги има,но голем дел от нив не се подржат, ако во Софиja не си намерите работа-нема каде другаде, евтин транспорт,Витоша и ски пистите са на 30мин.-40мин. , културен живот, много театри (около 25), опера на светско ниво,добре развита транспортна мрежа на градскиот транспорт,евтини самолетни карти за многу дестинации, централно парно (24/7) и одиш по маица зимата.

Негативно: много гужва, трудно е во Софиja да одиш пеш, мрсно е, голем дел от хората са груби и со големо мнение за себе си, доста поскапо от провинциjaта, мора да се внимава со таксита и секаков вид потенциални измамници, повисоко ниво на опасност от криминални актове, все уште много лоша инфраструктура.

И нешто което не знам дали е убаво или лошо - Софиja никога не спи.
а мостот со лавовите без јазици или како и да се викаше?

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Софиjа е град на контрасти - има грозни населби, но некои делови во центорот оправдават името и од минатото /Малката Виена, наспроти Малкиот Париж - Букурешт/.
Тоа кое не ми харесва е трафикот, проблемот со паркирането, губрето /кое за мен вклjучва и визуалното губре - реклами, графити и т.н./, тоа как изгледат населби като Лjулин и Надежда, тоа дека секоj прави фасада как сака.
Во истото време бугарската престолнина има стратегическа местоположба во центорот на Балканот, по коридорот Европа - Азиjа. Голем плус е планината Витоша.
Во последните години има голем развоj во градежи и инфраструктура. Аеродромот веке е 3-ти во регионот после Истанбул и Атина.
Веке има едно трасе на метрото, се гради второ трасе /и затоа моментно центарот на Софиjа не сиjаен/.
Има богат културен живот, театрите са full, има 5 модерни кинокомплекси со около 50 зали, од кои 80% са 3D /и една IMAX, прва на Балканот/, секоjа неделjа има некоj интересен концерт. За клубове, ресторани нема што да се сбори.
Нормално, градот е и универзитетски и трговски центар.

S

StormRage

Гостин
^ е вие бугарите во све сте први дагоеам... И Букурешт имаше IMAX и сите тие работи шо ги наброја па изгледа и воопшто цела Романија е светлосна година пред Бугарија.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
а мостот со лавовите без јазици или како и да се викаше?
Што за него? Во интерес на вистината не сум забелезал лавовите да са без jaзици...
Там во моментот е строителна плоштадка и за метрото и за ново естроjство на целиот трафик - многу тежко може да се премине.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Само Бугари ја фалат Софија,е толку сте на ниско дереџе дојдени што сами ако не се пофалите нема кој да ве пофали.Не е лесно да бидеш ѓубре,отпадок во Европа,знам не ви е лесно.
Ми се лоши кога треба неколку саати да поседам во Софија,кич до кич,град кој не вреди ни едно евро да оставиш освен ако не мораш.

Kajgana Shop

На врв Bottom