Слободната воља и религиите!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Сега да те пренасочам на овоземната ситуација :) како пример
Си бил у војска? Или као функционерите, претседателите, владата...некоја таква функција со заклетва? У војска у строј даваш заклетва дека .... као член на влада исто, као прецедник наш и амерички и...исто. Дали не прекршуваат заклетва?
Од друга страна погледни црна хроника, било кој ден. Опљачкал менувачница, силувал (Кољо) дете, го отепал татко му со секира оти не му дал пари за ракија, коцка... Со влагање у ова општество, а по наполнети колку...16-18 години, ние како дел од системот ги наследуваме неговите закони. Дали ги исполнуваме?

--- надополнето ---

Аааа, микс од чаеви. И за ова е некој институт одговорен, некој астробиолог? Верниците вакво нешто не знаеле, проста раја.

Нема везе со она што го пишав и зашто го пишав -го пишав зашто некогаш човек има моменти на слабост. Ако немаше нешто да кажеш паметно, не требаше да се трудиш да го дооплескаш. Толку, не би сакал пак да се навраќам на тие проблеми.
Земските закони немој да ги споредуваш со Неговите !
Ниту пак земските закони решаваат за статусот на небесата кој ќе трае вечно, а вечноста е бајаги време...
Нема таму апелации,прво и второстепени судови и жалби и поплаки.
(освен кај Католиците, затоа се прваци на религиската Премиер лига во светот)

:)

Не е момент на слабост тоа, на пример не може да се мастурбира секој ден па ете секој ден момент на слабост...може на пример еднаш си дркнал 2003, еднаш 2008 еднаш пред некој месец...
Или секс пред брак...
Јасно е кажано !!!

Но сепак...имаме пример со Григориј Распутин кој тврдел дека што повеќе се греши тоа поголемо и посеопфатно ќе било покајанието и со тоа ќе имало радост на небесата...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А да бидеме искрени, колкумина од припадниците на некоја конфесија не згрешиле, не избрале по своја волја иако знаат дека е против заповедите на нивната религија? Колку што ѕвезди има на небото :)
Е одлично. Тоа би сакал да го сватат неколкумина верници кои овде се декларираа за најчисти и безгрешни. Нема потреба да ги именуем нели? Они твдат дека таквите кои грешаваат не се верници. А од друга страна бројат волку или онолку верници имало.

(постов не е насочен кон тебе директно, колку да не ми замериш)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.317
Земските закони немој да ги споредуваш со Неговите !
Ако видиш слични се официјалните закони и правила заедно со моралните ограничувања со оние пропишани заповеди од црквата. Е сеа, шамии, палење, продавање робови и слично нема ама тоа е у стариот завет колку што знам.
Мене ме интересира друго. На многу места имам најдено текстови каде вели дека текстовите во овие религии и или египетските верувања влечат свои корени од ведите. Дали е тоа вистина, со оглед на тоа што не знам што содржат ведите...не знам, јбг :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Па...не би рекол дека слободната воља значи да правиш само тоа што сакаш а не и тоа што несакаш. На пример некој што има две опции и едната е работа која му годи и сака да ја прави, а другата му штети, но од таа штета некој негов близок е можно да има корист. Во таа ситуација личноста има опција да избере тоа што сака и тоа што несака а сепак го избира тоа што не го сака. Потоа љубопоитноста може да ја ставиме како причина! На пример некој многу добро знае дека дрогата е штетна, знае какви последици ќе има, не сака да ги сноси тие последици, но љубопитноста е поголема и сепак ја користи слободната воља и се дрогира! Третата опција е кога имаш две можности за избор но немаш ниту корист ниту штета и од двете! На пример дали ќе гледаш филм на сител или на А1, а и двата ти се подеднакво интересни :toe: И избираш еден од нив. Исто така и инаетот може да го ставиме како фактор! На пример несакаш да избереш некоја опција, но од инает ја избираш.
Јас познавам неколкумина кој биле еден табиет а сега се сосем 15-ти! :toe: Карактерот не е неменлива и вродена особина, иако има наследни фактори кој влијаат но тие не се единствениот причинител и двигател на карактерот. На пример вернициве на форумов, кога би се родиле во некое амазонско или афричко племе, и покрај истите наследни фактори кој би ги имале, сепак под дејство на околината, културата и условите за живот, би развиле некој сосем друг карактер од тој што го имаат сега. Исто така човек кој имал одреден карактер, и кој осознава и се здобива со некое искуство, може драстично да си го промени карактерот.
Јас под слободна воља ја подразбирам можноста од понудените опции да ја изберам таа што ја сакам, значи имам опција А, Б, и Ц и немам никаква корист ниту штета од било која од овие, и ја избирам....еве Ц! Значи мојата суштина или ессе, нема ништо ако одберам било која од овие букви, тие се само букви, ниту ги сакам, ниту не ги сакам, едноставно ја користам слободната воља и ја одбирам Ц...мислам ова најпластично објаснето.
А за тоа што не сум одбрал како и што ќе се родам....негледам како би било поврзано со кажаново, пред да се родам не сум постоел, а кога непостоиш неможеш да бираш, слободната воља ја добиваш, кога почнува твоето постоење.
Tokmu taka za da biras nesto treba da postois pred da postois sto e non sens zatoa nema slobodna volja, no ok ako pod slobodna volja podrazbiras da go odberes ona sto go sakas od ponudeni opcii togas ok ima slobodna volja, tuka se potsetiv na primerot so Kandid od Volter koga mu (karikiram) rekoa na Volter biraj ili sto stapa ili kursum vo celo imas slobodna volja on im rece a da me pustite da si odam, e oni vika ne moze biraj ili sto stapa da ti mnavneme ili kursum vo celo i normalno Kandid go odbra pomaloto zlo imeno pojakiot motiv gi odredi negovite postapki i toj se odluci za sto stapa, sakam da kazam sekogas motivot e ona sto e pricina za nesto da se sluci i pojakiot motiv e presuden.Gladniot zver ima motiv da se najade a zivotnoto koe e potencijalen plen ima motiv da spasi zivot zatoa zverot zapira pred provalija a gonetoto zivotno posto ima pojak motiv da spasi zivot ide i vo provalija...
Pod slobodna volja se podrazbira nesto nevozmozno imeno se sto sakam odma da bide znaci, sega sakam da sum vakov posle za promena sakam da sum takov no takvo nesto ne postoi, ako sakam da sum nevidliv da znam sekoj sto misli i slicni nesta no toa nema zatoa se veli nema slobodna volja, a ova drugoto se vika cuvstvo na slobodna volja odredena od vnatresni pojaki motivi i nadvoresni faktori, ko sto kaza da sum se rodil tamu ke sum bil drug, znaci se si vlijae edno na drugo i nikoj ne moze da izleze od toa kako sto ne moze da izleze od prostorot i vremeto bidejki i samiot e del od vremeto. Ova go spomnav deka bas za ova Sopenhauer mnogu dobro objasnuva kako toj poim se upotrebuva a zapravo sto se podrazbira pod slobodna volja, moznost da izbiras od ponudeni opcii, no toa nikoj ne go spori, mozes da biras od ponudeni (iznudeni)opcii no povtorno pojakiot motiv gi determinira postapkite.
A za toa deka lugeto se menuvaat pa dobro mislev na ova, sekoj si ima afinitet kon nesto toa mu e vrodeno i sekoj e rob na svojot karakter tabiet, cel zivot toa go vlece toa mu e opsesija strast nekomu umetnost, nekomu muzika, sekoj nesto. Ako ima slobodna volja togas ostanuva nejasno zosto na primer jas ne se interesiram za nesto sto nekomu e zivotna pasija, ili zosto jas sakam ova a nekoj ona, najednostavno karakterot e sudbina na covekot (Heraklit).Dokolku te interesira a ne e dosaden ni vo stilot vidi Sopenhauer za slobodata na voljata.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ако видиш слични се официјалните закони и правила заедно со моралните ограничувања со оние пропишани заповеди од црквата. Е сеа, шамии, палење, продавање робови и слично нема ама тоа е у стариот завет колку што знам.
Мене ме интересира друго. На многу места имам најдено текстови каде вели дека текстовите во овие религии и или египетските верувања влечат свои корени од ведите. Дали е тоа вистина, со оглед на тоа што не знам што содржат ведите...не знам, јбг :)
Некои се...некои не се.
Замисли...
„Член 3, став5, алинеа 7...за самостално надразнување на половиот орган и правење законски непредвидени работи со наведениот дел од телото се предвидува казна во траење....„

Со ведите запознаен не сум, но сличностите на Заветот стар (кој Исус дојде да го исполни) и египетската книга на мртвите се очигледни...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
sakam da kazam sekogas motivot e ona sto e pricina za nesto da se sluci i pojakiot motiv e presuden.Gladniot zver ima motiv da se najade a zivotnoto koe e potencijalen plen ima motiv da spasi zivot zatoa zverot zapira pred provalija a gonetoto zivotno posto ima pojak motiv da spasi zivot ide i vo provalija...
Pod slobodna volja se podrazbira nesto nevozmozno imeno se sto sakam odma da bide znaci, sega sakam da sum vakov posle za promena sakam da sum takov no takvo nesto ne postoi, ako sakam da sum nevidliv da znam sekoj sto misli i slicni nesta no toa nema zatoa se veli nema slobodna volja, a ova drugoto se vika cuvstvo na slobodna volja odredena od vnatresni pojaki motivi i nadvoresni faktori, ko sto kaza da sum se rodil tamu ke sum bil drug, znaci se si vlijae edno na drugo i nikoj ne moze da izleze od toa kako sto ne moze da izleze od prostorot i vremeto bidejki i samiot e del od vremeto.
Мислам дека примерот со буквите е доказ дека не е мотивот секогаш причина за изборот. Имаш три понудени опции, ниедна од нив не ти носи корист и ниедна не ти прави штета, едноставно избираш една опција! :toe:
Јас под слободна воља не подразбирам нешто невозможно, едно е желбата да се биде или да се достигне нешто, а сосема друго е можноста да се одбере од понудените опции.....незнам зошто ги мешаш тие две работи! Ако јас сакам да летам, да бидам невидлив, да гледам низ ѕидови...итн, тоа е моја желба...мој стремеж или фантазија, а не слободна воља.
sto se podrazbira pod slobodna volja, moznost da izbiras od ponudeni opcii, no toa nikoj ne go spori, mozes da biras od ponudeni (iznudeni)opcii no povtorno pojakiot motiv gi determinira postapkite.
Токму така, се согласувам со ова, но фактот што мотивот ги диктира постапките незначи дека ја укинува слободната воља. На пример имам можност да одберам опција која не ми штети и опција која ми штети и поради инат ја одбирам таа што ми штети, така да мотивот не превладеал туку слободната воља.
Ako ima slobodna volja togas ostanuva nejasno zosto na primer jas ne se interesiram za nesto sto nekomu e zivotna pasija, ili zosto jas sakam ova a nekoj ona, najednostavno karakterot e sudbina na covekot (Heraklit).Dokolku te interesira a ne e dosaden ni vo stilot vidi Sopenhauer za slobodata na voljata.
Негледам што е нејасно тука :toe: Па токму примеров ја посочува слободната воља. Зошто не се интересираш за нешто што некому е животна пасија? Можеби затоа што имаш слободна воља?:toe:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Во Исламот слободната воља не се почитува. Според исламскиот Шерјатски закон, верникот нема слободна воља да го напушти Исламот и да верува во нешто друго, а доколку го направи тоа, според Шерјатот му следува смрттна казна.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А христијанинот има сосем слободна воља да се одрекне од Јахве, само што после ќе гори една вечност у пеколот. Иначе, слободна воља си има колку сака.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ja ne verujem u slobodu volje. Šopenhauerove reči: “Čovek može da čini šta hoće da čini, ali ne može da želi ono što ne želi” pratile su me u svim situacijama u mome životu i pomirile me sa delovanjima drugih ljudi čak i kada su ona bila prilično bolna za mene samog. Ova svest o nedostatku slobodne volje sačuvala me je od toga da previše ozbiljno shvatim samoga sebe kao i moje prijatelje kada su delovali i odlučivali individualno, a sačuvala me je i da ne izgubim svoje živce.
-A>EinsteinВиди повеќе

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ja ne verujem u slobodu volje. Šopenhauerove reči: “Čovek može da čini šta hoće da čini, ali ne može da želi ono što ne želi” pratile su me u svim situacijama u mome životu i pomirile me sa delovanjima drugih ljudi čak i kada su ona bila prilično bolna za mene samog. Ova svest o nedostatku slobodne volje sačuvala me je od toga da previše ozbiljno shvatim samoga sebe kao i moje prijatelje kada su delovali i odlučivali individualno, a sačuvala me je i da ne izgubim svoje živce.
-A>EinsteinВиди повеќе
Го почитувам Ајнштајн и Шопенхауер, но не ги сметам за непогрешливи, на крајот на краиштата токму Ајнштајн ја негирал квантната механика и ја сметал за погрешна, изјавувајќи ја неговата позната изрека: "God does not play dice with the universe.", но подоцна и самиот признал дека Нилс Бор сепак бил во право.
Терминологијата често пати знае да биде мамка создавајќи повеќе значења за еден ист поим.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А христијанинот има сосем слободна воља да се одрекне од Јахве, само што после ќе гори една вечност у пеколот. Иначе, слободна воља си има колку сака.
Не е исто. Дозволи ми да ти објаснам:
Христијанинот би се одрекнол од Јахве само доколку се убеди дека Јахве не е вистински Бог и дека христијанството е лага.
Доколку христијанинот се убеди дека христијанството е лажна религија, тогаш тој/таа не би имала никаков страв од лажниот пекол нели?
Оттаму христијанинот кој се убедил дека христијанството не е правата вера може слободно, без страв и грижа на совест да премине во некоја друга вера согласно своите убедувања (ислам, будизам, атеизам, хундуизам, агностицизам и сл.) Ниту еден христијански свештеник нема да го обеси таквиот човек. Секој друг христијанин ќе му ја почитува слободната воља на тој човек да си верува во што сакал

Но тоа не е случај во Исламот. Муслиманинот кој сфатил дека Исламот е лажна вера во Шерјатските земји не може да го напушти Исламот, не затоа што се плаши од лажниот и за него непостоечки Џенем (пекол), туку затоа што другите муслимани ќе го обесат, ќе му ја отсечат главата и сл. Другите христијани нема да му ја почитуваат слободната воља за тој да си верува во што сака туку ќе му речат: Или Ислам, или смрт! Алаху акбарррр!!!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Го почитувам Ајнштајн и Шопенхауер, но не ги сметам за непогрешливи, на крајот на краиштата токму Ајнштајн ја негирал квантната механика и ја сметал за погрешна, изјавувајќи ја неговата позната изрека: "God does not play dice with the universe.", но подоцна и самиот признал дека Нилс Бор сепак бил во право.
Терминологијата често пати знае да биде мамка создавајќи повеќе значења за еден ист поим.
E toa da!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е исто. Дозволи ми да ти објаснам:
Христијанинот би се одрекнол од Јахве само доколку се убеди дека Јахве не е вистински Бог и дека христијанството е лага.
Доколку христијанинот се убеди дека христијанството е лажна религија, тогаш тој/таа не би имала никаков страв од лажниот пекол нели?
Оттаму христијанинот кој се убедил дека христијанството не е правата вера може слободно, без страв и грижа на совест да премине во некоја друга вера согласно своите убедувања (ислам, будизам, атеизам, хундуизам, агностицизам и сл.) Ниту еден христијански свештеник нема да го обеси таквиот човек. Секој друг христијанин ќе му ја почитува слободната воља на тој човек да си верува во што сакал

Но тоа не е случај во Исламот. Муслиманинот кој сфатил дека Исламот е лажна вера во Шерјатските земји не може да го напушти Исламот, не затоа што се плаши од лажниот и за него непостоечки Џенем (пекол), туку затоа што другите муслимани ќе го обесат, ќе му ја отсечат главата и сл. Другите христијани нема да му ја почитуваат слободната воља за тој да си верува во што сака туку ќе му речат: Или Ислам, или смрт! Алаху акбарррр!!!
Физичкото насилство и егзекутирањата не се единствениоит начин на репресија на слободната воља, истата функција ја вршат и заплашувањата и манипулациите кој религиите ги пропагираат. Имаш слободна воља да неправиш како што ти кажувам, ама после смртта ќе те измачувам цела вечност?! Или Исус е твој спасител! Спасител од што? Од страдањата и ужасот кој ќе те снајдат цела вечност, ако не го прифатиш?! :toe:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не е ни приближно исто. Јас, кога би бил муслиман кој денес престанал да верува во Исламот, не би осеќал ни ронка страв дека ако го напуштам Исламот Алах ќе ме фрли во Џенемот од едноставна причина што јас не верувам ни во Алах, ни во Џенемот. Така што тие доктринални заплашувања воопшто нема да влијаат на мојата слободна воља, затоа што за да влијаат, потребно е човек да верува во нив, а ако не верува, тогаш тие се ништожни.

Вистинското непочитување на слободната воља доаѓа кога муслиманите не му велат само: „ако напуштиш Ислам ќе гориш у пекол“, туку му велат и: „Ако напуштиш Ислам, ќе те обесиме на сред плоштад!“. Е тоа е веќе нешто сосема друго. Оваа закана не зависи од тоа дали верникот ќе верува или не во неа. Ова е вистинско мешање во слободната воља.

Ќе илустрирам со друг пример. Ако некој комерцијален агент утре ти дојде на врата и ти рече дека ако не го купиш неговиот филтер за вода дека наскоро ќе добиеш камен во бубрегот, дали тој ја нарушил твојата слободна воља? Се разбира дека не. Тој само ти го понудил неговиот производ и ти си имал комплетно слободна воља да не му веруваш и да не го купиш. Но ако друг комерцијален агент ти дојде со секира пред врата и ти речe: „Купи го овој филтер иначе ќе ти ја скинам главата!“ е тоа е веќе нешто друго. Сега твојата слободна воља е деградирана и ти си приморан да го купиш, се разбира доколку ти е мил животот.

Значи во христијанството слободната воља е загарантирана, а во Исламот не.

F

Frankie Yale

Гостин
Не е ни приближно исто. Јас, кога би бил муслиман кој денес престанал да верува во Исламот, не би осеќал ни ронка страв дека ако го напуштам Исламот Алах ќе ме фрли во Џенемот од едноставна причина што јас не верувам ни во Алах, ни во Џенемот. Така што тие доктринални заплашувања воопшто нема да влијаат на мојата слободна воља, затоа што за да влијаат, потребно е човек да верува во нив, а ако не верува, тогаш тие се ништожни.

Вистинското непочитување на слободната воља доаѓа кога муслиманите не му велат само: „ако напуштиш Ислам ќе гориш у пекол“, туку му велат и: „Ако напуштиш Ислам, ќе те обесиме на сред плоштад!“. Е тоа е веќе нешто сосема друго. Оваа закана не зависи од тоа дали верникот ќе верува или не во неа. Ова е вистинско мешање во слободната воља.

Ќе илустрирам со друг пример. Ако некој комерцијален агент утре ти дојде на врата и ти рече дека ако не го купиш неговиот филтер за вода дека наскоро ќе добиеш камен во бубрегот, дали тој ја нарушил твојата слободна воља? Се разбира дека не. Тој само ти го понудил неговиот производ и ти си имал комплетно слободна воља да не му веруваш и да не го купиш. Но ако друг комерцијален агент ти дојде со секира пред врата и ти речe: „Купи го овој филтер иначе ќе ти ја скинам главата!“ е тоа е веќе нешто друго. Сега твојата слободна воља е деградирана и ти си приморан да го купиш, се разбира доколку ти е мил животот.

Значи во христијанството слободната воља е загарантирана, а во Исламот не.
Господ ти дава слободна волја да правиш што сакаш а ако не направиш како он што сака ќе те прати да гориш вечно. Каде е слободната волја во тоа? Алах ти го вика истото и не заборавај дека христијаните го правеле истото (пред неколку века) што го прават муслиманите во државите со шеријатски закони денес, исто е само што муслиманите таму се малце "позатуцани" и затоа го прават тоа што христијаните престанаа, има исклучоци нели, на вести гледав како некој Американец каменувал друг зошто овој не верувал во Исус. Не споредувај акции и дела на луѓето кои со тоа мислат дека ја следат религијата со самите закони и правила дадени од религииите зошто кога ќе размислиш подобро Ислам = Христијанство или исти курац друго паковање, сличностите помеѓу овие две религии се огромни, верувај, јас знам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom