Некој ми краде интернет

• Креатор на темата Креатор на темата Frankie Yale
  • Време на започнување Време на започнување
F

Frankie Yale

Гостин
Koрисник сум на кејблтел, преку рутер нетот се дели на два компјутера, во последно време почна ептен да ми успорува нетот па се јавив во тоа службата нивна па ми рекоа дека да го икслучам рутерот да видат дали некој ми краде нет. Испадна дека ми крадат нет дојдоа ми сменија мак адреса за 4-5 саата покасно пак да ми успори со исти "симптоми"... Кочење на јутуб, постојано паѓање на мрежа.

Направив спидтест и брзината ми е преполовена, па ја сменив пак мак адресата се јавив, ја апдејтираа од таму и све беше супер... се до следниот ден, пак почна да ми паѓа, се јавив, рекоа пак ќе пратат екипа ама не ми е јасно како може некој да ми краде преку рутер ако пак прима сообраќај и кога ми е исклучен рутерот, единствен начин е да ми се поврзал преку кабел ама ја проверивме кутијата и никој ми се нема приклучено... Тој едниот ми кажа демек хакери скенирале мак адреси рандомли и преку тоа се приклучувале, мада не ми се верува... Не знам више што да праам при крај на живци сум :nesvest:

срам да му е!

Koрисник сум на кејблтел, преку рутер нетот се дели на два компјутера, во последно време почна ептен да ми успорува нетот па се јавив во тоа службата нивна па ми рекоа дека да го икслучам рутерот да видат дали некој ми краде нет. Испадна дека ми крадат нет дојдоа ми сменија мак адреса за 4-5 саата покасно пак да ми успори со исти "симптоми"... Кочење на јутуб, постојано паѓање на мрежа.

Направив спидтест и брзината ми е преполовена, па ја сменив пак мак адресата се јавив, ја апдејтираа од таму и све беше супер... се до следниот ден, пак почна да ми паѓа, се јавив, рекоа пак ќе пратат екипа ама не ми е јасно како може некој да ми краде преку рутер ако пак прима сообраќај и кога ми е исклучен рутерот, единствен начин е да ми се поврзал преку кабел ама ја проверивме кутијата и никој ми се нема приклучено... Тој едниот ми кажа демек хакери скенирале мак адреси рандомли и преку тоа се приклучувале, мада не ми се верува... Не знам више што да праам при крај на живци сум :nesvest:
сакаш да кажеш дека некој друг ти ја има мак адресата и се логира со твој јузер и пас? ова незнам колку е изводливо бе друже плус на кабелтел целата мрежа им е лан барем за тука бутел чаир север топанско.. незнам у кој регион живееш ти..
друга работа. зашо си толку сигурен дека некој ти краде нет? ај провери на тоа компиутерите други да не ти праи нешо цело време даунлоад или аплоад... види да не има некој оставено торент па да ти јаде од трансверот. или па на сите компиутери стаи си бендвич монитор запиши си колку имаш сообраќај од дента на инсталирањето на бендвич мониторот и после ден два собери ги резултатите спореди ги со тогашниот (новиот) вкупен трансвер и така ке си бидеш најсигурно кој ти праи највеќе аплоад даунлоад дали ти краде некој или не..

П.С речи им и на тие од кабелтел нека ти сменат јузер и пас ма да ако е лан мрежа не верувам дека ке ти користи тоа баш

A ја мислев дека овде се постираат проблеми со интернетот :(

Stupid me

Чекај не разбирам ти крадат интеренет од рутерот, а овие дошле и ти смениле мак адреса? Зошто? Заштитен ти е тебе рутерот?

--- надополнето ---

Чим ти би исклучен руторето сорри не прочитав. А да се скренираш ти убаво од вирувчина а?

Ова изгледа v1p3r масовно напаѓа :vozbud:

Шала на страна, и мене ми кочеше така и испадна дека сум имала вируси у пм и назад. Удри му еден формат на компјутерот најубаво, па ке видиш како ке лета :)

Не верувам дека можи да ти кради така нет...арно ти вика удри му еден формат и после заштити се убо софтверски ти препорачувам Norton 2011 има Network Security

Не може да ти ја сменат мак адресата, секој мрежен уред има своја ЕДИНСТВЕНА УНИКАТНА мак адреса. Постојат програми кои преку windows или linux емулираат друга мак адреса но ЛЕГАЛНО не треба да се користат.
1. Дали рутерот ти е безжичен?
2. Ако ти е, дали имаш ставено заштита (wep/wpa/wpa2) на безжичниот интерфејс
3. Ако и на тоа одговорот ти е да тогаш смени го
Ако пак имаш проблеми постојат 3 опции.
1. Ако се поврзуваш безжично може некој да ти го снифа сообраќајот што го правиш безжично, ти го пробил пасвордот на рутерот и ја користи твојата конекција ПРЕКУ рутерот.
2. Кејблтел имаат често проблеми со опремата и ти измислуваат разни изговори зошто не можат да се справат со тоа моментално (не им е ни прв ни последен пат да го направат тоа).
3. Некој близок што ти седел на компјутер што се разбира повеќе ти ја собрал мак адресата и ја емулира од кај него и ти го троши интернетот или имаш спајвер или слично што некој го користи за да дојде до тие информации што ги сака (во моментов мак адресата). А може и некој спајвер си прави upload/download во позадина што ти не го гледаш па тој да ти го успорува.

Според мене најверојатно е под точка 1 или 2 зошто никој не се замара до толку за да краде интернет денес. Најчесто кога се преполовува брзината не е до тебе туку е до провајдерот.
Друга работа што би требало да провериш е дали ти е уклучен торрентот и дали ти прави upload, ако е уклучен и ако ти прави исклучи го и види дали ќе ти се подобри брзината. Исто така можно е да е и до проблем со рутерот, тргни го и види ден два дали ќе ти работи како што треба те. поврзи го директно модемот со компјутерот, а на рутерот дај му одмор од некој ден. Ако пак ги имаш истите проблеми, тогаш 95% е до провајдерот и кажу му да не те дупи, ако ги немаш истите проблеми тогаш или рутерот не добар или е тоа под точка број 1 те. некој ти се поврзува на рутер.

Не верувам дека можи да ти кради така нет...арно ти вика удри му еден формат и после заштити се убо софтверски ти препорачувам Norton 2011 има Network Security

може со сигурност еден пријател го прави и не плаќа интернет

само ти смислуваат приказни, никој не ти краде нет ништо не ти се дешава, едноставно феил ти е интернетот шо ти го даваат...

се сложувам со него и ќе го надополнам неговото мислење...
такви зезанции има кај кабловскиот интернет затоа што на една IP адреса уклучуваат повеќе хостови (корисницни на интернет) и како бројот на корисници се зголемува така ослабува сигналот во таа мрежа.
затоа фино лепо ќе си земеш ADSL и да си немаш гајле. поскап е ама барем ти гарантираат брзина, стабилност и нормално авторизација на таа конекција, односно дека само ти и никој друг не се уклучува. сеа постои и тука можност некој да се уклучи на твојата конекција ама проблемот многу полесно ќе го решат овие од T-Home отколку каблашиве кои појма немаат кој краде во таа мрежа, а таа мрежа може да биде цела зграда или населба...

само ти смислуваат приказни, никој не ти краде нет ништо не ти се дешава, едноставно феил ти е интернетот шо ти го даваат...

CableTel ја земаат MAC адресата од PC и овозможуваат контакт само преку тој PC. Уклучи на Ethernet друг компјутер ...к***ц! Треба да им се јавуваш па ајде да ја запишат новата MAC и така натаму. Што е супер за безбедност ама тапа за корисниците.

Телекабел немаат везе со вакви работи и фала Богу.

може со сигурност еден пријател го прави и не плаќа интернет

Ако кради кради дирек од фирмата на твоја сметка а од кај тебе не можи, кабелтел нема доволно заштита...

Ако кради кради дирек од фирмата на твоја сметка а од кај тебе не можи, кабелтел нема доволно заштита...

Абе за сметка не, бидејќи не знам како е кај вас, но кај нас интернет не е на сообраќајот, а е неограничен. Има си одредена брзина и колку гигабајти ќе влече (download/upload) не е важно пак цената е една. Значи единственото што може да краде е брзина.

--- надополнето ---

јас сум со отворен рутер дома и секој кој сака може да се вклучи на жица без мрежа

Едноставно не стави лозинка. Веќе многу луѓе не ставаат лозинка и е убаво, бидејќи каде и да отидеш има голема шанса да најдеш бесплатен отворена wifi мрежа

--- надополнето ---

јас сум со отворен рутер дома и секој кој сака може да се вклучи на жица без мрежа

Едноставно не стави лозинка. Веќе многу луѓе не ставаат лозинка и е убаво, бидејќи каде и да отидеш има голема шанса да најдеш бесплатен отворена wifi мрежа

Брат изгледа некој ти ја имат прибрано мак адресата од компјутерот.Можит да е и комшијата ако во мрежата те имат и тебе и преку SIW да речеме можит да ја копират мак адресата и после ке ја кланират и да ти крадит или пак некој ти го знае јузерот и пасвордот и лева рака десен џеб на нетот.Пробај смени јузер и пасворд и терај бидеќи порано дур не се разбирав мн, некој ми крадеше интернет и нонстоp падвеше -redial требаше да притиснам па да се конектират,но итриов пак конект маваше и ми го крена пола нет :@:@::@:@:@

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom