Како нашите новинари пишуваат ТВ колумни?

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека еднаш Бидиков ми кажа дека постовите се нешто како сопственост на форумот ама не сум сигурна точно како беше. Знам дека и Фокус и Дневник неколку пати имаат земано постови од форумов ама тоа идеше со напомена, пример, извесна Вокер Грл коментира дека (иде постот тука), извесен Стар почетник коментира дека (иде постот тука) и такоџере. Така е дозволено најверојатно а и етички е, ова што го направила таа не знам дали е легално, најдобро некој админ да пише или како што вика иосоно правник.

Лично мене ми се има случено. Отворив тема на еден друг форум за оној бразилецон шо пее македонски песни, и кога ќе видам по 2-3 дена еве ја на мојата тема визуелизирана на Сител.
Не ми смета шо користат, но сепак треба да посочат кој е изворот на таа информација, да ни дадат малку кредит и на нас форумџиите.

Џену, кога Фокус превзеде мислење од Мими Симоновска имаше дури и скриншот од форумот со мислењето на Мими.

Во некоја нормална држава, јас и` стегам тужба за плагијаторство. Браво Вокерка што го забележа ова, така што никогаш повеќе нема да ја слушнам оваа, затоа што можам да си читам постови на Кајгана кои немаат комерцијални цели. А оваа, типкава, за ова зима пари, значи не е ништо толку невино и едноставно. Срамота за „новинарскиот кредибилитет“ што мислите дека ви го даваат празните глави и долгите нозе.

--- надополнето ---

ЗАКОН ЗА АВТОРСКО ПРАВО

Мислам дека еднаш Бидиков ми кажа дека постовите се нешто како сопственост на форумот ама не сум сигурна точно како беше.

На тоа мислев, на форумов се, не на индивидуалците кои ги пишуваат. Што значи админите во чија сопственост е форумот може да покренат нешто, а не некој член на кој му преземале мислење. Друго е ако си имаш свој блог или сајт.

Ќе ќутам понатаму додека не ни протолкува некој стручен за тоа.

Прва работа кога се работи за интернет, него најмалку можете да го ставите под контрола. Интернетот е најголем прекршител на авторските права, веќе одамна ги збриша со својата пространетост и моќ. Не барајте правда кога тој е прекршител на вашите права, посебно не во земјава, уште помалку заради ваш став на тема на форум. Може да дебатираме дали е морално и неетички, но правда овде е забранет термин, барем у МК, ако веќе сакате да сме реални.
И мене ми се има случено некој да ми го препише целото мислење односно филмска рецензија и да го постави под свое име. Не е битно кој , што и како. Единствено што можев беше да им пишам на луѓето дека тоа е мое.

Друга работа, еве јас до пред некое време пишував колумни, но не можам да се наречам колумнист, ниту пак некогаш го користев тој термин за себе, затоа што реално не сум тоа. Колумнист кај нас се знае кој е т.е кој беше, Трендо. Точка. Има причина зошто е тоа така, колумнист е дечки оној заради кој се купува весник, а не се скока страница, оној чие четиво се прераскажува, а не се проѕевате на него. Оној кој не ви го бута сосила текстот за да го читате, туку самите барате да го причитате.Факт кој стои само под името и презимето на Трендо. Кога ќе се појави некој друг кај нас со таква умешност како него, тогаш ќе зборуваме за колумнисти и колумни. Затоа овие ТВ колумни се смешка жива, ова не е колумна, ова е прилог бре, не е ни став. Од друга страна, за новинарство и колумни некогаш не треба факултет, знам како звучи ова, ама тврдам дека сум во право. Еве земете го Трендо, пишува одлични колумни, но не е новинар, земете интернет портали за кои пишуваат дечки кои не се новинари, а ги пишуваат поквалитетно од новинари. Со ова не сакам да ги деградирам новинарите, секако дека има квалитетни луѓе од таа бранша.

Инаку после прилогов, јас комотно можам да се појавам на ТВ, ќе тркнам до АБ ќе им кажам дека пишувам на форумов, но дека не препишувам и дека имам каде каде подобра нарација од девојкава. И така, кучињата лаат, караванот си врви...

Ако се откажуваш од правна држава, тогаш ти си апсолутен анархист. Ако еден граѓанин, не може да си ја побара правдата за нацртаниот кловновски лик, во правото, тогаш да ја погребаме оваа држава или да се вратиме во палеолитот.

Патуваме сонуваме со Аурора....

Да не се разбереме погрешно, јас немам никаква намера да тужам, мојата намера со отворањето на темата беше да се рашири муабетов. И самите да си видат дека сме и ние свесни за тоа што го прават па наредниот пат кога ќе сакаат повторно да преземат нешто да се подзамислат над својот „авторитет“ и својата „професија“.

Нема да се подзамислат, оперирани се од срам. Или можеш да се заштитиш правно (ако сакаш) или не можеш. Ако не можеш, тие ќе си земаат :)
Мислам, разбирам зошто ја отвори темава, ама ти викам, на твое место, чисто заради поента, би средил едно видео: споредба на оригиналот и копијата, и би го шибнал на youtube. Да се почувствува ефектот... :)

Се додека не тужиш, памет тешко дека ќе им дојде. Не знам што направи Ивана Кузмановска, тоа е последен случај за кој што знам нечија фотографија да биде украдена од страна на некој медиум.

п.с. Сеа ми текна дека ми беше превземена уште една фотографија, ама не се лутев, само и пишав мејл на новинарката, се дружиме коа сме по пресови-месови. Фотографијата беше превземена од блог кој беше отворен за тие фотографии да циркулираат по нетот. Тогаш да бев повешт фотограф можда сега ќе работев на некое пофино работно место :)

Видете секој има право на свое мислење, дури и мислењето на копирање постови од форум, кои ќе ги објави под негово име и на крај никому ништо.

Димокраси

Ова било ендемски вид!
Еве ја најновата теве колумна, http://www.abctv.mk/aaaa/AB KANAL/stranici/CLUBin.html а еве го и текстот на другарка ми, што е прочитан уредно.
I BLAME ALCOHOL !

by Barbie Ivana Naskova <3 NOTES <3 on Friday, September 3, 2010 at 7:10pm

Алкохолот навистина е штетен за здравјето!Не само што не е добар за телото,му штети и на паметот и тоа со денови после пиењето,истотака многу е штетен за луѓето кој после твоите два/три long island ќе се најдат во твоја близина!Јас лично го обвинувам алкохолот...го обвиинувам за сите работи што му ги кажав,за сите прегратки,бакнежи,за се она што можам да се сетам,зошто има доста и што не можам да се сетам...може и подобро оти кога би се сетила не само што би го обвинила алкохолот туку и ќе го тужам!Го обвинувам и што цел ден денес по улица луѓето мислат дека сум луда...зошто ќе направам чекор два и ќе ми текне некој сегмент од вечерта и ќе си кажам гласно „Ти си луда!“ после ќе си ја фатам главата дел да спречам да не ми експолодира дел од нервоза затоа што алкохолт ме нервира односно последиците од него...ќе поодам уште малку и ќе ми текне на уште нешто па ќе почнам да се смеам,штета што не ми текнува се инаку имало сигурно уште посмешни моменти ако не и потрагични!И така цел ден си шетам и го обвинувам алкохолот!
А најлошиот дел е што него го нема никаде...ниту да се јави,ниту да се појави...не алкохолот,личноста што беше во моја близина додека алкохолот ме заведуваше....и го нема,сега има две опции или од памет сум го извадила или и тој цел ден дома е кома и исто како мене го обвинува алкохолот.
И делот што ме јаде,отвараш facebook порака и се стресуваш ако е од него што ли напишал „Подитно да одиш на рехабилитација“ или „Си поминав убаво“ ... не е од него праката,ништо,ама сега пак ти е пусто,зошто цел ден не пишал?!Телефонот ѕвони,мора да е он,леле како да кренам што да кажам,да се правам на два ипол или да се смеам?!Не е тој,цимерката е,се жалела комшиката сум пеела вчера во 3 саат во влез...добро,ама пак ти е тешко,не заради комшиката ќе и кажам нејзе алкохолот беше крив,туку зошто овој не се јавил цел ден!
И овде е на ред клишето кога си викаш никогаш повеќе нема да пиеш (исто како од утре сум на диета или од утре ќе учам или рано ќе си легнувам) и нема врска зошто пак за се ќе биде крив алкохолот...јас не...мене со нож под грло ме натераа да пијам!!Сигурно и вас?Нели?

58770_431007212567_285277772567_5171415_7993185_a.jpg

Абе алал да му е на новинариве наши ги мрзи да седнат да смислат некој збор, исто така, многу ме нервират телевизииве наши, шо наместо да стават некој новинари посалам,па да има што да глеаме, овие слепциве, само ќе седнат на итнернет ќе прочепкаат неколку сајтови (по дифолт се лажни сајтови) и ќе даат најзабаталена вест, т.е изваена за заебанција.

Така со фејсбук, ко напишаја оти ќе се укинел, ајде сфаќам на форум тема да пиши некој шо не сфаќа дека сајтот е за заебанција,ама на СИТЕЛ да го дават тоа?
И ред други вести шо некој ја отворил на форум и овие на тв?
И освен, тоа, ако на една тв, се дава една вест, скоро на сите останати ќе се дај...

Тоа со вестите нема што да се измислува. Тие се настаните. Единствено останува можност да се избере кои е бидат покажани во Вести, а кои нема, и исто така постои простор за тоа како тие вести ќе бидат презентирани.

Кога станува збор за вакви емисии, треба креативност, и тоа многу. Ама не се криви АБ канал, квалитетните кадри им избегаа во Пинк 15 и во 24 ВЕСТИ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom