Вака господа гледам дека некои се прават многу паметни. Затоа изволте да се смениме на една година.Ви го давам сиот годинашен тутун,околу 2 тона,20 крави и сета потребна механизација.Кој сака нека проба да преживеј.Има некој доброволец?
А колку пари прават тие фирми од разлика на откуп и извоз, не е нормално. Предлагаа намалување на број на класи, зголемување на цена, субвенции и заштитна цена, но мислам дека ништо од тоа не испадна.Извоз на тутун не може да направи секој, сето тоа е "тутунска мафија" (не е прв пат да го слушнеш изразов сигурно).
На пример?
Им обеќаат цена кога треба да се сади, така беше порано, дури им праќаат писма на домашна адреса со договори да ги потпишат со фирмата, колку ќе садат тутун, колку се предвидувањата дека ќе соберат тутун за таа година, условите, минималната цена.... за после тоа, да се смени се` и да излезе дека ќе има 11 класи на квалитет на тутунот... 20 ден./кг. тутун, а кутија цигари колку е?
Тоа го спомнав како можен излез, европски пасош, ако може некој да се снајде со работа по европските земји, за да ја прехрани фамилијата, а не да замине, да испари.
Не го слушам изразот прв пат, јасно ми е. Но, се надевам дека тоа го знаат и тутунопроизводителите, ако тие знаеле дека си имаат работа со мафија требало да им биде јасно дека таа мафија работи за сопствена корист а не за корист на тутнарите. Кога јас би бил свесен дека си иам работа со мафиози, ќе барам начин да се тргнам од нив а не да продолжам да го толерирам нивното изживување на мојот грб.Извоз на тутун не може да направи секој, сето тоа е "тутунска мафија" (не е прв пат да го слушнеш изразов сигурно)
На пример, не знам со какви услови располагаат тие за да би им предложил алтернатива, но знам дека за се постои алтернативи.На пример?
Им обеќаат цена кога треба да се сади, така беше порано, дури им праќаат писма на домашна адреса со договори да ги потпишат со фирмата, колку ќе садат тутун, колку се предвидувањата дека ќе соберат тутун за таа година, условите, минималната цена.... за после тоа, да се смени се` и да излезе дека ќе има 11 класи на квалитет на тутунот... 20 ден./кг. тутун, а кутија цигари колку е?
Колку што се сеќавам од вчера кукаше дека има инфлација сега....нова песна. Објективност -1% Тази цена не е цена. :pos2:А колку пари прават тие фирми од разлика на откуп и извоз, не е нормално. Предлагаа намалување на број на класи, зголемување на цена, субвенции и заштитна цена, но мислам дека ништо од тоа не испадна.
А не (за оние кои имаат желба да пробаат да бидат земјоделци), "не е тешко" да садиш тутун...мореее... кој не се наведнал ниту магдонос да посее ќе вели дека не е тешко
па ако има инфлација нели треба да им качат цена? батали уметнички зборови, сите производи се качени...дали не треба земјоделецот и профит да има?Колку што се сеќавам од вчера кукаше дека има инфлација сега....нова песна. Објективност -1%
Ако мислиш дека треба да има сега инфација на цените нека има твој избор. Или на едно може на друго неможе?па ако има инфлација нели треба да им качат цена? батали уметнички зборови, сите производи се качени...дали не треба земјоделецот и профит да има?
И да, кукам дека има инфлација...не е вистина?
Абре моње, ти мене црвено, ја тебе зелено пошто многу си зелен. Ако цените се качат од лани до сега, како да ги покријат трошоците? Аман немој па со филзофии за инфлации и бдп, луѓето се борат за некој денар повеќе. Прочитај низ околните држави како е решено, прочитај како од 2 евра извезуваат за 4...си работел некогаш земјоделие? Од копање до тезга на пазар или откуп?Ако мислиш дека треба да има сега инфација на цените нека има твој избор. Или на едно може на друго неможе?
Знаат доста добро, ама кога немаат излез.Не го слушам изразот прв пат, јасно ми е. Но, се надевам дека тоа го знаат и тутунопроизводителите, ако тие знаеле дека си имаат работа со мафија требало да им биде јасно дека таа мафија работи за сопствена корист а не за корист на тутнарите. Кога јас би бил свесен дека си иам работа со мафиози, ќе барам начин да се тргнам од нив а не да продолжам да го толерирам нивното изживување на мојот грб.
Владата ги штити мафиозите.Кога ќе им ветат цена, денес во целиот свет постои црно на бело за да на крај не испаднат измамени.
Чекај ,чекај ,не ми се верува ,повтори уште еднаш ,ти викаш дека нема инфлација?????????Ако мислиш дека треба да има сега инфација на цените нека има твој избор. Или на едно може на друго неможе?
Затоа ми се свиѓа шо е задолжително средново, колку толку барем ќе ни се описмени народецов па ќе може да ги употребува повеќе мозочните клетки.Знаат доста добро, ама кога немаат излез.
Како прават другите, и тој ќе прави, за да дојде до лебче. Ако не работи, нема да јаде. Па сега ти види.
Против кој, кога ги штити државата со цената?
Аман бе, како може мене Димоски или Грујо да ме натера да произведувам нешто со еден нивни збор, па аман уште ли не научивме дека СИТЕ политичари лажат ?Владата ги штити мафиозите.
Секој се бори за динар повеќе само некој тоа го прави со работа некој со уцена. Или ќе ми дадеш паре или нема да проѓеш на улицу. А како сме трганале и даваме пари на секоја будала кој сака повиска цена нема да биде чудо Петар Гошев да ја стартира печатницата А како завршија во ЕУ Грција и Зимбабве знаеме. Нема ништо ново под сонцето многу луѓе одела по патот на субвенциите и напумпаните цени...И знаме многу добро како завршиле.луѓето се борат за некој денар повеќе.
Има инфлација дете само нема хиперинфлација има едно 2-3%.Чекај ,чекај ,не ми се верува ,повтори уште еднаш ,ти викаш дека нема инфлација?????????
Заклучок ако една цена оди горе мораат и сите за да се компенизар. Така? Госпон Економист?:pos2:Абре моње, ти мене црвено, ја тебе зелено пошто многу си зелен. Ако цените се качат од лани до сега, како да ги покријат трошоците? Аман немој па со филзофии за инфлации и бдп, луѓето се борат за некој денар повеќе. Прочитај низ околните држави како е решено, прочитај како од 2 евра извезуваат за 4...си работел некогаш земјоделие? Од копање до тезга на пазар или откуп?
Напротив, Тутунарите свесно бираат да произвуваат тутун иако сосема лесно можат да произведуваат други гранки. Производствот тутун расте и намерно садат многу бидејќи постојано пофитот им растел едно 10години им се зголемил за 3 пати од 2000 до 2010 сега малку окулу 30% им е опаднат и веднаш паника.Затоа ми се свиѓа шо е задолжително средново, колку толку барем ќе ни се описмени народецов па ќе може да ги употребува повеќе мозочните клетки.
Но, од сите тие тутунари кои денес излезе на протести ако бар еден е доволно умен да ги дигне сите на протест зашто не свика еден собир у црква/кооперација/или каде било и да рече, луѓе не бива со тутунов, имаме вакви и вакви услови овде дајте да пробаме, може ќе успееме.
Но не, тие ко слеп за стап се фатиле, тутун та тутун колку и да тоа е непрофитабилно (во моментов) и да бидат мамени.
Аман бе, како може мене Димоски или Грујо да ме натера да произведувам нешто со еден нивни збор, па аман уште ли не научивме дека СИТЕ политичари лажат ?
Има инфлација дете само нема хиперинфлација има едно 2-3%.