Прегледај го приврзокот 38362
Секоја година кога се наближува доделувањето на оскарите започнуваат дискусиите околу тоа кои филмови и кои луѓе треба да бидат наградени, за подоцна да започнат дискусиите за тоа дали е праведно или неправедно доделен оскарот за тоа и тоа... Бидејќи ова е практика секоја година не само на форумов туку насекаде низ филмскиов свет, ја отворам оваа тема каде ќе можеме да започнеме (се надевам бурна) дискусија околу наградите од минатото како и оние кои ќе следат во иднина.
Се разбира, оваа тема е прашање на вкус и тоа треба да се има во предвид при дискусиите. Згора на тоа, има години во кои конкуренцијата била жестока, а има и години кога во некои категории никој не заслужил оскар. Не сум ги гледал оскарите од памтивек се разбира, но ќе издвојам некои одлуки кои мене воопшто не ми се допаднале:
Најмногу ми боде очи победата на
American Beauty во 2000 година. Да се разбереме, го мразам филмов. Но дури и да е така добар како што многумина тврдат, овој филм успеа да ги победи
The Green Mile,
Cider House Rules и факинг
Sixth Sense. Што е многу, многу е? Не е, има уште:
The Matrix не беше ни номиниран! Разбирам дека беше година на жестока конкуренција, ама баш поради тоа, никогаш нема да го прифатам овој резултат.
Победата на
Forrest Gump над
Swashank Redemption и
Pulp Fiction ако е неправда, тогаш е од понизок ранг, затоа што сите три се филмишта.
Во 1982,
Chariots of Fire, еден исклучително здодевен филм кој единствено е добар поради музиката на Вангелис, го победи Индијана Џонс,
The Riders of the Lost Ark. Следната година
Ghandy го победи
E.T. на Стивен Спилберг.
Во 1999
Shakespeare in Love ги победи
Saving Private Ryan и
La Vitta e Bella.
Ќе се вратам уште и во далечната 1961 кога едно фино филмче
The Apartment победи, но
Psycho не беше ни номиниран.
Тука ќе скратам, има време за нови „неправди“. Друг пат ќе пишам и за други категории освен онаа за најдобар филм.
Вашите топ нервози на Оскарите?
P.S. годините на победниците се тие кога е одржано доделувањето, филмовите се од година порано.
Matrix ne bese nominiran deka raka na srce, uste ne go imaa razbrano filmot togas. Onaka najrealno da zborime. Koga ke vidis samo taa godina za kakvi gluposti bese nominiran Matrix jasno ke ti stane deka Neo, Trinity, Morpheus za niv seuste bea sci-fi awesome mIRC nicknames.
Koga amerikancite ke se fatat za nesto gotovo e ... Taa godina i 2001: ASO i Clockwork Orange da bea, sepak American Beauty ke pobedese (kaj ja najde temava, epten mi e slaba tocka)
Da ne pocnam za Sixth Sense i Green Mile da zboram, znaci od nekoja si vid omraza sprema "zirito" go mrazam American Beauty, i mislam deka e totalno glup film. Tocka.
Za borbata pomegu Forest Gump, SH-Redemtoin i Pulp Fiction, mislam deka zasluzeno pobede Forest Gump, oti posekako koj i da pobedese od ovie tri filma deneska ti spored drug redosled ke gi imase pisano. Milo mi e samo sto SHR ne pobede, deka toj film ne e za Oscar, toj e za 2 Oscara za najdobar film, a i nikogas nema da se zaborave.
Za 1999 e zalno da se zboruva, onaka ebenje pred oci ni mavnaa amerikancive ... La Vita e Bella spored mene e vo isto ramniste so SHR (spored mene)
Tie postarite sto gi spomna, da ne se filmam sega ne gi imam gledano ama od ponovite dodeluvanja na Oskari, minatogodisnite bea naj FAIL.
Od ponovite, the hurt locker kako prvo ne e film, NE E FILM, ne e ni dokumentarec. Me izlaze trejlerot i kritikite od IMDB, pa go prezedov vo 8-10giga verzija, prvin se uplasiv da ne me zafrknal nekoj so nekoe drugo video ama koga od sliki gi prepoznav akterite, onaka znaci, ne mi se veruvase, i uste ne mi se veruva kako e mozno da gi pobedi Avatar (film koj gi pomeste granicite na zborot Film, ne za dzabe sekoj vtor film sega e 3D) i Inlorious Basterds... lele ej kaj ja najde temava...
2008 - najlesna konkurencija za oskari ever. Ne znam kolku Slumdog Milioner zasluze 8 oskari, ama ajde neka im e...hollywood bollywood...na ti - daj mi...
2007 - uste pofail konkurencija...
Drugo, hmmm, a da za 2004, Million Dollar Baby za mene e tapa film, a koga ke vidam deka go pobede The Aviator ... dajte mi strela i begajte. Zboram za duel megju ovie 2 filma, ne me intersira drugoto. Vrti go kako sakas Million Dollar Baby ne zasluzuva nisto.
Za drugoto citam deka Mac)) saka oskar da mu se dade na Brad Pit, i jas sum za, ama vo nikoj film dosea ne se izdvojal od drugite akteri, zboruvam za kvalitetnite filmovi. Vo sekoj negov film ima nekoj drug dobar akter vo negovo nivo duri i podobar od nego, eve sea pak istoto ke mu se sluci vo The Tree of Life, kade sto go ima i Sean Penn, kako za nekoj "baksuz" Sean pak oskar ke zeme
Za toa deka Leo ne e dobar akter (ili ne e podobar od Brad) ne se slozuvam so Mac zatoa sto Leo e "osakaten" so bebeskata faca, ne mozam da go zamislam vo film kako Inglorious Basterds (ulogata na Brad), Fight Club, Troy, Snatch... A od druga strana Brad komotno moze i Betmen da go igra. Brad ima nesto badass vo nego, nesto sto Leo go nema i zatoa Leo sekogas izbria takvi ulogi, koj e siguren deka ke mu lezat.