Работа во странство

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
било каде работа на црно е опасна, поготово после глобалнава криза контролите се јаки... лани во грција ке го јадев како никој... се извадив дека сум на одмор и дека на пријателот (македонец-со грчки пасош) му помагам со климата, она ја потврди приказната и ме пуштија од станица... среќа се погоди кај него да бидам, додека другиот пријател кој поседува вила со апартмани дозна за моментот и ми изготви документ со платено престој и ддв за престој, па го донесе во станица... до душа во неа врасна повеке од половина се македонци со грчки пасоши...

значи за да работиш на црно во било која држава, не само грција, треба да имаш јак бекап позади себе... и неможеш секоја работа да ја работиш... на пример електричар, зидар, паркетар, водоводџија... тоа се работи од кои неможеш да се извадиш, зашто си влезен и работиш во објекти во кои се гради и не се живее... тука не помага опцијата дека на пријателот му помагаш... клима, солар, парно тое е ок... келнер, шанкер ризично ама се спасуваш, зашто истите тие инспектори 99% јадат и пијат гага во тој ресторант. кувар, садомијач или частач по кафани е доста сигурно, зашто немаш контакт со луге. фабрики или било какви производствени погони се исто така доста сигурни, ретко имаш контакт со надворешен свет...

значи, вадење работна виза би било ок и нај сигурно, плус со раб. виза си платен повеке, со разликата уствари го плаќаш данокот на доход и не те лази мува. едино што треба со пасошот и визата да се шеташ сегде... едино тоа е фалинка..не е лична карта па да ја бутнеш у малото џебче од новчаникот...

Член од
17 октомври 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
prijatelce ako sakas da otides u germanija da setas moze a za da najdes rabota na crno nema sansi. e den moj prijatel otide tamu i toa tamu e roden znae 100% germanski negovite roditeli tamu imaat raboteno 20tina godini i negovite prijateli koi imaat firmi tamu ne se nafatija da mu dadat bilo kakva rabota posto ako gifa tat kaznite se ogromni. pozz

Член од
14 јануари 2011
Мислења
74
Поени од реакции
0
Ima oglasi na stranata na CS Global za stranstvo,iskustvo ili info za niv?

Член од
7 јануари 2011
Мислења
34
Поени од реакции
1
ЗА РАБОТА ВО ГРЦИЈА

МЕ ИНТЕРЕСИРА ДАЛИ НА БИОМЕТРИСКИ ПАСОШ КЕ ТРЕБА ДА ВАДАМ РАБОТНА ВИЗА? НЕШТО ОКОЛУ ТОА? КАКО ДА СИ НАЈДАМ РАБОТА ОД ТУКА, И ТАМУ ДА ИДАМ НА СИГУРНО?
КОЛКАВИ СЕ ПЛАТИТЕ ЗА КЕЛНЕРКА, НЕШО ВО ХОТЕЛ, И СЛИЧНО? КОЛКАВ Е ТРОШОКОТ ЗА СМЕШТАЈ...
?

--- надополнето ---

ИСТО ТАКА МЕ ИНТЕРЕСИРА ЗА ВО ЦРНА ГОРА, ХЕРЦЕГ НОВИ.... ПРЕКУ ПРИЈАТЕЛИ МЕ ВИКААТ НА РАБОТА ВО ХОТЕЛ, ТРЕБААТ ЛИ ЗА ТАМУ НЕКАКВИ РАБ ВИЗИ, ИЛИ ТОА НЕМА ВРСКА, НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО, НЕ ЗНАМ НИШТО ОКОЛКУ ПРОЦЕДУРАТА, АЈ ЧЕКАМ ОДГОВОР, ПА АКО ЗНАЕ НЕКОЈ НЕШТО НЕКА ПИШЕ

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
МЕ ИНТЕРЕСИРА ДАЛИ НА БИОМЕТРИСКИ ПАСОШ КЕ ТРЕБА ДА ВАДАМ РАБОТНА ВИЗА? НЕШТО ОКОЛУ ТОА? КАКО ДА СИ НАЈДАМ РАБОТА ОД ТУКА, И ТАМУ ДА ИДАМ НА СИГУРНО?
КОЛКАВИ СЕ ПЛАТИТЕ ЗА КЕЛНЕРКА, НЕШО ВО ХОТЕЛ, И СЛИЧНО? КОЛКАВ Е ТРОШОКОТ ЗА СМЕШТАЈ...
?

--- надополнето ---

ИСТО ТАКА МЕ ИНТЕРЕСИРА ЗА ВО ЦРНА ГОРА, ХЕРЦЕГ НОВИ.... ПРЕКУ ПРИЈАТЕЛИ МЕ ВИКААТ НА РАБОТА ВО ХОТЕЛ, ТРЕБААТ ЛИ ЗА ТАМУ НЕКАКВИ РАБ ВИЗИ, ИЛИ ТОА НЕМА ВРСКА, НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО, НЕ ЗНАМ НИШТО ОКОЛКУ ПРОЦЕДУРАТА, АЈ ЧЕКАМ ОДГОВОР, ПА АКО ЗНАЕ НЕКОЈ НЕШТО НЕКА ПИШЕ
Можам само за Грција да ти кажам. Знам наши што работат таму, ама на црно. Значи влегуваат како туристи, работат 3 месеци и правец МК. Тие немаат работна виза. А од друга страна пак, ако сакаш да извадиш такво нешто гарант нема да ти одобрат во амбасада:toe:
***Совет: Пишувај со мали букви!***

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ima oglasi na stranata na CS Global za stranstvo,iskustvo ili info za niv?
И мене ме интересира ова.Од некаде ми се познати ама неможам да се сетам од каде ги знам.

Ми текна ги знам од јазични курсеви,ама што им текнало со ова незнам.Некој инфо?
http://www.csglobal.com.mk/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=8&Itemid=90&lang=mk&limitstart=12

Член од
7 јануари 2011
Мислења
34
Поени од реакции
1
Можам само за Грција да ти кажам. Знам наши што работат таму, ама на црно. Значи влегуваат како туристи, работат 3 месеци и правец МК. Тие немаат работна виза. А од друга страна пак, ако сакаш да извадиш такво нешто гарант нема да ти одобрат во амбасада:toe:
***Совет: Пишувај со мали букви!***
и што ако ме фатат.....
а за во ЦГ си чула нешто, од другари пријатели и сл :)

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
и што ако ме фатат.....
Ако те фатат, клоците у гз и ај со здравје:helou:
Па добро бе, нема да идеш да работиш во Атина или Солун во некој трговски. Ќе бараш нешто споредно, тешко дека ќе те фатат.
Мој другар лани беше и ми кажа дека имал 900 евра плата. Сам си плаќал за јадење и спиење (спиеле по многу во соба за поефтино)
Познавам и други што беа. Некои земаа 500 некои 700 евра.

Член од
7 јануари 2011
Мислења
34
Поени од реакции
1
Па добро бе, нема да идеш да работиш во Атина или Солун во некој трговски. Ќе бараш нешто споредно, тешко дека ќе те фатат.
Мој другар лани беше и ми кажа дека имал 900 евра плата. Сам си плаќал за јадење и спиење (спиеле по многу во соба за поефтино)
оо,значи има паричка, хехе.... не дека ми е затоа, не ми се седи летово во мк :( мислам цело лето... требасе за уса....ама испаднаа др работи, што значи морам ова лето некоја работа овде на балканов :)

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
оо,значи има паричка, хехе.... не дека ми е затоа, не ми се седи летово во мк :( мислам цело лето... требасе за уса....ама испаднаа др работи, што значи морам ова лето некоја работа овде на балканов :)
Абе види вака..
Тоа лани беше, оваа година ќе има каде каде помали плати. Луѓето што ги познавам, а што живеат во Грција (и се родени таму) ми велат дека платите нивни се намалени за пола. Така, една мед. сестра сега зема упола плата, околу 1300 евра.
Мислам дека тешко ќе биде годинава таму да се најде работа. Барем не добро платена.

Гуд лак. Се надевам ќе се снајдеш :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
и што ако ме фатат.....
ако те фатат у грција нема да поминеш само со клоците во гз... прво ке си ја отслужиш-изработиш нивната казна за работење на црно, за државјани кои не се во ЕУ, па после клоците у гз ке ги добиеш, како и печатче во пасош со забрана за влез во грција и секако сите други членки на Еу...

да си со бугарски пасош на пример, само ке те спроведат до меѓуграничен простор до бугарија, ти од таму идеш во пловдив на пример, една луда журка си правиш во некоја кафана и сабајлето у 6 пак си на граница за во 8 да си на работа нели...

Член од
7 јануари 2011
Мислења
34
Поени од реакции
1
ако те фатат у грција нема да поминеш само со клоците во гз... прво ке си ја отслужиш-изработиш нивната казна за работење на црно, за државјани кои не се во ЕУ, па после клоците у гз ке ги добиеш, како и печатче во пасош со забрана за влез во грција и секако сите други членки на Еу...

да си со бугарски пасош на пример, само ке те спроведат до меѓуграничен простор до бугарија, ти од таму идеш во пловдив на пример, една луда журка си правиш во некоја кафана и сабајлето у 6 пак си на граница за во 8 да си на работа нели...
ХАХА ОВА ВТОРОВО ЗА СО ЖУРЧЕТО, ЈАКО :) ЕПА НИШТО ОД ГРЦИЈА, МОРАМ ЦРНА ГОРА :)

--- надополнето ---

zosto bas grcka,odime negde gore ako moze!
ГОРЕ ГОРЕ, ИДЕМЕ ВО ЦРНА ГОРА, ТАМУ ЛЕТОСКА ЈАКО Е, ИЛИ ВО ХРВАРСКА, :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
друже, пишувај со мали букви... нападно е вака...

Kajgana Shop

На врв Bottom