Di Stefano (14.03.11 – articulo Marca): Го ‘убивме‘ Hércules, ќе го ‘убиеме‘ Lyon?
Бидејќи сум еден од најпризнатите играчи во историјата на фудбалот, навикнат сум да давам интервјуа и да зборувам во јавност. Освен случајни прашања за мојот вкус и некои мои интереси, речиси секое интервју беше само за фудбал. Луѓето сакаа да знаат како ги постигнувам моите успеси, како тренирав, што јадев, како ги проучував ривалите. Тајната на мојот успех беше во довербата која ја имав во своите квалитети и довербата во мојот господин Santiago Bernabéu, ‘El Chato’ од Албасете.
Во саботата, седнат на една клупа, помеѓу многу прегратки, бакнежи, ракувања кои им ги дадов на членовите на клубот на церемонијата на доделување на брошовите, слушнав како Florentino му ја даде својата доверба на Mourinho и верувајте ми тоа беше најсилниот аплауз на церемонијата. Речиси ќе паднев, да не беше мојот бастун и луѓето околу мене. Им благодарам.
Саботната вечер беше зачинета од еден Французин на терен. Треба да се забележи колку многу голови даде Benzema без да игра на секој натпревар 90 минути. Се разви во еден квалитетен централен напаѓач кој сам решава натпревари со авторитет. Првиот гол кој го даде беше од многу тежок агол. Или со други зборови, Karim воопшто не е од оние централни досади кои само се бројка во некои екипи.
Hércules, со широки колкови во средните линии, добро работеше со раце и не ги тргна без разлика на тоа што го правеа белите. Во тој момент добив впечаток како да се на пазар на кој они носеа добри јаболка, круши, портокали од Аликанте додека ние пазаревме.
Нешто што се повторува на ваквите натпревари е работата на голманите кои играат против Real Madrid, како Calatayud, но не заборавајте да го прашате за Dolores (болката) или болките кои ги почувствува кога ги прими нашите голови.
Ако Hércules ‘уби‘ еден лав, а ние ‘убивме‘ еден Херкул, ќе можеме ли да ‘убиеме‘ еден Lyon? И ако јас се родив во Буенос Аирес и ако мојот покрив беше небото, зошто оваа ЛШ да има покрив?
Слабите точки на Французите многу добро ги дефиниравме на првиот натпревар. Имаа свои ранливи точки, без да го земеме во предвид тоа дека ќе направат сé што е потребно за да победат и ова не е било каква детска игра. Овие Французи имаат не знам што, така да да бидеме храбри, затоа што како што кажа Наполеон Бонапарта “само битките против жените се добиваат бегајќи“. Ако сакаме да го гледаме “Патот од рози“ подобро е да победиме.
Освен музикалноста на акциите на Real Madrid, мене ми предизвикува посебно чувство, а верувам и на оние на трибини, кога сме сите едно во вакви клучни моменти. Натпреварот оваа среда ќе биде игра на размена, како оние неверојатни моменти кога платата се поместува од својата оска и цел свет го гледа тоа. Веќе нема да бидеме елиминирано од Olympique. Се работи за тоа да се предизвикаме самите себе. Да ризикуваш за да победиш автоматски го вклучува и оној ризик за пораз, но вредноста на едното и другото е различна.
Моето мото секогаш е “Јас сум бик во мојата арена и супер бик во туѓата“. Би сакал сегашните наши играчи да се инспирираат од нас, од минатото, од Pepe Santamaría, Gento, Puskas, Amancio…. Сите излегувавме на терен во напад од самиот почеток, одлучно и ефикасно.
Во саботата, после натпреварот, во ресторанот каде што вечерав имав голема среќа да се сретнам со Higuaín, мојот другар од базените на Valdebebas. Пред мене е во подготовките, набрзо ќе се врати на терен. Јас, во моментов се уште тренирам и чекам Мou да ме стави во некоја 11ка.
За Mourinho: Внимание на овие стапица – натпревари, екипи како Hércules можат непријатно да не изненадат.
Ми се допадна: Начинот на кој ја допиравме топката, со квалитет, сигурни и цврсти додавања, знаеме што сакаме да подобриме и се забележува довербата при допирите на топката. Тоа прави да гледаме монолог на терен, како во моите времиња, кога јас бев играч.
Не ми се допадна: Нашите можеа да притиснат повеќе и да добијат подобар резултат ако беше потребно. На моменти ми изгледаше дека ритамот е многу спор. Промената на ритам е стратегија за напад, речиси без грешка.
Kolku fanovi ima Real Madrid vo Makedonija?