Eптен генерализираш и многу површно гледаш на работите, колку и да сакаш да се однесуваш пратично и casual со хардверот што го имаш разбери дека немаат сите ист став спрема него. Некој идат до таму што порачуваат термална паста од Америка, и што уште не. Значи како што ти мене ми викаш дека претерувам со препораките и потребите, така и ти претеруваш со минималните побарувањата за "одржување" на хардверот, (тапа напојувања и недоволно одржување на внатрешноста на куќиштето) прашината е воедно и најголемиот непријател на компонентите што ги имаш. Како што ти кажа и Корун не е исто, поготово за оверклокувани машини и на крајот од сето тоа жално е да ти биде компјутерот полн со прашина ако во него лежи вредност од 600 евра + пример. Најдобро од све што можеш да направиш е да го чистиш компјутерот најмалце еднаш на месец/два со компресор. Значи пак ќе спомнам овие мерки на претпазливост и одржување не се од поглед на естетски изглед или за да ни биде најголем во маало ( не сме деца за такви моменти) се си е потполно подржано со факти што можеш да ги најдеш на на нет, а во мојот случај и од лично исксутво. Значи без навреда кон тебе но ова е веќе трета тема на која пробуваш релативно (без факти) да го отврлиш значењето на одреден докажан процес од сегментот на одржување или правилен избор на хардвер. Ништо лично но сепак мислам дека треба да го смениш малце ставот се со цел да ја подигнеме дискусијава на едно малце повисоко ниво, знам дека овој форум не е до толку стручен и детален во глобала (од аспект на хардвер) ама сепак секогаш е убаво да се дисутира во квалитетна насока нели, не со став "важно тера" ?? барем не кога се работи за солиден хардвер.ne ozbilno sto mislis tie ne pomisile deka ke se sobira prasina vnatre i toa e vkalkulirana presmetka kolku ke izdrzi i so 3 kila prasina vnatre ne pa so 1 mm sloj prasina nisto strasno ne e toa. Ako go cistis go cisitis od merak za da ti bide poubavo na izgled sea pred edna nedela otvoriv eden kompjuter kaj eden drugar abe neznaete imase nekolku golemi pajazini i eden nenzam mislam deka tarantula pajak bese kaj grafickata a 3 godnini e star pc to sea prv pat jas go otvoriv posle toklu vreme pravosmukalka i kao nov sum go napravil
za ova te prasav i jas samo ne ti objasniv dobro e sega moze malce ke zabegam so prasanjevo ama ako veke ni se dava 50 evra za nekoi sitni boci kolku se na primer malite kompresori pr. onie od 25l pa ke sluzi i za drugi raboti zosto da neАбе и јас така правам, го носам кај комши (автомеханичар) на компресор, цело куќиште и му правам облак од прашина. Или ако не ме мрзи, некогаш и само кулерите да си ги светнам.
Гледав на ибеј едно компресорче во мала боца, ама накај 50 долари е да ги ебам и не знам дали се полни пак (кај ги знаеш...).
Многу пари е тоа за тоа. Да беше до кај 500 ден. би го зел. Ама 40-50 долари? И пратка уште некој долар.... нека мочаат накај компресоротza ova te prasav i jas samo ne ti objasniv dobro e sega moze malce ke zabegam so prasanjevo ama ako veke ni se dava 50 evra za nekoi sitni boci kolku se na primer malite kompresori pr. onie od 25l pa ke sluzi i za drugi raboti zosto da ne
abe gledav nekade kompresirani boci so vozdux kao ovie sprejovite so boja ama da me samoubies nema da mi tekneМногу пари е тоа за тоа. Да беше до кај 500 ден. би го зел. Ама 40-50 долари? И пратка уште некој долар.... нека мочаат накај компресорот
Onboard графичката сигурно ти е ATI 6850Јас ја поседувам најдобрата матична плоча направена од човека и се вика Sapphire pure 790GX
worship me as a God!
6970!Onboard графичката сигурно ти е ATI 6850
и уште да трепкаа (за ова време од годината ќе беше одлично)Светат и моите! :pos2:
Па види, јас планирам мојата да ја доработам деновиве и можеби и новогодишните сијалици ќе ги направам на УСБ, на вакво чудо од матична што сакаш можеш да му правиш.:pos2::pos2:и уште да трепкаа (за ова време од годината ќе беше одлично)
Далеку од најдобра, али за онборд, доста солидна.Јас ја поседувам најдобрата матична плоча направена од човека и се вика Sapphire pure 790GX
worship me as a God!
ne se ni custvuvam navreden no toa povrsno sto zboram vo isto vreme e i mnogu prakticno ako razmislis sigurno sea na snegov nema da go zemam kompjuterot i da odam na vulkanizer i da mi go iscistat ili pak da kupam kompresorce so pari koi sto gi nemam samo za da go iscistam pc to od prasina za da ne mi se rasipe. Kako sto pisav pogore cistev kompjuter neotvoren 3 godini so 6 pajazini, 5 cm prasina i pajak zakacen za kulerot od grafickata seuste rabotese bez problem go iscistiv so pravosmukalka i rabotese kako nov da e i ponatamu ke raboti toa e iskustvo jas mislam ne nesto sto sum go procital na net, celata rabota e da se snajdes so predmetite koi sto veke gi imas ne da kupuvas nesto sto retko koga ke go koristis, toa sto ke go kupis treba masta da mu ja izvadis=minimalen trosok za maksimalna pridobivkaEптен генерализираш и многу површно гледаш на работите, колку и да сакаш да се однесуваш пратично и casual со хардверот што го имаш разбери дека немаат сите ист став спрема него. Некој идат до таму што порачуваат термална паста од Америка, и што уште не. Значи како што ти мене ми викаш дека претерувам со препораките и потребите, така и ти претеруваш со минималните побарувањата за "одржување" на хардверот, (тапа напојувања и недоволно одржување на внатрешноста на куќиштето) прашината е воедно и најголемиот непријател на компонентите што ги имаш. Како што ти кажа и Корун не е исто, поготово за оверклокувани машини и на крајот од сето тоа жално е да ти биде компјутерот полн со прашина ако во него лежи вредност од 600 евра + пример. Најдобро од све што можеш да направиш е да го чистиш компјутерот најмалце еднаш на месец/два со компресор. Значи пак ќе спомнам овие мерки на претпазливост и одржување не се од поглед на естетски изглед или за да ни биде најголем во маало ( не сме деца за такви моменти) се си е потполно подржано со факти што можеш да ги најдеш на на нет, а во мојот случај и од лично исксутво. Значи без навреда кон тебе но ова е веќе трета тема на која пробуваш релативно (без факти) да го отврлиш значењето на одреден докажан процес од сегментот на одржување или правилен избор на хардвер. Ништо лично но сепак мислам дека треба да го смениш малце ставот се со цел да ја подигнеме дискусијава на едно малце повисоко ниво, знам дека овој форум не е до толку стручен и детален во глобала (од аспект на хардвер) ама сепак секогаш е убаво да се дисутира во квалитетна насока нели, не со став "важно тера" ?? барем не кога се работи за солиден хардвер.
Без навреда кон тебе уште еднаш.
П.С. Со правосмукалка никогаш нема да успееш да го ичистиш кулерот на процеосорот, графичката или било што друго како што ќе го ичистиш со компресор. Практично со правосмукалка го чистиш само првиот слој а не самите компоненти бидејќи воздухот нема доволно снага да навлезе во внатрешноста на истите.
I bas na memorijata najde prsina koja sto stoi vertikalno i nemoze da se nasobere prasina na nea, a vaka kako strucno lice ja izvadi li memorijata sose prasinata na nea i da ja vratese nazad pa da probas dali raboti i ako bi rabotela togas mozebi ne bilo do prasinata ama steta nema da mozes pak da probas toa pa da vidime a!! ili aj ke pocekame nekoe vreme da se nasobere prasina i pak da ne vadi slika pa da probame sakas taka za da mi dokazesЕф како стручно лице ќе ти кажам еден пример за дејството на прашината.Компјутерот не дава слика воопшто и прво што правам, го отварам да видам дали има прашина и каде.Во овој случај, прашината беше насобрана десно од кулерот, точно врз едната меморија.Ја вадам меморијата, прскам со сув контакт спреј и машината работи.
Порано кога имаше едо, сд рамови, не беше до толку битно, ама сега со толкави фрекфенции на мемориите, со такви осетливи латенции, прашина на вистинско место може да направи многу проблеми.
:uvo:I bas na memorijata najde prsina koja sto stoi vertikalno i nemoze da se nasobere prasina na nea, a vaka kako strucno lice ja izvadi li memorijata sose prasinata na nea i da ja vratese nazad pa da probas dali raboti i ako bi rabotela togas mozebi ne bilo do prasinata ama steta nema da mozes pak da probas toa pa da vidime a!! ili aj ke pocekame nekoe vreme da se nasobere prasina i pak da ne vadi slika pa da probame sakas taka za da mi dokazes