Зошто сме тука?

Член од
29 јануари 2010
Мислења
245
Поени од реакции
12
Зошто постои универзумот?
Зошто постоиме ние?
Дали сето тоа има некоја цел или слеп производ на некоја случајност?

Кои се вашите ставови во врска со овие прашања?

Член од
11 декември 2010
Мислења
29
Поени од реакции
3
Секогаш кога ќе почнам да размислувам на едно од овие прашања ме фаќа некоја депресија незнам зошто... но мислам дека универзумот нема некоја причина за неговото постоење, едноставно постои, и секако не треба да претпоставуваме дека нашиот универзум е единствениот што постои.

Друга работа, зошто универзумот нема центар?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Хах,
Универзиумот ти е уствари како Кајгана..
он постои за да можеме да најдеме се у него...
Ние постоиме оти кајгана без нас неможе...
има цел да добиеш фул зелена репутација, да имаш поголем респект од другите членови.. а со тоа уствари и учиш...

Член од
29 јануари 2010
Мислења
245
Поени од реакции
12
Не, прашањето ми е зошто се случуваат такви работи како универзумот, каде е почетокот, зошто универзумот овозможува да има живот во него за да ги согледа овие работи?

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Брат, доколку некој ги има одговориве на прашањава, или комуницра со госпо, или е ванземаљац ама сигурно не би тепал време на кајгана...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Затоа што сме сакале да бидеме тука.
Нема никаква цел, постоењето(универзумот) е цел сам за себе.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Прашањево е језиво исто толку колку шо и некоаш размислувам како ќе биде од коа ќе умрам ја ...кај ќе ми отиде душата, ти умираш а светот продолжува:ija:,се останато продолжуе без тебе...затоа несакам да размислувам на вакви теми и глупи ми се за дискутирање....

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Прашањево е језиво исто толку колку шо и некоаш размислувам како ќе биде од коа ќе умрам ја ...кај ќе ми отиде душата, ти умираш а светот продолжува:ija:,се останато продолжуе без тебе...затоа несакам да размислувам на вакви теми и глупи ми се за дискутирање....
Колку си сигурен оти имаш душа.. кој ти кажа? Од кај знајш?

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Колку си сигурен оти имаш душа.. кој ти кажа? Од кај знајш?
Па добро...скоро сите веруваат во тоа,мада не ми беше зборот кај ќе ми оди душата туку како ќе биде безмене...кај ќе бидам јас...

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Па добро...скоро сите веруваат во тоа,мада не ми беше зборот кај ќе ми оди душата туку како ќе биде безмене...кај ќе бидам јас...
Друга димензија... не зборам за пекол или рај.. .сите се на еден куп.. сите се собираат во др димензија..

Stallion

Папион __ •°
Член од
13 септември 2010
Мислења
1.149
Поени од реакции
908
Друга димензија... не зборам за пекол или рај.. .сите се на еден куп.. сите се собираат во др димензија..
и од коа ќе ги соберат all the Dragon balls they'll wish us all back. :tv:

Член од
26 октомври 2010
Мислења
90
Поени од реакции
4
Боље прашање е од што е дел универзумот? Човекот е дел од земјата, земјата е дел од универзумот а универзумот е дел од Господ?? Ако е така, од што е дел Господ, од Господ 2??

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
Не, прашањето ми е зошто се случуваат такви работи како универзумот, каде е почетокот, зошто универзумот овозможува да има живот во него за да ги согледа овие работи?
Ај да се обидам, да формулираме друго прашање, зошто јадеме? зошто спиеме? зошто зборуваме? се е потреба, желба или навика. АКо ,,некој“ не создал сигурно имал потреба, желба и сме станале навика. АКо тој „некој е Бог“ а Бог е љубов, логично е дека сме дадени да бидеме сакани. А кој знае дека е сакан, знае и да сака.

Ако се навратам на изреката „прав- во прав, дохот на духот“, а духот кога ќе ги надмине сите фази на развој се вкаќа кај светиот дух и е просветлен, тогаш заклучок дека имаме мисија низ соптвените живот/ти да ја постигнеме куминацијата.

Дадено ни е се што ни е потребно, дадена е храна во природата во изобилие, дадени се природни закони- големиот го јаде помалиот, дадена е вода, воздух, светлина и ноќ. Но, човекот што направи? Стана научник, и пркоси на природата и нејзините закони, измисли пари со кои се наметнува во општеството емитирајќи моќ, и пркоси на планетата, на климата и водите.

Со еден збор отстапува од природните закони, воспоставувајќи сопствени закони и губејќи ја смислата на своето постоење.

Цивиизацијата го уништува човештвото и универзумот. Колку животи се уништени во трката по пари, моќ и престиж?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според мене целта е искуството, осознавањето на спротивностите....Се има своја спротивност па и самиот универзум, нешто како негатив од кој се развиваат сликите. Неговата спротивност е безпросторна, безвременска, нематиријална и апсолутна.

Kajgana Shop

На врв Bottom