Поголем заем од ММФ

• Креатор на темата Креатор на темата fmi
  • Време на започнување Време на започнување
spored najnovata statistika,prosecnata plata vo mkd e 350-400 eur...jas iskreno mislam deka e podobro da zemame site prosek po 150 evra plata...ama nevraboteni da nema...so samoto toa sto ke nema nevraboteni,nema da ima ni 30-40% socijalna pomos,site ke bidat osigurani..krediti,site po kafici,diskoteki,koli,telefoni...
eve da receme eden sudija zema 60 000...zar ne mu se dosta i 25-30000?
ili eden profesor na faks 45-50000...zar i niv ne im se dosta 20-25000?
a nekoj konfekcioner,rabotnik vo butik,kafic,kolonijal zema prosek 8-10 000...

eh kamo jas da bev pretsedatel ili premier,site ke rabotevte...

многу фино ова вака кажано... ама де да те видам како ке ги натераш лугето да се вработат? како ке ме натераш на пример мене да зголемам вработени во мојата фирма? многу ме интересира стварно...

spored najnovata statistika,prosecnata plata vo mkd e 350-400 eur...jas iskreno mislam deka e podobro da zemame site prosek po 150 evra plata...ama nevraboteni da nema...so samoto toa sto ke nema nevraboteni,nema da ima ni 30-40% socijalna pomos,site ke bidat osigurani..krediti,site po kafici,diskoteki,koli,telefoni...
eve da receme eden sudija zema 60 000...zar ne mu se dosta i 25-30000?
ili eden profesor na faks 45-50000...zar i niv ne im se dosta 20-25000?
a nekoj konfekcioner,rabotnik vo butik,kafic,kolonijal zema prosek 8-10 000...

eh kamo jas da bev pretsedatel ili premier,site ke rabotevte...

Многу убаво ама дај кажи каде ќе најдиш власт која платите на администрацијата од 300-400 ќе ги слези на 150-200 евра.
Судиите нека земаат не е проблем толкав, проблем е администрацијата која зема некоја просечна плата а не си ја заработува.

многу фино ова вака кажано... ама де да те видам како ке ги натераш лугето да се вработат? како ке ме натераш на пример мене да зголемам вработени во мојата фирма? многу ме интересира стварно...

Треба да те натера желбата за подобар живот. Ако вработуваш повеќе ќе имаш повеќе поголема продукција а со тоа и поголем обрт на средства што најчесто значи и поголем профит освен ако имаш неконкурентен производ поради високи плати на вработените.
Закључок Платитет треба да бидат најниско можни на пазарот ако сакаме профит. Значи несмее да има лимит долен во никој случај ако сакаме да има повеќе работни места.
Но, има одредени луѓе за среќа многу мал број кој би вработувале само ако и дојдат двајца со каљашникови и им се заканат дека ќе ги испратат на голи оток. Е за тие фаци нема лек. :toe:

Треба да те натера желбата за подобар живот. Ако вработуваш повеќе ќе имаш повеќе поголема продукција а со тоа и поголем обрт на средства што најчесто значи и поголем профит освен ако имаш неконкурентен производ поради високи плати на вработените.
Закључок Платитет треба да бидат најниско можни на пазарот ако сакаме профит. Значи несмее да има лимит долен во никој случај ако сакаме да има повеќе работни места.
Но, има одредени луѓе за среќа многу мал број кој би вработувале само ако и дојдат двајца со каљашникови и им се заканат дека ќе ги испратат на голи оток. Е за тие фаци нема лек. :toe:

друже... не е само производство или услуга... потребен е пазар. значи еве јас работам со парно, клими и сончеви колектори. кај нас пазарот е страшно променлив т.е. е сезонски. на почеток на грејна сезона да имам вработено 100 мајстори за сите ке има работа. ама за 2-3 месеци и после? што после? од џеб да ги плакам? исто е и со сонлеви колектори и клими... како јас да се осудам да вработам повеке луге и да чекам на подобро утре? ке банкротирам за 6 месеци... а имам и сопствен продукт за греење, систем за греење, кој котира на високо место на листа за конкурентност... и пак е истиот проблем.. што ако вработам и повеке луге и произведам поголема количина од истиот... ке направам залиха, ке заробам пари и неможам да го продадам, затоа што пазарот не побарува толку многу.. дај боже нели, да има потрошувачка поголема, на драго срце ке ангажирам повеке луге, ама нема, едноставно нели, по нашки кажано, толку е капацитетот на бољерот... низок стандард, мала потрошувачка и мал обрт...

друже... не е само производство или услуга... потребен е пазар. значи еве јас работам со парно, клими и сончеви колектори. кај нас пазарот е страшно променлив т.е. е сезонски. на почеток на грејна сезона да имам вработено 100 мајстори за сите ке има работа. ама за 2-3 месеци и после? што после? од џеб да ги плакам? исто е и со сонлеви колектори и клими... како јас да се осудам да вработам повеке луге и да чекам на подобро утре? ке банкротирам за 6 месеци... а имам и сопствен продукт за греење, систем за греење, кој котира на високо место на листа за конкурентност... и пак е истиот проблем.. што ако вработам и повеке луге и произведам поголема количина од истиот... ке направам залиха, ке заробам пари и неможам да го продадам, затоа што пазарот не побарува толку многу.. дај боже нели, да има потрошувачка поголема, на драго срце ке ангажирам повеке луге, ама нема, едноставно нели, по нашки кажано, толку е капацитетот на бољерот... низок стандард, мала потрошувачка и мал обрт...
Не знам како е законски но, може да вработуваш луѓе сезонски или привремено кога е сезоната. После не.
Е идејата на намлувањето на каматите од централната банка е да ги намалата банките каматите и да ги стимулираа граѓаните да не штедат туку да трошат и да земаат кредити.
Знам дека пазарот е ограничен но, смислата е да наоѓаат постојано нови пазари и нови услуги. Не сум експерт за твојот бизнис. Но секогаш има нешто ново, на пример колку што знам има мини турбини на ветер што ги ставаат на зградите и генерираат струја посебно зима ако имаш помали трошаци за мајсторите и ти остане поголем профит од летната сезона на пример можеш да инвестираш во такво нешто на пример. :toe:
Пазари може и да се создаваат само треба иновативност. А тоа е нешто што највеќе се наградува (највеќе пари се прават) на слободниот пазар.
Во основа има два начина да ги натераш луѓето да ги купуваат твоите прозиводи повеќе.
1. Да ја намалиш цената на твојот сегашен производ.(значи или поефтниа работна сила или поефтини суровини или поефтини давачки)
2. Да понудиш нешто (ново или полуново) што ќе им треба или да ги убедиш дека им треба сеедно.
:salut: И со среќа бизнисот.

Овој кредит ММФ го одобри како „осигурување од пожар“,значи ако нема пожар нема пари.Така да буџетари аждери нема да имате пари за плати и пензии туку ќе мора да ги создадете!

ќе му најдат они крајот... ке исценираат пожар.... ти текнува на вицот со нишањето на вагонот? кој не го знае нека се произнесе, ке му го напишам со задоволство...

Овој кредит ММФ го одобри како „осигурување од пожар“,значи ако нема пожар нема пари.Така да буџетари аждери нема да имате пари за плати и пензии туку ќе мора да ги создадете!
Чекај сега се земаат пари колку да се земат пари, никаква примена никаква употреба туку само да цепат камата да враќаме кај сатанистите :nesum:.

Никогаш досега не била ваква наплатата од страна на државните институции како денес.Ова се последиците од без потребните задолжувања,непотребни проекти,без врска цицање пари од домашна економија.Сега сме во ситуација која никој не сака јасно да ја каже:Пари нема! Значи немаат пари за 6 месеци да платат за достава за храна,немаат пари за социјално,за детски додаток,за породилни болувања,значи се задолжуваат за да исплатат плата и пензија.Должат кон приватниот сектор и над 6 месеци,сами ги буткаат фирмите во стечај.Па и не смееш да ги тужиш за свои пари!Што да прави оној кој 6 месеци ја финансирал државата како да се покрие? Абе овие еден ден во приватен сектор немаат работено да видат како е да немаш пари,а имаш обврски.
Се она што зборевме лани,се испадна годинава.
Па и оној сплавови на Вардар ќе градел,абе да земеш еден стап и да го тепаш по цело течение на Вардар!

Па баш.
Па те са си го програмирали пожара. Дефицита от каj ке го покриват? Целиот от еврообврзница?

--- надополнето ---

Никогаш досега не била ваква наплатата од страна на државните институции како денес.Ова се последиците од без потребните задолжувања,непотребни проекти,без врска цицање пари од домашна економија.Сега сме во ситуација која никој не сака јасно да ја каже:Пари нема! Значи немаат пари за 6 месеци да платат за достава за храна,немаат пари за социјално,за детски додаток,за породилни болувања,значи се задолжуваат за да исплатат плата и пензија.Должат кон приватниот сектор и над 6 месеци,сами ги буткаат фирмите во стечај.Па и не смееш да ги тужиш за свои пари!Што да прави оној кој 6 месеци ја финансирал државата како да се покрие? Абе овие еден ден во приватен сектор немаат работено да видат како е да немаш пари,а имаш обврски.
Се она што зборевме лани,се испадна годинава.
Па и оној сплавови на Вардар ќе градел,абе да земеш еден стап и да го тепаш по цело течение на Вардар!
Абсолутно. Вместо скратуване на трошоци-задолжуване. Реформа некаква да има направена?
Немам точни податоци,но мислам дека РМ почти сека година е во дефицит около 2%. Това не може да продолжува многу. Каматите ке стават се поголеми,долга се поголем заради трошоците на владата,коjaто се плаши от непопуларни реформи и откажуване от безсмислени проекти. Това што се прави е популистко,а не рационално.

Убаво си кажа човекот ова е пакет за стабилни земји за да станат нестабилни како мнозинството што земааа кредит од ММФ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom