Просечна плата

С

сашенко

Гостин
Па нели забранија ракија. Во некои подрачја од Македонија целото производство останува за домашна употреба ;)
Па неможе да знае дали го продавам или не.По скопскиве населби (по селски населби) староседелците чуваат крави по дома и како може да знаат дали не го даваат и на комшии и на некои други луѓе т.е да го продаваат и на нив освен на млекара?Никој не плаќа даноци и глупости за тие работи а се праи пазар на црно за вакви работи многу

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
Невозможно е да се регулира, колку и да се настојува. Сепак, не е тоа што ја труе нашата економија :) Things are bigger than that

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
За себе или за продажба?
За себе може и да се труе, но тој го продавал, а тоа е забрането без соодветни дозволи.

И после имајте трето дете, е со кои пари? Повеќето од луѓето се стечајци, технолошки вишоци, работат во фабрики - зимаат минималец... Системот се тресе и не гледам излез. Секој обид за заработувачка е саботиран.
Просечно семејство не може да живее ни со 30000 илјади.
Јас живеам под кирија со партнер, невработена сум, киријата е висока, сметките се високи, храната е скапа и нормално трошиме повеќе од колку што заработуваме.

Инаку, кога сме кај сопствено производство, имаше еден тип од Куманово на кој му светнаа кривична пошо произведувал масло за јадење :)
Вчера запознав еден човек (на кој не би му ја открил професијата, но не е директор на фабрика или политичар, просечен човек со отприлика просечни македонски примања-дали има плус приходи...којзнае, обичен човек нешто помлад од мене) кој има 5 деца...типот ме воодушеви кој ентузијазам го имаше. И да си нерасположен, ќе те дигне на нога...таквите се многу ретки, и со лампа едвам се навоѓаат.

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
Сакам да го запознаам, за да ми даде храброст :) Ја немам во последно време

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
Еее, тие луѓе се како светилници во густа магла
Али биќе боље, ваљда некогаш маглава ќе ја снема :)

ilijev08

Во виното е вистината,а во ракијата е глупоста!
Член од
18 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
16
Само да ве информирам дека просечна плата во Македонија (без административците) изнесува 9 000 денари :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Јак стандард, и народов пак излегуе да гласа...цццццццццццццццццццццццццццццццц

Iµµortal

사범님
Член од
26 јули 2011
Мислења
711
Поени од реакции
387
според пресметките што ги правеа на тв 12000 е потребно минимум само за исхрана

PMS

карпошова ќерка
Член од
28 септември 2011
Мислења
23
Поени од реакции
17
За себе може и да се труе, но тој го продавал, а тоа е забрането без соодветни дозволи.

Вчера запознав еден човек (на кој не би му ја открил професијата, но не е директор на фабрика или политичар, просечен човек со отприлика просечни македонски примања-дали има плус приходи...којзнае, обичен човек нешто помлад од мене) кој има 5 деца...типот ме воодушеви кој ентузијазам го имаше. И да си нерасположен, ќе те дигне на нога...таквите се многу ретки, и со лампа едвам се навоѓаат.
ќе го видам како ќе ги школува тие деца, како ќе им плати свадба, како ќе им помогне за купување стан, куќа, да не праам муабет за кола, и слично... од ентузијазам не се живее

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
ќе го видам како ќе ги школува тие деца, како ќе им плати свадба, како ќе им помогне за купување стан, куќа, да не праам муабет за кола, и слично... од ентузијазам не се живее
Стан/куќа дал со едно или со 3-4 деца од обична просечна плата не можеш ни да заштедиш ни да купиш.

PMS

карпошова ќерка
Член од
28 септември 2011
Мислења
23
Поени од реакции
17
Стан/куќа дал со едно или со 3-4 деца од обична просечна плата не можеш ни да заштедиш ни да купиш.
значи пишав да помогне за купување, не реков одма да фукне родителот 60 000 евра за стан, а со просечна плата (зборам 25 000, не 9000), секој родител може, а и обврска му е да обезбеди нешто за детето

Kajgana Shop

На врв Bottom