Просечна плата

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
е тоа е грујо и компанија... ти вади просек на плата преку 20.000 а уствари ситуацијата е отровно поинаква... и 20.000 за едно семејство од 4 члена се малку, кога половината идат во комуналии... зар со 10.000 може да се опстои? ние сме магионичари... така барем велат нашиве во странство заминати од пред некое време, време во кое се живеело подобро од сега... се чудат, како со 200 долари успеваме да преживееме кога кај нив тоа е за 4 члено семејство дневен трошок....

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Тукушто вратени од пазарење и тоа во една од поефтините -Тедико. Цените се качени на сите производи -зејтин, шеќер, кафе, чоколадо на пример од 35 на 40, шеќерот на 48 ипол, бели пецива у Вегера исто се качени...со просечна плата лека полека може да се сликаме. Само нека праат и понатаму претстави со А1, кантони, имиња...мамата, средна...ова и во Бурунди се нарекува ниска класа.
Јас мислев дека денес до мене е проблемот, дека сум лута на цел свет. Очигледно ми беше покачувањето на сите производи и тоа на производи од 135 денари како кафе од пола кило, нова цена 152 ... Не станува збор за еден артикал туку за се, само кај некои е минимално покачување, па не иритира толку. Кога расте просечната плата, може да растат и цените .:)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.582
Информатичар си, а зимаш 12000 денари???
ti da ne mislis deka vo germanija sme da zimame po 5000 evra, aj kazi mi kade vo sk mozam da najdam rabota za minimum 18-19000 zs neli na moite segasni si dodavam i patista kurci palci, i toa pak za mene ke bidat isti pari, znaci imam godina i 2 meseca iskustvom mozam da kazam deka sum specijalist vo solidworks office 2007, i grafika rabotam ali pomalku, na poslednite 4 intervjua vo sk koga bev so mene imase uste 60 dr kandidati minimum, a na sekoe primaa po eden, pa ti lepo vidi

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
...многу од работниците во Македонија дел од платата ја земаат на рака, во кеш...
Или наплатуваат услуги за кои не даваат сметки, ни фискални ни парагон блокчиња. Ретки се забарите од кои сум добил фискална, едино добивам од Др. Африм на Битпазар, а парите кои ги заработуваат по час се надмакедонско ниво по платен час. Уште поретки (досега немам земено) се автомеханичарите, лимарите, ѕидарите кои даваат фискални...а доста од нив заработуваат многу убави пари.
Сите овие погоре (некои повеќе, некои помалку) имаат солидни непријавени заработки, еден нивни платен час=еден просечен платен работен ден. Затоа се газди со основно, а добар дел од факултетлиите ќе го тупиме на форумов :)

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Тукушто вратени од пазарење и тоа во една од поефтините -Тедико. Цените се качени на сите производи -зејтин, шеќер, кафе, чоколадо на пример од 35 на 40, шеќерот на 48 ипол, бели пецива у Вегера исто се качени...со просечна плата лека полека може да се сликаме. Само нека праат и понатаму претстави со А1, кантони, имиња...мамата, средна...ова и во Бурунди се нарекува ниска класа.
Тедико едно време важеше за поефтин маркет, сега е поскап и од Веро/Рамстор.
За пазарење само Стокомак, Кам или Мaxi d :pipi:
п.с. Подобро пазарете зеленчук/овошје во горепосочените маркети, отколку на пазар бидејќи цените се ептен покачени (посебно на пазарот во Аеродром и Буњаковец).

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
Цените се покачени заради цените на ресурсите, ако ни ја покачат струјата сме се сликале.. Инаку, некаде се спомна дека просечна плата била 20000 (среќни се тие што зимаат толку) - претпоставувам дека во иднина нема да се качува таа бројка а цените ќе растат..
Најдобро е да почнеме сами да си произведуваме храна :D

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Не моеш сам, еве у сабота идам на зелко-бер ама од зелка не се живее. Есенска имаше и јаболка, мушмули, морков, цвекло...ама овие производи се помалку битни према оние другите - жито, струја, вода, зејтин... не може фамилија сама да произведе.

С

сашенко

Гостин
Просечна плата не би можела да биде 20 000 денари зашто има многу семејства кои вкупно во куќата едвај внесуваат толку месечно.Спрема сметките, спрема цената на храната и сите работи потребниза живот неможе едно просечно смејство со толкава плата ништо да направи.

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
И после имајте трето дете, е со кои пари? Повеќето од луѓето се стечајци, технолошки вишоци, работат во фабрики - зимаат минималец... Системот се тресе и не гледам излез. Секој обид за заработувачка е саботиран.
Просечно семејство не може да живее ни со 30000 илјади.
Јас живеам под кирија со партнер, невработена сум, киријата е висока, сметките се високи, храната е скапа и нормално трошиме повеќе од колку што заработуваме.

Инаку, кога сме кај сопствено производство, имаше еден тип од Куманово на кој му светнаа кривична пошо произведувал масло за јадење :)

С

сашенко

Гостин
И после имајте трето дете, е со кои пари? Повеќето од луѓето се стечајци, технолошки вишоци, работат во фабрики - зимаат минималец... Системот се тресе и не гледам излез. Секој обид за заработувачка е саботиран.
Просечно семејство не може да живее ни со 30000 илјади.
Јас живеам под кирија со партнер, невработена сум, киријата е висока, сметките се високи, храната е скапа и нормално трошиме повеќе од колку што заработуваме.

Инаку, кога сме кај сопствено производство, имаше еден тип од Куманово на кој му светнаа кривична пошо произведувал масло за јадење :)
За себе или за продажба?

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
Претпоставувам и за двете, ама скоро сум сигурна дека прво почнал за себе да произведува :))))

С

сашенко

Гостин
Претпоставувам и за двете, ама скоро сум сигурна дека прво почнал за себе да произведува :))))
Ако продава имаат право ама за себе немаат право мислам.Нека ми забранат и ајвар да правам дома хаха

Член од
22 ноември 2010
Мислења
75
Поени од реакции
3
Па нели забранија ракија. Во некои подрачја од Македонија целото производство останува за домашна употреба ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom