Дали човек се раѓа со душа или треба да ја "заслужи" во текот на животот.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ако ја пренесеш меморијата во наредниот живот, тогаш зошто да се нарекува "нареден"? Тоа би му дошло како некој вид будење од сон, каде продолжуваш со истите карактеристики и меморија! Постоењето во оваа форма и со овие сеќавања завршува со последниот здив на индивидуата, наредното постоење има само едно нешто кое е линк до предходните, идните, и паралелните постоења, а тоа е сензацијата "ЈАС", нешто како човек кој се буди од кома и незнае за ништо пред тој момент, единствено што знае за себе е ...."ЈАС". Според мене токму тоа "ЈАС" е душата, јас го викам его од проста причина што зборот "его" на латински значи - "Јас".
Меморијата ти го дава тоа спознавање.
Замисли денеска дознаваш нешто со помош на логичките(математички) способности на мозокот.
Ако преку ноќ заборавиш тогаш пак треба одпоново.
Без меморијата си изгубен , еве ти доказ со тебе на пример.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Меморијата ти го дава тоа спознавање.
Замисли денеска дознаваш нешто со помош на логичките(математички) способности на мозокот.
Ако преку ноќ заборавиш тогаш пак треба одпоново.
Без меморијата си изгубен , еве ти доказ со тебе на пример.
Има луѓе кој неможат да паметат нови работи, како и такви кој паметат - имаат меморија само до одреден момент во нивниот живот! Меморијата не го дава спознанието кое го препознаваме како "ЈАС", можно е ниедна информација да не ја имаш меморирано, а сепак да се чуствуваш како "ЈАС". Тоа чуство не прави свесни за разликата помеѓу нас и остатокот од универзумот, се останато во смисла на мемории, карактер, емоции...е надградено врз основа на егото! Егото е темелот или душата, и тое во неговата најосновна суштина е тотално идентично кај сите свесни ентитети, а со тоа и вечно, бидејќи се дури има свест, тоа неможе да умре.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Има луѓе кој неможат да паметат нови работи, како и такви кој паметат - имаат меморија само до одреден момент во нивниот живот! Меморијата не го дава спознанието кое го препознаваме како "ЈАС", можно е ниедна информација да не ја имаш меморирано, а сепак да се чуствуваш како "ЈАС". Тоа чуство не прави свесни за разликата помеѓу нас и остатокот од универзумот, се останато во смисла на мемории, карактер, емоции...е надградено врз основа на егото! Егото е темелот или душата, и тое во неговата најосновна суштина е тотално идентично кај сите свесни ентитети, а со тоа и вечно, бидејќи се дури има свест, тоа неможе да умре.
Да се родеше како жаба на пример дали ќе го имаше тоа Јас ?
Без телово ти си скоро ништо у овој свет.
Тоа спознание го имаш благодарејќи на фронтал кортекс(мислам дека беше не ме фаќај за збор).
Спознавањето е меморија.
Егото не си правиот Ти.
Правиот Ти си дел од целото уствари целото(холограмска парадигма).

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Тоа спознание го имаш благодарејќи на фронтал кортекс(мислам дека беше не ме фаќај за збор).
Спознавањето е меморија.
Егото не си правиот Ти.
Да така е.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Спознавањето е меморија.
Егото не си правиот Ти.
Па и жабата има "ЈАС" т.е. его! Егото како што кажав е онаа сензација со чија помош правиме разлика помеѓу себе и остатокот од се што постои! Ако жабата нема его, тогаш како препознава дека е нападната? Како препознава други жаби? Егото нема врска со фронтал кортекс, тоа се функции на сложените и разумни суштества како нас луѓето, но основата, ја имаат сите живи ентитети, дури и микроорганизмите!
Меморијата е складирање на информации и искуства, ако на тој процес мислиш како на "спознавање" тогаш сваќам што сакаш да кажеш.
Што се однесува до "правиот ти", тој поим може да значи се и сешто зависно од тоа како се доживуваш, и за било кој случај да се работи, секогаш ќе бидеш во право! Бидејќи одвоеноста е перспектива на егото, без него непостои раздвоеност, без него се е "едно". Така да, ако кажеш јас сум се што постои, ќе бидеш во право, бидејќи егото не е апсолутно, еден ден ќе исчезне и твоето постоење ќе се стопи, ќе стане едно со "изворот". Ако кажеш јас сум одвоен од се, и сум уникатен, пак ќе бидеш во право, бидејќи во моментот кога го кажуваш тоа, реалноста ја гледаш од перспектива на индивидуа - "ЈАС".

Член од
17 ноември 2010
Мислења
46
Поени од реакции
3
Па не би се сложил сега за сега ни со Буда ни со Махавир ни со Ошо и тн. да речеме за местото во целината.
Зарем требаше милијарди години еволуција за да се дојде до индивидуата.
И сега да се врати пак во колективот ?
Јок....може е егоистична мојава изјава ама мислам дека сепак сум во право.

мислиш дека неминовно се губи присебноста на индивидуата во целокупниот хаос? може не целосно, но хаосот делува на секого, тоа да. само поентата ми беше дека не мора човек радикално да се издвојува од стадото, на пример да живее сам во пештера, само перцепцијата треба да ја промени во гужвата, и тогаш може да засвети ко сонце меѓу нив, иако меѓу толку облаци тешко е. може многу сум гледал филмови. Исус е еден, но ко пореалистичен пример од филм повеќе ми се допаѓа Јован Крстител (Мајкл Јорк) во Исус од Назарет. дивјачиште. што би рекол некој - овој не ебе авторитети 2 посто, само 100 посто. :)

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Za krazbi, nasilstva, ubistva i sl - da, site religii go delat toa. Ama za eden bog - ne.

Da kazam na topik - ja mislam deka covek se raga so dusa. Ne treba da ja zasluzuva niti da ja otkupuva. Ja sum taa dusa - ne sum ova fizicko telo. Dusata e moja, teloto e pozajmeno.
I jas taka velam covekot se raza so dusa ama niz tekot na zivotot covekot vleguva vo nekoi iskusenija kade sto nemoze da dade nisto drugo osven dusata znaci ja prodal zatoa treba nazat da si ja otkupi so kaenje postenje i tn zasto teloto bez dusata e nisto znaci covekot e prijaten so dusata toa e spored pravoslavnnite pisuvanja jas toa ne sum go izmislil ili pak taka sum go razbral mozebi.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
I jas taka velam covekot se raza so dusa ama niz tekot na zivotot covekot vleguva vo nekoi iskusenija kade sto nemoze da dade nisto drugo osven dusata znaci ja prodal zatoa treba nazat da si ja otkupi so kaenje postenje i tn zasto teloto bez dusata e nisto znaci covekot e prijaten so dusata toa e spored pravoslavnnite pisuvanja jas toa ne sum go izmislil ili pak taka sum go razbral mozebi.
Jas licno ne go delam toa glediste. Da, se slagam covek se raga so dusa i covek preminuva niz sekakvi stvari vo zivotot svoj. Ali, ne veruvam deka se toa grevovi vo takov vid kako sto objasnuva hristijanskata vera. Niti pa veruvam deka dusata moze da se izgubi ili isprlja. Ne mislam deka bilo koj treba da si ja iskupi ili da se oseka kao da si ja prodal.

Sto veruvam e ova - deka sekoj treba da si zeme odgovornost za svoi postapki. Deka treba da si gi prifatime greskite, da gi osoznaeme i da terame dalje. Deka ne treba da postime i da se lisuvame od stvari. Na krajot od denot se imame sami sebe da si se sudime.

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Jas licno ne go delam toa glediste. Da, se slagam covek se raga so dusa i covek preminuva niz sekakvi stvari vo zivotot svoj. Ali, ne veruvam deka se toa grevovi vo takov vid kako sto objasnuva hristijanskata vera. Niti pa veruvam deka dusata moze da se izgubi ili isprlja. Ne mislam deka bilo koj treba da si ja iskupi ili da se oseka kao da si ja prodal.

Sto veruvam e ova - deka sekoj treba da si zeme odgovornost za svoi postapki. Deka treba da si gi prifatime greskite, da gi osoznaeme i da terame dalje. Deka ne treba da postime i da se lisuvame od stvari. Na krajot od denot se imame sami sebe da si se sudime.
Sekoj moze da misli kako saka znaci spored hristijsnskoto ucenje e vaka treba samo da poveruvas nisto drugo bez da cekas da se desi nekoe cudo.Hristos mu rekol na svoite ucenici blago na tie koi sto ne videle a veruvaat.Jas samo go kazav toa sto sum go procital bez da davam nekoi svoi ispravki na tvoeto razmisluvanje.Zivotot ti e kako reka se ce dojde i se ce projde nemora se da se vkusi.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Sekoj moze da misli kako saka znaci spored hristijsnskoto ucenje e vaka treba samo da poveruvas nisto drugo bez da cekas da se desi nekoe cudo.Hristos mu rekol na svoite ucenici blago na tie koi sto ne videle a veruvaat.Jas samo go kazav toa sto sum go procital bez da davam nekoi svoi ispravki na tvoeto razmisluvanje.Zivotot ti e kako reka se ce dojde i se ce projde nemora se da se vkusi.
Ja ne ti davam ispravki - ja go spodeluvam svoeto mislenje so tebe....ah hristijani, odma nesto licno fakaat :smir:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Čini se da pored hiljada raznoraznih podjela kojima smo kao ljudska bića izloženi na ovoj planeti, u suštini, postoje samo dvije vrste ljudi.

Ljudi sa dušom (poznati i kao: «sin čovječji» ili adamični ljudi), i ljudi – bez duše (organski portali, pre-adamični ljudi ili antropoidi)

Da bi se objasnio pojam - “sin božji,” pre-adamični čovjek ili organski portal, potrebno je proučiti pojam psihopatije, s obzirom, da je jedan psihopata “karikatura” jednog organskog portala. (Znamo da karikatura samo naglašava određene karakterne crte orginala.)

Psihopatija je samo jedan primjer kako mentalni sklop antropoida može izgledati u svojoj krajnosti. Međutim, da bi se razumjeo antropoid, moraćemo zaviriti u mentalni profil klasičnog psihopate. Mnogi ljudi pod pojmom psihopate automatski zamisle nekog napasnika ili serijskog ubicu, dok u stvarnosti većina psihopata rijetko kad dolazi u sukob sa zakonom, čak bi se moglo reći da ih mnogi od njih i pišu. Jedna od zajedničkih crta im je – opsesija za nametanjem svojih stavova/mišljenja/iluzija drugima, kako bi ih kontrolisali. Istovremeno i – zauzimanje neprijateljskog stava prema svim onima koji se ne slažu s njima.
http://quantumfuture.net/sr/organskiportali.htm

Ова е само воведен дел, не сакам да го коментирам сега ама добро е да се земе у предвид како информација :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Некаде слушнав дека Ѓурџиев рекол дека човек нема душа(се раѓа без душа) се додека не "заслужи" да ја добие , инспириран од ова сметав дека ако е тоа така тогаш е тоа најважната работа која човек би ја стекнал во животот кој го живее односно Е.
Се поставува прашање ако е тоа така како да се изведе.
Се прашувам дали е тоа патот до рајот (небото) за кој зборуваше Исус.
Eve jas ke pokusam da ti odgovoram na kratko sto veli G.(imam procitano site knigi od nego).Toj veli vaka:Najgolem del od lugeto mislat deko so samoto ragjanje steknuvaat i pravo na dusa.Toj tvrdi deka ne e taka,deka dusata vo tekot na zivotot treba da ja "zarabotis".(koga se rodi dete nema EGO,go steknuva so rastenjeto). Kaj G. egoto,dusata i voljat se poimi koi se povrzani pa duri i isti. Duri i Osho veli deka nie sme samo seme, toa seme treba da izrti,da se razvie i da dade plod(cvet).Se dodeka toa ne se stori nie sme samo "sitni dusi". Vo taa smisla misli u G. deka dusata treba da se "zaraboriti". G. toa go veli zosto misli deka toa e edinstven nacin za reinkarnacija, ako ne nema "nisto" sto moze da se reinkarnira.(Od prasina sme nastanati i prasina ke bideme posle smrta-isus).Duri negovoto ucenje dava i nacin kako toa da se postigne.Megutoa toa e dolga tema...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Eve jas ke pokusam da ti odgovoram na kratko sto veli G.(imam procitano site knigi od nego).Toj veli vaka:Najgolem del od lugeto mislat deko so samoto ragjanje steknuvaat i pravo na dusa.Toj tvrdi deka ne e taka,deka dusata vo tekot na zivotot treba da ja "zarabotis".(koga se rodi dete nema EGO,go steknuva so rastenjeto). Kaj G. egoto,dusata i voljat se poimi koi se povrzani pa duri i isti. Duri i Osho veli deka nie sme samo seme, toa seme treba da izrti,da se razvie i da dade plod(cvet).Se dodeka toa ne se stori nie sme samo "sitni dusi". Vo taa smisla misli u G. deka dusata treba da se "zaraboriti". G. toa go veli zosto misli deka toa e edinstven nacin za reinkarnacija, ako ne nema "nisto" sto moze da se reinkarnira.(Od prasina sme nastanati i prasina ke bideme posle smrta-isus).Duri negovoto ucenje dava i nacin kako toa da se postigne.Megutoa toa e dolga tema...
Па може една тема со наслов четвртиот пат да се отвори :)
Ај ти поубо го знаеш мистер Г, отвори една. Ама стај пет шест реченици да не отиде у канта:)
Ќе бидат комплементарни со оваа тема....ќе се надополнат.
Имав желба да зборам за начините и методите за трансфер на меморијата.
Ама некако се изгуби интерес за темава по пат, ај ќе ја живнеме има сега свежа крв на форумов :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Па може една тема со наслов четвртиот пат да се отвори :)
Ај ти поубо го знаеш мистер Г, отвори една. Ама стај пет шест реченици да не отиде у канта:)
Ќе бидат комплементарни со оваа тема....ќе се надополнат.
Имав желба да зборам за начините и методите за трансфер на меморијата.
Ама некако се изгуби интерес за темава по пат, ај ќе ја живнеме има сега свежа крв на форумов :)
Hahahaha. 4ot pat.(sovrsenstvo). Sega otvoriv za BITIE.

--- надополнето ---

sasko65 напиша:
Hahahaha. 4ot pat.(sovrsenstvo). Sega otvoriv za BITIE.[/QUOTE Ne znaev deka mozat i da go izbrisat mislenjeto.Nekogas kratkite odgovori imaat pogolemo znacenje od celi knigi.(moe mislenje, ne mora da znaci).

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Hahahaha. 4ot pat.(sovrsenstvo). Sega otvoriv za BITIE.

--- надополнето ---

Hahahaha. 4ot pat.(sovrsenstvo). Sega otvoriv za BITIE.[/QUOTE Ne znaev deka mozat i da go izbrisat mislenjeto.Nekogas kratkite odgovori imaat pogolemo znacenje od celi knigi.(moe mislenje, ne mora da znaci).
Да ама дека си тазе на форумов, иначе се толерираат и кратки одговори.
Вака си обврзан да образложиш поубаво.
Еве на пример некој вика кој е Бог, а Исус вика љубов.:toe:
Пократко и поточно неможе да биде. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom