Самит на НАТО во Лисабон, Македонија надвор од агендата

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување
Уште еден пораз на македонската дипломатија на следниот самит во НАТО.
Ајде, сега владава ќе инвестира повеќе пари во анти-ЕУ и анти-НАТО кампања и се ќе се заборави.

Уште еден пораз на македонската дипломатија на следниот самит во НАТО.
Ајде, сега владава ќе инвестира повеќе пари во анти-ЕУ и анти-НАТО кампања и се ќе се заборави.

Vo sto se sostoi porazot ako mozes da objasnis,so toa sto ne se namackaa so vazelin da go primat pobezbolno a i nie site zaedno so niv. Za tebe mozda e poraz, za mene e pobeda.

Vo sto se sostoi porazot ako mozes da objasnis,so toa sto ne se namackaa so vazelin da go primat pobezbolno a i nie site zaedno so niv. Za tebe mozda e poraz, za mene e pobeda.
Образувај се те молам .
И онака си во странција погледај ги нивните политички емисии.

Ti najde da zborvis za obrazuvanje ?

Бесмислено е да се разговара со тебе освен што твоите коментари се сведуваат на по некоја навреда и резонирање околу името без да ги видиш што треба да се направи и како до таа цел. А и онака реално овде си истураш фрустрации против Европа претпоставувам зошто секој ден да ја искористам твојата фраза “ го примаш“ од европските газди. Кога предложив едноставно решение ти само како и секогаш само истресе дрско што не и ти не го направиш. Без конструктивен одговор. ЕДЕН не најдов пост каде што покажува знаци дека го користиш мозокот во името на твојата толку сакана родбина само повторуваш фрази и истураш фрустрации.
Океј бе чим толку си ја сакаш државата како што пиша Princ :
Доколку мојата претпоставка е точна (доколку не е однапред се извинувам) тогаш за сериозен ќе ти го сватам муабетов кога ќе дојдеш во земјава, и ќе го скинеш пасошот. У стилу јас тука останувам засекогаш, во добро и лошо. Се додека не се случи тоа, јас ваквите муабети ги сметам како хардкор лицемерие. А лицемерие ама ич не поштујем.
Толку од мене .
Некогаш мислам дека навистина сте злобни садисти и сакате државава да остане политички изолирана додека вие уживата на благодетите на европската курва . :)

- Се соочуваме со стратегии на релативизација на македонскиот идентитет и на негова маргинализација.
Сведоци сме на софистицирани обиди за ревизија на историјата преку промена на раскажувачките перспективи и толкувачките интереси и приоритети.
Се дестабилизира системот на усвоени и меѓународно признати демократски и цивилизациски вредности.
Живееме во време на несфатливи исклучоци, негации и ексклузивности.
Се случува систематска пресија врз колективната психологија на македонските граѓани и посебно врз македонскиот народ - вели Ќулавкова

Бесмислено е да се разговара со тебе освен што твоите коментари се сведуваат на по некоја навреда и резонирање околу името без да ги видиш што треба да се направи и како до таа цел. А и онака реално овде си истураш фрустрации против Европа претпоставувам зошто секој ден да ја искористам твојата фраза “ го примаш“ од европските газди. Кога предложив едноставно решение ти само како и секогаш само истресе дрско што не и ти не го направиш. Без конструктивен одговор. ЕДЕН не најдов пост каде што покажува знаци дека го користиш мозокот во името на твојата толку сакана родбина само повторуваш фрази и истураш фрустрации.
Океј бе чим толку си ја сакаш државата како што пиша Princ :

Толку од мене .
Некогаш мислам дека навистина сте злобни садисти и сакате државава да остане политички изолирана додека вие уживата на благодетите на европската курва . :)

Ti nikogas nisto ne ponudi za imeto, jas i mnogu drugi imame kazano deka vaka kako sto se postaveni rabotite ne gledam/e resenie, a ti kako mnogu pameten daj ednas iskazi se jasno koj nacinot da resi problemot a ne vo stil na razuznuvac tuka celo gi nasocuvas temite kon toa kako diplomatijata bila kriva, slaba samo poradi toa sto KURVATA ne gi pocituva svoite standardi. Ne mi gajle nitu za vlasta nitu za diplomatite ama ne moze da se pluka po niv i tamu kade sto ne nema mesto.
Drugo, odi i ti kaj kurvata i uzivaj vo blagodetite, nikoj ne te drzi vo MKD so sila.

НАТО е ОК ама ништо посебно не вреди премногу. Како граѓанин имам повеќе интерес од ЕУ таму има покорисни работи. Заедничка Валута, Визен ситем , Мобилна Телефонија, Царина, Увоз, Трансфер на пари, Субвенциии и кредите, Слободен пазар на трудот итн. Се ова е фино не е еднакво на економски развој ама е добро.
Името хмммм ако може да се најде нешто е ОК но, тешко замисливо е нешто прифатливо дека ќе има во блиска иднина така да не треба да се форисра ништо и да се прави хистерија. ЕУ е добро но не е неопходно. Изборот не е ЕУ или Пропаст тоа е лага.
Може иста алтернатива нема но, не е прашање на живот или смрт така да може да се одложува на неопределно за некој `подобри` времиња.

Нема алтернатива на членството во НАТО

prazno.gif
prazno.gif
22.11.2010 11:58
trajan-gocevski.jpg

Спорот со Грција не е лесен, но одговорни политички елити треба да го решат за да ја отстранат последната пречка за прием на Македонија во НАТО.
Не е случајно што веќе шест месеци, ЕУ, НАТО, ОБСЕ и САД имаат иста порака до Македонија, решете го спорот со Грција што е можно побрзо, вели првиот македонски министер за одбрана Трајан Гоцевски.
„Ние во моментот немаме друга алтернатива и мислам дека приказните кои што можат да се чујат во разни средини, дека треба да престанат преговорите и дека треба да се одложат процесите на евроатлантските интеграции, не одат и не се добри за РМ, особено влезот во НАТО е многу битен“, изјави Трајан Гоцевски, поранешен министер за одбрана.
Со приемот во НАТО, Македонија ќе биде побезбедна но и економски ќе може да се развие, вели Гоцевски. Потребни се суштински преговори за меѓународното име на Македонија и употреба, вели првиот министер за одбрана во владата на Груевски, Лазар Еленовски.

lazar-elenovski.jpg
Лазар Еленовски
„Во суштина и едните и другите владејачките структури и во Македонија и во Грција многу повеќе работат за нивната домашна политичка агенда, отколку што се влезени сериозно и имаат политичка волја да влезат во прашањето, во сериозноста не преговорите“, вели Лазар Еленовски, поранешен министер за одбрана.
Потребна е реална анализа што понатаму, оценува и Владо Бучковски, поранешен министер за одбрана кој уште во 2006-та се надеваше дека Македонија ќе добие покана на самитот во Истанбул.
„Па реално треба да се направи анализа што всушност сега може да направи нашата влада, не може ништо да направи. Очигледно е дека чекаат меѓународниот суд на правдата во Хаг да ја донесе одлуката по повод нашата тужба дека Грција ја крши времената спогодба, тоа нема да се случи до есента 2011-та. До тогаш ќе биде статус кво ситуацијата“, изјави Владо Бучковски, поранешен министер за одбрана.
Македонија заслужува членство во НАТО, но за жал уште еднаш се потенцираше дека останува она отворено прашање со Грција-оцени актуелниот министер за одбрана Зоран Коњановски по средбите со американскиот, канадскиот и германскиот колега пред самитот во Лисабон

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=130580

Нема алтернатива на членството во НАТО

Ова се лагите и спинување на вистината која се прави и за која зборував. Намерно не се анализираат целосно и докажуваа работите. Аналогна Алтернатива на НАТО нема но, тоа не значи дека НАТО е неопходно па дури не е ни многу потребно. Се сомневам дека безбедноста само врз база на тоа ќе се подобри. Вакви ставови укажуваат на неспособноста на луѓето кој го кажуваат тоа да си ја вршат својата работа. Никој нема да ни даде ништо и сами по себе незаслужувам ништо. Секој сам треба да си врши работата а да не се надева дека друг ќе ја заврши работата за тебе како што сметаат овие луѓе.

--- надополнето ---

Потребни се суштински преговори за меѓународното име на Македонија и употреба, вели првиот министер за одбрана во владата на Груевски, Лазар Еленовски.
Што значат `суштинска преговори`? Преговори кој ќе вродат со плод? Се знае како најлесно се создава резулата од преговори, со прифаќања на барањата на другата страна.

„Па реално треба да се направи анализа што всушност сега може да направи нашата влада, не може ништо да направи. Очигледно е дека чекаат меѓународниот суд на правдата во Хаг да ја донесе одлуката по повод нашата тужба дека Грција ја крши времената спогодба, тоа нема да се случи до есента 2011-та. До тогаш ќе биде статус кво ситуацијата“, изјави Владо Бучковски, поранешен министер за одбрана.
На Бучковски му се брза да ги заврши преговорите. На кој начин најбрзо се завршуваат преговорите? Се знае. Луѓево укажуваат дека се поотворени кон прифаќања на Грчките ставови или барем поголем дел од нив. :toe:

Македонија да си ги врати војниците дома, а не да иде Авганистан да го ослободува! Кај не те сакаат, кај не те примаат, кај не те ни признаваат, па уште курбан им даваш 160 луѓе...
Само една исправка или прашање:Кој ние и од кого ослободуваме таму???????

- Се соочуваме со стратегии на релативизација на македонскиот идентитет и на негова маргинализација.
Сведоци сме на софистицирани обиди за ревизија на историјата преку промена на раскажувачките перспективи и толкувачките интереси и приоритети.
Се дестабилизира системот на усвоени и меѓународно признати демократски и цивилизациски вредности.
Живееме во време на несфатливи исклучоци, негации и ексклузивности.
Се случува систематска пресија врз колективната психологија на македонските граѓани и посебно врз македонскиот народ - вели Ќулавкова

Убаво кажано.

Само една исправка или прашање:Кој ние и од кого ослободуваме таму???????

е ајде де.... не знам.. не го браневме Авганистан од Талибанците и не им помагавме во создавање на "модерна држава" или тоа друг филм беше??? :nesvest: :jaj:

Ti nikogas nisto ne ponudi za imeto, jas i mnogu drugi imame kazano deka vaka kako sto se postaveni rabotite ne gledam/e resenie, a ti kako mnogu pameten daj ednas iskazi se jasno koj nacinot da resi problemot .
http://forum.kajgana.com/showthread...Е-МАКЕДОНИЈА&p=3904217&viewfull=1#post3904217 повели ...И подавам рака на секој од тие што се прогласија за патриоти што го тапацираат форумот со постови и сонциња да го организира ова и еднаш за секогаш да го решиме проблемот пошто остатокот од народот му досади. Чим толку сакате еве ви решени еве мое присуство вие организирајте се . :)
a ne vo stil na razuznuvac tuka celo gi nasocuvas temite kon toa kako diplomatijata bila kriva, slaba samo poradi toa sto KURVATA ne gi pocituva svoite standardi.
Немој со тие зборови на братот, не паѓај толку ниско :) .

Курвата не ги почитува тие стандарди а ние уште повеќе “ги почитуваме“: зборуваме за човекови права а ни се дават новинари во кофи, се осудуваат новинари и млекари за обична навреда , умираат од тепање нечии деца , мвр што сака прави итн.
Да не споменувам збориме за македонски индетитет а владејачката партија на свој соптвена прослава ја пееше девет југовиќќи и потоа милојко тука ми отвара теми на српски јазик како да сме вардарска бановина а не Македонија.
Како бе пред да ја осакат дипломатијата и неисплатат неколку лобисти името и македонски не исчезнуваше? Туку последниве две-три години . Бре мајката европоската курва ни е крива.
Ne mi gajle nitu za vlasta nitu za diplomatite ama ne moze da se pluka po niv i tamu kade sto ne nema mesto.
Drugo, odi i ti kaj kurvata i uzivaj vo blagodetite, nikoj ne te drzi vo MKD so sila
Ова исто како да кажеш ние сме во војна а не ми е гајле каква ми е опременоста.
А и исто како да кажеш ме заболем народот што страда мене ми е важно само името ако сака нека сите испоцркаат таму.
Јас дефинитивно почнувам да мислам дека сте злобни садисти ....
На Бучковски му се брза да ги заврши преговорите. На кој начин најбрзо се завршуваат преговорите? Се знае. Луѓево укажуваат дека се поотворени кон прифаќања на Грчките ставови или барем поголем дел од нив. :toe:
Ќе одложуваат до 2012 , до 2013 итн додека некој не му пукне филмот.
е ајде де.... не знам.. не го браневме Авганистан од Талибанците и не им помагавме во создавање на "модерна држава" или тоа друг филм беше??? :nesvest: :jaj:
И помагаме да се расне афион како што рече Хилари Клинтон откако ги фатија со товар полн со дрога американците - ќе избувнело војна ако не им дозволиме да раснат афион и продаваат хероин.
А наместо тие полиња се искористат за храна раснење . Додека цел авганистан гладува.

Ќе одложуваат до 2012 , до 2013 итн додека некој не му пукне филмот.
Што ќе се случи тешко е да се прогнозира. Но дека ќе ја влечкаат работата од следните избор тоа е факт. Е после тоа зависи кој ќе победи и како ќе му биде насаден умот. Одложувањето може е добро зошто може да се добие подобра позиција и повеќе попусти од Грците зошто тоа што сега го прифаќаат е незамисливо за некого во МК. Така барањето за поинтензивни преговри и побрзо решавање на спорот нема апсолутно никаква логика во овој момент. Глумење преговори е добра работа може истото и вечно да се прави. Како декалративно несме лоши и преговараме ама не сакаме договор нешто што и Грците го сакаат. Може играта ќе се игра уште многу долго се додека Шумарот (САД) не ги избрка. Тешко е да се предвиди било што но решение нема да има наскоро.
ДПМНЕ е го реши ова се сомневам дека некогаш ќе го направи бидејќи ќе ја изгуби целосно подршката на членството, референдум најверојатно ќе пропадне. А нешто доволно добро што може да се протне со пропаганда тешко ќе се појави во иднина. Шансите се мали.
СДСМ не ми се вериува дека ќе дојде на власт во 2012 поверјатно е 2016 ама до тогаш ќе се сменат доста работи. И тешко е да се предвиди што ќе направат тогаш и колку ќе биде обработен народот од разни пропаганди кој сугерираат промена на уставното име и дали Грција ќе биде исто помека за 6-10 години. Може но далеку е од сигурно.
Значи МК во НАТО неможе да се надева на следните 6-10 години за ЕУ 10-15 години (ова може и да е најоптимистичка проценка).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom