Аиво Орав ги навреди Македонците, нарекувајќи ги „Славомакедонци“

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Фуере: По 20 години можеби и албанскиот ќе биде државен

Терминот „државен јазик“ беше користен и во ланскиот извештај на Европската комисија за Македонија, но тогаш немаше реакции, рече вчера европретставникот Ерван Фуере по вчерашното предавање на Универзитетот ФОН, по кое студентите му поставуваа прашања.

- За нас, државниот јазик е македонскиот јазик. Можеби за 20 години и албанскиот ќе биде исто така, или српскиот, ромскиот. Во Јужна Африка постојат 11 официјални јазици, со кои се признаат сите различни етнички заедници. Тоа може и тука да биде, да има два, три, или пет јазици - рече Фуере.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B26F67A1CC43374C803201B76C8EEFA3

Ovoj covek nikogas ne mi bil simpaticen no vo posledno vreme epten izleguva od mandatot.Posleden primer e predavanjeto na FON.
Mislam deka definitivno mu e vreme da si odi.A toa kolku sto znam ke se sluci vo bliska idnina.Kako i da e covekot ne prestanuva da ne ubeduva deka identitetot, jazikot i imeto na drzavata i ne se tolku bitni t.e. ne pretsanuva da ne "omeknuva".

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Глупа изјава која само ќе му наштети на неговиот углед очигледно дека ја изгубил смиреноста и зборува во афект т.е. мотивиран од емоции.

T

Tetro

Гостин
Стар е, истрошен и најлогично е да на моменти излегува од колосек. Дали е тоа резултат на некои лекарства кои ги користи или на сила некој му ги дава.
Или пак, има нешто поврзано со губење на меморијата.
Како мал има паднато од слива, ама докторот рекол дека не е ништо сериозно :toe:

--- надополнето ---

Стар е, истрошен и најлогично е да на моменти излегува од колосек. Дали е тоа резултат на некои лекарства кои ги користи или на сила некој му ги дава.
Како мал има паднато од слива, ама докторот рекол дека не е ништо сериозно :toe:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

--- надополнето ---

А слушам и Вошки имал.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Kako prvo covekot e veke nekolku godini vo Makedonija, neznae dva zbora makedonski (osven ako ne mu se nauceni napamet) 80% od sredbite mu se so albanskite partii, celo vreme drvi za ramkovni dogovori , menuvanje na imeto i identitetot. Posle tolku godini ne razbra deka ima nekoj raboti koi na nas ne vregaat i koi ednsotavno kako gost vo nasata drzava ne smee da gi izjavuva.Koga ke ti dojde nekoja na gosti i posle tolku vreme ne go naucil kukniot red , ne naucil da go pocituva onaa sto na tebe ti e bitno , ne go naucil tvojot jazik , ne naucil deka si emotiven , ne naucil deka si dobar domakin epa togas najmalku sto moze da napravi e da si gi spakuva kuferite.
Inace deka nastetil na negoviot ugled ne veruvam zosto mislam deka voopsto go nema.

derrain

артилерец
Член од
4 февруари 2009
Мислења
364
Поени од реакции
205
Какви емоции? Толку ли не научивте дека сите странски дипломати во Македонија работат под директива, тие не одат ни во ВЦ без дозвола од својата држава. За Фуере единствена задача од почетокот на неговиот мандат беше да не убедува дека ЕУ е вистинското решение за нас и да ни фарба очи кога ЕУ не влече за нос. Сега може слободно да си оди, никој нема да плаче по него (барем јас нема), кретен еден ирски, кога ќе си ја средат тие сопствената држава ќе може и нас да ни солат памет за демократија и економија, инаку како што стојат сега работите, ние може да им држиме предавања за тоа како се функционира со дефицит во буџетот, станавме своевидни експерти за живот без пари.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Заговор? Некако паранојата не ми е јака страна. Нема никаква причина да зборува глупости да работи можеби... Добар политичар не тресе зелени кој само ќе ги разгневнат луѓето во земјата во која е пратен да биде преставник. Се разбира ова за јазиците не е став на ЕУ туку негова лична глупост кажана после критикаите и коментарите за извештајот од ЕУ во чие склопување учествувал баш тој лично. Дијагноза Повредено Его.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
или е добро платен и добро инструиран да дава одредени изјави во одредено време. Кај таквите ретко нешто да е случајно, затоа е и избран на вакво место.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Prosto i ednostavno negovite izjavi se navredlivi, neodmereni i nepromisleni...bez pocit kon domakinot koj patem so godini se trudese da mu go napravi udoben prestojot vo Makedonija...za vozvrat ne dobivme nisto...osven podiganje na tenziite i zgolemuvanje na netrpelivosta...I na kraj na kraevite na sto mu lici Makedonija da ne sporeduva so Juzna Afrika a sekoja sporedba samo po sebe e navreda, barem toa kako "Evrospki" diplomat terba da go znae...

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Фуере: По 20 години можеби и албанскиот ќе биде државен

Терминот „државен јазик“ беше користен и во ланскиот извештај на Европската комисија за Македонија, но тогаш немаше реакции, рече вчера европретставникот Ерван Фуере по вчерашното предавање на Универзитетот ФОН, по кое студентите му поставуваа прашања.

- За нас, државниот јазик е македонскиот јазик. Можеби за 20 години и албанскиот ќе биде исто така, или српскиот, ромскиот. Во Јужна Африка постојат 11 официјални јазици, со кои се признаат сите различни етнички заедници. Тоа може и тука да биде, да има два, три, или пет јазици - рече Фуере.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B26F67A1CC43374C803201B76C8EEFA3

Ovoj covek nikogas ne mi bil simpaticen no vo posledno vreme epten izleguva od mandatot.Posleden primer e predavanjeto na FON.
Mislam deka definitivno mu e vreme da si odi.A toa kolku sto znam ke se sluci vo bliska idnina.Kako i da e covekot ne prestanuva da ne ubeduva deka identitetot, jazikot i imeto na drzavata i ne se tolku bitni t.e. ne pretsanuva da ne "omeknuva".
Ќе може да ставиш друг линк ја нема веста во дневник ... барем линкот не води до таа вест

T

Tetro

Гостин
или е добро платен и добро инструиран да дава одредени изјави во одредено време. Кај таквите ретко нешто да е случајно, затоа е и избран на вакво место.
Сакаш да кажеш дека е дебело платен и координиран? Тоа е јасно, само кој му ги влече конците? Чии интереси застапува?

Откако се изнашета низ цела Македонија, се изнајаде и од најдоброто наше јадење и пиење, сега се врти против цела нација Македонска.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Оладете... македонија е мелтинг пот одсекогаш била и ќе биде . Тој барем ја гледа како таква и македонија не е единствената која има „јазичен проблем“ и е составена од повеќе култури и етнички групи и под етнички групи не се само Албанците и Македонците :)
Цело време се палите демек е против македонскиот народ видете го уставот прогласот на крушевската република и ќе видете што точно значи македонски народ .:)
Камо да се дигнеше прашина толку за забелешките за судството, човековите права и слободи .
еве ви и вики :)

На 4 август во градот влегува Штабот на Крушевските востаници свечено дочекан од народот. При овој дочек, началникот на Штабот, Никола Карев одржал пред ослободените граѓани револуционерен говор, прогласувајќи ја првата Македонска Народна Република и повикувајќи го народот да избере привремена републиканска влада.
Таа влада била формирана со учество на сите народносни групи во градот: Македонци, Власи, Албанци. Во привремената влада биле застапени следните ресори: внатрешен ред - Глигор Д. Божинов (Македонец); исхрана - Тома Марков (Македонец), Алекси Колев, Ташко Вангелов (Гркомани) и Никола Бујаров (Албанец). Претседател на владата бил Вангел Дину (Влав).
http://mk.wikipedia.org/wiki/Крушевска_Република

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Оладете... македонија е мелтинг пот одсекогаш била и ќе биде . Тој барем ја гледа како таква и македонија не е единствената која има „јазичен проблем“ и е составена од повеќе култури и етнички групи и под етнички групи не се само Албанците и Македонците :)
Цело време се палите демек е против македонскиот народ видете го уставот прогласот на крушевската република и ќе видете што точно значи македонски народ .:)
Камо да се дигнеше прашина толку за забелешките за судството, човековите права и слободи .
Ne e negova rabota da predviduva, ukazuva , sugerira. Makedonija ima ustav istiot treba da se pocituva pa duri i od predstavnicite od EU...
Sudstvo, Administracija , Covekovi prava i sloboda ne se tuka tema...Inaku jas licno digam prasina i okolu toa prasanje...
No mnogu poveke digam prasina koga nekoj doma saka da ja minimizira vrednosta na mojot jazik i identitet , vo stilot "abe so ima vrska koj ste".

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Ne e negova rabota da predviduva, ukazuva , sugerira. Makedonija ima ustav istiot treba da se pocituva pa duri i od predstavnicite od EU...
Sudstvo, Administracija , Covekovi prava i sloboda ne se tuka tema...Inaku jas licno digam prasina i okolu toa prasanje...
No mnogu poveke digam prasina koga nekoj doma saka da ja minimizira vrednosta na mojot jazik i identitet , vo stilot "abe so ima vrska koj ste".
Извини вака не знам како го сваќаш ти но он никаде не спомна македонскиот јазик и етничност не постои он спомна дека официјалниот јазикот на една држава може да се состои од повеќе јазици и даде пример . Не ја сваќам паниката :)
Ако одиме кон индетитетот за државава е мелтинг пот не е тоа измислица од вчера тоа е најмалце еден век старо и треба да се гордееме дека сме едно од ретките нации каде не сме се мрзеле меѓу себе и имаме толкав културен диверзитет :)
А поентата со човековите права се фаќате за глушецот во собата додека слонот ве гази.

МОЈА грешка сеа видов за извештајот зошто не споменувале јазици ...
океј ... овде е кривецот дипломатијата ... неспособни дипломати би дозволиле вакво нешто

Kajgana Shop

На врв Bottom