Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јом ха шеше е петок, сабота е Сабат а Сабат се слави (како ден на бога) од зајдисонце во петок па до вечерта во Сабота. Значи го фаќа и дел од петок и речиси цела сабота.Седмиот ден Господ го предвидел за одмор, не шестиот. Што ако се вика Сабат, кај Евреите Сабат е петок колку што знам.
Јом ха шеше е петок, сабота е Сабат а Сабат се слави (како ден на бога) од зајдисонце во петок па до вечерта во Сабота. Значи го фаќа и дел од петок и речиси цела сабота.
Така некако беше не памтам, одамна бев во Израел и чудно ми беше што од петок до сабота ништо не правеа, масите после јадење не ги креваа, струја не гасеа и го чекаа наредниот ден![]()
Хммм, кој ли ден воскреснал Христос :raz:"Ако Христос не воскреснеше залудна ќе беше нашата вера и празна ќе беше нашата надеж"
И им рече Господ: "Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата. Па така, Синот Човечки е господар и на саботата."
Свето Евангелие Марко 2, 27-28
Има голем број народ што работи во недела...но еве муслиманите и во петок работат. Не сум сигурен, но сметам дека за одредени струки или ако ова се случува не по своја вина...дека ваљда не е грев, но не сум сигурен.А јас што имам за работа секој ден, значи дека сум најголем грешник?
Одмарам само по 5-6 саати на ден максимум. Значи неделно ми се собираат околу 40 саати одмор.![]()
И христијаните си ја славеа саботата како ден божји али во Римското царство ден за празник и одмор беше Недела (ден на богот на сонцето) така да се прешалтаа во недела за да се вкопат во државните рамки (зборувам за доцен Рим и Константин.
ај не лажи!А јас што имам за работа секој ден, значи дека сум најголем грешник?
Одмарам само по 5-6 саати на ден максимум. Значи неделно ми се собираат околу 40 саати одмор.![]()
Зарем Sabbath ,денот за одмор ,не е Сабота? Зошто кај христијаните овој свет ден е засменет со Недела? Не ли е најголем грев да се изменуваат, да не се почитуваат Божјите заповеди?