Интернет Кафе или Продавница за компјутери?

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Вака, темава не ја најдов во Бизнис па затоа ја отварам, ако веќе ја има спојте ги или избришете ја оваа.

Во врска со темата, со братучед ми синоќа нешто разговаравме во врска со компјутери ( и двајцата сме највлечени во тоа ) и некако размислуваме дали би можеле заедно да отвориме бизнис. Нормално со компјутери, но незнаеме што би било подобро и колку пари би требало од прилика да се вложат во тој бизнис. Има ли некој тука што може да даде совет во врска со ова, дали и што е подобро да се отвори, интернет кафе или продавница за компјутери? Колку пари од прилика би требало да вложиме? Колку се исплаќаат овие бизниси? Благодарам однапред! Поздрав

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
На кој жити се сеуште му треба интернет кафе?
Сите скоро имаат интернет по дома.
А продавници за компјутерска галантерија има на секој чекор.
Продавница за копмјутери (хардвер) е посложено и бара голем влог - и има јака конкуренција.
Размисли убаво. 18 имаш, терај школо па после.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Ајде јас ќе се потрудам исцрпно да ти одговорам и да ти ја разрешам дилемата. Најпрво да ти кажам дека ако сакате да отворате бизнис мора сериозно да ја сфатите работата единствено само тие што играат по правилата и што сериозно ја имаат сфатено работата само тие успеваат, јас искрено на бизнисот гледам света работа и единствена работа во која што можеш да се докажеш кој си и што можеш да направиш, најпрво треба да ми кажеш со колку финансиски средства располагате во кој град сте и какво ви е окружувањето односно дали околу вас има интернет кафе или некаква продавница за компјутери, меѓутоа пред да ми ги кажеш одговорите на овие прашање од прилика знам во каква ситуација сте и во основа знам и каква е застапеноста на овие бизниси низ Македонија. Пред да ти кажам што е вистинскиот избор за бизнис прво сакам да посветите внимание и да вложите труд во тоа да сте единствени и иновативни да внесите некоја новост во пазарот и се разбира максимално посветено да работите, сите кои лакомеле за пари во првите 2,3 години пропаднале така да во првите години посветете се на иновациите и на промоцијата а парите и профитот сами ќе си дојдат едноставно бидете претприемачи. Е сега мојот избор од овие два бизниси ќе биде продавница за опрема за компјутери и лаптопи, со самиот наслов на дејноста што ти ја насочив има иновативност односно многу малку се продавници само за опрема за компјутери сите почнуваат така и потоа купуваат по еден или два лаптопи или еден или два персонални компјутери и сакаат бизнис и профит нема шанси да го остварат тоа, затоа што сите одиме да купуваме од големите продавници каде што има поголем избор е сега мислам дека вие немате толку финансиски сретства да отворите продавница од калибарот на АМЦ, КУПИЛАПТОП, НИКО и слични. Затоа ќе се задржите на опрема за компјутери и лаптопи и тоа не обична опрема каква што можеме од секаде да купиме туку опрема која ќе биде необична и која ретко или никогаш ја немаме сретнато на пазарот, тука пред се станува збор за некои интересни мауси тастатури гаџети кои се приклучуваат на усв, светилки, додатоци за лаптопи и за компјутери, интересни усб стикови и слично, се разбира дека ќе набавите и производи кои се стандардни.
Зошто го одбирам баш овој бизнис причината е следна: со малку пари ќе можете да имате голем избор на опрема за компјутери ќе можете да имате разновиден асортиман, и ќе имате нешто што другите го немаат а тоа се несекојдневните производи.
МОЈ СОВЕТ ПРЕД ДА ПОЧНЕТЕ БИЛО ШТО ДА РАБОТИТЕ НАПРАВЕТЕ БИЗНИС ПЛАН ЗАДОЛЖИТЕЛНО,
Кога ќе го направите ќе сфатите зошто ви реков да го направите

П.С. За бизнис идеи бараат пари, а јас ви давам бесплатен совет и бесплатна идеја ова само на кајгана на форумот можете да го најдете :)
За било што понатаму слободно контактирајте ме и кажете ми што направивте и за што се одлучивте ( пред се затоа што максимално поддржувам млади кои сакаат да започнат свој бизнис)

Се надевам дека од кај вас ќе можам да купам вакво мини фрижидерче и пивото да ми биде ладно додека седам на компјутер.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Дивајн има свој бизнис од оваа сфера,не би било лошо да и оставиш линк од темава и да ти каже од прва рака трошоци/профит :smir:

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
П.С. За бизнис идеи бараат пари, а јас ви давам бесплатен совет и бесплатна идеја ова само на кајгана на форумот можете да го најдете :)
За било што понатаму слободно контактирајте ме и кажете ми што направивте и за што се одлучивте ( пред се затоа што максимално поддржувам млади кои сакаат да започнат свој бизнис)

Се надевам дека од кај вас ќе можам да купам вакво мини фрижидерче и пивото да ми биде ладно додека седам на компјутер.
Се согласувам за горе наведеното,и за да бидете уште по иновативни и попривлечни ќе вработите некоја девојка со деколте до папок и со залепени фармерки
....е дури тогаш покрај неа ќе продавате и шкарт и скапано без некој да забележи на квалитетот на производот :) Ова не успева ако работите со сериозни купувачи...ама во случајов ако продавате компјутерска галантерија која е мета за тинејџерите само тоа му е мајката! Поздрав се надевам дека ќе бидат евтини тие усб фрижидерчиња :)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
На кој жити се сеуште му треба интернет кафе?
Сите скоро имаат интернет по дома.
А продавници за компјутерска галантерија има на секој чекор.
Продавница за копмјутери (хардвер) е посложено и бара голем влог - и има јака конкуренција.
Размисли убаво. 18 имаш, терај школо па после.
Кљапо уше си е пун.
Па сеа ти види :)
Интернет кафе не е идеш, се ставаш на мирц, седиш саат време и искачаш...
Претпоставувам дека под тоа "интернет кафе" он мисли на играчница, а тоа е више епска работа.
Сајбер спортот е сегде во подем, и нема никад да згасне, така да, ако ја имаш најдобрата "играчница" у градот (најдобри машини, монитори, мауспади, мауси, тастатури, вип соби, кафе мати и местенце за седење и чилање) ондак местото ќе ти биде фул 24/7
Ко шо беше инсомнија, ентер, кљапо и остали.. :)

Член од
30 мај 2010
Мислења
100
Поени од реакции
7
Сеа неможеш Кљапо ( Guardian ) да го ставиш во ист кош како Инсомнија а камоли Ентернет .

Не дека местото е лошо , ама мало е - повеќе е од маалски карактер ...

Иначе да Сајбер спортот во државава сегде е во подем , поготово Дота-та во последно време , сега баш викендов што помина имаше организирано турнир од страна на општина Карпош и имаше пријавено околу 30 екипи од цела Македонија ..

И Ентернет е константно полн иако цените се височки .. така да и Интернет Кафе не ти е лоша идеа - се зависи од средствата кои планираш да ги вложиш и околината ...

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Јас мислам дека со интенет кафе не ти треба таа беља...у гужва 24/7 некој та ти мава по компјутери тастатури..цело време во галама нервози..башка има играчници сеа во државава што се доволно добри а верувам дека неможете да им парирате...нема веза..тоа со отварањето на продавница ви е добра идеа..само е битна локацијата и кој ке ви парира...али сепак ако отварате продавница белки нема да само да продавате...ќе сервисирате едно друго...таму има пара...а ова продавањево...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Јас мислам дека со интенет кафе не ти треба таа беља...у гужва 24/7 некој та ти мава по компјутери тастатури..цело време во галама нервози..башка има играчници сеа во државава што се доволно добри а верувам дека неможете да им парирате.
Е ова е стварно еден од главните фактори кој смета.
Али оваа ствар не се дешаа у кљапо, пошо го имаш Сифи (момакот на смена) и ако повишиш тон непотребно, или недај боже удриш маус, јадеш џакузукишпицбрада у кичма. И тоа, џентлменски, да не се извреѓаш, и пак да се вратиш, а да не ти текне да мавнеш маус!

Е сеа у ентер и инсомнија од тој поглед беше дива лига...
Ако си ја пицнеш тип топ играчницата, тогаш мора да држиш строг став за машините да се пазат и да бидат песпрекорни.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Зависи што роба ќе држиш во продавницата.
разгледај го малце поубаво сајтов кој нуди најразновидни производи од технологија.
ова бара многу труд,брз снабдувач и добра местоположба.

јас лично ти ветувам дека ќе праам не помалце од 50 еура промет, од минијатурни камери, преку портабилни драјвови до роботик кученца.

--- надополнето ---

ultimate chair fcs !

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718

ваков усб “фриџ за бирата да ти е куул“ цело време има во спаива центар...

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718

ваков усб “фриџ за бирата да ти е куул“ цело време има во спаива центар...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Знаеш кој ќе ја купи фотељава у мкд?

Kajgana Shop

На врв Bottom