До кога вака?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ќе побарам некој од големите верници да ми објаснат како господ ја создал човековата ДНК, како ги состал клетките, како им дал наредба тие да функционираат, и како е можно сите тие информации Гените да ги носат во себе?

Нормално е дека постои нешто, јас верувам во тоа дека постои но сигурно тоа не е Господ распнат на Крст. Јас така верувам, неможам да верувам во друго најискрено Ви се извинувам.
Начинот на кој Бог створи се, вклучувајќи ја и ДНК и сите информации запишани во неа, е содржан во Битието, каде Бог заповеда, а настанот се случува. Ваквото совршено едноставно објаснување за тоа како е нешто створено, воедно е и најлесно за прифаќање за човековиот ограничен ум. Секое посложено објаснување за тоа како е створено ова или она, повлекува нови и нови прашања, кои браат нови одговори, и така кругот на релацијата „прашање-одговор„ станува отворен и никогаш недовршен.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ќе побарам некој од големите верници да ми објаснат како господ ја создал човековата ДНК, како ги состал клетките, како им дал наредба тие да функционираат, и како е можно сите тие информации Гените да ги носат во себе?

Нормално е дека постои нешто, јас верувам во тоа дека постои но сигурно тоа не е Господ распнат на Крст. Јас така верувам, неможам да верувам во друго најискрено Ви се извинувам.
Па кој беше распнат на крст ако не Бог?
И кој друг може да биде распнат на крст?

Член од
10 декември 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Prvo zmijata ja kazala vistinata, a ne izlazala. Vtoro, Eva go namamila Adam. Eva tuka ne mozeme da ja krivime, zatoa sto ona imala iskreno voodusevuvanje. Adam ako imal pocvrsta volja nemalo da posegne. Treto, nigde - ama nigde - vo biblijata ne kazuva deka zmijata e samiot gavol.

Пишува и тоа на многу места дека змијата е ѓаволот еве ти неколку места Откривение 12:9; 20:2 после 2 коринтјаните 11:3
ако се земе у обзир она што го кажал исус кога еврејските водачи му се противеле спрема Јован 8:44 - ``Вие сте од вашиот татко ѓаволот, и сакате да ги извршувате желбите на вашиот татко. Тој беше човекоубиец кога започна и не стоеше цврсто во вистината бидејќи вистината не е во него. Кога зборува лага, зборува според својата склоност, затоа што е лажливец и татко на лагата.`` Исусовиве зборови се јасни, Исус го опишал ѓаволот како човекоубиец и татко на лагата што значи дека првите лаги за кои се известува ги изговорила змијата во Еден. Освен тоа тие лаги довеле до смрта на Адам и Ева со што тој лажливец станал и убиец. Според тоа очигледно е дека силата што стоела зад змијата во Еден бил Ѓаволот.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Prvo zmijata ja kazala vistinata, a ne izlazala. Vtoro, Eva go namamila Adam. Eva tuka ne mozeme da ja krivime, zatoa sto ona imala iskreno voodusevuvanje. Adam ako imal pocvrsta volja nemalo da posegne. Treto, nigde - ama nigde - vo biblijata ne kazuva deka zmijata e samiot gavol.

Пишува и тоа на многу места дека змијата е ѓаволот еве ти неколку места Откривение 12:9; 20:2 после 2 коринтјаните 11:3
ако се земе у обзир она што го кажал исус кога еврејските водачи му се противеле спрема Јован 8:44 - ``Вие сте од вашиот татко ѓаволот, и сакате да ги извршувате желбите на вашиот татко. Тој беше човекоубиец кога започна и не стоеше цврсто во вистината бидејќи вистината не е во него. Кога зборува лага, зборува според својата склоност, затоа што е лажливец и татко на лагата.`` Исусовиве зборови се јасни, Исус го опишал ѓаволот како човекоубиец и татко на лагата што значи дека првите лаги за кои се известува ги изговорила змијата во Еден. Освен тоа тие лаги довеле до смрта на Адам и Ева со што тој лажливец станал и убиец. Според тоа очигледно е дека силата што стоела зад змијата во Еден бил Ѓаволот.
Koj e ѓаволот тогаш се поставува прашањето.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484

Значи ти безусловно и веруваш на власта. Уште од афричките, индиските па и европскиве мистерии се зборува за тоа дека змијата е нешто друго и сите се согласуваат со тоа иако сите на различен начин ја објаснуваат. Значи, единствената вистина која ти ја прифаќаш доаѓа од религија која насилно дошла на власт и убивала секаков интелектуален капацитет до каде ќе стигнела и си присвојувала симболи притоа извртувајќи го првичното значење...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

Toa e veke dodavano od drugi luge. Vo originalniot Star Testament nikade toa ne se aludira. Noviot Zavet e pisuvan stotici godini podocna i na site ni e jasno deka prvata slika na pocetno sozdavanje na Gavol ko sto go znaeme denes pocnuva so nego. I ke kazam pak - zmijata ne izlazala, taa ja kazala vistinata. Lugeto bile ljubopitni i sakale da iskusat nesto novo. Isto kako mali deca koga ke im kazes da ne pipnat nesto - oni toa ke go napravat samo za da vidat sto e toa sto tolku e zabraneto. Treba da gi prokolneme nasite deca za toa?

Да, змијата е симбол на мудрост а Адам и Ева се симбол (меџу другото) и на двојната природа на Креаторот.
taka i jas gledam, isto taka zmijata ja gledam kako simbol za ostavanje na staro pozadi sebe i prifakanje na novo (kako sto ja menja kozata)

Па кој беше распнат на крст ако не Бог?
И кој друг може да биде распнат на крст?
ammmm, covek?

Член од
10 декември 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Зборот ѓавол значи клеветник а Сатана значи противник. Ова се термини кои се однесуваат на Божјот главен непријател. На почетокот тој бил совршен ангел на небото со Бог. Но подоцна тој имал превисоко мислење за себе и го посакал обожавањето кое му припаѓа само на бог. Матеј 4:8-10.
Овој ангел зборел со Ева преку една змија кажувајќи и лаги ја навел да му биде непослушна на бог. со оваа постапка Ѓаволот го нападнал она што се вика БОЖЈА СУВЕРЕНОСТ или положба на Највиши. Исто така со ова го довел во прашање тоа дали Бог владее на исправен начин и за најдобрите интереси на своите поданици. Сатаната исто така го довел во прашање тоа дали некој човек ќе му остане лојален на бог. Со ова Ѓаволот станал божји непријател. затоа се нарекува Сатана Ѓавол.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Змијата во бајката за Адам и Ева не е сезнајна, единствен сезнаен лик е бог! Што значи таа незнаела како ќе постапи бог ако Адам и Ева ја одкријат неговата лага. Тој им вели не јадете од дрвото на спознанието затоа што ќе умрете, на што змијата им кажува - Не, нема да умрете, туку ќе станете како богови, знаејќи добро и зло! Кога го спознаваат сознанието, бог го констатира следново:
Ете Адам стана како еден од нас, знаејќи што е добро а што зло, но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот па да заживее вечно!Тогаш Господ Бог го изгони од Едемската градина за да ја обработува земјата од која беше земен.
Не вели ете Адам јадеше и сега ќе умре, туку ете стана како еден од нас! Треба да си тотален ретард за да не увидиш кој ја кажува лагата а кој вистината во случајов!

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
taka i jas gledam, isto taka zmijata ja gledam kako simbol za ostavanje na staro pozadi sebe i prifakanje na novo (kako sto ja menja kozata)
Према мене, таа е кундалини, покретачката енергија која е во постојано движење а лушпата која се менува е материјата, надворешната форма, телото кое служи како носач. Така Креаторот ја посматра својата креација :)

Член од
10 декември 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Значи, единствената вистина која ти ја прифаќаш доаѓа од религија која насилно дошла на власт и убивала секаков интелектуален капацитет до каде ќе стигнела и си присвојувала симболи притоа извртувајќи го првичното значење...

Ја на верувам на религијата и ја се согласува со тоа дека религијата е виновна за најголемите злосторства што се случувале. Ја и верувам само на библијата

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Значи, единствената вистина која ти ја прифаќаш доаѓа од религија која насилно дошла на власт и убивала секаков интелектуален капацитет до каде ќе стигнела и си присвојувала симболи притоа извртувајќи го првичното значење...

Ја на верувам на религијата и ја се согласува со тоа дека религијата е виновна за најголемите злосторства што се случувале. Ја и верувам само на библијата
Biblijata e temel na hristijanskata religijata. Znaci Biblija = Religija.

Према мене, таа е кундалини, покретачката енергија која е во постојано движење а лушпата која се менува е материјата, надворешната форма, телото кое служи како носач. Така Креаторот ја посматра својата креација :)
hahaha....i toa! Samo sto ne sakav da idam u dlabina...ima tolku mnogu da se zbori za zmijata....our Cosmic Serpent and the Cosmic Egg :)

За мене една апсолутна вистина е дека се е Бог, надвор од ова не постои ништо.
Sakas da kazes deka site sme Bogovi so prethodnata izjava? Ako e toa slucajot, ne si se doizjasnil.

I ja se slagam deka se ima divine spark....a koe e toa "nadvor od ova" sto nema nisto?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Примерот на кој дискутиравме пред малку е од библијата, како и веруваш на библијата кога има такви апсурдни работи? Дали за тебе проколнување на неродени поколенија до четврто колено, за грешките на нивните татковци не е злосторство?

Kajgana Shop

На врв Bottom