Стари, добри, и заборавени...

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.921
Поени од реакции
11.298
Bil & Ted's Excellent Adventures (1989)
Многу добро филмче со Киану Ривс како тинејџер, верувам дека 80 посто го имате гледано, за тие што го немаат нема да згрешат да го пуштат.

Over The Edge (1979)
Овој филм ретко кој го има гледано, мислам дека е првиот филм на Мет Дилон. Филм во кој е прикажано бунтовништвото на тинејџерите спрема нивните родители спрема школото итн. Добро филмче за релаксирање.

Tex (1982)
Уште еден филм со Мет Дилон. Драма во која двајца браќа остануваат без нивните родители и препуштени се сами на себе да се снаоѓаат во животот.

Rumble Fish (1983)
Типичен тинејџерски-гангстерски филм од 80-тите повторно со Мет Дилон :D Дечкото е лидер на банда и живее во сенка на репутацијата на неговиот постар брат (Мики Рурк) кој е отсутен од градот но ќе се врати итн. Мислам дека доста го имате гледано филмов вреди да се зирне за тие што не го имаат гледано.

Johnny Handsome (1989)
Исто така филм што мислам дека повеќето го имате гледано. Со Мики Рурк во главната улога и право да ви кажам овој ми е еден од омилените филмови со него. Главниот лик (Мики Рурк) е роден со физичкa изобличеност на лицето и не е прифатен од општеството па затоа се занимава со криминал. Еден пластичен хирург (Форест Витакер) се нафаќа да му го среди лицето да изгледа како нормална личност. Филмов е A MUST SEE за сите буквално.

Имам уште многу да пишувам ќе надополнам подоцна. Како копиљ се утепував од гледање филмови на телевизија така да од 80-ти и 90-ти знам бајаги филмчиња како овие ;)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
A fish called Wanda

Тројца глупи мажи и една итра жена вршат грабеж. Проблемите и смешките почнуваат откако ќе се обидат да се измамат меѓу себе за да ги присвојат парите.
Филмов има 7.7 оценка на имдб, што за комедија е топ. Мислам дека ова е улогата што ја прослави Џејми Ли Куртис.

Член од
2 февруари 2011
Мислења
26
Поени од реакции
5
Manhunter (1986) ..... Brian Cox kako Dr. Hannibal Lecktor......"Red Dragon" idi kako "rimejk" na ovaj film
Brazil (1985) ..... film od Terry Gilliam ...za mene "1984" vo negova verzija......krajot na filmot ke ve ostavi bez zborovi(za tie so go nemaat gledano)
Cinema Paradiso (1988) ...italijanski film za reziser koj se sekava na svoeto detstvo ...odicen miks na drama i humor...
Dog Day Afternoon (1975)....za mene najdobra izvedba na Al Pacino do sega..
Blue Velvet (1986)....mislam deka za poveketo ovaj film e zaboraven(so isklucok) ili ne izgledan...makar za mene e remek delo na David Lynch...i fenomenalna izvedba na Denis Hooper kako Frank Booth...

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Straw Dogs (1971)

Дастин Хофман глуми математичар кој со својата жена оди Шкотска, во селото каде што таа израснала. Тогаш дознава дека селото е на работ на цивилизација, мажите се докажуваат преку физичка моќ (големина на пенис) женските преку која е курва (поплодна). Всушност под шминката на културата секогаш и кај секој е така, тоа се обидува да го каже филмот. Одлична драма

Член од
18 ноември 2008
Мислења
621
Поени од реакции
612
:eek:ftopic: cc luge alal neka vi e 90% od filmovive gi nemam gledano....i fala mu na deckoto koj go stavi DUEL me potseti na vremeto koga bev mal i koga se prepotiv 5 pati dodeka go gledav...zakon ste

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.470
Поени од реакции
8.614

ps. можи се гледа дека на времето само воени карате и каубојски филмови сум гледал :vozbud: тоа имаше по видео клубовите :salut:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
They Live (1988)
they_live.jpg

Еден класичен акционен флик од 80'тите на чичко Џон Карпентер, со многу длабоки пораки за општеството во кое живееме (не толку тогаш колку денес, да не речам визионерски филм). Во оваа рана верзија на Матрикс (на шега кажано), еден човек наоѓа наочари со кои може да го види светот каков што е, да ги види вистинските пораки како и лицата на вонземјаните кои владеат со светот.

Без многу да објаснувам, се ќе ви биде јасно од сценава:

Филмот е нискобуџетен, без да објаснувам, кој гледал акции од 80-тите знае на што мислам.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.921
Поени од реакции
11.298
They Live (1988)
Прегледај го приврзокот 40899

Еден класичен акционен флик од 80'тите на чичко Џон Карпентер, со многу длабоки пораки за општеството во кое живееме (не толку тогаш колку денес, да не речам визионерски филм). Во оваа рана верзија на Матрикс (на шега кажано), еден човек наоѓа наочари со кои може да го види светот каков што е, да ги види вистинските пораки како и лицата на вонземјаните кои владеат со светот.

Без многу да објаснувам, се ќе ви биде јасно од сценава:

Филмот е нискобуџетен, без да објаснувам, кој гледал акции од 80-тите знае на што мислам.

Иии многу ме заинтересира филмов од клипов што го видов, чудно али не го имам гледано обично ваквиве од 80-тите ги владеам али ќе го симнам обавезно да го зирнам делува мошне добар :D Благодариме Interista

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Еве уште еден одличен horror/sci-fi од 80-тите. Добар флик, чиста забава :eek:jea:
The Blob (1988)

Препорачувам на сите љубители на невозможни филмови од 80-тите :)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Legend

Еден од најдобрите fantasy филмови, ми беше еден од најомилените ко помал

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
The Long Good Friday
Одлично спакувано британско филмче за падот на еден мафијаш, добар и заборавен гангстерски филм...

Тhe Assignment
За разлика од денешниве глупости овој да кажам шпиунски филм е мастерпис и е прилично подценет на имдб, не им верувајте вреди да се гледа

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.694
Поени од реакции
88.680

Овој мора да сте го гледале ( На Сител :))

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
The Games (1970)
Еден навистина заборавен филм, толку заборавен што со месеци го пребарував насловот по интернет. За тие што го виделе а не знаат наслов, потсетување: дали ви текнува на Абориџинот кој се тркаше бос? :)

Филмот е за Олимписките игри во Рим, поточно за Маратонот кој ќе се трча по ужасни жештини, а во центарот на вниманието се четири тркачи: еден Англичанец, еден Американец, еден Чех и еден Абориџин од Австралија. Приказната е вери мач лајк Chariots of Fire (1981) , ама за мене The Games e многу подобар филм со поинтересна содржина. Chariots е здодевен и луѓето го памтат само по музиката на Вангелис.

Што да очекувате: никакви ефекти, се работи за нискобуџетен филм, типичен филм од 70'тите кој перфектно го отсликува тоа време, спортскиот дух и Олимпизмот. Но и покрај видео/аудио квалитетот, го сметам за еден од најдобрите спортски филмови и се надевам дека еден ден ќе има добар римејк (иако треба да се внимава што се посакува, повеќето римејк филмови не се прославија).

Kajgana Shop

На врв Bottom