Математика

• Креатор на темата Креатор на темата stankoko
  • Време на започнување Време на започнување
Лелеее ти ако на овакви задачи од средно (школо) запнуваш ондак не си ти за електро да студираш :/

^^
Знам дека е вектор тоа, и знам дека не се учи на форум АЛИ не бев на тој час коа објаснувала асистентката како се средува... Знам нешо со правило на триаголник али не сум сигурен...

^^
Знам дека е вектор тоа, и знам дека не се учи на форум АЛИ не бев на тој час коа објаснувала асистентката како се средува... Знам нешо со правило на триаголник али не сум сигурен...

А за детерминантата ли прашуваш?....

Еве вака најлесно се „средува“.

Еден средношколец бара задача да му се реши, друг бара книга да му се раскаже... :tapp:
Деца учете бе, читајте книги, тоа што не ви е јасно прашувајте на школо, затоа сте таму, затоа се и професорите. Нека не ве мрзи, ако сега за вакви лесни работи прашувате кај ќе вие крајот понатаму, не се навикнувајте други да ви решаваат за вас, на тест тоа го нема, вие ќе мора сами да го решите.

Дали ти штотуку праша како се решава детерминанта, или ја нешто погрешно сватив? Ако тоа не го знаеш од средно незнам што бараш на електро, т.е. со какво математичко предзнаење си таму, не за друго него многу тешко ќе ти биде да се уклопиш, ти посакувам среќа ;)

И да знаеш да го решиш векторскиот производ, ако не знаеш каде да го примениш ѓабе е...

Ајде електраши ХЕЛП! :)
http://img201.imageshack.us/img201/3474/dsc00298k.jpg
Како се средува ова??

Ова ти епроизвод на вектори, сега не ме бива баш за објаснување ама за да пресметаш за i, ќе го покриеш тој ред и ќе помножиш a2b3 - a3b2 и потоа за j ќе го покриеш j и ќе помножиш b3a1 - a3b1 и после за k како за i и ќе добиеш резултат. Се надевам сфати нешто :)

Дали ти штотуку праша како се решава детерминанта, или ја нешто погрешно сватив? Ако тоа не го знаеш од средно незнам што бараш на електро, т.е. со какво математичко предзнаење си таму, не за друго него многу тешко ќе ти биде да се уклопиш, ти посакувам среќа ;)
Ја еве детерминанта од 3 ред на факс научив како се решава, пошо во средно само од 2 ред имавме учено.
Инаку векторски производ, т.е. детерминантата најлесно (бар според мене) се решава со развивање по прва редица, сеа да не објаснувам, гарант ви го кажале тоа.

Ја еве детерминанта од 3 ред на факс научив како се решава, пошо во средно само од 2 ред имавме учено.
Инаку векторски производ, т.е. детерминантата најлесно (бар според мене) се решава со развивање по прва редица, сеа да не објаснувам, гарант ви го кажале тоа.

Ок, нема везе, ја мислев дека и у средно се учи (бар мислам дека се учеше когас јас бев средно), во принцип лесна работа е цела математика на електро, треба само малце повеќе вежбање и рутина, освен 4ката (пак зависи на кој смер си), таа е стварно глупа и има замарење со веројатноситите, мада после и предмети тракви има на ТК каде ти треба веројатност, ама нема везе, за мене пак е глупост :)
Поздрав

Ок, нема везе, ја мислев дека и у средно се учи (бар мислам дека се учеше когас јас бев средно), во принцип лесна работа е цела математика на електро, треба само малце повеќе вежбање и рутина, освен 4ката (пак зависи на кој смер си), таа е стварно глупа и има замарење со веројатноситите, мада после и предмети тракви има на ТК каде ти треба веројатност, ама нема везе, за мене пак е глупост :)
Поздрав
Зависи во кое средно. Не е исто да си учел у математичка гимназија као Корчагин или у некое никакво техничко школо кај шо математиката е у втор план.

Зависи во кое средно. Не е исто да си учел у математичка гимназија као Корчагин или у некое никакво техничко школо кај шо математиката е у втор план.[/QUOTE

Ја учам Техничко....сите ми се 5 ,4 ...математика едвај 2 ка ...тешко сваќам и некако одбивен ми е како предмет...ама се трудам седам на час мирен..и па не ми влегуе у глата :kesa:

Ја учам Техничко....сите ми се 5 ,4 ...математика едвај 2 ка ...тешко сваќам и некако одбивен ми е како предмет...ама се трудам седам на час мирен..и па не ми влегуе у глата :kesa:
Па зависи и од професорот/ката, дали знае убаво да објасни, или пак не се замара само колку да предаде, а исто така математиката не е за сите, како што не е за сите програмирањето да речеме.
Искрено мислам дека со малку повеќе труд, повеќе задачи решени, без откажување при првите потешкотии, се учи математиката.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom