За филмски ентузијасти

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Направени се многу филмови кои се тешки за гледање. Antichrist на Ларс фон Тиер, Izo и Visitor Q на Такаши Мике итн., но токму овие филмови се најдлабоки :)(обично филозофски и со прашање за моралот, вредностите и авторитетот).
Муабетов беше за I stand alone не за другиве што си ги набројал,и не се слагам дека ваквите филмови имаат поголема длабина од било кој друг тип на филм,таман работа, се е до квалитетот и мајсторијата на режисерот добро да те раздрма:).Убаво што си го спомнал The Cook the Thief His Wife & Her Lover како споредба колку е посупериорен од овој на Гаспар Ное.Тешко дека режисер како Ное може да се спореди со мајстор каков што е Гринавеј.

ZigZag

Заменик министер
Член од
19 јули 2006
Мислења
347
Поени од реакции
248
Муабетов беше за I stand alone не за другиве што си ги набројал,и не се слагам дека ваквите филмови имаат поголема длабина од било кој друг тип на филм,таман работа, се е до квалитетот и мајсторијата на режисерот добро да те раздрма:).Убаво што си го спомнал The Cook the Thief His Wife & Her Lover како споредба колку е посупериорен од овој на Гаспар Ное.Тешко дека режисер како Ное може да се спореди со мајстор каков што е Гринавеј.
Овие филмови имаат своја длабина :).(затоа и спомнав “прашања за моралот, вредностите и авторитетот„) Грешка се изразив кога реков “најдлабоки„. Нормално овде не би ги вклучил Gore и Splatter филмовите(освен од некои режисери како Мике).
Патем, според мене еден од подобрите филмови во коj тема е сомнеж во авторитети е “Direktøren for det hele„(The Boss of It All) од Тиер(го спомнувам и овој филм зошто веќе го спомнав Тиер) и воопшто не е грозен или што знам што, напротив комедија е :). Препорачувам да го провериш ако сеуште не си.

Cheers :tvoj_omilen_pijalok:

Член од
30 јануари 2008
Мислења
13.949
Поени од реакции
23.444
Ja oвој филм си го сметам за мој, незнам колку људи го гледале. Но ја кого и да сум прашал го немал глеано.

Мастерпис у свака ебана смисла на зборот, The Guitar !

Сеа баш Субота после град не ми текнуе некој друг, кој ќе ми текне ќе допуним !

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.405
Поени од реакции
25.269
The Hottest State (2006)

Филмот е остварување на познатиот актер (прославен со Dead Poets Society) Ethan Hawke. И не ми се веруваше колку еден навидум "лесен" филм може да биде тежок.
Убедливо еден од најпотценетите филмови на имдб, а има едвај 12-13 рецензии, кои повеќето се позитивни.

Ако го имате гледано London и мислите дека е многу тешка психологија, тогаш не сте го виделе The Hottest State, филм кој мене лично ми беше многу необичен од причина што е различен од другите "љубовни" филмови, ако можам воопшто да ги наречам такви и овој да го вметнам во нив.
Филмот изобилува со неверојатен саундтрак и многу добри цитати.
Дијалозите во филмот течат беспрекорно добро, и најлесните реченици си имаат своја тежина, и единствено што може да се каже за Ethan Hawke како режисер и споредна улога во филмов - генијалец. Го прикажува страдањето кај луѓето на најреален можен начин. Секој би се пронашол во филмов, за некој филмов бил минато, за некој е сегашност а за некој ќе биде допрва.
Филм кој може да биде современ за било кое општество.

William Harding: It was Wednesday when we met, Saturday when I asked her to move in, and by Sunday there were flowers in my apartment and hummus in my refrigerator. I don't remember waking up that Sunday. I don't think I ever slept. I just sat there thinking, "God damn, this must be what praying is like."

Филм кој може да се гледа секогаш одново и одново да се открива нешто ново во него, нешто меѓу редови.
На имдб е класифициран само како драма. Се слагам, затоа што иако е филм за љубовта (или како што гласеше еден коментар на имдб - a heartbreaking movie about heartbreak) не би го ставил во ист кош со сите адаптации на Николас Спаркс или воопшто сите холивудски погледи на таквиот жанр.
Ова е нешто надвор од тоа.
Нешто што воопшто не е лесно за гледање, барем според мене.

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Come and See (1985) - Белоруски филм http://www.imdb.com/title/tt0091251/ (најдобар филм што сум го гледал со тематика 2 светска војна , без патетики)

Pusher 1 (1996) - Дански филм http://www.imdb.com/title/tt0117407/ (има уште 2 дела . не сум ги гледал )

La Haine (1995) - Француски филм http://www.imdb.com/title/tt0113247/

C'est arrivé près de chez vous или Man bites Dog (1992) - Белгиски филм http://www.imdb.com/title/tt0103905/

City of God - Бразилски филм (2002) http://www.imdb.com/title/tt0317248/

Имате википедија , имдб , видете оценки , рецензии , кратки описи , ме мрзи да пишувам , само ви давам препорака да ги гледате филмовиве ,бидејЧи се Да Бом ,
озбилно , лошо би било да не ги гледате.

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Come and See (1985) - Белоруски филм http://www.imdb.com/title/tt0091251/ (најдобар филм што сум го гледал со тематика 2 светска војна , без патетики)

Pusher 1 (1996) - Дански филм http://www.imdb.com/title/tt0117407/ (има уште 2 дела . не сум ги гледал )

La Haine (1995) - Француски филм http://www.imdb.com/title/tt0113247/

C'est arrivé près de chez vous или Man bites Dog (1992) - Белгиски филм http://www.imdb.com/title/tt0103905/

City of God - Бразилски филм (2002) http://www.imdb.com/title/tt0317248/

Имате википедија , имдб , видете оценки , рецензии , кратки описи , ме мрзи да пишувам , само ви давам препорака да ги гледате филмовиве ,бидејЧи се Да Бом ,
озбилно , лошо би било да не ги гледате.
Браво за изборот, иако ги имам гледано само овие два и се навистина одлични филмови,другите чекаат ред:).И од мене топла препорака посебно за City of God, кој има собрано бројни награди.

Z

zmej gorjanin

Гостин
La femme de chambre du Titanic (The Chambermaid on the Titanic)
Ова е француски филм од 1997 г. во режија на шпанскиот режисер Бигас Луна. Филмов го имав гледано пред некои 10 години и тогаш ме воодушеви. Пред некое време ми текна да го побарам. На жалост на нет не можев да најдам англиски превод т.е не може да се најде друг превод освен шпански па дури и филмот е со шпанска синхронизација, ти се пљукнам у Шпанците. И со оглед на тоа што го гледав без превод директно така на шпански тоа воопшто не му ја намали вредноста на филмов, просто кинематографијата е совршена за приказната и местото на кое што се одвива дејствието. Се работи за мало гратче во Франција каде жителите главно се вработени во една локална топилница за руда или така нешто. Целата таа сива атмосфера со многу кал по улиците, стари и трошни куќи дава впечаток на една работничка средина каде луѓето и немаат многу забава и единствените слободни моменти после напорната работа ги поминуваат во локалната кафеана.
Еден од тие работници е и Хорти кој се пријавува на некаков локален натпревар каде главната награда е посета на прославата по повод запловувањето на Титаник. Хорти нормално победува и ја освојуа премијата односно патувањето во Англија. Тој по пристигнувањето се сместува во еден хотел во Сауттемптон каде што треба да ја помине вечерта и утре дента да се упати на пристаништето за прославата. Хорти и не беше многу импресиониран од наградата, но подобро тоа отколку ништо. Набргу на вратата некој зачука. Кога Хорти отвори пред него се појави силуетата на една млада девојка, чие присуство беше неодоливо за Хорти. Таа беше прекрасна а Хорти просто беше маѓепсан. Девојката го праша дали би можеле да ја делат собата оваа вечер, бидејќи сите соби во хотелот биле зафатени па немала каде да оди и го замоли него да и излезе во пресрет. Хорти оптрвин се мислеше, по што девојката тргна да си оди, но тој ја фати за рака и ја замоли да остане. Вечерта кога легнаа девојката се обиде да го заведе и го повика во нејзиниот кревет, меѓутоа на Хорти му беше неудобно и малку се засрами. Кога девојката отиде до вц, Хорти си заспа. И успеа цела ноќ да се тркала по креветот со Мари (девојката), но само во своите соништа. Кога се разбуди сабајлето, девојката ја немаше. Од тој момент Хорти не можеше да престане да мисли на неа, тој дури и купи нејзина слика од фотографот кој што ја сликаше Мари претходниот ден. Кога се врати во сопственото гратче Хорти сеуште сонуваше по Мари а дополнително тој беше изиритиран и од сомнежите кои му ги всадија неговите пријатели околу некаква афера која што ја имала неговата жена со сопственикот на фабриката. По ова Хорти седнуваше во кафаната и гледајќи во фотографијата на Мари почнуваше да раскажува за неа. Тој раскажуваше со толкава страст, за тоа како тие двајцата си поминале на Титаник, иако сето тоа беше само фантазија, што луѓето се собираа околу него и го слушаа. Што ќе се случи понатака откријте самите, ако најдете превод или евентуално знаете француски или шпански :).
Инаку филмов е совршенство кога зборуваме од страна на кинематографија и глума. Сценариото можеби и не е толку необично, но глумата на Оливер Мартинез и страста со која Хорти зборува за Мари го прават несекојдневно. Единствена моја забелешка или повеќе нека дојде како сугестија е тоа што сметам дека доколку филмов беше поеротски и се внесеше повеќе голотија ефектот ќе беше уште посилен. Од мене 9 од 10

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Persona 1966http://www.imdb.com/title/tt0060827/

Филмот е психодрама и е доста тежок за разбирање. Има се на се четири уллоги, а 90% е само дијалог меѓу две (кој се сведува на монолог).
Медицинска сестра и ментално болна жена, со тек на време си ги менуваат улогите. Неверојатен филм.

T

Tetro

Гостин
Филмот дефинитивно заслужува да се најде во листата.
којто спомена, че б'лгарите не могат да направјат доб'р филм?

Приказна за животот на 16-годишно девојче, кое ќе побегне од еден човек и ќе стигне до едно село, каде живеат неколку стари луѓе.....

Mila from Mars (2004)
Mila ot Mars (original title)

Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
Вчера го гледав:

Прегледај го приврзокот 35578

Одличен филм, извонредно направен.
Се бави со прилично тешка тема, атмосферата е непријатна, но сепак препорачувам да се одгледа обавезно!
Само што го гледав. Филмот беше...........различен може да се рече. Се си тече со едно темпо и онака лагано иако имаже неколку WTF!?!?! моменти. Типот иако некако не беше со сите, пошто фалеше уште малата сестра да ја пројде, ама беше ммммммммммм хахахаха

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.374
Поени од реакции
30.795
The Colt
Интересен филм. Приказна за едно младо момче кое ќе мора да учествува во граѓанската војна. Таму наоѓа надеж од најнеобичниот пријател.

Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
The Hottest State (2006)

Филмот е остварување на познатиот актер (прославен со Dead Poets Society) Ethan Hawke. И не ми се веруваше колку еден навидум "лесен" филм може да биде тежок.
Убедливо еден од најпотценетите филмови на имдб, а има едвај 12-13 рецензии, кои повеќето се позитивни.

Ако го имате гледано London и мислите дека е многу тешка психологија, тогаш не сте го виделе The Hottest State, филм кој мене лично ми беше многу необичен од причина што е различен од другите "љубовни" филмови, ако можам воопшто да ги наречам такви и овој да го вметнам во нив.
Филмот изобилува со неверојатен саундтрак и многу добри цитати.
Дијалозите во филмот течат беспрекорно добро, и најлесните реченици си имаат своја тежина, и единствено што може да се каже за Ethan Hawke како режисер и споредна улога во филмов - генијалец. Го прикажува страдањето кај луѓето на најреален можен начин. Секој би се пронашол во филмов, за некој филмов бил минато, за некој е сегашност а за некој ќе биде допрва.
Филм кој може да биде современ за било кое општество.

William Harding: It was Wednesday when we met, Saturday when I asked her to move in, and by Sunday there were flowers in my apartment and hummus in my refrigerator. I don't remember waking up that Sunday. I don't think I ever slept. I just sat there thinking, "God damn, this must be what praying is like."

Филм кој може да се гледа секогаш одново и одново да се открива нешто ново во него, нешто меѓу редови.
На имдб е класифициран само како драма. Се слагам, затоа што иако е филм за љубовта (или како што гласеше еден коментар на имдб - a heartbreaking movie about heartbreak) не би го ставил во ист кош со сите адаптации на Николас Спаркс или воопшто сите холивудски погледи на таквиот жанр.
Ова е нешто надвор од тоа.
Нешто што воопшто не е лесно за гледање, барем според мене.

Го гледав вечерва и тотално си во право! Многу ми е мило што решив да го гледам затоа што стварно ми се допадна. Се работи за толку банална работа, низ која што сите или повеќето сме поминале, но сепак прикажано е на многу добар начин, со дефинитвно многу добри цитати и интересни дијалози кои не би очекувала да се одвиваат како што се одвиваа. Не е можно да не се пронајдеш барем во некое мало делче од филмов. Фала :smir:

--- надополнето ---

Па вака сега, незнам колку општо се знае за филмов ама мислам дека може да го ставам во оваа тема. Се работи за филмот "Youth without youth" од Френсис Форд Копола.

Се случува дејството во Европа пред Втората светска војна. Во центарот на внимание е еден професор на кој кон крајот на неговиот живот му се случува еден чуден настан и оттаму започнува нешто уште поизопачено. Љубовна приказна завиткана во мистерија, искажана на многу специфичен начин и тешко ќе ви биде да го оттргнете погледот плашејќи се да не пропуштите нешто. Бара малку (повеќе) употреба на мозок и не е лесно да се сфатат работите, но верувам тоа и го откривте сами кога видовте кој е режисер. Главната улога во фимот ја толкува Тим Рот, човек кој едноставно го обожавам и е многу погоден за улогава, ќе видите и зашто :) Значи кој си сака неедноставни филмлиња нека го гледа ова и нека проба да сфати се хехе :wink:

Член од
14 април 2010
Мислења
75
Поени од реакции
17
Првин браво за темата. Често барам вакви филмови на Гугл за да гледам, а никогаш не ми паднало на памет да направам ваква тема на Кајгана :) Еве ги моите омилени, помалку познати, филма:

1. Mr. Nobody

3896053.jpg

2. The Fountain

the-fountain.jpg

3. V for Vendetta

600full-v-for-vendetta-poster.jpg

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Да, The Fountain, дефинитивно.
Љубов, смрт, вечност...се во едно!
Несекојдневен филм кој ќе ве натера да размислувате многу.

Kajgana Shop

На врв Bottom