Екстерни тестови

• Креатор на темата Креатор на темата theTinule
  • Време на започнување Време на започнување
T

theTinule

Гостин
Од минатата година, владата на нашата ценета Република Макеоднија, започна такозвно „реформирано образование“ односно, воведување на нови работи, познати на западот, во образованието.
Дел од реформите се и екстерните тестови.

Екстерните тестови ќе ги полагаат учениците од 6то одделение (деветгодишно образование) па се до 3та година средно. На крајот на секоја година, учениците ќе се тестираат на целиот одработен материјал на годишно ниво, т.е. годишен тест.

Целта на екстерно тестирање е да му помогне на Бирото да направи увид какви се постигањата на учениците, но и како се реализираат наставните програми. Самото училиште кога ќе ги добие резултатите ќе може да си направи анализа, да видат до каде се учениците, како е реализирана целата настава и какви им се наставниците.
Извор

Учениците
доколку на екстерниот тест добијат две оценки пониска од онаа што ја имале претходно, ќе им биде намалена и крајната оценка.
Извор

Дали според вас, ова е правилен начин на оценување?
Дали екстерните тестови треба да се воведат?
Дали учениците ќе бидат пореално отценцети на овој начин?
Дали ова ќе биде поттик професорите да бидат пореални во отценувањето?

Мој став за екстерните тестови е дека ТРЕБА да се воведат.
Зошто? Заради фактот што професорите не се реални во оценувањето.
Постојат професори кои изиграваат Менгеле и се изживуваат врз учениците, а постојат и професори кои ставаат оцени „од шашма“.
Нивното оценување не е реално.

Би сакала да чујам и ваши мислења на оваа тема.

п.с. Се извинувам ако темава е дупликат.

abe da my ebam krvta na ministerot za obrazovanie i premierov aj tie neka gi pravat testovite a?

И на крај пак ќе биде пропала инвестиција.
Како што беше пред 3 години, ни дадоа екстерно тестирање, но ни беа оценувани само да ни го превереле знаењето..безвеза!

Сум за ама финтата е што сега барем во стручните уште ни немаат донесено книги освен една бизнис ништо повеќе, и може ќе ги донесат сите после полугодие и како сакаат они јас да правам екстерни тестови ? И ајде тоа да го тргнеме на страна памтиме лани како беше кога им беше кажано на професорите дека ќе има екстерни едноставно притисок ни креваа за оценување воопшто да не кажувам до збор ни бараа инаку ништо само колку да ни намалат оценки.

Сум за ама финтата е што сега барем во стручните уште ни немаат донесено книги освен една бизнис ништо повеќе, и може ќе ги донесат сите после полугодие и како сакаат они јас да правам екстерни тестови ? И ајде тоа да го тргнеме на страна памтиме лани како беше кога им беше кажано на професорите дека ќе има екстерни едноставно притисок ни креваа за оценување воопшто да не кажувам до збор ни бараа инаку ништо само колку да ни намалат оценки.

da da samo biznis mi stasa uchebnikot , a i da ti e strav da ne go skinesh ili na nekoj na skul "sho mu faka rakata" da ne ti go ukradi taka da chuvaj si go doma zavitkan vo diplence ...

Да, да...
И јас сум стручно, ама кај нас е на посебен начин оценувањето. Пред комисија се полага. Ако сакаат да те паднат - ќе те паднат, no matter how much you know!
Затоа се залагам ЗА полагање на тесотвите. Сметам дека така - оцените се пореални.

--- надополнето ---

abe da my ebam krvta na ministerot za obrazovanie i premierov aj tie neka gi pravat testovite a?

А зошто да не ги правиш ти?
Страв ти е? Која е причината, зошто не сакаш да се воведат?

[/COLOR]

Страв ти е? Која е причината, зошто не сакаш да се воведат?[/QUOTE]

a zoshto da gi pravam jas ne sum "KOMPJUTER" da pamtam se od cela godina sho sme uchele pa sea da me testiraat na kraj godina i plus niv mu teknalo ...

[/COLOR]

a zoshto da gi pravam jas ne sum "KOMPJUTER" da pamtam se od cela godina sho sme uchele pa sea da me testiraat na kraj godina i plus niv mu teknalo ...[/QUOTE]

Епа ако неможеш да памтиш, ќе си имаш пониска оценка. As simple as that.
Некој може да памти, па ќе си има петка.
Фер?

Да, да...
И јас сум стручно, ама кај нас е на посебен начин оценувањето. Пред комисија се полага. Ако сакаат да те паднат - ќе те паднат, no matter how much you know!
Затоа се залагам ЗА полагање на тесотвите. Сметам дека така - оцените се пореални.

--- надополнето ---

Ти реков како ќе ги правам кога немам сеуште книги месец дена јас само 1 имам ? да не претерам ама ако ги донесат сите до нова година тоа ќе биде успех за образованиево.. тој материјал што поминал кога ќе го учам јас ? оди запамти сега ако можеш на часот СЕ, инаку воопшто не сум против екстерниве ама ако има услови за тоа.

Порано ги бранев екстерниве ама кога бев трета и ни се закануваа на нас и видов какви фалинки се спремаат, најголем противник станав. Исто како со матурава, демек објективно вакво - такво а на крајот пак одредени дотични си ги имаа тестовите. Штрајкувајте ама бидете масовно излезени не по кафичи :)

Порано ги бранев екстерниве ама кога бев трета и ни се закануваа на нас и видов какви фалинки се спремаат, најголем противник станав. Исто како со матурава, демек објективно вакво - такво а на крајот пак одредени дотични си ги имаа тестовите. Штрајкувајте ама бидете масовно излезени не по кафичи :)

Фалинки how?
Од типот: Некои да го имаат тестот и пред да се полага? Не ми пречи, слободно нека учат по прашања (:

Фалинки how?
Од типот: Некои да го имаат тестот и пред да се полага? Не ми пречи, слободно нека учат по прашања (:

Да :) Нека учат де голема работа ама тоа доведува до твое кикснување (колку и да знаеш се случува сепак) и со матурава и перцентиливе денес и една оценка ако ти намалат ти е клучна некогаш дали ќе те примат на факс или не и дали ќе си државна/приватна квота :)

Безвезни се екстерниве ,ако сакаат да ги отценат наставнициве нека пуштаат инспекции почесто па да видат некој што цела година имал 1 или 2 а на крај 5ка ради тоа што вујко е у парламент...

Безвезни се екстерниве ,ако сакаат да ги отценат наставнициве нека пуштаат инспекции почесто па да видат некој што цела година имал 1 или 2 а на крај 5ка ради тоа што вујко е у парламент...

+1, никогаш не ми е јасно како по толку инспекции што демек поминуваат по училиштава на никој не му станале чудни некои циркуси како 1, 1, 4, 5 и на крај 5 xD

Многу лоша идеја е секакво екстерно оценување. И матура и екстерни тестови.
Кој сака нека ме убедува дека тој што учел ќе си знае и сега, едноставно не е така.
Не може бе материјал од цела година да се испитува на куп. Едноставно е чиста глупост која има за цел да направи бубалици од новите генерации. Ќе треба да седнат и да ги бубаат на памет сите работи за да може со сигурност да си кажат дека ќе ја имаат истата оцена која ја имале во текот на целата година.
Не за џабе е измислен принципот на тестови и полугодишни писмени. Може едноставно ако веќе воведуваат, да воведат на пократок временски период, како на пример тест од биро за развој на образование два пати во едно полугодие.
Вака, ќе се роботизираат децата, и место да се вметнува повеќе практично учење, се повеќе се пласира теориското и бубалското.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom