Супстанција на универзумот: Материја или свесност.

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
А да го погледаше видеово пред да збориш !
го прегледав и кажав мое мислење, типот е на LSD ил некоја друга дрога дефинитивно, прдење у ваздух....
извини ама .... :toe:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Извини ама не е така http://www.eckharttolle.com/home/ .
Не го бранам него туку вистината.

--- надополнето ---

И да знаеш дека ни еден што би се согласил со тебе на темата што ја дебатиравме (знаеш која) истото би го рекол и на оваа тема(за видеото мислев).
Прашањето е зошто е тоа така.

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
не е вистина дека е така
второ ако има некој поразличен став од твојот незначи дена не е исправен и дека несмее да ти го каже тоа
трето, како можеш ти или било кој друг да ми кажеш на мене или било кој човек која е вистината за човечкото постоење?
тоа што ти си забегал по една а јас по друга филозофијан не ти дава ни тебе ни мене право да убедуваме луѓе за она што е а што не е вистина, туку да си искажеме став и свое видување на раборите, и ако неможеш да преболиш што некој не се согласува со тебе, искрено не ти е местото тука, без навреда.
ти фурај си што е за тебе прифатливо, јас она што е за мене, аали немој да ме убедуваш дека морам да мислам како тебе или ако не мислам така тогаш сум незнам што.
според Даникен, нсето знаење кое го имаме дадено ни е од вонземјани пред 5000 год и генетски модифицирани за да одговараме на нивните потреби за експлоатација, според библијата бог не створил и ни дал душа и свест, право на избор, и така натак
неможеш да тврдишдека си најпаметен и дека видеото е вистина, тое поглед за вистината гледано од агол на некој си, кој мене лично ми изгледа за глупост.
види медитацијата во сите источни филозофии е состојба на умот со која се креира состојба на самосугестија, веруваш во нешто дека е така по принцип на автосугестија, земаш одредена работа како појдовна точка дека е вистинито и продолжуваш да го развиваш тој систем со помош на разни вежви н адишење, проток на енергија (чи, ки, биоенергија, душа, како сакасш наречи го), и креираш илузии, од кои покасно се чувствуваш поубаво, поисполнето и тн...
сето тоа има сво предности и треба секој од нас да го практикува но никако да тврди дека е тоа некаква вистина или натприродна работа или скриена тајна...
сето тоа се сведува на ниво на подигање на самодоверба, смирување на нерви и т... но повторувам, не е тоа никаква вистина на постоењето или некаква тајна ....

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
не е вистина дека е така
второ ако има некој поразличен став од твојот незначи дена не е исправен и дека несмее да ти го каже тоа
трето, како можеш ти или било кој друг да ми кажеш на мене или било кој човек која е вистината за човечкото постоење?
тоа што ти си забегал по една а јас по друга филозофијан не ти дава ни тебе ни мене право да убедуваме луѓе за она што е а што не е вистина, туку да си искажеме став и свое видување на раборите, и ако неможеш да преболиш што некој не се согласува со тебе, искрено не ти е местото тука, без навреда.
ти фурај си што е за тебе прифатливо, јас она што е за мене, аали немој да ме убедуваш дека морам да мислам како тебе или ако не мислам така тогаш сум незнам што.
според Даникен, нсето знаење кое го имаме дадено ни е од вонземјани пред 5000 год и генетски модифицирани за да одговараме на нивните потреби за експлоатација, според библијата бог не створил и ни дал душа и свест, право на избор, и така натак
неможеш да тврдишдека си најпаметен и дека видеото е вистина, тое поглед за вистината гледано од агол на некој си, кој мене лично ми изгледа за глупост.
види медитацијата во сите источни филозофии е состојба на умот со која се креира состојба на самосугестија, веруваш во нешто дека е така по принцип на автосугестија, земаш одредена работа како појдовна точка дека е вистинито и продолжуваш да го развиваш тој систем со помош на разни вежви н адишење, проток на енергија (чи, ки, биоенергија, душа, како сакасш наречи го), и креираш илузии, од кои покасно се чувствуваш поубаво, поисполнето и тн...
сето тоа има сво предности и треба секој од нас да го практикува но никако да тврди дека е тоа некаква вистина или натприродна работа или скриена тајна...
сето тоа се сведува на ниво на подигање на самодоверба, смирување на нерви и т... но повторувам, не е тоа никаква вистина на постоењето или некаква тајна ....
За повеќето работи си во право ама медитацијата не е состојба на умот.
Она е состојба без ум , или тотално пасивен "мртов" ум.
Не викам дека сум најпаметен , туку дека немам ич памет :)
Односно сум го надминал паметот .

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
Односно сум го надминал паметот .
хахахахахаха
ти си знаеш што имаш и што си надминал...:)
само за медитацијата не се соглагуваме иако знам дека во различни кругови има различни верувања, но сепак од кој агол да гледаш, од кој и да тргнеш, на која школа и да и приопаѓаш, ппак н акрај како резултат не добиваш ништо повеќе од привремен мир, самодоверба и сугестија дека си досегнал некаков врв во трагањето по духовноста или вистината.
таа е различна за секој од нас, не е една и единствена, а тоа е само затоа што сите ние, самите по себе сме различни по капацитет, степен на свесност, убедување, карактер, спосоност за влијание над други или неспособност за потпаѓање на влијанија од страна... едноставно различни сме родени, и затоа јас сум за успивање на кучиња скитници, а ти против, ти мислиш дека со медитацијата одиш надвор од границите на умот, а јас мислам дека е се доа илузија од недостаток или презаситување на мозокот со кислотрод во зависност од начините на дишење и т.н.
затоа нема потреба да се убедуваме туку да си ги кажеме ставовите без осудување и напад кон соговорникот
:smir:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
хахахахахаха
ти си знаеш што имаш и што си надминал...:)
само за медитацијата не се соглагуваме иако знам дека во различни кругови има различни верувања, но сепак од кој агол да гледаш, од кој и да тргнеш, на која школа и да и приопаѓаш, ппак н акрај како резултат не добиваш ништо повеќе од привремен мир, самодоверба и сугестија дека си досегнал некаков врв во трагањето по духовноста или вистината.
таа е различна за секој од нас, не е една и единствена, а тоа е само затоа што сите ние, самите по себе сме различни по капацитет, степен на свесност, убедување, карактер, спосоност за влијание над други или неспособност за потпаѓање на влијанија од страна... едноставно различни сме родени, и затоа јас сум за успивање на кучиња скитници, а ти против, ти мислиш дека со медитацијата одиш надвор од границите на умот, а јас мислам дека е се доа илузија од недостаток или презаситување на мозокот со кислотрод во зависност од начините на дишење и т.н.
затоа нема потреба да се убедуваме туку да си ги кажеме ставовите без осудување и напад кон соговорникот
:smir:
Ок , верувања си се верувања , јас ти кажувам што сум доживеал.
И тоа е за мене крај на сите учења , догми , верувања и слично.
Тоа што викаш за кислородот може да има врска ама кога станува за подигањето на кундалини енергијата кога оди накај
седмата чакра и балансирање на истите . Не сум најупатен у тоа а и многу не сум практикувал јога а и не ме интересира право да ти кажам.
Нападот у случајот со кучињата беше со цел да те донесам у ситуација на повторно размислување :) .
Ако си ми ги читал постовите си приметил дека имам такви "испади" , aма веруј ми со добра намера. :smir:
И по цена да се конфронтирам со некого пак би го направил тоа .
Али за eckhart tolle си во грешка , пробај почни да ја читаш http://www.4shared.com/document/hMu_Bjjv/Eckhart_Tolle_-_Nova_zemlja___.html
ќе се изненадиш што се има да каже тој човек.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Предавање на Jeffrey Satinover во кое се објаснува природата на реалноста!

S

smart ass

Гостин
И на крај не знам дали знаеш за мистикот што му дале ЛСД колку за слон а тој си седел со скрстени нозе и си се смешкал, сите очекувале да почни да трипа а тој муке немал, едноставно човекот одлучил ЛСД да нема влијание врз него.
Мора мала корекција-ова е дезинформација!!

Бучо на човек му немаат администрирано толкава доза,но затоа кога на Слонот му дале "колку за слон"(кг/0.мм) СЛОНОТ УМРЕЛ!!

--- надополнето ---

.
Како не е состојба на умот кога

а медитирањето ти го губи паметот според ова??
Односно сум го надминал паметот
??????

И да е така-што има????

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Мора мала корекција-ова е дезинформација!!

Бучо на човек му немаат администрирано толкава доза,но затоа кога на Слонот му дале "колку за слон"(кг/0.мм) СЛОНОТ УМРЕЛ!!

--- надополнето ---

Како не е состојба на умот кога

а медитирањето ти го губи паметот според ова??

??????

И да е така-што има????
Што мислиш дека треба да има ?

S

smart ass

Гостин
Мислам дека не си над паметот,а ако е така пааа...ти кажи-ја прашав??

Со милион медитации се оди над паметот??

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Паметот е алатка наменета за осознавање на физичката реалност, а физичката реалност не е се што постои.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Мислам дека не си над паметот,а ако е така пааа...ти кажи-ја прашав??

Со милион медитации се оди над паметот??

Нема ништо над паметот , потполна тишина е.
Запази го ова и контемплирај на оваа реченица некое време.
That who you can see, you are not; that which you can observe, you are not; that which you
can become aware of, you are not.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
А каква објективност и насоченост бараш од верник? Терал човекот физика додека можел, кога не можел да оди понатака, запрел и недокажаното го препишал на “голем интелигентен ум“. Човекот ЗАПРЕЛ. А тоа не е карактеристика на научник, туку на верник.
Не навредувај верник, зошто најголемите научници биле верници.

--- надополнето ---

Паметот е алатка наменета за осознавање на физичката реалност, а физичката реалност не е се што постои.
Паметот е алатка за да се познае доброто од лошото, духовноста што е дадена од Бог.

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.140
Поени од реакции
4.020
Аман бре луѓе, просто е срамота како во секој втор пост од форумов правите банални правописни грешки, па научете да пишувате веќе еднаш, во прво одделение деца подобро пишуваат него пола од вас тука! Не е „супстанција“ туку „супстанца“!

За „кој и кои“ и „сфаќам наместо сваќам“ па да не праам муабет, во секој втор пост ги мешате и ја повторувате истата грешка, срамота е колку сте неписмени!

Kajgana Shop

На врв Bottom