Супстанција на универзумот: Материја или свесност.

L

Liberation

Гостин
Материјата онаква каква што ја перцепираме е само енергија кондензирана преку фреквенција, т.е. флуктуацијата во атомското јадро.
Ја све тоа поштуем и не се контрам дека материјата каква што ние ја перцепираме е составена од помали честици со определена фрекфенција. Само, ќе треба да поразговараме за природата на енергијата.

Основа на се е свеста...
"Мојата" или "Твојата" свест се перспективи на апсолутната свест. Кога јас не сум бил роден мојата перспектива (индивидуалност) непостоела, со моето раѓање се формирала одвоена, индивидуална свест или "его", од апсолутната свест.
Каде била снегулката пред да дојде зимата? Каде била земјата пред да постои сонцето?
Која е таа апсолутна свест? Супериорниот ум? Бог?

Да била свеста основа на се’ (вклучително и на твојата свесност), индивидуална или апсолутна, ти сега ќе можеше да зборуваш за искуствата во твоите претходни животи. Ама ти тврдиш дека “твојата перспектива (на свеста) непостоела“ пред да се родиш ти, ами со твоето раѓање таа се формирала одвоена. Тогаш, бидејќи твојата индивидуална свест пред да се родиш била споена, дел од апсолутната свест, кои информации можеш да ни ги пренесеш за неа (пошто си бил дел од неа)?

Некои идеалисти таа апсолутна свест, супериорен ум, го нарекуваат и изедначуваат со денешната перцепија за “бог“. Дали ти себе си се сметаш за “мини-бог“ на Земјата?

--- надополнето ---

Материјализмот поучува дека светот и сите негови законитости можат да се спознаат и дека тоа спознание се случува постепено, но прогресивно, издигајќи се од елементарните претстави за светот, па сѐ до неговата суштина.

За фотонот стои дека има маса 0, ама сепак знаеме дека има маса, мала, скоро нула, ама има (Е=mc)
Глуонот исто така е со 0 за маса. Ама сепак тој е составен дел од протоните и неутроните и учествува во нивната маса.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Сето тоа е во ред.
Но енергијата/фреквенцијата...никогаш нема да се објасни за да можеме да ја перцепираме на квантитавивно-материјалистички мерлив начин.
Нормално дека западно-центричниот начин на декодирање на информации бара егзактни вредности за да може да функционира,но тоа е модел како и сите други,со свои големи ограничувања,тргнувајќи од неможноста да ја прифати субјективната слика која зависи набљудувачот толку колку што и од набљудуваното.
Сега ете се стигна до Хигсовиот бозон како основ на флуктуацијата во јадрото но и тоа не е ни оддалеку конечно,модели веќе има кои и таа честичка ја делат на составни елементи,со што пак се отвара простор за модел каде и составните елементи се делат,и тие шо се делат се делат...тоа ти е како куче кое сака да си ја касне опашката и се врти во круг без да ја дофати...нема крај...
Затоа што едното се содржи во сите и се проектира во сите,како што сите се состојат во едното.
Треба некоја несфатлива парадигма,нешто сосема ново за да може да се “фати“ природата на таа сила во самата суштина,а што веројатно никогаш нема да се случи.
Нема мерлив и квантитативен начин да се долови тоа.
Не барем со декодерот на реалноста кој го имаме на располагање.Умот де...:)

Така да на крајот на приказната како и да вртиш...we gotta take a leap of faith.
Што и не е толку лошо,не барем по мојата перцепција на реалноста...:)

Далеку од некакви религии и готови модели на верувања и ритуали...знаеш како велат...god save us from religion...:vozbud:

L

Liberation

Гостин
Сега ете се стигна до Хигсовиот бозон како основ на флуктуацијата во јадрото но и тоа не е ни оддалеку конечно,модели веќе има кои и таа честичка ја делат на составни елементи,со што пак се отвара простор за модел каде и составните елементи се делат,и тие шо се делат се делат...тоа ти е како куче кое сака да си ја касне опашката и се врти во круг без да ја дофати...нема крај...
Затоа што едното се содржи во сите и се проектира во сите,како што сите се состојат во едното.
Треба некоја несфатлива парадигма,нешто сосема ново за да може да се “фати“ природата на таа сила во самата суштина,а што веројатно никогаш нема да се случи.
Нема мерлив и квантитативен начин да се долови тоа.
Не барем со декодерот на реалноста кој го имаме на располагање.Умот де...:)
Ама немој толку брзо да се откажуваш, брат :)
Пред само 2500 години, Хераклит збореше за четири основни елементи елементи: земја, вода, воздух и оган.

Денес зборуваме за составните делови на протоните и неутроните.
Таа “несфатлива парадигма, нешто ново за да се сфати“ не се открива со откажување (“нема крај“) и препуштање во рацете на “големиот ум“.

Замисли само на кое ниво биле нашите предци пред 200.000 години, па пред 2.000, што се е откриено пред 200, а каде ќе бидеме за 20 години...

Свеста е таа која еволуира, благодарение на искуството на материјата, која ете, има способност да се трансформира во посложени форми.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ама немој толку брзо да се откажуваш, брат :)
Пред само 2000 години, Аристотел збореше за четири основни елементи елементи: земја, вода, воздух и оган.

Денес зборуваме за составните делови на протоните и неутроните.
Таа “несфатлива парадигма, нешто ново за да се сфати“ не се открива со откажување (“нема крај“) и препуштање во рацете на “големиот ум“.

Замисли само на кое ниво биле нашите предци пред 200.000 години, па пред 2.000, што се е откриено пред 200, а каде ќе бидеме за 20 години...

Свеста е таа која еволуира, благодарение на искуството на материјата, која ете, има способност да се трансформира во посложени форми.
Нема начин...тоа е.Нема начин со сето искуство,научно и било какво до кое се дошло до сега,да се стигне до краен одговор.Цело време честичката ќе се дели и дели и дели...со секое ново отритие ќе има нов предизвик...до бескрај.
Ок,не може да се тврди дека некоја сосема нова парадигма нема некогаш да овозможи и одговор на тоа прашање...иако не можам ни да почнам да перцепирам што и како и кога би било тоа.
Hence the leap of faith...:)

Голем ум...треба да се тргне настрана религиското гледање за некаков страшен,семоќен ентитет со човечки особини да казнува,наградува и гледа све како Големиот Брат во 1984, и она кое што се нарекува универзална свест.Религиите ја ограничуваат перцепцијата и ја манипулираат и се зло.
Универзална свест која едноставно е.
Ниту казнува ниту наградува,не зависи од нашето толкување за неа,ниту од нешто друго.Нема рај со харфи и девици,нема пекол со ѓаоли и казани.
Не е толку страшно...:)

Можеби единствено нешто кое го имаме е да осетиме поврзаност со таа универзална свест.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Далеку од Сончевиот систем има толку многу системи и галаксии, кои егзистираат без да бидат спознаени од човекот.
Прво, ова неможеш да го тврдиш, затоа што ако пробаш, ќе бидеш контрадикторен на самиот себе си, со оглед дека ти немаш никакви спознанија за истата случка.
Затоа, теоријата, вака објаснета, ти паѓа во вода.
Тие за тебе не постојат?
Токму така. Тие за мене не постојат. Исто како што за тебе не постои господ. (во случајов и за мене)
Исто како што за изолираното амазонско племе не постои технологија. Исто како што за луѓето не постоел плутон дур не го откриле.

И сега, знам, како и погоре, ќе ми кажеш "Тоа што ти незнаеш, или не си свесен, не значи дека не постои."
Горе доле, да. Али можам да си дозволам да кажам "Не постои." затоа што немам никакви спознаниа за субјекотот, па субјектот не постои за мене.
Сега ќе ми кажеш, ако не постои за тебе, постои за мене.
Ако во случајот, ти постоиш за мене, а субјектот постои за тебе, тогаш и субјектот постои за мене.
А ако ти не постоиш за мене, тогаш не ме боли кур дали субјектот постои за тебе, зашто не постоиш ни ти, ни субјектот за мене. :)
Сега ќе ми кажеш, светот не се врти околу тебе.
Ја ќе те прашам, околу кого се врти? :)

Можела материјата и без човекот, и ќе може.
Тука, се слагам... о_о

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
+ глас за материјата
свесност е само начин на перцепирање
материјата е таму без да знаеме ние за неа
убав пример дае гадхејтасол со “технологијата“ и “домородците“
тие се свесни, и за нив не постои технологија
така за нас “не“ постои материја - која сепак е таму

едит:
@господ
пер да, моеш да каеш дека за тебе “не постои“ материјата, ама не можеш да докажеш дека не постои (не ми врти докажување на негација тука) исто како што не можеш да докажеш дека постои
али па не е интересно да си неопределен цел живот и да викаш “знам дека ништо не знам“ :)
затоа бирам страна = “ваљда постои“

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
+ глас за материјата
свесност е само начин на перцепирање
материјата е таму без да знаеме ние за неа
убав пример дае гадхејтасол со “технологијата“ и “домородците“
тие се свесни, и за нив не постои технологија
така за нас “не“ постои материја - која сепак е таму
Неможеш да кажеш дека сепак е таму, затоа што незнаеш дали е таму, затоа што не постои за тебе :)

Сеа, претоставувам, ќе ми наметнеш "Ама види, ние да речеме, ги глеаме доморотците од авињон толку високо, шо они не не гледаат нас, па ние сме свесни за нивното и за нашето постоење, а тие не се свесни за нашето, туку само за нивното, па затоа нивната свест нема никаква врска со тоа дали ние постоиме или не.."
WRONG.

На нив неможеш да им кажеш дека грешат.
Затоа што Не грешат. Затоа што они СТВАРНО незнаат дека ние постоиме, согласно со тоа, ние НЕ постоиме во нивниот ум.
Се додека не се појавиме, и почнеме да постоиме о_о

L

Liberation

Гостин
Прво, ова неможеш да го тврдиш, затоа што ако пробаш, ќе бидеш контрадикторен на самиот себе си, со оглед дека ти немаш никакви спознанија за истата случка.
Затоа, теоријата, вака објаснета, ти паѓа во вода.
Ама ти сакаш да кажеш дека јас не постојам затоа што ти мене не ме знаеш лично??? Па тоа е апсурдно. И сите галаксии не постојат се’ додека не ги видиме преку Хабл? Тие настануваат во моментот кога ќе ги спознаеме? :jaj:

Не постојам -ЗА ТЕБЕ. А тоа е ептен различно од тоа дали јас постојам или не.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ама ти сакаш да кажеш дека јас не постојам затоа што ти мене не ме знаеш лично??? Па тоа е апсурдно. И сите галаксии не постојат се’ додека не ги видиме преку Хабл? Тие настануваат во моментот кога ќе ги спознаеме? :jaj:

Не постојам -ЗА ТЕБЕ. А тоа е ептен различно од тоа дали јас постојам или не.
Ма све тоа уреду.
Само докажи ми дека тие галаксии шо до сеа не си ги видел со Хабл постојат, па ќе праиме муабет :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ма све тоа уреду.
Само докажи ми дека тие галаксии шо до сеа не си ги видел со Хабл постојат, па ќе праиме муабет :)
пер да, моеш да каеш дека за тебе “не постои“ материјата, ама не можеш да докажеш дека не постои (не ми врти докажување на негација тука) исто како што не можеш да докажеш дека постои
али па не е интересно да си неопределен цел живот и да викаш “знам дека ништо не знам“ :)
затоа бирам страна = “по моја логика - постои“
малце ми ја бегаш темава
свесност или материја?
не дали плуто е планета или ѕвезда џуџе или штајазнам таму

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
малце ми ја бегаш темава
свесност или материја?
не дали плуто е планета или ѕвезда џуџе или штајазнам таму
Нешто измеѓу, да ти кажам прао...
Некоја фузија од Материјализам и субјективен идеализам..
Сметам дека материјата е примарна и таа може да си постои без наше спознание...
Ама ако неаме ние спознание за неа, таа за нас не постои о_о
А ако не постои за нас, за кого постои? о_о
Ипак, субејт си, немоеш да ми фураш муабети со "Објективно гледано" зашо твоето објективно гледање е субјективно гледање како би изгледало објективното огледање.
Само Господ глеа објективно. Ваљда.
Шознам.
Викаат дека он е секаде о_о
Who knows...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Нешто измеѓу, да ти кажам прао...
Некоја фузија од Материјализам и субјективен идеализам..
Сметам дека материјата е примарна и таа може да си постои без наше спознание...
Ама ако неаме ние спознание за неа, таа за нас не постои о_о
А ако не постои за нас, за кого постои? о_о
Ипак, субејт си, немоеш да ми фураш муабети со "Објективно гледано" зашо твоето објективно гледање е субјективно гледање како би изгледало објективното огледање.
Само Господ глеа објективно. Ваљда.
Шознам.
Викаат дека он е секаде о_о
Who knows...
вау
субјективно мислење на објективно прашање xD
за кого постои? хм...шо знам
дали тоа шо не ја глеаме ултравиолетовата светлина за нас не постои?
кога ни ги сјебуе очите и гори кожата, али сепак не ја глеаме?
за нас не постои а за птиците кои ја гледаат - да?
чуден одговор пер

постои за сите
дали сме СВЕСНИ дека постои, друго прашање
стојам на материјализам

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.249
Поени од реакции
12.260
Извинете што ќе се замешам. Можеби и грешам, но ќе ме извините, морам да прашам:

Вие сакате да го оправдате незнањето, немоќта на вашето индивидуално спознавање како причина за непостоење на индивидуалната свест на некој ентитет, дури и непостоење на ентитет?
Не сакате/неможете да докажете/покажете дека материјата(универзумот) Е свесност или пак можеби сметате дека тие две се одвоени ?
Дали сте размислувале како се спроведуваат Законите на универзумот од неговите најголеми делови, па се до најмалите? Знаеме дека постојат закони, полека ги отркиваме применуваме.... но сепак не знаеме доволно точно како се спроведуваат на дело? Треба енергијата да е свесна за да ги спроведе Законите, и изгради материја која ние Луѓето(како најсвесни тука на Земјата) ќе ја спознаеме и имаме можност да се изградиме себе си, и да играме по истите Закони?

Малку "човечка" логика и игра:
Сите се согласуваме (барем оние кои се занимаваат со наука) дека сепак докажавме дека атомот е бесконечно голем, и не содржи честички туку енергии на различни фреквенции.
Бидејќи "веруваме" дека се е изградено од атоми(колку е точно, нема да навлегувам, земете студирајте ја темата), значи се е изградено од енергија. А бидејќи веруваме дека сепак човекот(како дел од универзумот, парче од енергија која свесно ја викаме Јас и манипулираме со неа преку закони) е свесно суштество, исто така свесно суштество/супстанција ќе е и каменот бидејќи и тој е дел од универзумот изграден од атоми (енергија).
Разликата е само во фреквенциите на енергија а со тоа можеби и разлика во свесноста помеѓу човекот и каменот, помеѓу човекот и птицата.
Зарем не е супстанцијата на Универзумот Свесна Материја?

П.С. Нечија свесност за универзумот(и неговите закони) не е фактор за постоење или не, на друга свесност или ентитет!

L

Liberation

Гостин
Ма све тоа уреду.
Еве, до пред 4 дена, не постоеше една ваква планета, сега постои (ако појќе така милуваш):
30.09.2010

Открина планета надвор од сончевиот систем, која има услови неопходни за живот. Американски научници од Колумбија објавија дека планетата е три пати поголема од Земјата и е оддалечена 195 трилиони километри.

До сега се откриените 500 планети надвор од сончевиот систем, кои се наоѓаат или на жешката или на студената страна од таканаречената „населлива“ зона.

Новата планета се наоѓа токму во средината. Таа кружи околу ѕвездата „Глис 581“. Но, не ротира многу, поради што едната нејзина страна и е секогаш светла, а другата темна.

Температурата достигнува од минус 4 до 71 степен.
Е, тие 500 планети постоеле и пред да ги откриеме. Постојат уште милиони такви. И ќе ги откриеме!

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Извинете што ќе се замешам. Можеби и грешам, но ќе ме извините, морам да прашам:

Вие сакате да го оправдате незнањето, немоќта на вашето индивидуално спознавање како причина за непостоење на индивидуалната свест на некој ентитет, дури и непостоење на ентитет?
Не сакате/неможете да докажете/покажете дека материјата(универзумот) Е свесност или пак можеби сметате дека тие две се одвоени ?
Дали сте размислувале како се спроведуваат Законите на универзумот од неговите најголеми делови, па се до најмалите? Знаеме дека постојат закони, полека ги отркиваме применуваме.... но сепак не знаеме доволно точно како се спроведуваат на дело? Треба енергијата да е свесна за да ги спроведе Законите, и изгради материја која ние Луѓето(како најсвесни тука на Земјата) ќе ја спознаеме и имаме можност да се изградиме себе си, и да играме по истите Закони?

Малку "човечка" логика и игра:
Сите се согласуваме (барем оние кои се занимаваат со наука) дека сепак докажавме дека атомот е бесконечно голем, и не содржи честички туку енергии на различни фреквенции.
Бидејќи "веруваме" дека се е изградено од атоми(колку е точно, нема да навлегувам, земете студирајте ја темата), значи се е изградено од енергија. А бидејќи веруваме дека сепак човекот(како дел од универзумот, парче од енергија која свесно ја викаме Јас и манипулираме со неа преку закони) е свесно суштество, исто така свесно суштество/супстанција ќе е и каменот бидејќи и тој е дел од универзумот изграден од атоми (енергија).
Разликата е само во фреквенциите на енергија а со тоа можеби и разлика во свесноста помеѓу човекот и каменот, помеѓу човекот и птицата.
Зарем не е супстанцијата на Универзумот Свесна Материја?

П.С. Нечија свесност за универзумот(и неговите закони) не е фактор за постоење или не, на друга свесност или ентитет!
Е ај сеа, се е теорија, се е релативно, не сме компетентни, ништо не е факт, не постои апсолутна вистина, ќе си ќутиме и ќе си постои форумов така :)

Обожаам форумџии кои се убацуваат со “се е релативно, ништо не знаеме дефинитивно“ пост.

Kajgana Shop

На врв Bottom