Па општа култура е да му честиташ, да му посакаш успех, а не да му речеш дека не го бива. На фејсбук има 12.000 обожаватели, очигледно го бива.Корекција, некои од нас го критикуваа уште кога почна да пишува во неуспешниот проект на геровски „СЕГА“.
Патем, порано јас и Јован соработувавме, споделувавме линкови од нет и контакти од реалниот живот. Кога му пишав дека не го бива на ТВ ме избриша од пријатели на ФБ.
А на некои теми на форумов едно 90 посто кукаат дека некои работи сакаат „да им се кажат во лице“, сите луѓе да се што повеќе директни, без лижење и слично... :smir:Па општа култура е да му честиташ, да му посакаш успех, а не да му речеш дека не го бива. На фејсбук има 12.000 обожаватели, очигледно го бива.
Има работи за кои не треба и работи за кои треба искреност. Значи мене некој на моја свадба ако ми рече венчаницата дека не ми е убава, нема веќе да го погледнам во очи. Значи ми ја уништил најважната ноќ од животов. Исто важи и за работно место, и кога сме биле помали матурата ни била wow и фала Богу дека ако не ти се свиѓа како е облечена некоја другарка нема тоа да и го плеснеш во лице. Чак што више, претпоставувам дека Јофе има факултет за оваа дејност и не може ти на некој откога го направил тој избор да му кажеш дека не го бива. Замисли, јас сум програмер, апсолвент, и мене сега некој да ми рече дека нема да успеам во животов со таа професија. Па тој човек е злобен.А на некои теми на форумов едно 90 посто кукаат дека некои работи сакаат „да им се кажат во лице“, сите луѓе да се што повеќе директни, без лижење и слично... :smir:
Јофе сеуште е студент по новинарство, но тоа и не е толку битно. Кога пишуваше како дописник за Дневник му кажував дека му се добри текстовите. Кога пишуваше и фотографираше за Demotix му кажував дека е добар. Во Шпиц и Време исто така се случуваше да има негови текстови и беше ОК. Ама за на ТВ НЕ Е.Има работи за кои не треба и работи за кои треба искреност. Значи мене некој на моја свадба ако ми рече венчаницата дека не ми е убава, нема веќе да го погледнам во очи. Значи ми ја уништил најважната ноќ од животов. Исто важи и за работно место, и кога сме биле помали матурата ни била wow и фала Богу дека ако не ти се свиѓа како е облечена некоја другарка нема тоа да и го плеснеш во лице. Чак што више, претпоставувам дека Јофе има факултет за оваа дејност и не може ти на некој откога го направил тој избор да му кажеш дека не го бива. Замисли, јас сум програмер, апсолвент, и мене сега некој да ми рече дека нема да успеам во животов со таа професија. Па тој човек е злобен.
Добро, не фаќај толку за срце, не беше само за тебе моето мислење туку за сите 100 души кои пишале на темава, од кои 90 го пцујат детето.Јофе сеуште е студент по новинарство, но тоа и не е толку битно. Кога пишуваше како дописник за Дневник му кажував дека му се добри текстовите. Кога пишуваше и фотографираше за Demotix му кажував дека е добар. Во Шпиц и Време исто така се случуваше да има негови текстови и беше ОК. Ама за на ТВ НЕ Е.
Значи има луѓе што се за ПРЕД и за ПОЗАДИ камери. Јове е од оние што за позади, ама ете, сака пред камери, нека му е. А од тие 12 илјади што му стиснале лајк, исто така имаат стиснати лајк и на фан пејџот на СДСМ. Меѓутоа тоа е друг муабет.
Чекај, зошто не го бива? Не е доволно убав?Јофе сеуште е студент по новинарство, но тоа и не е толку битно. Кога пишуваше како дописник за Дневник му кажував дека му се добри текстовите. Кога пишуваше и фотографираше за Demotix му кажував дека е добар. Во Шпиц и Време исто така се случуваше да има негови текстови и беше ОК. Ама за на ТВ НЕ Е.
Значи има луѓе што се за ПРЕД и за ПОЗАДИ камери. Јове е од оние што за позади, ама ете, сака пред камери, нека му е. А од тие 12 илјади што му стиснале лајк, исто така имаат стиснати лајк и на фан пејџот на СДСМ. Меѓутоа тоа е друг муабет.
Значи не ми се верува дека ќе коментирам на темава, ама ај...Има работи за кои не треба и работи за кои треба искреност. Значи мене некој на моја свадба ако ми рече венчаницата дека не ми е убава, нема веќе да го погледнам во очи. Значи ми ја уништил најважната ноќ од животов. Исто важи и за работно место, и кога сме биле помали матурата ни била wow и фала Богу дека ако не ти се свиѓа како е облечена некоја другарка нема тоа да и го плеснеш во лице. Чак што више, претпоставувам дека Јофе има факултет за оваа дејност и не може ти на некој откога го направил тој избор да му кажеш дека не го бива. Замисли, јас сум програмер, апсолвент, и мене сега некој да ми рече дека нема да успеам во животов со таа професија. Па тој човек е злобен.
Ама не е битно. Битна е намерата. Реков, мене сега некој ако ми рече дека сум срање програмер, мене тоа страшно ќе ме повреди. И би го избришала од фејсбук, како што тоа го направил Јофе. Јас цел живот го имам посветено на тој факултет и сега мене некој добронамерен другар кој btw нема кредибилтет да ми кажува дека немам врска?Значи не ми се верува дека ќе коментирам на темава, ама ај...
Срце, факултетот не е мерило за квалитет. Во никој случај.
Кога тоа што ќе го кажеш нема ништо да смени, а само ќе повреди некого, и ти свесен си за тоа, тогаш ти не си човек.Втора работа, според твојов пост, човек не смее да му даде критика на друг човек за својата работа. Значи сите ќе си живееме во прекрасен свет кај што ќе се лажеме едни со други, ама битно ќе кажуваме се најдобро едни за други. За она што навистина го мислиме кому му е гајле.
Срце, кога се занимаваш со јавна работа, мораш да бидеш спремен на секакви критики... И позитивни и негативни. Не само со јавна, со било каква да се занимаваш, ама поготово кога е јавна професија во прашање секакви коментари ќе има, затоа што не сите имаат исти вкусови.Ама не е битно. Битна е намерата. Реков, мене сега некој ако ми рече дека сум срање програмер, мене тоа страшно ќе ме повреди. И би го избришала од фејсбук, како што тоа го направил Јофе. Јас цел живот го имам посветено на тој факултет и сега мене некој добронамерен другар кој btw нема кредибилтет да ми кажува дека немам врска?
--- надополнето ---
Не ме разбра, муабетот не ми беше дека Јофе чим има факултет, одма го бива, туку дека чим веќе го направил својот животен избор, не треба да му речеш дека згрешил.
Ама знаеш што е финтава? Што сите на темава плукаат по ликот, а никој не кажува зошто.Е сега јас не сум од оние луѓе кои ги сакаат плукачите, ако нешто не ти се допаѓа не го гледај, не го читај итн. Ако имаш конструктивна критика сподели ја за да се поправат работите, да им дадеш посакуван правец. Ако пак навистина нешто не ти се допаѓа игнорирај го. Да го сфатеа тоа повеќето немаше темава да стигне до толку постови, ќе замреше. Единствен начин да се убие неквалитетот е да се игнорира неговиот прозивод. Барем јас тоа го правам, не пишувам пакости и пцовки на туѓа сметка зашто неговото дело не ми се допаѓа, за да се создаде нешто треба труд и тоа го почитувам без разлика дали производот ми се допаѓа или не. Но, затоа го игнорирам она што не ми се допаѓа. Единствено тој начин за мене е можност за фер плеј меѓу создавачот и конзументот. Секако не во сите области може ова да се примени, но во новинарство и те како може.
Точно. Ама кога тие критики се од твои другари, и сите се плукања, исмејувања и пцуења, не е фер. Знам, сте иделе на собиранки со Јофе, и сега вака да го плукате не е фер. Па не ви направил нешто лично, скраја да е.Срце, кога се занимаваш со јавна работа, мораш да бидеш спремен на секакви критики... И позитивни и негативни. Не само со јавна, со било каква да се занимаваш, ама поготово кога е јавна професија во прашање секакви коментари ќе има, затоа што не сите имаат исти вкусови.
Добро, не фаќај толку за срце, не беше само за тебе моето мислење туку за сите 100 души кои пишале на темава, од кои 90 го пцујат детето.
Не ти треба школо за да можеш да кажеш дека некој филм не ти се допаѓа или дека некоја песна е ужасна, или па добра.Ама не е битно. Битна е намерата. Реков, мене сега некој ако ми рече дека сум срање програмер, мене тоа страшно ќе ме повреди. И би го избришала од фејсбук, како што тоа го направил Јофе. Јас цел живот го имам посветено на тој факултет и сега мене некој добронамерен другар кој btw нема кредибилтет да ми кажува дека немам врска?
Да, ама зошто да го нервираш некого и да му речеш дека не го бива? Ти нема ништо да промениш со тоа, епа тогаш која е целта?Не ти треба школо за да можеш да кажеш дека некој филм не ти се допаѓа или дека некоја песна е ужасна, или па добра.
Исто како што не треба да си дегустатор за да знаеш што е вкусно јадење
Јас не го плукам, не коментирам никого, претходниот пост ми беше прв на темава, затоа што морав да искоментирам. За Јофе немам коментар, затоа што не го гледам. Ниедна емисија немам фатено, не го гледам едноставно, не само него, не гледам телевизија општо, па затоа и не коментирам.Точно. Ама кога тие критики се од твои другари, и сите се плукања, исмејувања и пцуења, не е фер. Знам, сте иделе на собиранки со Јофе, и сега вака да го плукате не е фер. Па не ви направил нешто лично, скраја да е.
Ако не го бива, да не треба да му речам браво. Многу нормално е ако го познавам да му кажам дека не го бива, навреме да прекине за да не се брука повеќе.Да, ама зошто да го нервираш некого и да му речеш дека не го бива? Ти нема ништо да промениш со тоа, епа тогаш која е целта?