Лозарите блокираат, Пешевски и Димовски ги разубедуваат.

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
За секој договор важи дека плаќањето ако не е наведено за колку време треба да се направи е еден месец од добивањето на робата, потоа има законска затезна камата и н акрај блоикрање на сметка. Тоа што тој сељак кој ти го вреѓаш, мислам на сељакот од росоман нели, нема моќ кај помаранџестиве да се побуни, го гледаат како никој и ништо не е крив што ти неможеш да стигнеш на авион, ти губиш 500 евра, он губи се што створил, и немој да си себичен и да вреѓаш кога незнаеш што збориш. Спомнувањето на фамилијата е твој личен дострел во твоето ниво на образованост така да... тргни си порано стигни си навреме, штрајкот беше најавен никој не се заинтересира да праша дали е проодно па така да...
и јас чекав 4 часа пред да свртам кола и да тргнам преку прилеп брод и кичево за скопје па никому ништо. БОЛНИТЕ СЕКОГАШ СЕ ПРОПУШТАЛЕ ДА ПОМИНАТ А ТОА ШТО ТЕБЕ НЕ ТЕ ПУШТИЛЕ ЗА НА РАБОТА МИСЛАМ ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ДАЈТЕ ЛУЃЕ ДА ПЛАЧЕМЕ. Проблемите не се само нивни, проблемите се од 10 будали кои нив го ебат за грозје, друг за млеко, трети за незнам што... сите нас не ебат, и ако мислиш дека некој нормален ќе се сожали над тебе се лажеш. Нивно право е да протестираат, твое е да пцуеш, едни трпат за леб други бистрат политика
Тоа е Македонија, себичност и сеир... жално... :toe:

Државата го откупува грозјето?
Јас колку што знам винариите се во приватна сопственост конкретно Тиквеш е на Свето од Пивара. Нека поапсат се од тоа сељачиштата Росомански, нека оди на Водно нека му блокира на Свето и слични на нему газди винарии со кој имаат потпишано договор и куќи, вили и се што има, не недолжен народ да страда.

Мене ми борчи комшијата 100 евра една година, па не ја блокирам цела улица за тоа.

Да, во "приватна" сопственост. Запрашај се кој му го продаде и за колку пари, асвалтот во округот на Тиквеш вреди повеќе од сумата за што тој го купи.
А ти граѓанину, изгледа не знаеш како е да работиш цела година на поле и нива, само за да преживееш и да ја истуркаш годината некако, не си осетил на твоја кожа изгледа. Народот е веќе очаен, тоа е последно што му остана. Овие луѓе страдаат цело време, за разлика од тебе 3 дена и некои други.

И јас денеска требаше да одам за Скопје, имав работа, но неможев да поминам, па сосем ги разбирам.

Но може и не требало да биде тука поставен протестот, подобро би било Скопје да се блокира кај Петровец и скопска пивара...

Сељако од Росоман и сите други од цела Македонија се тие што ја произведуваат најдобрата храна во светот, овошје, зеленчук, вино итн. покажи малку почит спрема нив. И не излегуваат да блокираат патишта затоа што им е супер во животот, за парче леб излегуваат. Не е крив сељакот од Росоман што таму некој политичар за ич пари ја има дадено винарската визба што тој и неговите предци со пот ја имаат изградено.
Ајде сега искрено кажи колку ти значат тие 500 евра и да ги изгубиш? Еден ручек? Тие имаат се изгубено, тоа можеш да го разбереш?

буцио јас друго проповедам во постот ама изгледа сите се сентимантални кога се однесува за земјоделците(ајде да не бидам безобразен гледам скокотливе сте околу сељак иако друго мислев под тоа сељаци) мислам ова се однесува глобално. Треба да си наивен ако мислиш дека таму тие умираат од јадење или се социјални случаеви па тоа е причината што излегле на протестот. Јас кажувам дека нема никаква основа да блокираат улици и дека борбата треба да се води по судови.
Ајде да земеме хипотетички јас сум сопственик на фирма, градам станови за ЈСП и мене државата по основ неисплатени барања ми должи еден милион евра. Значи државата мене ми должи лично не правен субјект како винарска визба како во случајот со лозарите, следен чекор е да земам цела механизација и да го блокирам истиот пат за време на берба на грозјето ете зошто државата ми должи милион евра (имам поголема основа од лозарите, имам дури и документи) ти знаеш дека јас по 20 минути ќе бидам во ИЗ Кавадарци и ќе ми стегнат кривична пријава за два дена.Тогаш е во ред да се имплементира правниот поредок во државата дури и на форумот ќе има пофалби арно ама во случај кога се работи за земјоделците кој најчесто се манипулирани политички тогаш сите почнуваат да рикаат како магарина правдаааааа.....Правдааааааа.
Ајде таму нека ги соберат во комбе и нека заличи ова држава на нешто, млекари, лозари, тутунари, пченицата се само тие се обесправени

буцио јас друго проповедам во постот ама изгледа сите се сентимантални кога се однесува за земјоделците(ајде да не бидам безобразен гледам скокотливе сте околу сељак иако друго мислев под тоа сељаци) мислам ова се однесува глобално. Треба да си наивен ако мислиш дека таму тие умираат од јадење или се социјални случаеви па тоа е причината што излегле на протестот. Јас кажувам дека нема никаква основа да блокираат улици и дека борбата треба да се води по судови.
Ајде да земеме хипотетички јас сум сопственик на фирма, градам станови за ЈСП и мене државата по основ неисплатени барања ми должи еден милион евра. Значи државата мене ми должи лично не правен субјект како винарска визба како во случајот со лозарите, следен чекор е да земам цела механизација и да го блокирам истиот пат за време на берба на грозјето ете зошто државата ми должи милион евра (имам поголема основа од лозарите, имам дури и документи) ти знаеш дека јас по 20 минути ќе бидам во ИЗ Кавадарци и ќе ми стегнат кривична пријава за два дена.Тогаш е во ред да се имплементира правниот поредок во државата дури и на форумот ќе има пофалби арно ама во случај кога се работи за земјоделците кој најчесто се манипулирани политички тогаш сите почнуваат да рикаат како магарина правдаааааа.....Правдааааааа.
Ајде таму нека ги соберат во комбе и нека заличи ова држава на нешто, млекари, лозари, тутунари, пченицата се само тие се обесправени

Бандажи се на власт 20 год, затоа не ти е ни тебе лесно ни нив, но имам разбирање и за нив и за тебе, и мене ми должат, и никој не живее убаво, па ако јас и ти не сме кренале глас некој мора, судовите се државни, ама патиштата се народни, сите не боли коа к есе затвори пат, сите осеќаме а у суд можеш само да плачеш и плачеш и на крај да бидеш избркан. Кај што има сил анем аравдина, ако по тоа правило владеат, дајте по тоа да им покажеме кој е кој, нека штрајкуваат нивно право е, барем ако се им земала владата, да не бидеме и ние ѓубриња и ние да правиме себични работи, да не им го земаме ние тоа право и да не им го оспоруваме малку поддршка неболи :smir:

1. Абре човек, лани знаеш колку луѓе починаа, од инфаркт заради тоа грозје, зошто до гуша се заглавени со кредити и хипотеки. Ланската реколта не е исплатена, а не па овогодинешната. Сите тие што се на протестот живеат од грозјето.
2. Никој таму не е политички манипулиран, само си ги бараат своите пари. Како потсетување, беше избркан Љубе Бошковски во Неготино, кој сакал да им држи говор, иако тој негира дека бил избркан.
3. Вистина им е тешко на земјоделците што си ги набројал, обесправени се до немај каде.

Се изживуваат врз лоазрите.
Прво цените се преку 50% ниски, лани смедеревка беше 10-8 денари сега нема над 4, шардоне 18-19 сега нема над 8 итн.
Ако цените се ланските винариите се незаинтересирани, но ако се новите пониски се заинтересирани за откуп.
Криминал од страна на државата. За секој откупен килограм винариите добиваат 6 денари, и плус 2 ден. субвенции за секое литро вино извезено.
Смедеревката се користи како база во сите вина(нешто слично како тиквата кај густите сокови). Од приближно 2-2.5 килограми се прави литар вино. Смедервка=4 ден. Со самиот откуп винариите се во ќар од два денари, и плус со извозот испаѓа откуп безпари.
Но државата субвенции дава на 5-6 богаташи кои се сопствениц на винариите, а остава приближно 70.000 луѓе без субвенции и со неисплатени суми од ланската берба, во долгови да се снаоѓаат како знаат и умеат без нејзина помош. И после оние од владата ке се прекупуваат дали биле црвените или сините криви, преродби во 100 чекори и што уште не. А поединци дебело профитираат.

Во право се лозарите што си ги бараат парите, меѓутоа работава оди надвор од контрола. Ако веќе сакаат да постигнат нешто нека оди и нека протестира пред влада, а не да ја блокира пола држава три дена. Треба ли Кавадарци да се снабди со леб, млеко, има еден куп луѓе кои патуваат во и од Кавадарци за работа. Немаат мака само лозарите и ова не е начин. Ако и утре не се тргнат блокадите тогаш му е мајката пуштање полиција и пендракот по сите.

Треба штрајкови и тоа помасовно од една страна млекарите си штрајкуваа кога им требаше сега лозарите утре житарите наместо одеднаш сите да излезат тие се делат абе по еден денар да им го зимаат ако не им чини нека го фрлат шунтави едни

Со неплаќањето на парите на лозарите тиквешијата полека изумира на економски план и се намалува куповната моќ на луѓето, а со тоа се загрозени сите приватни фирми и претпријатија, независно дали станува збор за купување или подновување на граѓаните(бела техника, мебел, облека, прехранбени продукти и др). Од тие пари што не се исплатени живеат градовите во тиквешијата.

Пред некоја година истото беше и со Прилеп и неговата околина со тутунот. Не беше добро платен и народот таму немаше можност нешто да купи и сите страдаа, но сега откога се субвенционира со 1 евро, се покачи цената и се исплаќа на време, градот изгледа сосема различно.

Сега на протест треба да се дигне цел народ, независно дали некој не чека пари од грозјето, сите трговци и дуќанџии...плус подршка во овој момент треба од сите земјоделци.

1. Абре човек, лани знаеш колку луѓе починаа, од инфаркт заради тоа грозје, зошто до гуша се заглавени со кредити и хипотеки. Ланската реколта не е исплатена, а не па овогодинешната. Сите тие што се на протестот живеат од грозјето.
2. Никој таму не е политички манипулиран, само си ги бараат своите пари. Како потсетување, беше избркан Љубе Бошковски во Неготино, кој сакал да им држи говор, иако тој негира дека бил избркан.
3. Вистина им е тешко на земјоделците што си ги набројал, обесправени се до немај каде.

Знае бе некој од вас како изгледа договорот на лозарите со винарските визби

. Има на него напишано цена и краен рок на исплата?
. Ако има дали е поднесена приватна тужба и пред колку време?
. Ако е поднесена и се заташкува тогаш нека се блокира судот.
. Ако немаат договор, немаат ниту поднесено тужба и му го дале грозјето на жими мајка нека ги поапсат сите за нарушување на јавен ред и мир мислам ова за нивно добро за другата година пак да не му го дадат на жими мајка

Немам јас ништо против да се слушне незадоволството на народот, сигурно е таа намерата на протестот ама блокирање на патишта воопшто не е некоја работа која би била во нивна корист или во нечија има и други варијанти како што спомнав погоре.

Windfucker
od teski seljanduri kako tebe sto gi napolnaa gradovite pa sega glumat nekakvo ludilo strada ovaa drzava..seljanduri ne e = na selani..
koga citam vakvi postovi koge nekoe vakvo sitno coece nema ni gram razbiranje za ovie napateni rabotnici, mi se kreva kosata na glavata..avion, pa zamisli moralo taxi da se plati, pu da ti ebam gadot..trgni si porano, sledi sto se slucuva, se izmisli radioto i televizorot odamna pa sledi slucuvanja..

Вкупната сума што изнесува за целосен откуп на грозјето е околу 30 милиона евра е сега нашите винарски мафијаши на големите винарски визби што се неспособни и неможат да го пласираат работа е друга работа, уствари они можат само финтата е што држат цена и сакаат да прават екстра милионски профити наместо да земат 30+ милиона евра плус они сакаат 50-60 да речеме... е небива така ако треба ќе работат и со 0 профит ако треба една година е неможе во време на финансиска да прават 20-30 милиона евра профит чист за истите винарии ги земаа за беспари. Друго решение ако немаат навистина профит винариите и неможат да го пласираат истото тогаш зошто не дозволат на владата да учествува откупувањето на грозјето да речеме и она да го плаќа по реална сума што ја бараат земјоделците а винариите нека ги отстапат капацитетите на Владата па она ќе си среди.. ама небива зошто не им одговара зошто се мафијаши и сакаат само екстра профити.

На крај краева ако нема решение нека плати владата едно 10-12 милиони евра да им даде на лозарите по 6 денари по килограм и они нека не го продаваат на винариите нека го искористат за вино/ракија и на крај краева што остане на ниви и готово. Нашле ова винарииве овци и мислат ќе ги стрижат така лесно мафијаши се и ништо друго.. арно знаат оние што имаат поголеми површини со високо квалитетно да речеме за јадење грозје имаат сигурен извоз во Албанија, Италија и Хрватска а другото за вино ги зафркаваат.

Владата не е крива туку треба да ги стекнат винариите (мафијашите) и ништо друго!

. Ако немаат договор, немаат ниту поднесено тужба и му го дале грозјето на жими мајка нека ги поапсат сите за нарушување на јавен ред и мир мислам ова за нивно добро за другата година пак да не му го дадат на жими мајка

Немам јас ништо против да се слушне незадоволството на народот, сигурно е таа намерата на протестот ама блокирање на патишта воопшто не е некоја работа која би била во нивна корист или во нечија има и други варијанти како што спомнав погоре.

Да живееш и ти од тоа од кое моментално живеат 150.000 - 200.000 граѓани во нашата земја да видам дали ќе зборуваше вака, наместо да се обедини и обичниот народ и да помогнат на другиве они ги критикуваат.. како може во Србија грозјето да биде 30+ денари тука 10 денари не им даваат. СРАМОТА!

Во "договорот" има напишано цена, тежина, дата и исплата на 3 рати, но нема потенцирано дата точна мислам на исплата на ратите, само месец. А зар мислиш дека обичен човек би добил на суд со тужење на некој од мафијашите? Сите тие фрлаат рекет на државата и затоа немаш никаква шанса.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom