BlackBerry Curve 8520 vs. ZTE Racer

• Креатор на темата Креатор на темата DimceY
  • Време на започнување Време на започнување

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.922
Поени од реакции
5.882
совети :) планирам да си зеам нов телефон.. прво дефинитивно бев решен да го зеам BlackBerry ама гледајќи ги понудите случајно налетав на "рејсеров" :) па добро би било да слушнам некој совет... знам дека BlackBerry го користат повеќе луѓе и задоволни се од истиот, додека ZTE Racer е релативно нов на нашиов пазар и не знам дали и воопшто некој го има... секој совет е добредојден :)

Зте е кинеско срањ* нивни е ред булот и уште други такви никакви "телефони" ... додека блекбери е нешто квалитетно и докажано ...

дефинитивно 8520 иако делува малку пластично и ефтино

совети :) планирам да си зеам нов телефон.. прво дефинитивно бев решен да го зеам BlackBerry ама гледајќи ги понудите случајно налетав на "рејсеров" :) па добро би било да слушнам некој совет... знам дека BlackBerry го користат повеќе луѓе и задоволни се од истиот, додека ZTE Racer е релативно нов на нашиов пазар и не знам дали и воопшто некој го има... секој совет е добредојден :)

Во никој случај ZTE телефон. Топло ти препорачувам BlackBerry телефон но прво истражи малку дали BlackBerry-то ги задоволува твоите потреби за после да не се каеш што си го купил. Јас имам BlackBerry Bold 9700 и телефонот е одличен мене ми врши работа за тоа што ми треба, но во никој случај немој да земеш BlackBerry телефон од ONE или T-Mobile премногу скапи тарифи имаат ако го земаш на пост-пејд ( јас така се заебав со T-Mobile ), а на при-пејд е веќе друго, значи обавезно ако земаш од VIP да си земеш. И уште еден TIP да ти дадам, BlackBerry телефон се зема со BlackBerry услуга ( BlackBerry Internet Servise - BIS или BlackBerry Enterprise Server - BES ) без една од тие услуги телефонот нема push mail и повеќето апликации што постојат за BlackBerry OS нема да ти работат без таква услуга. Значи не секој сака да се замара со толку многу работи кога сака да си купи телефон, затоа и ти кажав погоре прво да прочиташ низ интернет што и како работи BlackBerry телефонот за после да не се каеш. Поздрав и пиши ако имаш некое прашање или доколку се одлучиш за некој телефон.

Во никој случај ZTE телефон. Топло ти препорачувам BlackBerry телефон но прво истражи малку дали BlackBerry-то ги задоволува твоите потреби за после да не се каеш што си го купил. Јас имам BlackBerry Bold 9700 и телефонот е одличен мене ми врши работа за тоа што ми треба, но во никој случај немој да земеш BlackBerry телефон од ONE или T-Mobile премногу скапи тарифи имаат ако го земаш на пост-пејд ( јас така се заебав со T-Mobile ), а на при-пејд е веќе друго, значи обавезно ако земаш од VIP да си земеш. И уште еден TIP да ти дадам, BlackBerry телефон се зема со BlackBerry услуга ( BlackBerry Internet Servise - BIS или BlackBerry Enterprise Server - BES ) без една од тие услуги телефонот нема push mail и повеќето апликации што постојат за BlackBerry OS нема да ти работат без таква услуга. Значи не секој сака да се замара со толку многу работи кога сака да си купи телефон, затоа и ти кажав погоре прво да прочиташ низ интернет што и како работи BlackBerry телефонот за после да не се каеш. Поздрав и пиши ако имаш некое прашање или доколку се одлучиш за некој телефон.

веќе е решено од VIP ќе го зеам секако... еве го тука го има.. иначе во врска со тие BlackBerry услугите како иде таа работа за BIS или BES не сум баш запознаен нај нај... па ако не ти е мака напиши уште некој ред :)

веќе е решено од VIP ќе го зеам секако... еве го тука го има.. иначе во врска со тие BlackBerry услугите како иде таа работа за BIS или BES не сум баш запознаен нај нај... па ако не ти е мака напиши уште некој ред :)

BlackBerry Internet Service - BIS може да го има секое физичко лице, тоа ти е услуга која ти дозволува на телефон да си конфигурираш колку сакаш е-маил акаунти и да примаш и праќаш мејлови. RIM серверот ти го проверува акаунтот/те и доколку имаш нов мејл серверот и прави push на e-mail пораката и таа ти стига на телефонот ( 1 до 5 секунди максимум откако ќе ти стигне меил на акаунтот ) Плус можеш да сурфаш на телефонот, секогаш секаде во државава, имаш интернет и телефонот ти е стално конектиран, без разлика дали е на 3G, EDGE или GPRS мрежа.
BlackBerry Enterprise Server - BES ти е услуга која може да ја имаат вработени во некоја голема фирма која има сопствен сервер за да можеш да проверуваш мејл во врска со фирмата, работата итн. треба некои документи од фирмата за да можеш да земеш BES услуга од операторот. Незнам многу околу BES така да убаво објаснето имаш ОВДЕ која е разликата меѓу тие две работи, јас ти објаснив онака на по прост начин.:smir:

Инаку друго што би било добро да го знаеш за BlackBerry телефоните е тоа што BlackBerry оперативниот систем е многу сигурен, RIM има ставено енкрипција скоро на се и се оди преку нивни сервери, Штом Обама користи специјално направен BlackBerry телефон за него, тогаш се е јасно!:vozbud::smir:. Исто така ги компресира сите податоци на телефонот што одат преку интернет за да имаш што помалку traffic направено, компресирањето оди некаде 1:7 спрема другите телефони. Повеќе можеш да прочиташ на Wikipedia.

Мојот има, а овој другиот што планира другиот член да го купи незнам.

и ти имаш Curve 8520?? тука на VIP пишува дека нема wifi... а на нет кај и да проверам за него пишува дека има... шо знам??исто така Blackberry шо ги продаваат од Т-Mobile и од ONE пишува дека имаат WiFi... и мене тоа ме збунува... нели е една верзија... или има различни верзии на Curve 8520??

и ти имаш Curve 8520?? тука на VIP пишува дека нема wifi... а на нет кај и да проверам за него пишува дека има... шо знам??исто така Blackberry шо ги продаваат од Т-Mobile и од ONE пишува дека имаат WiFi... и мене тоа ме збунува... нели е една верзија... или има различни верзии на Curve 8520??

Не јас имам Bold 9700 и има WiFi, исто и овој Curve 8520 има.

--- надополнето ---

Барам телефонче од Вип, со ви-фи, тарифа Smart M на 2 годишен договор :)
Ако овој има вифи, го земам.

Ако земаш BlackBerry телефон важно е да имаш BIS или BES услуга WiFi не ти е толку потребно.

И патем заборавив порано да ви кажам, доколку и двајцата земате BlackBerry телефони пишете ми ПП овде на форумот за ако сакате да ви пратам покана за да влезете во Macedonian BlackBerry Group на BBM па да се дружиме сите корисници на BlackBerry во Македонија, бевме 13-14 луѓе во групата ама излегоа 3-4 и сега сме 10 души.:toe:

бев во VIP денес и прашав се шо како... има wifi телефончето 100%... aма покрај тие 590 денари месечно што се за претплата се плаќаат уште и 690 денари за My BlackBerry Unlimited услугата.. значи му доаѓа 1300 денари месечно 24 месеци :)

бев во VIP денес и прашав се шо како... има wifi телефончето 100%... aма покрај тие 590 денари месечно што се за претплата се плаќаат уште и 690 денари за My BlackBerry Unlimited услугата.. значи му доаѓа 1300 денари месечно 24 месеци

и јас ја добив истата информација, + и ѓи "чувале" за бизнисмени, ама ако имаш внатрешно лице, може да се среди :)

и јас ја добив истата информација, + и ѓи "чувале" за бизнисмени, ама ако имаш внатрешно лице, може да се среди :)

тачно.. и тоа ми кажаа дека само за деловни корисници важела понудата...

Барам телефонче од Вип, со ви-фи, тарифа Smart M на 2 годишен договор :)
Ако овој има вифи, го земам.

и мене истото ме интересира :)
баш треба да си го продолжам договорот па да си земам некој телефон ..

ама ко шо читам подоле плус тарифа за ББ па за деловни корисници ... нема грешка ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom