Читање на Куранот (ајети од Сурите, значење)

Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Vlora, ima raboti koi sto gi kazuvas so koi mozam da se slozam, no izgleda ne mi ja svati poentata..celo vreme potencirate kako nekogas Hristijanite gi ubivale muslimanite (primer krstonosnata vojna), toa vreme ODAMNA pomina i nie toa "nivo" odamna go nadminavme i gledam deka celo vreme kazuvate "sega e dojdeno naseto vreme, posto nekogas vie toa go pravevte, sega imame nie pravo toa da go pravime"..nesto slicno kako segasnive politicari koga ke gi fatat vo laga ili kriminal, "aaa, neli toa vie go pravevte porano"..znaci, nema osuduvanje za toa tuku vednas opravduvanje za storenoto..za biblijata, pa ima tema za biblijata, pisi tamu slobodno sto te maci..
drugo, gledam mameluk napisa :
треба да се истераат од каде што не истерале, значи од нашата земја и не треба да ги убиваме оние кои престануваат да не убиваат.
od cija zemja, kako sega toa, vie (se misli na muslimanite) dojdovte celi 7 veka posle hristijanite i vie ste tie koi sto se sirat na Hristijanskite zemji na primer vo evropa..dali toa znaci po vaseto razmisluvanje deka treba da ve ubivame? sigurno ne, barem moeto mislenje e toa..
vidi, se dodeka postojat vzesteni glavi (a moras da priznaes, sega vo segasno vreme muslimanite vodat tuka i toa mnogu), ke ima religijska netrpelivost a izgleda toa za zal, ke trae se dodeka postojat religiite..
pozdrav
Војната постои и секогаш ќе постои, кои војни вие христијаните ги надминавте? па моментално беснее војната во афганистан, пред тоа русија-грузија, сад-ирак, србија-хрватска, србија-босна, србија-косово, англија-аргентина, нато-србија, двете светски војни, двете балкански војни - ова за тебе е одамна

Ние муслиманите не дојдовме од никаде, ние го примивме Исламот и секојдневно го примаат и други и не доаѓаат од никаде, во Германија 2007 г. 17 000 германци преминаа во Ислам.

Одбраната на семејството и имотот (како геноцидот во Босна) само заради тоа што си покорен на Единиот Бог не е религиска нетрпеливост

--- надополнето ---

Епа сега, Куранот е божја реч, или воен закон на Мухаммед?
Куранот е божја реч и закон на Единиот Бог, како и петокнижието на Муса а.с.-Мојсие кое вие го прифаќате а не го почитувате, од 5 книги 3 книги се закони. Секаде владеат закони а не безаконие.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Муслиманите до буква го следат Куранот

Оваа тема ја поставувам бидејќи гледам дека кај Христијаните многу работи кои се дозволени се дозволено од Павле и други а многу забранети се исто забранети од павле и други, многу укинати се укинати од павле и тн а не и од Иса а.с.

Абдест - миење на делови од телото со вода без кои забрането е да се клања, и со чиста земја ако нема вода

Сура Ел-Маида (Софра)
6. О верници, кога ќе се исправите намаз да извршите, измијте ги вашите лица и вашите раце до лактовите, а главите ваши допрете ги со влажна рака, а нозете ваши до зглобовите. А ако сте џунуби, тогаш, избањајте се. А ако сте болни или ако сте на пат или ако некој од вас изврши нужда, или ако се состанете со жените а при тоа не најдете вода, - тогаш рацете ваши допрете ги на чиста земја и со нив допрете ги лицата ваши и рацете ваши. Аллах не сака да ве остави во неприлика. Он сака да ве очисти и да го исполни благодатот Свој кон вас за да бидете благодарни !

Јачина на тонот при изговарање на работите кои треба да се изговорат при намазот (клањањето)

Сура Ел-Исра (Патување ноќе)
110. При намазот твој не изговарај на глас а ниту скришно во себе, туку најди некој начин меѓу тоа!

За насоката кон која се управуваме при клањање

Сура Ел-Бекара (крава)
144. И ние, навистина, ќе ти овозможиме да се управиш кон онаа кибља - а веќе приметивме како лицето свое го управуваш кон небо - со која ќе бидеш задоволен. Па, управи го лицето свое кон Месџидул Харам. И каде било да се најдете, управете ги лицата ваши кон Месџидул Харам.

149. И каде било да осамнеш... па, управи го лицето свое кон Месџидул Харам.

За месецот на постот (рамазан)

Сура Ел-Бекара (крава)
183. О верници, пропишан ви е постот како што им беше пропишан и на оние пред вас за да бидете богобојазливи,

184. и тоа одреден број на денови; кој ќе биде болен или е на пат, тогаш, нека ги напости тие денови; а оние кои не можат да постат - пропуштените денови нека ги откупат со нахранување сиромав. А кој, пак, доброволно ќе даде повеќе па, тоа е подобро за него. А ако постете - тоа е подобро за вас, само да знаете!

185. Месецот Рамазан е месец во кој е објавен куранот како Патоказ за луѓето, јаснотии по Патоказот и Одделувач на вистината од невистината. Па, кој од вас ќе се најде во тој месец - нека пости, а ако е болен или е на пат - нека ги напости тие денови. Аллах со тоа посакува да ви олесни а не да ви отежни: определениот број денови да ги надополните, и Аллаха да го величате затоа што ве упати, и благодарни да бидете.

187. Ви се дозволува преку ноќ, додека трае месецот на постот, да легнете со жените ваши. Тие се ваша облека, а вие сте нивна облека. Аллах знаеше дека меѓусебно не сте воздржливи па ви прости и го прими покајанието ваше: па, сега состанувајте се со жените ваши и посакувајте го она што Аллах ви го определи; јадете и пијте се додека не ви биде толку јасно да можете да го разликувате белиот од црниот конец на муграта; оттогаш па до ноќе, постете! А ако сте во И’тикаф по џамиите, тогаш, не ви е дозволено да легнете со жените ваши. Ете, тие се границите Аллахови. И не приближувајте се до нив.

За Хаџ и умра (аџилак)

Сура Ел-Бекара (крава)
196. Заради Аллах и хаџџ и умра извршете! А ако сте спречени, тогаш, курбан заколете, и не стрижете ги вашите глави додека курбаните не стигнат на свое место. А оној меѓу вас кој ќе се разболи или кој има главоболија, па пропуштеното нека го надополни со пост, со садака и со курбан. А ако се најдете во вообичаена состојба, извршете умра и хаџџ и заколете курбан. А оној кој не е во состојба тоа да го направи, тогаш, нека пости три дена на хаџџ и седум дена кога ќе се врати дома: Ете, тоа е за оној кој живее во Месџидул Харам. И плашете се од Аллах и знајте дека Аллах, навистина, е Жесток Казнувач!

197. Хаџџот се извршува во познати месеци. Па, оној што ќе ја прифати таа обврска за време на хаџџот не може да има однос со жената и не смее да работи зли постапки а ниту да се кара. А за доброто што ќе го направите - Аллах знае. И снабдете се со сите потреби, а богобојазливоста е - најдобрата! И само од мене плашете се о, вие со разбир надарени!

198. Не е грев да барате од Господарот ваш добрина. А кога од Арафат ќе се враќате, споменувајте го Аллаха при светите места. Споменувајте го зашто Он ве упати, а пред тоа бевте меѓу скршнатите во заблуда!

199. А потоа тргнете, отаде од кај што тргнуваат луѓето, и од Аллах барајте прошка. Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!

За кабата (првиот божји храм кој го изградил Ибрахим а.с. - Абрахам)

Сура Ел-Хаџџ (Хаџ)
26. И кога на Ибрахим му го означивме местото за куќа: “не здружувај Ми ништо и очистија куќава Моја за оние кои се вртат околу неа , кои стојат и кои на сеџде паѓаат.“

27. И возгласи го за луѓето хаџџот: ќе ти доаѓаат и пешки и на камили истоштени, ќе ти доаѓаат од сите страни далечни,

28. за да си прибават користи кои се нивни, и да го споменуваат името Аллахово во деновите познати при ’рскот нивни од животното од Него, за нив наменето. Јадете од него и поделете го на несреќниот бедник.

29. Нека ја отстранат потоа нечистотијата своја, и нека ги исполнат ветувањата свои, и нека прават таваф околу Куќата древна!

Сура Али-Имран (семејството имраново)
96. Прва Куќа која беше подигната за луѓето е онаа во Мекка, навсистина, благословена, Патоказ за световите:

97. во неа се знаменијата јасни, и местото Ибрахимово. И кој ќе влезе во неа е безбеден. Хаџџот на Куќата заради Аллах, е обврска за секој кој е во можност - за оној кој ќе се најде на пат. А оној кој не верува - та, Аллах е Независен од луѓето!

За намазот (клањањето)

Сура Ел-Бекара (крава)
238. Внимавајте на намазот, а особено на средишниот, и исправете се пред Аллах, подчинето!

239. А ако се плашите, тогаш, намазот можете да го извршите стоејќи или јавајќи. А ако сте, пак, безбедни, споменувајте го Аллаха онака како што Он ве поучи за она што не го знаевте.

Сура Ен-Ниса (жени)
43. О верници, не пристапувајте во намаз во пијана состојба се додека не знаете што зборувате, ниту џунуби додека не се избањате, освен ако сте на пат. А ако сте болни и ако сте на пат, или некој изврши нужда или пак се состанете со жените, а не најдете вода, тогаш, земете тејеммум со чиста прашлива земја. Со неа, со испрашените раце, допрете ги лицата ваши и рацете ваши. Аллах, навистина, е Помилувач и Сомилосен!

101. А кога ќе кренете на пат по земјата, ќе немате грев да го скратите намазот. И ако се плашите дека неверниците, ќе ви направат сплетка. Неверниците се, навистина, ваши очигледни непријатели!

Сура Ел-А’раф (бедеми)
31. О синови Адемови, при секој намаз облечете се свечено, јадете и пијте, но не претерувајте. Аллах, навистина, не ги љуби претерувачите!

Сура Ел-Исра (патување ноќе)
78. И намаз извршувај кога сонцето ќе тргне од половина на небото па до вечерниот самрак

Сура Худ
114. И изврши го намазот на почетокот и при крајот на денот, и во почетоците на ноќта.

Сура Та-ха
132. И нареди му на семејството твое намаз! И истрај во тоа!

Сура Ел-Хаџџ (Хаџ)
О верници, паѓајте на руку’ (наведнување со телото од половината на горе - паралелно со подот) а паѓајте и на сеџде (со челото во подот)

Сура Ер-рум (Византијци)
31. приклонувајќи се кон Него, Плашете се од Него и намаз извршувајте, и немојте да бидете меѓу многубошците.

Начин на повикување кон Ислам

Сура Ен-Нехл (Пчела)
125. Повикувај кон патот од Господарот твој, и со мудрост и со ука добра. И расправај со нив на најдобар начин! Господарот твој, секако, најдобро го познава оној кој скршнал од патот Негов. Он најдобро ги знае упатените!

За нереформирањето на верата

Сура Ел-А’раф (бедеми)
29. Кажи: “Господарот мој ми нареди праведност.“ и управете ги лицата ваши, при секој намаз, кон Него, повикувајќи Го: чисти во верата Негова: како што започна со вас така и ќе заврши.

Сура Јунус
15. А кога им се кажуваат ајетите наши, јасни, оние кои не ја очекуваат Средбата Наша, велат: “донеси кур’ан поинаков од овој или, пак, измени го.“ Кажи: “Мене не припаѓа да го менувам ова сам од себе; јас го следам само она што ми се објавува. Јас, навистина, се плашам! Ако сум непослушен кон Гоподаот мој... а казната на Денот голем!?

Обожавање друг освен Аллах - единствен Бог

Сура Гафир (Простувач)
66. Кажи: “забрането ми е, навистина, да ги обожавам оние кои вие, освен Аллах, ги обожавате. Бидејќи ми дојдоа јаснотии од Господарот мој и бидејќи ми е наредено да бидам послушен, секако, на Господарот на световите!“

Работи забранети од Господарот

Сура Ел-Бекара (крава)
219. Те прашуваат за вино и коцка, кажи: “Во нив има голем грев и корист за луѓето. Но, гревот е поголем од нивната корист.“

Сура Ел-Маида (софра)
90. О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова, навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот за да бидете спасени!

Сура Ен-Нехл (пчела)
115. Он, навистина, ви забрани и мрша, и крв, и свинско месо, и она што е заклано во друго а не во името Аллахово, освен ако е некој присилен, несакајќи, само колку да преживее... та, Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!

Продолжува .....
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
тоа русија-грузија, сад-ирак, србија-хрватска, србија-босна, србија-косово, англија-аргентина, нато-србија, двете светски војни, двете балкански војни - ова за тебе е одамна
jas zboruvam za verski vojni, ima tuka mnogu golema razlika..protiv muslimanstvoto ne se vodi nikakva vojna, a protiv Hristijanstvoto na sekoj cekor..i tie vo Bosna ne bile muslimani tuku se poturceni..znaci, nekoj dosol megu Hristijanite i (sprema vasiot kuran) namesto da bide nabrkan ili ubien, bil prifaten...misli malku so glavata....sprema vasiot kuran nabrkan ili ubien..samo, vaka mozeme da navlezime vo drugi temi i da stane zesko, mene mi e do razgovor, ne do kavga..
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
@mameluk
ти ја ставив тука темата .. затоа шо си навел неколку Сури .. темава супер одговара за објаснување на нивно значење, толкување и се што имаш да кажеш ..
шо се однесува до останатите постови .. дај бидете Он тема .. значи се зборува за Куранот, за значење на Сури, Ајети извадени од него, цитирајте, барајте објаснување, објаснувајте итн ... не ми бистрите политика ..
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
@mameluk
ти ја ставив тука темата .. затоа шо си навел неколку Сури .. темава супер одговара за објаснување на нивно значење, толкување и се што имаш да кажеш ..
шо се однесува до останатите постови .. дај бидете Он тема .. значи се зборува за Куранот, за значење на Сури, Ајети извадени од него, цитирајте, барајте објаснување, објаснувајте итн ... не ми бистрите политика ..
А бе друга е темава не е објаснување на сури туку е тоа дека муслиамните до буква го следат куранот

--- надополнето ---

jas zboruvam za verski vojni, ima tuka mnogu golema razlika..protiv muslimanstvoto ne se vodi nikakva vojna, a protiv Hristijanstvoto na sekoj cekor..i tie vo Bosna ne bile muslimani tuku se poturceni..znaci, nekoj dosol megu Hristijanite i (sprema vasiot kuran) namesto da bide nabrkan ili ubien, bil prifaten...misli malku so glavata....sprema vasiot kuran nabrkan ili ubien..samo, vaka mozeme da navlezime vo drugi temi i da stane zesko, mene mi e do razgovor, ne do kavga..
Па верските војни можат да бидат и прикриени. Радован Караџич во судот во Хаг изјави дека водел света војна во босна бидејќи босанците сакале исламска држава

Никој не е потурчен како што мислиш ти турчин и муслиман се различни поими

еве:
Сура Ен-Нехл (Пчела)
125. Повикувај кон патот од Господарот твој, и со мудрост и со ука добра. И расправај со нив на најдобар начин! Господарот твој, секако, најдобро го познава оној кој скршнал од патот Негов. Он најдобро ги знае упатените!
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
191. На таквите кои ве напаѓаат и вие напаѓајте ги каде било да ги сретнете, и истерувајте ги отаде од каде тие ве истеруваат… Сплеткарењето е поголем грев од убиството. И не убивајте ги доколку тие не ве убиваат, при Месџидул Харам. А, ако пак, ве убиваат… па, убивајте ги и вие! Ете, така Аллах ги наградува неверниците!
dobro, se izvinuvam, pogresno se izraziv misleki deka ke svatis sto sakam da kazam..Hristijani bea koi sto se pomuslimaneti, ajde, ne poturceni..
toj debilot karadzic sto go spomnuvas nitu vodese nekakva sveta vojna, nitu moze toa da se narece sveta vojna bideki vednas cela Hristijanska evropa go napadna i vide sto se sluci na krajot, ta i vo kosovo..koga muslimani se braneti od Hristijani, toa sveta vojna moze samo debil kako karadzic da go narece, ova veke vleguva vo politika, aj da se drzime do temata..
mene ova mi bode mnogu oci, i toa sakam da mi se razjasni..
procitaj go poleka 191 ednas, pa uste ednas..
e sea, "na patot vas...na takvite koi ve napagaat i vie napagajte gi kade bilo da gi sretnete"..
patot ve vodi pokraj mojot dom..mozete mirno da go odminete i pozdrav samo..ili da pobarate casa voda ili leb, sekoj covek ke vi dade..no ako zastanete i me prinuduvate i nametnuvate da veruvam vo nesto sto ne sakam, togas ne ke e na dobro..istorijata pokazala deka takvite nametnuvanja poleka rezultiraat so kavga i vojna..e, vo takvata vojna jas VO SAMOODBRANA (neli ste vie dojdenci, ne jas) ke ubijam nekogo i ete sea sto vi veli kuranot..sea, ubivajte i vie, iako ste VIE dojdenci tamu, i iako ve isteruva gazdata od imotot negov, VIE ISTERAJTE GO...e bas fino..so koe pravo, koj vi go dal toa pravo, Bog li? ne mozam da poveruvam nikako..
tokmu poradi toa mnozinstvoto Hristijani go smetaat islamot kako napadna, osvojuvacka religija bez da dade na ostanatite pravo na izbor..
ponatamu:
193. И борете се против се’ додека не исчезне сплеткарењето и додека верата Аллахова не биде слободна, а ако престанат, па престанува и непријателството, освен кон зулумќарите.
kako e zamisleno da prestane, koga?? zamisleno e da prestane koga ke se preobratam vo islam..drugo chare nema.., e sea:
1.ili ke staneme i jas i ti ateisti ( ni jas toa go sakam ni ti..)
2.ili ke staneme site muslimani (ti toa go sakas, ama ne i jas..)
3.ili ke staneme site Hristijani (jas toa go sakam, ama veruvam ti ne..)
4.ili pak, ke si sedis ti vo tvojot dvor da receme saudiska arabija, a jas vo mojot da receme tuka, i nikoj nema na drugiot da mu se mesa vo mandzata..rekovme, posto ste vie dojdenci, ne nie, nie sme vernici veke 7 veka pred vas i nitu ti da me cepkas i da znaes deka postojam, nitu pak jas tebe da te cepkam..nitu ti da mi doagas tuka, nitu pak jas tamu..
nitu edna od ovie opcii ne e mozna, a bi sakal da e mozna 4-tata, najbezbolno ke bide..
ili pak, se blizi sudniot den za vistinska verska vojna pa koj ke ostane..e, toa ne sakam da go doziveam..se nadevam, ni ti..
te molam, odgovori otkoga ke go procitas ovoj post barem 5 pati..
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
a be priatelceeee se imas pomesanooo traba da go svatiss toaa sto se kazuvaa vo taa suraa;
tuka se raboti za vremeto na muhamed.s.a.v.s. kogaa nepriatelite na islamot cesto go napagaale nego i negovitee drugari sitee tie sto imaa vrska so nego i onie koi beaa muslimani,
nepriatelot cesto niv gi progonuval od svote ognista bideiki stanale muslimani ane mnogubosci, koristejki ja nivnata slabost tie cesto vrsele nasilstvo vrs niv,
vo vrska so zborovite na vozviseniot;
i borete se na allahoviot patprotiv onie, koi se borat protiv vas....
ovoj e prv aetkoj muee objaven na muhamed.a.s vo medina, vo zeza so borbata, dotogas muhamed. ne vojuval so nikogo, oni go progonile od meka vo medina ne samo nego tuku i negovitee so vernici im gi zapalile imotot i gi proerale , tie nasle pribeziet vo deneseen grad medina. togas e objavena ovoj aet od vozviseniot Allah.dz.s otkakoe objaven ovoja sura, muhamed.a.s, vodel borba so sekoj onoj koje protiv nego,a gi posteduvase site onie koi ne go napagaa, se dodeka nee objavaena sura Bera'et ili Et-Tevbe На таквите кои ве напаѓаат и вие напаѓајте ги каде било да ги сретнете, и истерувајте ги отаде од каде тие ве истеруваат, znaci bidete odlucni vo borba protiv onie, kako sto se tie odlucni protiv vas i bidete odlucni za odmazda kako tiee sto ve preteruvaa i vie preteruvjate gi, od kade tiee ve proteraa, potoa veli
i ne preteruvajteod granicite vasi, Allah ne gi saka oniee koi preteruvaat,, boretese na Allahoviot pat ali ne gi preminuvajte gi granicite,a tuka spaga sekoj zabranet cin;;; kako sto se
nasilstvo, osveta ubivanje deca zeni stari osobi, koi nema nikakov stav nitu mugucnost na borba, svestenici monahii,, ubivanje zivotnii ,kade muhamead.a.s rekol;
idete vo borba borete se ali ne nemojte da plackateda ubivate deca nitu da gi ubivate starite svestenicite,,
zasegaa tolku ke prodolzimee;

--- надополнето ---

a od kade si ti suguren deka nie sme dojdenci a ti ne si?
 
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Ako mozi tolkuvanje na ovoj ajet:

Quran 44: 58 Verily, We have made This Quran easy in the tongue, in order that they may give heed.

Dali znaci deka sekoj sto znae Arapski jazik, moze da go tolkuva Kuranot?
I ako e daden na lesen i razbirliv jazik, togas sto ima za tolkuvanje?
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
vo taa suraa potocno toj aet, veli; nie go olesnivme zborot na kuranot i negovoto znacenje, o muhamed! go dadovme na tvojot jazik za da se posovetuvaaa i da izvlecat pouka,taka da go olsesnivme svakanjeto na kuranot, kade go objavivme na jazikot na koj govoris a toj e jazik na tvojot narod, potoaa prodolzuvaa surata 59 kade veli; ocekuvaja ja o muhamed! pomosta sto ti ja vetiv protiv onie koi mu prepisuvaa zdruzenik na Allah i kazna sto ke gi pogodi, tie ja ocekuvaat tvojata smrt i poraz i ke uznaat koj ke izvojuva pobeda i cij zbor ke bide glaven na ovoj svet i na ahiret.
 
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
vo taa suraa potocno toj aet, veli; nie go olesnivme zborot na kuranot i negovoto znacenje, o muhamed! go dadovme na tvojot jazik za da se posovetuvaaa i da izvlecat pouka,taka da go olsesnivme svakanjeto na kuranot, kade go objavivme na jazikot na koj govoris a toj e jazik na tvojot narod, potoaa prodolzuvaa surata 59 kade veli; ocekuvaja ja o muhamed! pomosta sto ti ja vetiv protiv onie koi mu prepisuvaa zdruzenik na Allah i kazna sto ke gi pogodi, tie ja ocekuvaat tvojata smrt i poraz i ke uznaat koj ke izvojuva pobeda i cij zbor ke bide glaven na ovoj svet i na ahiret.
Znaci Allah mu go dal Kuranot na Arapski jazik i toa na lesen i razbirliv nacin, za da bide razbirliv za site sto znaat Arapski? Dali site sto znaat Arapski moze da go tolkuvaat Kuranot?
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
ako e potrebno, da stavam dokumenti od koga ima Hristijanstvo ovde..mislam deka nema potreba, site toa go znaat, a i ke izbegame od temata..
sto te gldam cuden, be prietleceee,, a pred hrittijanstvoto koj bil ovde , evreite, a? apred evreite koj ?,, veke izbega od temata ,,nikoj neee e sopstvenik na zemjataa sitee ziveeeme i umirAME , i nebesata i zemjata se gospodovi .
 
Член од
19 септември 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
dobro, se izvinuvam, pogresno se izraziv misleki deka ke svatis sto sakam da kazam..Hristijani bea koi sto se pomuslimaneti, ajde, ne poturceni..
toj debilot karadzic sto go spomnuvas nitu vodese nekakva sveta vojna, nitu moze toa da se narece sveta vojna bideki vednas cela Hristijanska evropa go napadna i vide sto se sluci na krajot, ta i vo kosovo..koga muslimani se braneti od Hristijani, toa sveta vojna moze samo debil kako karadzic da go narece, ova veke vleguva vo politika, aj da se drzime do temata..
mene ova mi bode mnogu oci, i toa sakam da mi se razjasni..
procitaj go poleka 191 ednas, pa uste ednas..
e sea, "na patot vas...na takvite koi ve napagaat i vie napagajte gi kade bilo da gi sretnete"..
patot ve vodi pokraj mojot dom..mozete mirno da go odminete i pozdrav samo..ili da pobarate casa voda ili leb, sekoj covek ke vi dade..no ako zastanete i me prinuduvate i nametnuvate da veruvam vo nesto sto ne sakam, togas ne ke e na dobro..istorijata pokazala deka takvite nametnuvanja poleka rezultiraat so kavga i vojna..e, vo takvata vojna jas VO SAMOODBRANA (neli ste vie dojdenci, ne jas) ke ubijam nekogo i ete sea sto vi veli kuranot..sea, ubivajte i vie, iako ste VIE dojdenci tamu, i iako ve isteruva gazdata od imotot negov, VIE ISTERAJTE GO...e bas fino..so koe pravo, koj vi go dal toa pravo, Bog li? ne mozam da poveruvam nikako..
tokmu poradi toa mnozinstvoto Hristijani go smetaat islamot kako napadna, osvojuvacka religija bez da dade na ostanatite pravo na izbor..
ponatamu:

kako e zamisleno da prestane, koga?? zamisleno e da prestane koga ke se preobratam vo islam..drugo chare nema.., e sea:
1.ili ke staneme i jas i ti ateisti ( ni jas toa go sakam ni ti..)
2.ili ke staneme site muslimani (ti toa go sakas, ama ne i jas..)
3.ili ke staneme site Hristijani (jas toa go sakam, ama veruvam ti ne..)
4.ili pak, ke si sedis ti vo tvojot dvor da receme saudiska arabija, a jas vo mojot da receme tuka, i nikoj nema na drugiot da mu se mesa vo mandzata..rekovme, posto ste vie dojdenci, ne nie, nie sme vernici veke 7 veka pred vas i nitu ti da me cepkas i da znaes deka postojam, nitu pak jas tebe da te cepkam..nitu ti da mi doagas tuka, nitu pak jas tamu..
nitu edna od ovie opcii ne e mozna, a bi sakal da e mozna 4-tata, najbezbolno ke bide..
ili pak, se blizi sudniot den za vistinska verska vojna pa koj ke ostane..e, toa ne sakam da go doziveam..se nadevam, ni ti..
te molam, odgovori otkoga ke go procitas ovoj post barem 5 pati..

Kвиз, ти не се трудиш да прочиташ, бегаш комплетно од темата со подпрашањата само наметнуваш свое видување кое не е баш во најдобро светло кон исламот. Јас колку го разбрав пишуваното од коранот, ти дава за право да се браниш себеси и своето свето место (домот, семејството). Тоа право нема потреба никој да ти го даде, тоа е вродено и е прав природен инстикт. Да го прогониш непријателот од местото од каде си протеран, и тоа ли те чуди или поврзуваш нешто интимно од сегашноста? Во твојот коментар не се гледа потреба за да се разбере нешто што не ни е јасно туку се внесува политичка аконотација.

Што се однесува до религијата, дали исламот или христијанството, нема голема разлика. Имам читано само некои делови од коранот и разликата е само во верувањето кон Исус. Во исламот Исус или Иса е обичен “божји пратеник“ и не е бог, тоа е единствената линија помеѓу христијанството и исламот.Што се однсува до агресивноста, како би се однсувал ти кон некого што го прави ова?


Не говорам од ниеден религиски аспект туку од човечки агол!!!

Прво секој од нас треба да погледне во себе и своите чувства, да се пронајде себеси и тоа што го сака па потоа можеме да обвинуваме некој, нешто а најмалце една религија. Ниту една религија не проповеда смрт, тага, нанесување зло кон другиот така да обвинувањата се само конспиративен дел од некои злобни умови за одредена цел.
 
L

Liberation

Гостин
Војната постои и секогаш ќе постои, кои војни вие христијаните ги надминавте? па моментално беснее војната во афганистан, пред тоа русија-грузија, сад-ирак, србија-хрватска, србија-босна, србија-косово, англија-аргентина, нато-србија, двете светски војни, двете балкански војни - ова за тебе е одамна

Куранот е божја реч и закон на Единиот Бог, како и петокнижието на Муса а.с.-Мојсие кое вие го прифаќате а не го почитувате, од 5 книги 3 книги се закони. Секаде владеат закони а не безаконие.
Болдираниве се муслимански страни или страни засегнати од нив. А само ќе прашам: ја одобруваш “политиката“ на талибанците? Го одобруваше експериментирањето на Хусеин врз Курдите? Го одобруваше муџахединското движење во Босна? Генетското чистење на Србите од КосМет? Окупацијата на Османлиите и врз Македонија и врз Албанија?

Знаеш, има една јасна линија на разграничување меѓу исламот и христијанството. Христијанството е религија на милост, добрина, љубов, надеж, прошка. Христијански се земјите каде човековите права се изедначени со природното право на човекот да се роди и да живее како слободно суштество!

Ограничување на слободата на говор, мислење, гласање, дозволено малтретирање врз жените, ускратување на основните права, казниви мерки кои се граничат со здравиот разум (државно систематско убивање на деца -женски од 9 нагоре и машки од 13 нагоре-заради “кривични дела“ или хомосексуалност), каменувања до смрт на жени, осакатување на женските полови органи заради “држење на женскиот нагон и промискуитет“ под контрола... ова за која религија е карактеристика?

**********
И да, владеат закони, ама закони донесени од мнозинството луѓе, од и за доброто на луѓето!
А не од некои си таму склеротични старци и желни за власт касапи. Пред 2.000, т.е. 1.400 години.

--- надополнето ---

Еве кој бара помош и спасување на Македонија од исламските фанатици и застапници на шеријатот:
ИВЗ немоќна, сама да се справи со радикалните вехабисти, денеска јавно побара помош од власта, албанските политички раководства и странските амбасади во земјата.

Поглаварот на верската заедница, Ефенди Реџепи, по повеќе месечен молк, откако скопското муфтиство призна дека ја изгубило контролата врз четири џамии во Скопје, побара политичките авторитети да им помогнат да се справи со радикалните верски групи, чија основна цел била да го разрушат имиџот на исламот.

„Посебно амбасадата на САД, како и на ЕУ во Скопје да ја поддржуваат ИВЗ и да преземат потребни и соодветни мерки против овие радикални групи“, вели, Сулејман Реџепи, поглавар на ИВЗ.

Реџепи денеска имал средба со верски службеници кои делуваат во дијаспората, од нив добил поддршка дека ќе помогнат за одржување на Иса Бег џамијата, каде ИВЗ тврди дека делуваат радикални вехабистички индивидуи.

Алармот на ИВЗ викендов се обелодени и на насловни страници во странските медиуми, високи претставници на заедницата признаваат дека вехабизмот во Македонија, на Балканот и општо, во Европа станува се поагресивен. Дали безбедносно-разузнавачки служби во Македонија, имаат изготвено анализи на ризик? Опасноста постои, велат познавачите, но не и можноста за апсење на радикалите, бидејќи според законот радикалното учење засега не повикува на верска и расна омраза, па затоа слободно се предава во џамиите без разлика што Оџите се без дозвола на ИВЗ.
извор

--- надополнето ---

Туку, да се вратам на темата. Ме интересира значењето на ајетот 221 од Сура 2. Ел-Бекара:
И не венчавајте ги многубошките додека не почнат да веруваат. Робинка која верува е подобра од многубошка –иако оваа ви се допаѓа. И не венчавајте ги многубошците се додека не веруваат. Роб кој верува е подобар од многубожец –иако овој ви се допаѓа. Оние ве повикуваат кон огнот…
Што сака да им порача господ на верниците со ова?
Дали ова се зборови кои важат и денес?

Како тоа, овие зборови на господ ги толкувате онака како што ги применувате: муслиман смее да се жени за христијанка, а муслиманка не смее да се омажи за христијанин (или барем најмалку, за некој кој нема направено циркумцизија) ?
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
vo toj aet staniva zbor za mnogubozkite kade veli ne vencavjategi o muslimani mnogubozcite sto obozavaat kipovi so dodeka ne go primat islamot, izdvojuvajki gi onie zeni od dadenite knigi pred vas.
od druga strana t.e drug aet.5;5 veli;
dozvoleno vie o vernici da gi vencaatee cesnite zeni koi se slobodni i vernicki koi ne pravat blud isto taka dozvoleni vi se da gi vencate i slobodnite zeni koi se cesni od evreitee i hristijanite koga ke im gi dadete nivnite vencalni podaroci i dokolku ste i vie cesni i ne pravite bludi ne gi zemete za ljubovnici i dokolku ste sigurni deka nema da bidete pod vlijanie na nivnata vera koj ne gi priznava propisite na veruvanjeto nemu mu pripaga deloto na sudniot den toj ke bide megu propadnatite, ete toaaa e .
musliman moze da se zeni so hristijanaka, a hristijanin ne moze da se zeni so muslimanka, od dzabir ibn abdullah se naveduva deka allahoviot poslanaik rekol;nie mozeme da se ozenime so zenite od pripadnicite na knigata, a onie ne moze da se zenat so nasite zeni,.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom