Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Братот,дали бугарскиот парламент или самите загоричани знаат подобро што са?
Коj ви дава право да не признаваме нивното самоопределуване след като jaсно са се идентификували врз тази плоча?
А за терминот бугарин... и грците са христиjaни ама не сме чули да се викат бугари. Србите исто са христиjaни ама не сме чули да се викат бугари. Романците исто са христиjaни ама не сме чули да се викат бугари. :toe:
http://www.bl-grad.info/PagEd-index-topic_id-2-page_id-124.html

Дали Благоев е Загоричанец?

- ДА!

Дали Благоев слободно ја изразил својата национална припадност ЈАВНО пред бугарскиот Парламент?

- ДА!

Дали црквата изградена од Спиров е две децении после смртта на Загоричани?

- ДА!

Дали тие(жртвите) лично се изјасниле како да стојат запишани на плочата?

- НЕ!

Ниту истите можеле да станат од гроб и да си ја исклесаат плочта, што означува дека бугарската црква преку свои луѓе(види Наце Димов цит. 18) после нивната смрт им наметнува национална припадност за да ги оправда своите територијални претензии.

Јас убаво ви објаснив и ви доставив јасни ЦИТАТИ за повеќезначната употреба на терминот “Бугари“ во контекст на социо-историските прилики на Балканот и немам намера да ви дообјаснувам веќе утврдени ФАКТИ.

Пак ќе се цитирам во делот каде јасно се дефинира што и како треба да се прифати:

Неможам, а да не ја потенцирам разликата меѓу фактите и бугарската пропаганда.

За ФАКТ (документиран) може да се земе само кога некој СЛОБОДНО ја изјаснува својата националност!

За ПРОПАГАНДА се смета кога мислењето за националната самоопределба на едни луѓе, уште и умрени, го дава ДРУГА личност!

Во склоп на претходните цитати кои ги наведов, јасна е заложбата на бугарската влада, да инсталира бугарштина преку која може да ползува територијални претензии, користејќи ја христијанската припадност која не ги дели луѓето по народност или политичка определба, за остварување на националистичка црковна пропаганда.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.230
Поени од реакции
8.984
Едно прашање до бугариве на форумот, дај кажете је вашата поента зашо волку се замарате со историја?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Дали Благоев изповедвал комунистическата докртина ?
-ДА!
Доколку изјавата на Благоев била прва и единствена, можеби ќе ти пројдеше толкувањево на политичките доктрини, меѓутоа Македонците се изјаснувале како такви со векови пред да се устоличи било каква модерна политичка доктрина.

Дали Благоев слободно ја изразил својата национална припадност ЈАВНО пред бугарскиот Парламент?
-Абсолутно никоj не може да каже - само тоj. А за жал не е мегу живите.
Тој тоа го направил, лично додека бил ЖИВ, за разлика од убиените Загоричанчани на кои посмртно им се препишува национална припадност и тоа од платеник на бугарската црква.

Сега последно терминот бугарин е христиjaнин или Спиров фалшификувал и ги запишал како бугари,па те били нешто трето?
За Македонците, пред формирањето на Бугарија како национална држава, терминот Бугарин има општо значење за христијанин, словен, верник на бугарската црква.

Откако Бугарија се оформува во национална смисла, Македонците се посилно и поизразено ја истакнуваат својата различна, етничка припадност - Македонци и чувствуваат потреба за формирање на одделни национални движења, одделна црква и школи на одделен македонски јазик. Таа потреба за посебност ја истакнува Мисирков и другите македонски интелектуалци.

Тука гледаме две твои тези и реши коja е вистинската.
Не се работи за две тези, се работи за еден ист факт, злоупотреба на христијанската определба на Македонците кои оделе во бугарските цркви(или грчките) заради практикување на својата религија, која не ги делела според етничката припадност.

Срамота е за вас, уште да ви ги објаснуваме религиозните класификации од турско време, со кои денеска сакате тенденциозно, од политички причини да ја искривувате вистинската историја на Македонците.

Бугарската црква своите верници ги именува за Бугари, Грчката за Грци, иако станува збор за еден ист народ.
Впрочем и самиот Каравангелис пишува дека покрај “Бугарите“ во Загоричане масакрирани биле и десетина Грци, бидејќи андартите кои биле платени од Владиката не можеле да ги распознаат кој е Грк или Бугар.

Ако имаш докази дека е фалшификувано и некоj нарочно ги напишал бугари,па те били или се изjaснили по друг начин - повели. Во противен случаj ние мора да веруваме на твоите сомнениja или на постоенето на доказ - плоча?
И јас можам денеска да исклесам плоча на која ќе стои дека дедо ти е Татар, бидејќи ме плаќа владата на Татарстан, за да ги оправда своите територијални претензии.

Плочата не е никаков доказ, направена е по нарачка и цел да им служи на бугарската црковно-државна пропаганда.

Читај ги уште еднаш Наце Димов и Благоев. Се’ е кажано со нивните објаснувања.

S

Shaman

Гостин
Не, Мештровиќ ни објаснува што му објаснувал Ризов. Ама дали тоа му го објаснувал Ризов на Мешторовиќ или некој му потскажал на Мештровиќ што треба да напише како објаснување на Ризов не се знае.
Нема сведоци на разговорот. Ризов умрел одамна. Кој ќе ни каже дали е точно тоа што го напишал Мештровиќ?
И некој на некој друг му објаснувал дека бугарските племиња се измешале со словените и другите племиња на балканот.

Ама му раскажувал и никој од тие веќе не е жив да го потврди тоа.
3атоа ние ќе се држиме до веќе докажаните факти, дека името бугар потекнува од централна азија, сходно на тоа сите што го прифатиле името бугар се потомци на бугарите од централна азија, поточно потомци на турко-монголските орди кои се залапиле на балканов како пијавици.

Што пишува во историја, кој на кого му кажал, и дали е така, не е важно.
Важно е “ЧЕ НЕ СТЕ СЛАВЈАНИ ТУКУ ИДВАТЕ ОД ПАМИРЌ, според последните истражувања во бугарија, и името во кое се крстите, ви е име на азиско племе и нема НИШТО сродно со балканов.

Он топик 100%:
Кој кур си ти, да ми кажуваш на мене јас како ќе се викам Кога знам дека и прадедоми кој умре на 97 години викаше дека е Македонец?!?

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
он топик 100%:
кој кур си ти, да ми кажуваш на мене јас како ќе се викам?
кога знам дека и прадедоми кој умре на 97 години викаше дека е македонец.
Јас на тебе не ти кажувам ништо. Викај се како сакаш.
И ние имаме дедовци. И тие викале дека се Македонци, ама викале дека се и Бугари.
Јас ти кажувам луѓе кои јасно и гласно и пред цел свет се изјасниле како Бугари да не ги правиш небугари.

ПС Чекам одговор од Каран за Офејков.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Еј, слушам си ме викал... Се во служба на вистината.

Проблемот е во цитирањето. Ете ти точен цитат.

Друго пишува, нели?
Друго пишува, ама исто вели.

За волја на вистината јас го немам оригиналот и незнам која верзија е вистинска, но ако го проанализираме постираното од тебе ќе заклучиме дека:

"...поголемиот дел од бугарската (се мисли на припадниците на егзархиските цркви и училишта низ Македонија) Македонија, уште ја нема онаа национална свест која се бара од еден народ...."

Значи во Македонија бугарската пропаганда во тоа време (1885) работела на оформување на бугарска национална свест.... А тоа значи дека ја немало истата кај македонското население, барем не во оној вид (како приемници и потомци на татарските орди на Аспарух) кој го посакувала бугарската држава.

Заради тоа тие (Maкедонците) не би се потресувале и двоумеле многу ако утре би требало да се декларираат и како Грци. Едноставно е.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Па многу убаво ти пишува, дека Македонците се готови да ти приложат документи дека не се Бугари, туку се припадници на грчката црква и ги претпочитат грчките училишта.

Значи кристално јасно се потврдува значењето на терминот “Бугар“, како што претходно посочив со дадените цитати.
Определбата “Бугар“ или “Грк“ зависела во зависност на црквата која ја признавале и училиштата во кои оделе, а не според етничката припадност.

Меѓутоа и Бугарија и Грција се обидуваат да го искриват тој факт и да ги прикажуваат сите христијани како припадници на нивната народност, на што впрочем укажува и Првиот грчки Устав кој вели дека за Грк смета секој оној што е Христијанин.

Каснакоски што повторно се самозастрела. :)

--- надополнето ---

Направил го,но дали било свободно е прашането?! Благоев си беше комунист до коска,а знаеме таа идеологиja каква теза застапуваше.
Твоево брборење е обично инсинуирање без никаква основа. А како сакаш земи, секоја идеологија мора да има основа за некоја теза, значи да биде издржана.

Ти никако не си во состојба да го оспориш ниту Благоев ниту пак да му наметнеш поинаков карактер.

А зашто се прави разлика например со србите да речиме?
Те не са словени? Те не са христиjaни, во Нишко не са били под бугарската црква? Да не зборуваме,дека един дел сами влегуват во диоцеза на бугарската црква.
Интересно ми е бугарска црква како ja третираш? Зашто таа не ja преведуваш - словенска,христиjaнска?
Значи за едно вака да читаме,а за друго кога ни оди да го читаме по друг начин.
Абсолутно македонските интлектуалци имат вакви тези, ако не може вака, ке терат по друг начин и то по пример,коjто веке са имали.
Зашто Мисирков на неколко пати менува тезите си? Дали само тоj менува вака тезите си? Зашто ни един от десетки револуционери како Jaне,Мисирков,Гоце... не зборуват и збор за антични македонци,не зборуват ни за Александар,ни за Филип. Континуитета за идентичко наследство ти се кине ако каjмакот на македонското движене гол збор не рекол,а зборували само словенство,словенство и пак словенство. Со изклучок на един двама.
Дали се читаш?

Самиот си стрелаш во нога, уште полоша рана од Каснакоски.

Како Македонците го толкуваат словенството, јасно е ставено во контекст и како надополнување на македонствувањето, а не како противречност.

Ниту еден таков Македонец не го споменал ниту Кубрат ниту другите булгарски ханови, па како тогаш постигнуваш “Континуитета за идентичко наследство“ со вас Бугарите?

Исклучоците кои претпазливо ги зеде во предвид, потврдува дека ИМА такви докази, а тоа значи дека однапред знаеш дека збориш во празно.

Дали се согласуваш дека един дел от македонците влезнаха во екзархиjaта доброволно со плебесцит,а други били натервани от ВМРО? Това како да го читаме? Македонската организациja ВМРО терала македонците да влегуват во екзархиjaта
Ти објаснив, еве пак, христијанството на Македонците и воопшто, не наметнува автоматски и одредена национална класификација. Религиозната определба на Македонците да бидат Христијани, нема никакво значење со црквата во која одат.

Кога станува прашане за Каравангелис како да читаме това?
Цитат от книгата: Its Races and Their Future от H. Brailsford
Каравангелис имал точна и jaсна представа за кого станува збор.
Кога зборуваме за Вангелис нема како да непропуштаме Мелас - па тамо и тоj многу jaсно кажува против кого се бори.
Тогаш околу триста бугарофони селани се засолнаа во Митрополијата заедно со своите деца и жени. Доаѓаа со кајчиња преку Костурското Езеро во Костур право во Митрополијата. Скоро сите беа бугарофони Грци. Но, заедно со нив дојдоа и некои роднини наклонети кон Бугарите и ми бараа проштевање, велејќи дека Бугарите ги излажаа и ме молеа да ги спасам. А други, пак, Бугари, ми напишаа заедно со нашите од еден манастир над Загоричани, на Светите Анаргири, (Бедњаци) со кое ме молат „Спаси нè”. Тогаш најдов шанса и им наложив да изјават дека се враќаат во православието и дека ѝ припаѓаат на Патријаршијата.

Македонската борба (мемоари)
Германос Каравангелис
http://promacedonia.com/gk/gk_3v.htm

Повторно припадноста им се наложува според црквата која треба да ја признаваат.

Кога сме кај книгата на Браилсфорд:

Зошто ли Францускиот Конзул вели дека доволни му се еден милион фунти за направел цела Македонија да стане француска?

Објаснета е бугарската пропаганда, во сооднос со другите, кои сите заедно си купувале и создавале народност за пари.

Истото го потврдува сведочење на селанецот од Битола, кој вели дека градот сега е бугарски, а пред 4 години бил грчки.

Со ваква “национална доктрина“ богами далеку ќе стигнете во потрагата по Бугари, особено ако отидете во Африка, нема да ви треба многу црнците да ги направите асли оргинал Бугари.

Ти можеш,но забораваш дека от случката до поставуването на плочата не са минали 100 година та да нема жив свидетел. Имало е живи хора от соседни села от Загоричане,дали те не знаели? Дали този от загоричане не знаел какви били загинатите?
Ако можеш да го докажеш дека за това е нарачана намерно и е фалшификувана - заповедаj - веднага се согласувам со тебе.
Но врз твои тези без ни един доказ за намерно фалшификуване да мора да ти веруваме - не благодарам - има плоча-доказ и докато не се докаже спротивното това тамо си чист факт.
Што млатиш празна слама, ова е чиста демагогија и филозофирање. Доказот е следниот:

Благоев жив, исправен пред бугарскиот парламент се изјаснува како Македонец, а НЕ Бугарин.

Благоев јасно ја потврдува суштината на изјаснувањето бугар-означува - христијанин.

Плочата во Загоричани е подигната две децении после смртта на жителите на селото.

Бугарската црква заедно со Грчката се обидуваат да ги придобијат селаните христијани преку признавање на нивните цркви за ширење на своите националистички пропаганди и создавање тло за присвојување нови територии. И двете цркви имаат свои агенти меѓу селството кои работат за пари.

Заклучок: Плочата во црквата НЕ е поставена од убиените жители, ниту пак можела, а ниту пак била поставена додека биле живи. Црквата од самиот почеток припаѓала на бугарската егзархија.

Финито.
Да оставиме плочата 1889 година Стефан Веркович (босненец) исто поминува през Загоричане. Пишува

Топографическо-этнографическіј очерк' Македоніи
Ај да не почнувам цела тема за Веркович, беше дискутирано и одамна завршено со него. Ако сакаш нема проблем, ќе збориме за Бугарите кои го славеле Александар Македонски и кои биле покрстени од св. Павле, иако поимот “Бугар“ не постоел на Европск тло во тоа време.

Најди други деца да замајуваш.

Да не коментирам и да не поствам песна на грците за масакара во Загоричане,кадето наjмалце 20 поти ке прочиташ зборове како Βούλγαροι, Βουλγάρους,Βουλγαρομάχοι
И на тоа се сведува вашата пропаганда, на внесување погрешни толкувања, на сите веќе им се расчисти што подразбирале Грците под тие имиња и кого се’ нарекувале така. Меѓутоа, вие како и се’ останато каде што се споменува и барем “Б“ од “Бугар“ пробувате да го врзете со бугарската народност.

Но, џабе, доволно малку да се прочита за многу да се разбере, очигледна и очевидна е вашата ментална болка кога се соочувате... со ЗДРАВАТА ЛОГИКА.

Обективност и ништо повеке - това е поентата.
Обична дрска манипулација за полуписмен народ.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Братот,празна демагогиja ти е се. Обична манипулациja и скриване на глава во песок. Историjaта се темели на артефакти,докази,а не на рекол,казал. Има факт-има историja,нема факт - нема историja.
Врвниот каjмак на македонската борба не знаеха коj е Александар и Филип. Второразреден некоj знаел и чул (а пази,тези се броjaт на едната ми рака),но врвот хабер немали. Инсистирали на словенство,словенство и пак словенство. Ако сакаш-негираj, фактите зборуват за совсем друго. Наброj ги да видим,коjко са тези които инсистирали на Филип и Александар во времето на македонските борби во XX век.
За да биде перверзиjата уште поголема ВМРО што за вас е символ, терала хората да влегуват во бугарска црква. Тотален парадокс !!! Не ми отговори како третираш бугарската екзархиja? Како да ja преведувам сега? Слоевнска,христиjaнска екзархиja?
Па не ти треба французки конзул,когато Симеон Радев сам вели,дека македонците ке идат ком този,коjто им даде повеке. :toe:
Ти се пробваш да внесеш социо психоложки проблем,коjто никога не постоел. За теб зборот бугарин (а и на грчки исто) е нешто за што и ти не можеш да го дефинираш без да има изклучоци от твоето измислено и изманипулирано правило. Како е можно грците да знаат што и на кого правили,а ти днес да викаш - НЕ, тази дупка не е дупка. ЗДРАВАТА логика фали.
Одиш точно по грчки модел и во моментот,не знам дали се усекjaш.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Па многу убаво ти пишува, дека Македонците се готови да ти приложат документи дека не се Бугари, туку се припадници на грчката црква и ги претпочитат грчките училишта.
И ти пропушташ под притисок!

Значи кристално јасно се потврдува значењето на терминот “Бугар“, како што претходно посочив со дадените цитати.
Определбата “Бугар“ или “Грк“ зависела во зависност на црквата која ја признавале и училиштата во кои оделе, а не според етничката припадност.

Меѓутоа и Бугарија и Грција се обидуваат да го искриват тој факт и да ги прикажуваат сите христијани како припадници на нивната народност, на што впрочем укажува и Првиот грчки Устав кој вели дека за Грк смета секој оној што е Христијанин.

Каснакоски што повторно се самозастрела. :)
Не е точно.
И пред да има бугарска црква Македонците си создавале бугарски училишта. Можам да ти дадам многу примери. Факт е дека нема создадено ниту едно македонско училиште.
Што значело тогаш бугар?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Како да преведувам това потекло - бугарин?
А зашто седи тамо вера - православен? Нали бугарин имаше ваков поим?!
Ако сакаш да постирам уште вакви пример - немаш проблем.
Вашиот државен архив и институт за национална историja сами ви демантират тезите.

Ако можеш да ги побиеш веќе приложените документи, тогаш ќе правиме муабет за некакво си “демантирање“, а треба да се запази редот. Инаку, јас ќе ти дадам па друг пример, и пак ништо не си направил.

Зад мене не стои никаков државен архив или институти, јас ги користам достапните информации и документи. Ти НЕМОЖЕШ да го демантираш тоа што веќе го наведов тук одвлекуваш “игра“ на друг случај.

Како и да се свртиш, газот пак ти е одзади.

И ти пропушташ под притисок!
Не ми кажувај што пропуштам, ништо не менува тоа, дали под еден притисок или два притисоци, се работи за ПРИПАДНОСТ КОН ЦРКВАТА и тоа е ПОЕНТАТА.

Џабе тролуваш.

Не е точно.
И пред да има бугарска црква Македонците си создавале бугарски училишта. Можам да ти дадам многу примери. Факт е дека нема создадено ниту едно македонско училиште.
Што значело тогаш бугар?
А кој рекол дека бугарската пропаганда почнала со Егзархијата?

Бугар означувало она што е веќе погоре кажано - христијански народ кој говори на словенски јазик, селанец, прост(неук) народ.

И за Чесите и Словаците се велело дека се “Бугари“, за Србите и Црногорците исто така итн. да не се повторувам.

Џабе се обидувате да внесете забуна преку терминолошка игра.

Македонците не се и никогаш не биле Бугари.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Грешка. Ниту Чесите, ниту Србите ниту некои други биле Бугари, само нашите и вашите предци биле Бугари.

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Грешка. Ниту Чесите, ниту Србите ниту некои други биле Бугари, само нашите и вашите предци биле Бугари.
Дечко извини вака, за тебе не знам ама јас и никој од роднините и предците докај што ги знам на бугарскиов хан Омуртаг не личат ниту пак мислеле дека се род со него и неговите Буагри.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
добро, се читаш ли ти самиот себеси што пишуваш? кога ќе ти влезе во главата дека напротив, и моите и твоите претци биле Македонци, само што твоите од разноразни причини станале бугари? кои од заблуди, кои од страв, кои од немање услови за школување на своите деца кои рака на срце тогаш ги немало во Македонија за разлика од бугарија? е сеа што моите истраеле до крај па колку и тешко да им било а твоите немале јајца за тоа, ТОА ВАС ВЕ БОЛИ, па сеа ај и овие ќе бидат бугари..преиспитај се ти самиот КАКО И НА КОЈ начин си станал бугарин и дел од косооките..

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Ехееее. Па и косооки имало. Абе ти не си у реду.

Фактот е дека моите дедовци пред да има Егзархија, пред да ја има Бугарија си создавале свои бугарски училишта а никој никогаш никаде не создал македонско училиште пред тоа да го направат комунистите во 1943 г.
Првото македонско училиште е од 1943 г.

Нашите претци не знаеле дека ќе се срамите од нив и дека бугарската преродба /преродбата на бугарштината/ ќе ја прикажувате како преродба на македонизам или нешто слично.
Ако барате историја, различна од нашата, ќе треба да започнете од 1945 г.
Пред тоа немате историски личности.

Kajgana Shop

На врв Bottom