Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Не е само твое тело во прашање,туку во прашање е и тело на друго живо суштество.
Ти твоето тело ако сакаш можеш да го касапиш,да си гаснеш цигари од него,да менуваш пол и било која друга глупост која ке ти текне,ама немаш право да го правиш тоа со телото на друго живо суштество.
Самиот факт дека тоа друго тело се создало и живеело во тебе,не ти дава право да го убиеш,бидејќи сигурно тоа мало живо суштество да има свој глас и право на одлучување би рекло НЕ.
Имаш право да одлучиш за твоето тело додека не е загрозен животот на некој друг.
И ај прекини како папагал да повторуваш My Body, My Choice досаден си веќе:vozbud:

Koe telo? Nekoj parazit vo utrobata, koj ja krade esencijata, hranata, krvta....itn od moeto telo??

Jok, nema, ne daam, ako nejkam.

Moj izbor, i prekini da prdis, OK, deka ti smrdi ustata!

Стоко една некултурна.
Единствена пијавица на светот си ти,бидејки ја испиваш секоја смисла од утробата на мајката земја.
Тоа дете што ќе се направи во твојот стомак има право на твојата крв.
Не е оно криво што природата одредила да се раѓаме зависни едни од други ултралиберален манијаку.Ти мора да си се создал сам од себе,бидејќи изгледа си некој посебен вид(се гледа по размислувањето)па никој нема право на твојата крв поганштијо една!

Navistina, jas se rodiv od duh, od nebata i soncata, mojta sustina e svetlinata, za razlika do krvopijnite gojda kako tebe.

Btw, zemi Listerin i zaplakni si muckata!

Сега пробуваш да бидеш поет откако ги докажа своите лингвистички можности употрeбувајќи го зборот прдеж.
Да си создаден од светлина се сомневам,пре ќе поверувам дека си создаден од некоја индоктринација и амерканско заглупување.
Со овакви глупави флоскули можам само да помислам дека си настанал од промаја,затоа и толку "јасно" ти струјат мислите.:vozbud:

Neli, i toa doagja od nekoj koj se voodusevuva od drkotinite na Ma-Sta-pe??

Jasno mi e sega kolku e saatot!

Zatoa sum za abortus, trebale da te abortiraat koga veke ne znael tatko ti da svrsi na carsav deka stedel na prasok za perenje.

Ignor traure!

Ти измиј си ја устата со света водичка,бидејќи очевидно е дека Листерин нема да ти заврши работа.
Да,и пред да нудиш листерин на пола форум земи заплакни се и ти малце/нема да ти штети.

My Body, My Choice!

P.S. Gospod nema, ne postoi, no bi trebalo da se izmisli, za vakvite gojda da imaat nadez i cel vo zivotecot gnil!

Стоко една некултурна.
Единствена пијавица на светот си ти,бидејки ја испиваш секоја смисла од утробата на мајката земја.
Тоа дете што ќе се направи во твојот стомак има право на твојата крв.
Не е оно криво што природата одредила да се раѓаме зависни едни од други ултралиберален манијаку.Ти мора да си се создал сам од себе,бидејќи изгледа си некој посебен вид(се гледа по размислувањето)па никој нема право на твојата крв поганштијо една!

НАВРЕДА!!!!

Навистина интересно во македонија се тврди неофицијално дека има над 30 000 абортуси(чедоморства-термин на НВО) додека евидентираните се 10 пати помалку ако не се лажам...може некој ова да го објасни??

Јас сум против абортус но сепак сметам дека истиот сега засега е ОПРАВДАН!!

Морам да објаснам и зошто сметам така-од човечки аспект гледано абортусот навистина крајно неетичен,но ако го земеме економскиот аспект,понатаму ако земеме предвид дека често абортираат оние..знаете,а пак ако се земе предвид фактот што бракот ретко трае над 5 години.

Во македонија ретки се но има и како да ги наречам...рекордерки по абортус-има случаи каде имаме 5 абортуса од една жена.

Значи кога невработеноста ќе биде негде 10-15% тогаш веќе може да се ЗАБРАНИ АБОРТУСОТ,но дотогаш е оправдан ако земеме предвид и одредени фактори-се разбира "Мислењето" на црквата е ирелевантно..а и нема евиденција дал некоја аборт рекордерка да е казнета ил пак некој доктор(од дедо боже).

Инаку имаше еден доста иновативен предлог дански Академик,имено истиот бараше да се извршат сериозни генетски тестирања и на оние загрозените да им се забрани да имаат деца но државата да им надонести,истиот господин потоа беше прогласен за расист,нацист и ШТО уште не...ова...чисто информативно:)

Koe telo? Nekoj parazit vo utrobata, koj ja krade esencijata, hranata, krvta....itn od moeto telo??

Jok, nema, ne daam, ako nejkam.

Moj izbor, i prekini da prdis, OK, deka ti smrdi ustata!

Neli, i toa doagja od nekoj koj se voodusevuva od drkotinite na Ma-Sta-pe??

Jasno mi e sega kolku e saatot!

Zatoa sum za abortus, trebale da te abortiraat koga veke ne znael tatko ti da svrsi na carsav deka stedel na prasok za perenje.

Ignor traure!

My Body, My Choice!

P.S. Gospod nema, ne postoi, no bi trebalo da se izmisli, za vakvite gojda da imaat nadez i cel vo zivotecot gnil!

Навреда!!!

Ако во оваква една аутократија на едни им се дозволува да навредуваат а на други не им се дозволува ни да се бранат,тогаш не гледам која е овде смислата на дискутирање,бидејќи очигледно е дека администрацијата го фаворизира Гарфлд.

Подобро е да се воодушевувам на некој кој со искрени детски обиди пробува да пишува поезија,отколку да се воодушевувам на некој чиј речник се состои од:прдеж,издркотина,смрдеж,детергент итн.
И на некој кој смета дека не смее никој воопшто да му реплицира на пост туку смее само да му се јавува со прашања или улизивање за велечесниот и "интелегентниот" случајно не се навреди.

My Body, My Choice!

Jас разбирам зашто ти подржуваш абортус,очигледно е дека си исфруструиран и дека би ти било подраго мајка ти да те абортирала,отколку покасно да мораш да се самоубиеш,зашто животот ти е неиздржлив нели?!

Гледам овде те импонира да глумиш крал на интелектуалното подземје на Кајгана форумот каде што можеш да тресеш глупости и да вреѓаш а администрацијата да те штити.

Таа флоскула мое тело-мој избор е обична глупост која ништо не објаснува.

So 10 posta, od koi 6 tuka, na temava, a 5 of topik, najde da laes, i vednas da naverduvas?
jas nikade licno i direktno ne navrediv nikogo. Mene nikoj ne me stiti. A ti si ocigkledno isfrustriran trol koj e so milioniti juzer, kiven na ban koj si popil zasluzen.
Ides na ignior kaj mene, gojda ne toleriram i mi smrdat.

Z U T!

Cenicitas и Garfield се отстранети од дискусијата. Мислењата нека останат за пример како не треба да дискутирате. Сега, назад на темата.

Не е само твое тело во прашање,туку во прашање е и тело на друго живо суштество.
Ти твоето тело ако сакаш можеш да го касапиш,да си гаснеш цигари од него,да менуваш пол и било која друга глупост која ке ти текне,ама немаш право да го правиш тоа со телото на друго живо суштество.
Самиот факт дека тоа друго тело се создало и живеело во тебе,не ти дава право да го убиеш,бидејќи сигурно тоа мало живо суштество да има свој глас и право на одлучување би рекло НЕ.
Имаш право да одлучиш за твоето тело додека не е загрозен животот на некој друг.
И ај прекини како папагал да повторуваш My Body, My Choice досаден си веќе:vozbud:

Замисли го ова, што ако тоа "мало, живо суштество", кога би имало глас и способност да зборува и одлучува, би рекло-НЕ, НЕ сакам да се родам? Дали мислиш дека животот, во апсолутно секој случај, е благослов? Кога во првите мигови од нашето постоење, би имале можност да го видиме нашиот иден живот и го видиме, да речеме Фрицл, и се видиме себе во подрум половина од животот а останата половина по ментални институции, што мислиш кој би бил одговорот?
Едноставно, кога сме "таму" нема САКАМ, туку МОРАМ...Btw, Фрицл е само една од убавините на овој свет.

И колку да не бидам сфатена погрешно, не велам дека животот е проклетство и дека единствената боја во него е црната, сепак овде има многу бои и нијанси, многу музика и заслепuвачка светлина, и дека понекогаш, и покрај големата болка, вреди да се живее...Но, за разлика од животните, ние сме свесни а свесноста според мене значи и наша способност да видиме подалеку од носот. Ако една жена "види" дека на своето дете нема да му обезбеди услови да живее како човек, ИМА ПРАВО да одлучи.

Нема право да одлучи.
Основно право е овде биолошко.
Човекот треба да има биолошко право да живее пред се и никој не може и нема право да му ја одземе можноста да биде среќен а ниту можноста да биде несреќен,бидејќи среката и несреќата се релативни работи.
Сиромаштијата не е најголема несреќа,ниту мора да биде.
Со самото тоа што некој знае дека е сиромашен и што знае дека не може на детето да му приушти нешто не му дава за право да го убие.
Жената има право да одлучи дали ќе има или нема да има деца,се до моментот кога тоа дете ќе се најде во нејзината матка.
Немаш право да одземеш нечиј живот,и нема право за него да одлучува и да му скрати или среќа или несреќа.Тоа право му е подарено со самиот чин на зачнувањето.
Ако за разлика од животните сме свесни,тогаш свесно и не треба да правиме деца ако не ги сакаме и ако одиме да ги абортираме.
Нејзиното право престанува во моментот кога та азагрозува живот на друго живо суштество.

Тоа е точно што го викаш, сиромаштијата не е гаранција за несреќен живот исто како што и големото богатство не е гаранција за среќа. И се сложувам дека е потребна повисока свесност и одговорност кога се пректикуваат "некои" активности. Но не секогаш зачнувањето доаѓа по наша желба...причини ЗА абортус има многу, па скоро исто колку и причини ПРОТИВ. И претходно имам напишано, а и понатаму стојам на тоа, дека одлуката на жената да абортира, во дебатите се тривијализира со ставот дека на абортус се оди како на утринско кафе кај комшиката. Секако дека тоа е тешка одлука за секоја (нормална) жена. Во секоја држава, па и кај нас постои ЗАКОН со кој што е регулирана ваквата постапка. И тоа е тоа. Ако личноста има морални дилеми во тој поглед, тогаш повторно е јасно што (не) треба да прави. Оноа што е битно е правото на избор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom