Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Не е склоп на клетки, туку склоп на живот кој нажалост настанал и е направен од морони. Туку да си ја испразнат душата ќе речат и дека е некој вирус кој треба да се отстрани и излекува.
MY BODY, MY CHOICE!
Мачору имаш нешто друго да кажеш бе? Аман ко спамер си :helou:

замисли каде би те насочил ГЛУП МАЖ? А сите знаеме дека има вакви...
Зарем сеуште сметаш дека постои ваква категорија? Тоа ти е исто као Црвенкапа.

баш склоп на клетки.... и нек се тешат и понатака.. и нек си нагаѓаат дали е вината на жената или мажот... детето го нема!

Ги изедоа животињите! Живели и понатака! (ако можете):tapp:

Добро овие снимки се од 8-9 недели, а ако се абортира после 3-4 недели. Тогаш пак е убиство?

А после ден-два од зачнување (со апчиња за контрола)? И тогаш е убиство? Оплодена јајце клетка значи живот е веќе роден.

Па кажи ми ко ќе ти го изцеди некоја будала (или згрешка) в пичка, дали ќе се осеќаш како убиец кога ќе ги употребиш апчињата за контрола? Или ќе раѓаш доблесно се шо се оплодило?

Д
Па кажи ми ко ќе ти го изцеди некоја будала (или згрешка) в пичка, дали ќе се осеќаш како убиец кога ќе ги употребиш апчињата за контрола? Или ќе раѓаш доблесно се шо се оплодило?

ако збориш за силување, сум ЗА.
ако збориш за деформитети исто така.
Али жити се не ми збори за кеиф без памет. Имаш разно-разни контрацептивни методи. Ќе кажеш 99 посто се сигурни така? Па апстинирај бе! Затоа што во секој случај се сведува на ми се онадеше, ама нејќев да ми влезе.

Почитувани читатели, ова е видео за Вистината за абортусот во Македонија.

Ги замолуваме сите поддржувачи на правото на живот, да го постираат овој линк на своите профили, веб-страници, блогови, да го препратат на свои пријатели по е-маил...

http://www.abortusne.org.mk
Целта е што повеќе луѓе да дознаат за ВИСТИНАТА ЗА АБОРТУСОТ ВО МАКЕДОНИЈА!

Колку повеќе луѓето знаат за абортусот, толку помалку ќе има абортуси. Помалку абортуси, значи повеќе спасени бебиња.
Пренесете ја пораката и видеото. Спасете го животот на некое неродено бебе.

Со почит, www.abortusNE.org.mk

:bravo:

И само да дополнам, лесно им е на оние што брчат против абортусот, а не ја осетиле ситуацијата на своја кожа (ни јас ја немам осетено фала богу)

Зависно од околностите.

И само да дополнам, лесно им е на оние што брчат против абортусот, а не ја осетиле ситуацијата на своја кожа (ни јас ја немам осетено фала богу)

Токму така. Какво стојалиште такво гледиште.

ситуацијата на своја кожа
Добро е додека е на кожа, а не внатре (ништо лично SpiderWeb, така ми дојде примерот :) ).

Значи ли ова дека 30-тина илјади девојки и жени се силувани или имале проблем со плодот (ако изземеме извесен број од оние кои не сакаат од свои лични причини)?

Тогаш тоВа е голем проблем во Македонија. Или од здравствен аспект (голем број деформитети, слаба контрола и закажување на здравиот живот) или од кривичен (многу силувања). Ова е индикатор за нешто, а за што...тоа треба соодветни служби да покренат истражување наместо да апелираат да се намалат или зголемат??? абортусите.

Ова е индикатор за нешто, а за што...тоа треба соодветни служби да покренат истражување наместо да апелираат да се намалат или зголемат??? абортусите.

Не треба истражувања, треба сексуална едукација! Подобро да се спречи отколку да се лечи! Е сега ако некоја не сака или не може да разбере зошто е потребна контрацепција... нека ризикува да остане неплодна:smir:

Добро овие снимки се од 8-9 недели, а ако се абортира после 3-4 недели. Тогаш пак е убиство?

А после ден-два од зачнување (со апчиња за контрола)? И тогаш е убиство? Оплодена јајце клетка значи живот е веќе роден.

Не се убиство апчињата за контрацепција (ако е така, секогаш кога ќе се исфрли сперма, се убиваат не знам ти колку деца :tupak: ). Поентата е дека од 21от ден (3та недела) од зачнувањето, плодот веќе реагира на допир и навистина осеќа болка. Животот е створен (јесте дека е недоразвиен ама живот е).
Треба доста јака причина за абортусот да биде оправдан. И не "нема да можам да си живеам ко другите" или "немам нерви за деца" и слично. Него стварно добра причина.

Значи за тебе се се жените криви шовинисте.Бутате го сегде и после нејкете да ги прифатете последиците.Океј у тај случај и жената е виновна ама тука сепак спаѓа и мажо у таа вина.Не може жената сама да затрудне.И демек ти ного интелигентнио а жените глупи тупи и неупотребливи?Тугај кој ке ти го задоволе стапо?М?Објасни?Ако си толку години колку шо се претставуваш жалам ти го памето....
Извини,вака ама од кое село си????
Зошто пишуваш вака??
Дај малку литературно,не туку чкрташ само некој зборови без врска.
Секој знае барем малку да се изрази и да пишува литературно,ова не личи на ништо.

Извинете,за оф топикот.

Инаку,и девојките треба да внимаваат со колку и со кого и како,не после само плачки да има.

Значи за тебе се се жените криви шовинисте.Бутате го сегде и после нејкете да ги прифатете последиците.Океј у тај случај и жената е виновна ама тука сепак спаѓа и мажо у таа вина.Не може жената сама да затрудне.И демек ти ного интелигентнио а жените глупи тупи и неупотребливи?Тугај кој ке ти го задоволе стапо?М?Објасни?Ако си толку години колку шо се претставуваш жалам ти го памето....

Не бев добро разбран мислам.
Она кое го реков е дека проблемот и постоењето на ваквата дилема е давањето на жените потполна слобода да прават што сакаат со нивното тело.
Со тоа прашањето за -абортус или не- станува беспредметна дискусија, бидејќи жената може да го оствари тоа право кога ќе го почуствува за потребно, па истото може да се разгледува само од етички аспект , не и законски.
Во смисол дали би се чувствувале добро ако абортирате и што мислите за оние кои абортираат.
п.с. на крајот сепак останува прашањето дали жената е доволно совесна да облучува самостојно за вакво нешто.
На личност која нема контрола со емоциите, а постапките и се повлијаени од емоциите, дали не е подобро контролата за судбината на фетусот да му се даде на некој поодговорен.

На личност која нема контрола со емоциите, а постапките и се повлијаени од емоциите, дали не е подобро контролата за судбината на фетусот да му се даде на некој поодговорен.

А жената да нема никаков глас во тоа?
Се согласувам донекаде дека треба одлуката да биде заедничка, и таткото и мајката да се договорат. Ама потполно да одлучува некој друг за мене? Што е жената? Машина за раѓање?
Па ако се открие дека детето ќе се роди мртво (ако нема мозок на пример, имам читано за ваков случај), и жената одлучи дека не сака да помине низ целата траума на носење и раѓање, ама ете мажот сака за секој случај да се роди детето (може некое чудо ќе се деси), жената треба да го роди детето?
Не разбирам:toe:

А жената да нема никаков глас во тоа?
Се согласувам донекаде дека треба одлуката да биде заедничка, и таткото и мајката да се договорат. Ама потполно да одлучува некој друг за мене? Што е жената? Машина за раѓање?
Па ако се открие дека детето ќе се роди мртво (ако нема мозок на пример, имам читано за ваков случај), и жената одлучи дека не сака да помине низ целата траума на носење и раѓање, ама ете мажот сака за секој случај да се роди детето (може некое чудо ќе се деси), жената треба да го роди детето?
Не разбирам:toe:

Слободата за одлука во случајов е целосно во рацете на жената.
Таа има секое право, безусловно право да прави што сака со она кое е во неа.
Интересно ми беше, за дискусија се разбира, дали можеме да ги сметаме жените одговорни за нивните постапки.
Дали тие се способни за рационално размислување, не само за конкретнава проблематика, туку општо или е нужна дали некоја комисија или некој авторитет кој би дејствувал против нејзината можеби нехумана желба.
Да се разгледа исто и терминологијата.
Како може фетусот минути пред раѓање на пример да е фетус и да може да се абортира и убие, а секунда после раѓањето да е веќе човечко суштетсво со сите права кои му следуваат.
Која би била границата за декларирање на истото како човек.

п.с. генетски пореметени деца, со разни деформитети, како цистична фиброза, елефантизам, можност за детето да е хомо (требаат уште податоци додека има можности за откривање) дете зачнато поради силување, опасност по животот на мајката со бременоста и слично, нормално дека се оправдани по секоја основа.
Проблемот исто денес е тоа што мажот нема никаква улога ако мајката реши да абортира и тоа не е баш во ред. Сепак тоа е и негово дете.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom