Само втора рата се плаќа :salut:При заверката се плаќа само втората рата за партиципација, или имаше уште нешто?
Samo pazi neli smenija ovaa godina.So toa kreditite se rachunashe za plakjanje vo prethodniov semestarПри заверката се плаќа само втората рата за партиципација, или имаше уште нешто?
FIFO (firstINfirstOUT) - тоа што најпрво си го ставил на залиха прво и го продаваш.Ќе знае ли некој да ми каже како се решаваат Фифо..Лифо...така како што беа дадени на колоквиум?? Т.е. како се наоѓаат крајните залихи и тие празните полиња од количината и цената???? :salut:
Па јас за прв семестар платив 100 евра, а имав 36 кредити. Сега ќе имам 24 кредити, а пак треба да платам 100 евра.Samo pazi neli smenija ovaa godina.So toa kreditite se rachunashe za plakjanje vo prethodniov semestar![]()
Kaj drzavna kvota mislam deka e 3.3 evra po kredit,taka da,kolku krediti prijavuvas,gi mnozis po 3.3 evra i ja plajkas dobienata suma,zosto porano bese 100 evra po semestar,i koga ke gi presmetas kreditite od site predmeti sto treba da gi polozis vo 4 godini na fakultet i gi pomnozis so 3.3 ke ja dobies istata suma sto porano se plajkalo.Za da zavrsis fakultet treba da imas min. 240 krediti,a jas bidejki sum vo kvota so kofinansiranje(privatna) plajkam po 10 evra od kredit,koa ke pomnozis 240 x 10=2400,a porano plajkale 300 evra po semestar,pa bidejki imalo 8 semestri po 300 evra,pak stignuvas do sumata od 2400 evra.Minatiot semestar prijaviv 31 kredit i plativ 310 evra,zatoa spored mene taka se racuna i plajkaПа јас за прв семестар платив 100 евра, а имав 36 кредити. Сега ќе имам 24 кредити, а пак треба да платам 100 евра.
Мислам дека нема врска тоа со кредитите, барем не е морално.![]()
За неположен испит се плаќа нова пријава за наредната сесија, ако ти е во план да го полагашda, gi ukinaa taksenite use lani ...
nego, tie sto se prva godina , dali ke treba da plakaat nesto za nekoj nepolezen ispit? ili toa posle avgust ke se znae ... dokolku ne polozime.
i me interesira kolku se plaka za eden ispit?
не, јас мислев дали се почнува со предавања од 1ви?Za sto toa od 1vi,za upisi?Ako e za upisi,taka pisuva na stranata:
Заверката на зимскиот и упис на летниот семестар ке се врши од 31.01 – 20.02.2011 година според следниот распоред:
1 година 31.01-02.02.2011
2 година 03 – 08.02.2011
3 година 09 - 14.02.2011
4 година 15 – 18.02.2011
Се молат студентите да се придржуваат до истакнатиот распоред
најубаво јас мислам дека ќе ти биде да си научиш исто како во учебникот бидејќи ќе нема ништо повеќе од тоа... јас воопшто не вежбав од збирката за вториов колоквиум и поминавFIFO (firstINfirstOUT) - тоа што најпрво си го ставил на залиха прво и го продаваш.
LIFO (lastINlastOUT) - тоа што на залиха си го ставил последно го продаваш прво.
Многу е едноставно...
Pa mislam deka e od prvi,taka bese minatata godinaне, јас мислев дали се почнува со предавања од 1ви?
--- надополнето ---
најубаво јас мислам дека ќе ти биде да си научиш исто како во учебникот бидејќи ќе нема ништо повеќе од тоа... јас воопшто не вежбав од збирката за вториов колоквиум и поминав
wtf? aj objasnio kako toa i od koga ova ? A za kartickite kolku ke se plakja?Нема веќе таксени марки,сега ке уплаќаме 50 ден. со уплатница...бедови !!!![]()
Од пред некоја недела. Има објавено приходна шифра и слично што треба да се пише на уплатницата (ама претпоставувам ќе има готови во книжара).wtf? aj objasnio kako toa i od koga ova ?
Не е точно воопшто.Колку е точно тоа дека Англиски 1 се оди директно на испит, а не се полага преку колоквиуми?
:smir: