Економски факултет

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 јануари 2009
Мислења
53
Поени од реакции
0
претерано сум срекен што поминав економија и честитам и на остали што поминаа. знае некој како се движи скалата на таки за бодови??? 72 имам си викам да не закачам некоја луда 7ца? :D:D или да не барам преку леб погача....ај некој што знае или барем отприлика плс

Vk111

B4 I FU RU 18
Член од
2 јули 2010
Мислења
118
Поени од реакции
6
x e 0.05 и ке го замениш во формулата за z. E сега не знам само дали веројтаноста ке се постави вака P(x<0.05) или P(x<(ili ednakvo) 0.05) оти вика залихата да не е поголема од 0.05. Што мислиш ти како ке биде точно? или ако знае некој друг нека каже како

--- надополнето ---

Што има врска тоа со статистички хипотези, нема никакво тврдење тука за да тестираш дали можеш да го прифатиш или не...треба само вредност да пресметаш на залихата.Јас така мислам, па ајде некој друг нека каже како мисли, да помогне малку :icon_lol:
Izvini moja greska , ne ja procitav zadacata dobro , cim vidov 0.05 odma pomisliv deka e nivo na sigurnost , inaku znam kako da ja resam.
Pocekajte 10 min odma ke ja postuvam.

--- надополнето ---

Ok cim verojatnosta pretprijatieto da ne ja potrosi zalihata e 0.05 , znaci treba da se osigurame deka ke imaat za drugite 0.95.
Vo tablicite za normalen raspored po 0.9500 e 1.645
znaci
x-M/stand.dev. = 1.645 odnosno x-200/40 = 1.645 od tuka sleduva deka x=265.8 odnosno pod g) 266

((izleze malce netocno bidejki go zemav od tablicata za normalen raspore 1.645 , a obicno se zema 1.64))

Член од
19 април 2010
Мислења
194
Поени од реакции
3
Izvini moja greska , ne ja procitav zadacata dobro , cim vidov 0.05 odma pomisliv deka e nivo na sigurnost , inaku znam kako da ja resam.
Pocekajte 10 min odma ke ja postuvam.

--- надополнето ---

Ok cim verojatnosta pretprijatieto da ne ja potrosi zalihata e 0.05 , znaci treba da se osigurame deka ke imaat za drugite 0.95.
Vo tablicite za normalen raspored po 0.9500 e 1.645
znaci
x-M/stand.dev. = 1.645 odnosno x-200/40 = 1.645 od tuka sleduva deka x=265.8 odnosno pod g) 266

((izleze malce netocno bidejki go zemav od tablicata za normalen raspore 1.645 , a obicno se zema 1.64))
фала многу и на тебе и на wall street што се заангажиравте за оваа моја задача.фала уште еднаш:)

Vk111

B4 I FU RU 18
Член од
2 јули 2010
Мислења
118
Поени од реакции
6
A znae nekoj potocno da mi kaze sto treba da se uci statistika , bidejki jas samo od zbirka spremam zadaci , i teorija od kniga.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
A znae nekoj potocno da mi kaze sto treba da se uci statistika , bidejki jas samo od zbirka spremam zadaci , i teorija od kniga.
Задачите спремај ги и од книгата и од вежбите, не само од збирката. Сигурно ти се паѓа еден вид задача од индекси која што ја нема во збирката. (меѓу последните во учебникот)

Член од
2 мај 2010
Мислења
188
Поени од реакции
2
А од последнава тема за Временските серии , само теорија ли учевте или и формулите? Мислите ли дека е доволно само од презентациите ?:pipi:

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
претерано сум срекен што поминав економија и честитам и на остали што поминаа. знае некој како се движи скалата на таки за бодови??? 72 имам си викам да не закачам некоја луда 7ца? :D:D или да не барам преку леб погача....ај некој што знае или барем отприлика плс
како бе 72 ? нешто да не истрипа :D

иначе положив и ја економија ЈЕ ЈЕ

Член од
8 јануари 2009
Мислења
53
Поени од реакции
0
како бе 72 ? нешто да не истрипа :D

иначе положив и ја економија ЈЕ ЈЕ
72 бе...првиот со 32 вториот (на поправен) со 40...за дата 72 бе колега :D:D честито за положувањето си знаеме како се осекаме :D:D иначе сеа откоа ти објаснив како 72 имаш некое инфо за скалата? :D:D

Член од
7 јануари 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Da ne znae nekoj koga ke davaat ocenki po smetkovodstvo i ekoloshki menadzment?

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
72 бе...првиот со 32 вториот (на поправен) со 40...за дата 72 бе колега :D:D честито за положувањето си знаеме како се осекаме :D:D иначе сеа откоа ти објаснив како 72 имаш некое инфо за скалата? :D:D
Ааааааааа така може.... ја мислев на испит си положил па 72.. :))
иначе неам инфо ич ништо не е битно ке видиме на 26ти.. :) поз

Член од
31 август 2010
Мислења
84
Поени од реакции
4
Може ли некој од колегите кои слушале девизна политика и анализа на временски серии да објасни нешто подетално за нив, некое искуство :) Или некој да даде некој предлог за избор на предмет во летен семестар :))

Sawyer

Only God can judge me!!!
Член од
26 август 2009
Мислења
723
Поени од реакции
154
Kolega,treba da znaes kolku boda vkupno nosi testot za da mozes da kalkuliras za ocenka,inace kako sto vidov jas deka so 38 poeni se polaga,pa nisto cudno e da si izmegju 8-9,spored mene 8 imas minimum,ako se vkupno 80 boda,togas 9:):):):))

Член од
13 август 2010
Мислења
32
Поени од реакции
3
Колеги некои искуство за Сметководство на трошоци на испит? Обемни задачи? Дали барат детално раскажани лекции или...? Ќе бидам мн благодарна ако некој сподели некоја информација :)

Член од
8 јануари 2009
Мислења
53
Поени од реакции
0
Kolega,treba da znaes kolku boda vkupno nosi testot za da mozes da kalkuliras za ocenka,inace kako sto vidov jas deka so 38 poeni se polaga,pa nisto cudno e da si izmegju 8-9,spored mene 8 imas minimum,ako se vkupno 80 boda,togas 9:):):):))
хахаа не бе колега каква 8 каква 9 ахахах еј си ме расположил ептен...пази што е финтата јас го положив со 40 вториот колоквиум а носеше 70...а првиот од 70 ја со 32 значи укупно имам од 140 бода ја имам 72. е сеа знам дека ја спуштаа **ВКУПНАТА ГРАНИЦА ЗА ДВАТА** на 60 за 6ка...ја со моите 72 се надевам на некоја луда 7ца затоа и прашувам. иначе од мене имаш чиста десетка за овие математикиве што ми ги напраи за 9ка ме замисли како би реагирал коа стварно би бил у игра за 9 :D:D:D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom