Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Embrionot e zhiv od momentot na negovoto sozdavanje, toj zhivee, se razviva, vrshi razmena na materii so okolinata (majkata), a fizioloshki za zhivo se smeta se ona shto zhivee, se razviva i ima razmena na materii, ako ne si znael.

Vrska si nemash shto zboruvash. Za da se oplodi zhenata potreben e mazhot, taka da bez negovoto seme, nema plod, nema kreacija, taka da kreator e mazhot, a ponatamu zhenata e taa shto ke ja nosi kreacijata do onoj moment koga ke se porodi. I nikade ne kazhav deka nema pravo da odluchuva, tuku ne smee samo ona da odluchuva, i dvata roditeli imaat podednakvo pravo na odluchuvanje. Ne mozhe da se dozvoli samo zhenata da odluchuva i ne smee, ne go sozdala sama plodot, koga ke si go sozdava sama, togash neka odluchuva sama.
Siromashtijata mozhe da e samo opravduvanje za neodgovorni stvorenja, nikakva prichina za abortus.
A, ako nesakash da dojde do nesakana bremenost imash opcija kontracepcija, ili ne si slushnal? I sekako dokolku si spremen i se odluchish da imash odnos, ke mora da bidesh spremen i na posledicite od toj odnos dokolku ne koristish zashtita, vo shto ne mozham da poveruvam deka nekoj vo 21 vek ne znae za zashtita od nesakana bremenost.

I ne mi objasnuvaj i ne mi se obrakaj mene so soveti shto i kako da pravam i koi opcii mi se nudat kako reshenie vo sluchaj na nesakanite posledici od abortusot, tuku ti razmisli kako i shto treba da pravish za da ne se dovedesh vo takva situacija za da posegnuvash po pomoshnite sredstva koi gi preporachuvash.:tapp:
Јас можеби не знам можеби знам, ама знам дека не е човек. Сите твои органи го прават истот што го прави и ембрионот. А она што ти го наведе дека е живот може да преставува и цвеќе, вирус па и карпа (бидејки и таа врши размена со околината, си го менува обликот)
Не постои 100 процентна заштита, а дури и да се заштитиш можеш да направиш грешка некој пат.
Ако некој не се смета за способен да одгледува дете во сиромаштија не мора да го прави тоа.
И колку да ти биде јасно кога би ми се случило мене девојката а ми затрудне јас не би сакал да прави абортус, ама тоа си е нејзни право.

Абортусот е убиство.

Како мислите дека горната реченица ќе и помогне на девојка која мисли дека е во безизлезна ситуација? Кој досега видел аир од морализирање? Потребна е акција, драги анти-абортусџии.

Подолу ќе Ви дадам пример како би требало да гласи Вашата кампања за да има било каков успех:

- Абортусот не е единствено решение, Ти имаш избор! Јави се на 0800-џџџџџџџ за совети и помош при непланирана бременост.

- Абортусот не е единствено решение. Прифатилиштето за малолетни трудници
„Што ќе рече комшијата?“ Ви стои на располагање 24 часа на ден.

- Абортусот не е единствено решение! Владата ги финансира младите мајки да продолжат со образованието. Бесплатна градинка „Мама е на школо" функционира во секоја изборна единица.

- ..

Слободно можете да ме цитирате во владиниот тендер :)

ЗАБРЕМЕНЕТОТО ДЕВОЈЧЕ СМЕСТЕНО ВО БИТОЛСКИОТ ДОМ
ДНК-анализа по породувањето Шеснаесетгодишното девојче од кичевското село Лисичани, за кое се претпоставува дека забременило од татка си, е згрижено во Домот за доенчиња и за мали деца во Битола. Директорката на Домот, Наташа Младеновска -Лазаровска, потврди дека девојчето, во посебното одделение во оваа институција ќе биде сместено се до породувањето.
- Институциите излегоа во пресрет и девојчето го сместија кај нас, а со него работи посебен тим. Во Домот тоа ќе може да остане и три месеци по породувањето, со намера да се овозможи подобра врска меѓу мајката и детето - изјави директорката Лазаровска.
Надлежните информираат дека ќе му биде направена ДНК-анализа на бебето, но ако биде утврдено дека станува збор за инцест, не сакаат да коментираат што ќе се случи со него. Во сите други случаи надлежните советуваат детето да остане со мајката, но поради специфичноста на овој случај, иднината на ова бебе останува неизвесна.
ајде кажете ми сега дека е подобро да го роди ова бебе. можеби за ова девојче било предоцна да абортира. но, не е за други на кои им се случило ова. во овој случај неабортирањето е убиство.

Абортусот е убиство.

Како мислите дека горната реченица ќе и помогне на девојка која мисли дека е во безизлезна ситуација? Кој досега видел аир од морализирање? Потребна е акција, драги анти-абортусџии.

Подолу ќе Ви дадам пример како би требало да гласи Вашата кампања за да има било каков успех:

- Абортусот не е единствено решение, Ти имаш избор! Јави се на 0800-џџџџџџџ за совети и помош при непланирана бременост.

- Абортусот не е единствено решение. Прифатилиштето за малолетни трудници „Што ќе рече комшијата?“ Ви стои на располагање 24 часа на ден.

- Абортусот не е единствено решение! Владата ги финансира младите мајки да продолжат со образованието. Бесплатна градинка „Мама е на школо" функционира во секоја изборна единица.

- ..

Слободно можете да ме цитирате во владиниот тендер :)
фала Боже некој да напише нешто паметно и на место.Ете ова треба да биде напишано и реализирано од владата.Вака би се спречиле многу абортуси.
И немојте ве молам да го спомнувате кутрото девојче и да се вадите со него ,да оправдувате абортуси,можда и не е од таткото како што пишува и тие не се сигурни од кого е,тоа е сосем друга приказна и многу пати имаме кажано абортус-во крајно безизлезна ситуација(пример деформација на плодот или нешто друго од медицински аспект)

ЗАБРЕМЕНЕТОТО ДЕВОЈЧЕ СМЕСТЕНО ВО БИТОЛСКИОТ ДОМ
ДНК-анализа по породувањето Шеснаесетгодишното девојче од кичевското село Лисичани, за кое се претпоставува дека забременило од татка си, е згрижено во Домот за доенчиња и за мали деца во Битола. Директорката на Домот, Наташа Младеновска -Лазаровска, потврди дека девојчето, во посебното одделение во оваа институција ќе биде сместено се до породувањето.
- Институциите излегоа во пресрет и девојчето го сместија кај нас, а со него работи посебен тим. Во Домот тоа ќе може да остане и три месеци по породувањето, со намера да се овозможи подобра врска меѓу мајката и детето - изјави директорката Лазаровска.
Надлежните информираат дека ќе му биде направена ДНК-анализа на бебето, но ако биде утврдено дека станува збор за инцест, не сакаат да коментираат што ќе се случи со него. Во сите други случаи надлежните советуваат детето да остане со мајката, но поради специфичноста на овој случај, иднината на ова бебе останува неизвесна.
ајде кажете ми сега дека е подобро да го роди ова бебе. можеби за ова девојче било предоцна да абортира. но, не е за други на кои им се случило ова. во овој случај неабортирањето е убиство.
Ова е интересни прашање особено за тие кои не го подржуваат абортусот. Во светот денес дути и во земјите каде е завранет абортусот, ако девојката е жртва на силување има право да го абортира.

Eве линк до закон сајт.
http://www.abortionno.org/

Sneak peak.

09_weeks-02.jpg

08_weeks-08.jpg

Откако го разгледав целиот сајт сеуште сум ЗА абортус.

Ова е интересни прашање особено за тие кои не го подржуваат абортусот. Во светот денес дути и во земјите каде е завранет абортусот, ако девојката е жртва на силување има право да го абортира.

Tie shto ne go podrzhuvaat abortusot vo koj spagjam i jas, (i pochni da ne chitash pravilno), kazhaa-vme deka za medicinski specifichni sluchai i sluchai na siluvanje abortusot se opravduva, vo sekoj drug sluchaj, abortusot pretstavuva ubistvo.

Se nadevam deka sega ke prochitash i razberesh kako sto pishuva a ne kako shto sakas.:baeh:

Tie shto ne go podrzhuvaat abortusot vo koj spagjam i jas, (i pochni da ne chitash pravilno), kazhaa-vme deka za medicinski specifichni sluchai i sluchai na siluvanje abortusot se opravduva, vo sekoj drug sluchaj, abortusot pretstavuva ubistvo.

Se nadevam deka sega ke prochitash i razberesh kako sto pishuva a ne kako shto sakas.:baeh:

А во медицински специфични случаи и при силување абортусот не е убиство?
Муабетов ти е ќе се ебам ама да не ми влезе.

Примерот со девојчето кое е силувано од сопствениот татко може да биде показател на се` освен пример за оправдување или неоправдување на абортус и тоа од две причини: прво, станува збор за претпоставка, но доколку се докаже и кога ќе се докаже ќе биде случај на инцест, а второ станува збор за личност со психичко пореметување. И конкретно во наведениот сличај не можеше да се зборува за абортус или не пошто бременоста беше откриена во 8-от месец. И не е вкусно да земаме вакви примери како поткрепа или показател на нешто.

абре имате назад дека додека може да се абортира, уште ембрионот не е жив, не му работи ни срце, ни ништо... уште е само збир на клетки!

па и не е фер да е забранет абортусот затоа што тоа треба да зависи од личноста... сега некој можеби не го оправдува, а да се најде во таква ситуација ќе се види кој е кој...

и сеа следно од вас ќе биде дали го оправдувате мастурбирањето затоа што е геноцид, така?!?:uvo::uvo::uvo:

ако се сака образование и иднина се може (пр. мојата проф по бизнис- жената има родено на 18 год. па сега е магистар). Секоја жена има право да абортира, ама тоа дека абортирала фетус а не дете и е многу лош изговор (од горенаведените причини)
Е па види вака,твојата професорка е магистар а родила дете на 18 години...мило ми е се гледа дека е амбициозна.Е сега,сигурно таа немало да дојде до тој степен на образование ако нејзината свекрва била премн. зафатена и проста жена и не сакала да и го чува детето( оти има и такви да те потсетам),а нејзината мајка не била во можност секогаш да го прави тоа оти се убивала од работа. и второ твојата професорка по бизнис сигурно кога го родила детето со нејзиниот маж живееле на готово направена куќа т.е кај неговите родители и не морале ништо да прават-да се селат како кираџии,имале услови за живот да му пружат на детето и таа можела да си дозволи да учи.Еве ако таа била во ужасна финансиска состојба,покрив над главата би имале но во ниеден случај немала можност да студира затоа што сепак треба трошоци за на факултет да се разбереме,еве детето ќе и го гледа некој-мајка е...свекрва е,исто и нејзиното момче ако бил во лоша финансиска состојба и живееле тие тројца плус свекорот и свекрвата со 14 000 месечно,те прашувам тебе дали би го родила детето таа... или ти да се најдеше во таква ситуација.
а)Да
б)Не,би абортирала...
Тик-Так,Тик-Так,Тик-Так....

Не те разбрав правилно. Ти си тој кој мене не ме сфака добро. Ти самиот рече дека абортусот е живот (бидејки имало клетји и размена така нешто) и дека не треба да се прави.
Сега ти викаш дека во случај на силување или здраствени проблеми го оправдуваш. Зар не ти е тоа малку лицемерно. Мислам ако е тоа дете за што е криво оно бидејќи е створено од силување. Оно не ги наследува гревовите на таткото. Зошто да биде дозволен абортус за овие случаи.
Исто и за медицински случаи. Кој има право да ке дека животот не бебето е побитен од животот на мајката. Не верувам дека некој може да побара негова согласност.
Ама се разбира јас не разбирам што саката вие да кажете. Подобро ти решисе што сакаш да кажеш.

абре имате назад дека додека може да се абортира, уште ембрионот не е жив, не му работи ни срце, ни ништо... уште е само збир на клетки!

па и не е фер да е забранет абортусот затоа што тоа треба да зависи од личноста... сега некој можеби не го оправдува, а да се најде во таква ситуација ќе се види кој е кој...

и сеа следно од вас ќе биде дали го оправдувате мастурбирањето затоа што е геноцид, така?!?:uvo::uvo::uvo:
Супер мислење. Во целост се согласува со тебе.

Ако абортусот е убиство, тогаш мастурбирањето и сексот во кој што не се праат деца е исто така грев и убиство, зошто да има полово прекинат однос, кога со тоа се убиваат сперматозоиди кои што би биле потенцијални деца нели.:tapp:

Ако абортусот е убиство, тогаш мастурбирањето и сексот во кој што не се праат деца е исто така грев и убиство, зошто да има полово прекинат однос, кога со тоа се убиваат сперматозоиди кои што би биле потенцијални деца нели.:tapp:
offf lelee...abe se zacnalo nesto ako se spoi spermatozoid so jajce kletka...

Па баш на тоа мислев, сите тие спрематозоиди од спермата истресени надвор се убиство на деца, зошто ако си свршел внатре, ќе се споеле со јајце клетката и ќе се создало бебето, затоа јас мислам дека и тресењето на кур надвор од пичката претставува убиство.
Ова е само по таа логика на тие што мислат дека абортусот е убиство.:nesvest:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom