Сакам да студирам на приватен, но немам пари...

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување
Ех, уште да бевме USA, да го нудеа то студирај па плаќај откако ќе се вработиш, 90% ќе се запишат таму, барем тие шо знат како е да студираш на државен!

Коските ги имам остаено пред канцеларии ејјјјјјјј, на студентски да не збораме! Мирис на мишки помешано со парфем, комбинација упм!

Сеа можам да замислам што ќе биди со ова што ги намалија квотите на државните, а успат ги искампузија овие приватните, демек немале документи средено, само ФОН и Европски биле во ред, а Европски неакредитирана програма за стоматологија.

А иначе 40 дена имаа рок приватните? Камо соопштение дали ги средија?

Иначе на Јанко гледав деновиве, некои ги средија неправилностите а абер нема да се кажи на телевизија.

Па скоро сите приватни нудат плаќање на рати, прашањето е на колку рати и пак ќе мора да бараш пари од дома ... кога ли ние ќе ги наполниме тие 18 години за да се осамостоиме од дома...како што тоа се прави на запад...

Ова што го рчна VW ептен ме бендисува...како решение за самостојно сносување на трошоците за студирање.
http://forum.kajgana.com/member.php?32707-Volkswagen

кај нас нема работа за постарите, дипломираните, не па ли за нас младите... далеку сме од америка, во америка идат луѓе од цел свет за работа, а кај нас ? кај нас не иде никој. Неможеш нивната економија да ја споредиш со нашата, затоа што ние ја немаме воопшто...
Сезонска работа... за 100 - 200 ке се најде, повеќе не.
Или ќе учиш цела година турбо, за летото да можеш да отидеш негде и да го запотиш асално газот за да извадиш пари за факултет, или ќе се мољакаш по дома за 100че за кафе и цигари... тоа е у ебанава ни држава!

кај нас нема работа за постарите, дипломираните, не па ли за нас младите... далеку сме од америка, во америка идат луѓе од цел свет за работа, а кај нас ? кај нас не иде никој. Неможеш нивната економија да ја споредиш со нашата, затоа што ние ја немаме воопшто...
Сезонска работа... за 100 - 200 ке се најде, повеќе не.
Или ќе учиш цела година турбо, за летото да можеш да отидеш негде и да го запотиш асално газот за да извадиш пари за факултет, или ќе се мољакаш по дома за 100че за кафе и цигари... тоа е у ебанава ни држава!

Ако си квалитетен секаде ќе најдиш работа. Проблемот е во то шо државните не нудат квалитет. Кој сака нека ми соли памет овде. На приватен, АКО сакаш ќе научиш. Ти се понудени најубави услови на студирање. Литература, интернет, професори шо нема да те третираат како гомно што се залепило пред кабинет. Останува да учиш.

Така шо ако се покажиш и докажиш на работа, сигурно ќе земаш добра плата и ќе си исплатиш студиите.

Јас неможам да сфатам како до сеа на некои од овие приватените не им текнало таа варијанта што ја предлага VW. Учи па плати

1) Знаењето што ќе го добие студнетот мора да е квалитетно. Ако факултетот стои зад знаењето сигурно ќе го „спонзорира“ студентот, инаку студентот нема да најди работа а со тоа и факултетот е во загуба.
2) Секој ќе може така да студира. Нема да биди екслузивно студирањето на приватен. Изборот се зголемува.

Значи, блогерџија, збориме да најдеш некаква работа, пред запишување на факултет, спомна снегулче за работа во америка, како се осамостојуваат на 18 години, а не збориме за квалитетни... кој квалитет го имаш ти со средно???
А кај нас го нема системот учи па плати, затоа што сме таков народ, што се нешто ќе смисли само да успее да избегне да го плати тоа што требало да го плати...

Јас неможам да сфатам како до сеа на некои од овие приватените не им текнало таа варијанта што ја предлага VW. Учи па плати

1) Знаењето што ќе го добие студнетот мора да е квалитетно. Ако факултетот стои зад знаењето сигурно ќе го „спонзорира“ студентот, инаку студентот нема да најди работа а со тоа и факултетот е во загуба.
2) Секој ќе може така да студира. Нема да биди екслузивно студирањето на приватен. Изборот се зголемува.

Correct!

Е ама, ајде де...

Ете сега разгледував од овие приватните што ги знам ФОН, Европски, МИТ ...

Овие од МИТ викаат преку ИК банка кредит...my ass. Ќе земам од Стопанска, што е битно тоа?

Европскиот се најзакон...имаш некаде околу 15000 денари минимум само да добиеш статус на студент. Какви стипендии...какви кредити! :tapp:

А кај нас го нема системот учи па плати, затоа што сме таков народ, што се нешто ќе смисли само да успее да избегне да го плати тоа што требало да го плати...
Системот „учи па плати“ од оваа година го има и во Македонија - ако не сме USA.
БАС од оваа академска година почна со долгопланираниот „БАС студентски кредит“ токму по теркот на америчкиот високообразовен систем.
Со нотарски договор, без банки и жиранти, добиваш студентски кредит, студираш, се вработуваш, па дури тогаш почнуваш да го враќаш кредитот. Со лично свои пари - не од мама, тато, баба, вујче... па така, кој сака стварно да студира, наместо да тепа 3-4 години како студент на „некој факултет“, па да види после што-како, нека повели.
Понудата можете да ја ѕирнете тука: www.bas.edu.mk
Да не каже некој после, нема кај нас „учи па плати“ ;)

Системот „учи па плати“ од оваа година го има и во Македонија - ако не сме USA.
БАС од оваа академска година почна со долгопланираниот „БАС студентски кредит“ токму по теркот на америчкиот високообразовен систем.
Со нотарски договор, без банки и жиранти, добиваш студентски кредит, студираш, се вработуваш, па дури тогаш почнуваш да го враќаш кредитот. Со лично свои пари - не од мама, тато, баба, вујче... па така, кој сака стварно да студира, наместо да тепа 3-4 години како студент на „некој факултет“, па да види после што-како, нека повели.
Понудата можете да ја ѕирнете тука: www.bas.edu.mk
Да не каже некој после, нема кај нас „учи па плати“ ;)

Да ама ова ти е само за бизнис академија смилевски, со цел да привлечат нешто.
Што ако сакам информатика ? што ако сакам друг факултет ? пак ништо...
и да.. ти плаќаат 50% само а не се комплет. цената колку што видов е 950 евра по семестар, па ти како студент најди ми 950 евра сам да платам семестар.

На секој факултет има по некои професори што не ни се баш по кеф од различни причини. Но сепак ако си редовен студент и ако си ги вршиш работите на време нема да имаш проблеми. Јас сум на УГД што е прилично нов, но како и во секој факултет има некои пропусти од кои не сме задоволни. На крајот на краиштата (барем според мене) на државен се стекнуваш со поквалитетно знаење, отколку на приватен.

Ууууу...е ова ми се допаѓа! Значи конечно и кај нас.

Значи ако сфатив добро, нешто би одело вака

1) Доаѓам во БАС

2) Се запишувам

3) Аплицирам за кредит на БАС, без банки, без жиранти

4) Студирам

5) Се вработувам и плаќам за студиите?

Ако е вака, тогаш ова е супер!

Ууууу...е ова ми се допаѓа! Значи конечно и кај нас.

Значи ако сфатив добро, нешто би одело вака

1) Доаѓам во БАС

2) Се запишувам

3) Аплицирам за кредит на БАС, без банки, без жиранти

4) Студирам

5) Се вработувам и плаќам за студиите?

Ако е вака, тогаш ова е супер!

Ама како и рекламите за мобилни, има нешто со * таму долу во договорот што ќе те зезне толку некој да е дарежлив тешко посебно во македонија каде образованието го направија доста добар бизнис приватните факултети

Да ама ова ти е само за бизнис академија смилевски, со цел да привлечат нешто.
Што ако сакам информатика ? што ако сакам друг факултет ? пак ништо...
и да.. ти плаќаат 50% само а не се комплет. цената колку што видов е 950 евра по семестар, па ти како студент најди ми 950 евра сам да платам семестар.
За информатика не можам да зборувам. За менаџмент, можам. Кредитот можеш да го појачаш со стипендија (за која ќе треба малку подобро да се истакнеш на разговорот), па нема да ти требаат ИЧ пари за да студираш тековно. ...инаку, и со 50% школарина ќе можеш да студираш за некои 4-5000 денари месечно. Не е малку, ама не е ни невозможно, нели.

Ако сакаш друг факултет (приватен, нели) мислам дека би можел да отидеш и културно да им побараш кредит самиот. Ако те бива и ако имаат малку осет во целниот факултет, верувам дека би требало барем да подразмислат. Сепак се приватни и важно им е да дојдат до студенти многу повеќе отколку на буџетариве...

Значи, блогерџија, збориме да најдеш некаква работа, пред запишување на факултет, спомна снегулче за работа во америка, како се осамостојуваат на 18 години, а не збориме за квалитетни... кој квалитет го имаш ти со средно???

Америка не ни ја спомнав...сите околу се далеку од нас...па камо ли Америка.

Што сме си мрзливи, мрзливи сме, што сакаме се на готово, сакаме, ние цепиме со мислењето јас да ја имам дипломата во џеб па после се ќе биде. Не е целта само да имаме диплома и да се фалиме каде сме студирале, целта е да покажеме што нудиме откако сме ја добиле таа диплома. Се ближи времето кога квалитетот ќе застане ПРЕД ливчето хартија.

Бај да веј супер за можноста што ја нуди БАС...правев некои пресметки и дојдов до ова ... значи јас ако се запишам во БАС и по моето вработување ако се одлучам да го отплаќам кредитот...еве на 10 години...тогаш месечна рата би ми била помалку од 30 евра што е супер евтино. Е сега повторно тука се мама и тато за помош за останатите 50%, ама како и да е голем дел ќе биде на мој горделив товар. :pipi:

Ама како и рекламите за мобилни, има нешто со * таму долу во договорот што ќе те зезне толку некој да е дарежлив тешко посебно во македонија каде образованието го направија доста добар бизнис приватните факултети

Нема *-и. Нема финти.

Станува збор за извршен нотарски договор. Кога ќе се вработиш за првпат, имаш обврска да го враќаш - на 2, 5 10 години - како си се договорил. Додека не се вработиш не отплаќаш ништо. Не ти тече камата. Никој не те глави.

Ова не е ништо ново. Во САД постои повеќе од 100 години.

у секој случај добро е што некој пуштил нога и превземал таков чекор, се надевам и другиве факултети ќе го следат примерот од БАС, но пред се мислам дека и државата треба да направи нешто такво, кога тоа би било како опција на државните факултети, сигурно ќе го применуваат и приватните.

Ливчето хартија и кај нас веќе не вреди, ако работиш приватно, а ако сакаш во државна администрација, клати врата зимај плата... онда две ливчиња ти требаат, едно црно бело - факултетско, и едно убаво обоено во зависност од актуелната власт дали ќе бидат црвените или сеа портокалови се мислам, или па плавите...

ако немаш пари за приватен факултет . не се жали и седни учи , бидејќи никој не може да те зафркне ако си спремен >>

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom